tiistai 11. joulukuuta 2012

Ihana kamala slow feeding

Slow freezing... No ei kai sentään.
Ongelma: Miten saada toteutettua korsiruokinta turvallisesti, kustannustehokkaasti (ei heinähävikkiä ja ylimääräistä siivousta) ja ennen kaikkea hitaasti niin, että heinää riittää kahden hevosen tarpeiksi ainakin 8-10h (työpäivän) ajaksi? Samalla tulisi ottaa myös huomioon ponin uskomaton rehunkäyttökyky. Tämä on varmasti monelle työssäkäyvälle pikkutallin pitäjälle tuttu ongelma..?

Idea ja ratkaisu: Lisätään ruokintapisteitä entisestä yhdestä ainakin kahteen. Tilaan isomman 120x90cm kokoisen slow feeding-heinäverkon, joita minulla oli aikaisemminkin käytössä aikuisilla hevosilla. Ne toimivat hyvin, mutta luovuin niistä aikoinaan, kun en uskonut niiden olevan hyviä varsoilla.

Uusi ja vanha verkko.
Toteutus: Verkko on juuri sellainen kuten pitikin, eli iso ja pienisilmäinen ja laadultaan lähes yhtä hyvä kuin esim. Konitorin samankaltaiset, mutta kalliimmat verkot. Tämä tuli siis kokeiluun Hööksiltä ja hintaa 18,90e. Lisäksi ostin Biltemasta kiinnitysrenkaat (3 kpl, 1,20e/kpl) ja omista kätköistä löytyi kolme pikalukkoa helpottamaan verkon kiinnitystä. Lisäksi laitoin verkon yläreunaan pitkän narun, joka pujoitetaan yläreunan rei'istä ja se pitää verkon suun kiinni paremmin kuin verkon omat lyhyet narut, joista voi vaikka solmia rusetin koristeeksi - sen parempaa käyttöä en niille nyt enkä aikaisemminkaan keksinyt.

Oikeaa korkeutta kiinnitysrenkaille oli vähän vaikeaa hahmottaa, kun samalla piti saada verkon yläreuna Salamalta tarpeeksi ylös ja toisaalta taas Dukenkin olisi hyvä ylettyä syömään verkosta ilman, että sen niskat taittuisivat ihan nurin.

Hyvän ja luonnollisen syöntiasennon turvaamiseksi pidän jatkossakin heinät "vanhaan tapaan" myös verkossa maanrajassa, mutta nyt myös lisänä isommassa verkossa. Näin takaan sen, että heinä riittää oikeasti koko päivän läpi. Lisäksi näin talvella laitan muutaman heinäkasan uloskin.

Miksi sitten hankin ison "irtoverkon" enkä toista hyväksi havaittua heinähäkkiä ja -verkkoa toiseen nurkkaan? Iso slow feeding-verkko on helppo ja nopea täyttää, kun taas perinteistä pallon muotoista verkkoa on todella työlästä ja kuluttavaa täyttää. Sama määrä heinää kiloina menee tuohon neliskanttiseen paljon kivuttomammin ilman survomista ja väkivaltaa. Nyt myöskään Salama ei pysty kakkimaan heinäverkkoon... ;) (ehkä)

Ensivaikutelma: Pojat kävivät ensin innokkaina räpläämässä uutta verkkoa ja jaksoivat nyppiä sieltä täältä muutaman heinänkorren. Kuitenkin vieressä oleva vanha isompisilmäinen verkko vei voiton, ilmeisesti paljon pienemmällä reiällä varustettu uutukainen todettiin näin alkuun liian vaikeaksi. Katsotaan miten tarina jatkuu lähipäivinä...

Appaloosia!
PS. Mitä kuuluu olkipelleteille? Ihan hyvää. Tallissa karsinoissa se on pysynyt ja toiminut kuten alun alkaenkin, ulkotallissa koko patja jäätyi megapakkasilla ja alkaa nyt hiljalleen taas sulamaan reunoilta, kun lämpötila vakiintui muutaman pakkasasteen tuntumaan. 500kg säkki alkaa olemaan nyt lopuillaan, sillä sai perustettua tosiaan ulkotallin (12m2) ja loppumäärää on pikkuhiljaa lisäilty reilun kuukauden ajan talliin.

9 kommenttia:

  1. Meekin saatiin vihdoin hetki sitten verkot ja juur ajattelin samaisesta aiheesta jotain naputella :) Ihmeen hyvin heppaset kestää napsia pienestä silmästäkin heinää, heinäpussit, puolet isommalla silmällä sai välillä sellaista kyytiä että ajattelin seinien olevan nurin ekana slowdariaamuna... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoita toki, on kiva kuulla muidenkin kokemuksista! :) Iltapäivällä laitoin tuon kuvan verkon ja äsken kun kävin katsomassa, niin puolet sieltä oli hävinnyt, jompi kumpi oli sittenkin jaksanut nyhdätä heinää. :D

      Poista
  2. Mua kans kiinnostais tommonen pussi, mutta mulla ongelmana se ettei tarhassa ole seinää mitä vasten verkkoa ripustaa. Ei taida toimia putkiaitaan roikkumaan köytettynä. Täytyy vielä tuumailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouduin viime talvena erottamaan meidän silloiset tammat omiin tarhoihin ja silloin oli viritettävä toiselle samanlainen verkko "tyhjään" tarhaan. Se pysyi hyvin nojaamassa lauta-aidan alimpaan lautaan niin, että reunat olivat tolpissa kiinni. Tamma ei saanut edes sähköiskua :)

      Poista
    2. No sepäs, kun meillä menee putkien välissä sähkötkin, sitä just arvon miten homma mahtais toimia. Ei kai selviä muutoin kuin kokeilemalla :)

      Poista
  3. Tuli vaan mieleen, että oisko tonne pellettien sekaan mahdollista sekoittaa jotain kuiviketta, joka estäisi tuon totaalisen jäätymisen?

    Eppu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi olla, että ihan aito olki ajaisi kaikista parhaiten asian pahimmilla pakkasilla. Tai sitten joku muu, esim. pellava, mutta sitä ei täältä päin oikein saa.

      Poista
    2. Mä olen just miettinyt tota olkea kans sitt tulevaisuudessa noiden pellettien kans....eli mulla on pahnoja kyllä ja jatkossakin saan niitä...Just tuumaillu et talvella laittais pellettien päälle olkee. Kun mullakin nyt toi pohjalla oleva puru jääty kovaks reunoilta mutt olki pysyy hyvänä ja kuohkeena pakkasillakin.

      Poista
  4. Oljella on etunsa, mutta sen jälkihävitys on yhtä tuskaa... (välillä tuntuu, ettei edes turvelanta kelvannut, vaikka ilmaiseksi sai hakea niin paljon kuin halusi) Paitsi, jos haluaa kaatopaikalle roudata kakkaa, se on asia erikseen...

    Tuohon kovan jäätyneen patjan päällehän voisi nyt kiikuttaa ihan yhtä hyvin uusia pellettejä, voisi myös toimia. Toki sitten siellä on kohta niin paksu matto alla, että kolahtaa isomman pollen pää jo kattoon. :D Olen saanut rapsuteltua reunoilta muhjuuntutta olkipelletti"purua" keskelle/märkiin kohtiin ja se on ollut ihan ok. Keväällähän pohja pitää vaihtaa kumminkin, niin eiköhän tämän kanssa pärjätä talvi. :)

    VastaaPoista