tiistai 20. tammikuuta 2015

Vuorotyö ja oma talli


En haluaisi koskaan valittaa kiireestä, koska se on pääsääntöisesti aina itseaiheutettua. Mutta kun käyt vuorotöissä ja pihassa on oma talli, on ajankäyttö välillä maksimoitava. Pääsääntöisesti haluan itsepintaisesti hoitaa tallin kokonaan itse. Oikeastaan nykyään pyydänkin apua hevostenhoitoon vain äärimmäisessä hädässä.

Hevosillani on tietenkin tietynlaiset rutiinit. Meillä ne ovat vain vähän elävät, koska ruoka ei aina tule ihan täsmälleen samalla kellonlyömällä. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että työvuoroihin voi itse jonkin verran vaikuttaa. Teen nykyisin pelkkää aamu- tai iltavuoroa. Kaksi kesää tein pelkkiä yövuoroja (viikko töitä, viikko vapaata), mutta enää en jaksa leikkiä aikamatkailua. Tyydyn siis sillisalaattiin, jossa aamu- ja iltavuoroja on suloisesti sekaisin.

Aamuvuoropäivänä hevosten päiväjärjestys näyttää tältä:
  • klo 6 ulos, heinää on ladattu slow feeding-verkkoon pienen paalin verran. Se riittää noin 5-6h, jos ja kun eivät hotki yhdeltä seisomalta kaikkea.
  • klo 14-15 päiväheinät (1-2 pientä siivua)
  • klo 18-19 toiset päiväheinät (pieni siivu)
  • klo 21-22 iltatalli
Tallihommat teen tietenkin silloin kun se itselle sopii. Usein vielä valoisaan aikaan eli ennen viittä näin talvella. Ihan alkuaikoina olin niin innokas, että siivosin karsinat heti aamulla ennen töitä. Nykyään teen niin vain äärimmäisen pakon edessä, jos tiedossa on jotain ekstraa ehtoopuolella.

Kentän lanaus on yksi suosikkipuuhista.
Iltavuoropäivinä päiväjärjestys vaihtuu hieman:
  • klo 8 ulos, heinää on pari siivua sf-verkossa
  • klo 13 päiväheinät, verkossa yksi kokonainen paali heinää, riittää sen 5-6h.
  • klo 22 iltatalli
Tallihommat näinä päivinä tehdään luonnollisesti aamulla. Talvisin iltavuorot ovat kivoja, kun aamulla ehtii valoisaan aikaan liikuttamaan hevosia, mutta vastaavasti taas iltapäivän ruokintavälistä tulee väkisin aina vähän pitkä. Slow feeding-verkoista on ollut paljon apua ja salaiset agentit ovatkin välillä käyneet tarkastamassa, että ruokaa on tiettyyn aikaan vielä jonkin verran jäljellä. Slow feeding-systeemien kehittelyyn on käyty läpi monta yritystä ja erehdystä, mutta nykyisellään homma toimii ihan kivasti.

Salaman ruokaosasto.
Vapaapäivinä tehdään sitten niin, kuin olisi optimaalisinta:
  • klo 7-8 hevoset ulos
  • klo 12 ekat päiväheinät
  • klo 16 toiset päiväheinät
  • klo 19 kolmannet päiväheinät
  • klo 22 hevoset sisälle, iltatalli
Tallihommat ja hevosten liikutus sitten silloin, kun siltä tuntuu ja usein pidemmän kaavan mukaan. Tunnustan, että vapaapäivinäni hevoset saavat vähemmän heinää kuin työpäivinä, vaikka ruokintakertoja onkin useampia. Tämä on osa laihdutuskampanjaa.

Väkirehuja (köhköh... siis kivennäistä pienin lisukkein) pojat saavat kerran päivässä, iltaisin. Iltaisin myös laitan kaikki valmiiksi aamua varten eli heinät viedään ulos ja vedet täytetään. Talvipakkasilla tarhassa sulana pysyvä vesikuppi on korvaamaton apu.

Aikaa säästäviä ratkaisuja ovat muun muassa se, että kaikki tarvittava on lähellä. Heinät ovat tallissa, lantala tallin takana, vesiletkulla saa täytettyä vesikupit ja turvekin majailee ohikulkumatkalla. Lisäksi rutiinit tallitöiden tekoon ovat muotoutuneet vuosien varrella sellaisiksi, että perushommiin (karsinoiden ja tarhan siivous, vedet sisälle ja ulos, heinät valmiiksi karsinoihin ja verkkoihin, väkirehut) menee noin puoli tuntia päivästä. Karsinat kuivitan kerran viikossa, koska käytössä ovat paksut turvepatjat. Sunnuntai onkin työvuorosta huolimatta muotoutunut vakituiseksi turverallipäiväksi. Ainut miinus tallissamme on se, ettei sinne tule lämmintä vettä. Kaikista kylmimpinä päivinä vesi pitää siis kantaa sisältä talliin.

Rastafari-Duke valvomassa Salaman unta.
Kesäaikaan kaikki on luonnollisesti hieman helpompaa, hevoset ovat ulkona 24/7 heti kun ilmat sen sallivat. Silloin hommat hieman vähenevät. Pahimpaan ötökkäaikaan tosin pelastan hevoseni päiviksi talliin, mutta muuten pyritään pitämään ulkoilma maksimaalisessa käytössä säiden suosiessa.

Hankaluuksiakin tämä paletti aiheuttaa. Monesti kaikki kiva jää väliin, jos vaikka haluaisi valmentautua säännöllisesti tai lähteä kisoihin. Päivämäärät on oltava tiedossa todella hyvissä ajoin tai muuten kaikki hauskuus jää tuurin varaan. Toisaalta taas ratsastustunteja on suht helppo saada aamupäiviksi, joten iltavuoropäivistä on toisinaan paljonkin iloa. Pikkasen lisähaastetta tarjoaa se, että ystävistäni lähes kaikki tekevät myös vuorotyötä - joskus yhteistä aikaa tai ratsastustuntia on lähes mahdoton järjestää.

En silti osaisi kuvitella tekeväni töitä kahdeksasta neljään. Sitäkin olen kokeillut ja elämä tuntui entistä rajallisemmalta. Tällä hetkellä olen kovin tyytyväinen elämääni, arki rullaa ja vihdoin on aikaa harrastaa edes jollain tasolla kunnolla - niin ajallisesti kuin rahallisestikin.

Poni hyötykäytössä ruohonleikkurina.

Miten sinä olet järjestänyt tallinpidon päivätöiden ohella?

40 kommenttia:

  1. Tän välivuoden aikana olen arkena töissä 14.30-21 ja se on ollut ihan huippuhyvä aika näin hevostelun kannalta. Valoisan aikaan ehtii liikutella ja hoidella tallit yms hevosten sisälleottokaan ei veny ihan yöhön :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellä aika samat ajat, ne ovat hyviksi havaitut :)

      Poista
  2. Tämä postaus selittää hiukan tuota ylipaino-ongelmaa. Kun ruokinta-ajat ja määrät vaihtelevat päivästä toiseen pysähtyy aineenvaihdunta. Molemmat hevosesi ovat metaboliseen taipuvaisia joten varovaisuutta peliin. Paljonko muuten suomenhevosesi saa heinää kg/vrk?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinää Salama syö noin 10kg päivässä tällä hetkellä. Heinän määrä on vakio, oli tiedossa ilta- tai aamuvuoro. Vapaapäivinä nipistän tuosta hiukan, mutta heinää tarjoillaan sitten useammin.

      Oletko tietoinen, että se seisoo sairastarhassa (n. 10x10m) tällä hetkellä? Se on hankala yhtälö hevoselle, joka ennen liikkui tosi paljon. Nyt odotan seuraavalta klinikkakäynniltä vain ja ainoastaan tarhauslupaa...

      Eipä sillä, tarkoitus ei ole ollut sitä tuollaiseksi päästää. Riskit ovat tiedossa ja seuraukset samoin.

      Ihmettelen, kun koko kansa on yhtäkkiä minun kimpussa tämän asian suhteen.

      Poista
    2. 10kg heinää ei ole mikään diettiannos vaan normaalin treenihevosen annos. 7kg heinää olisi ideaali niin saattaisi laihtua. En tiennyt että on sairastarhassa koska se ei tästä blogista selviä. On joko juoksemassa kaverin kanssa tai ratsastuksessa/ohjasajossa joten sairastarha osio on mennyt ohi ja on ehkä turha jos kuitenkin saa riehua isommassa tilassa silloin kun olet kameran kanssa paikalla. Jos tarvitsee ajankulua tarhaan älä lisää jo nyt runsasta heinämäärää vaan hanki havuja tai oksia ajankuluksi.

      Poista
    3. Salama sai oikeaan etujalkaan hankosidevamman lokakuussa 2014. Siitä lähtien on tarhannut pikkutarhassa, jota on suurennettu pikkuhiljaa. Ensin karsinassa, sitten puolet isommassa ja taas pikkuhiljaa suurennettu. Eläinlääkärin ohjeen mukaan hoidettu ja jalka kontrolloitu ultralla. Seuraava kontrolli reilun viikon päästä. On päässyt jaloittelemaan päivittäin isoon tarhaan yksin tai ponin kanssa. Nykyään lähinnä kävelee ja käyskentelee tarhassa, tietty joitain loikkia tulee, mutta niitä tulisi yhtälailla taluttaen. Silloin usein kyttään vieressä kameran kanssa. Lisäksi olen talutellut sitä, ohjasajanut ja ihan pari kertaa ratsastanut, toooosi varovaisesti tosin. Ja vain käyntiä siis. Näistä olen täällä kertonut, mm. tunnisteilla jännevamma ja eläinlääkäri. :) Ruunalla meni jokunen viikko tasoittumiseen, sitä ennen on lähes tulkoon elänyt pihattoelämää eli ollut yötä päivää ulkona. Ja on reipas ja puuhakas tyyppi. Jalat kylmään edelleen kolmesti päivässä.

      Salama pääsi samalla tavalla lihoamaan kuin varkain, kun toipui talven 2013-2014 ekasta tapaturmastaan (oikea takajalka). Luulin, että olin oppinut läksyni, mutta pieleen meni... :D

      Viime kesä meni taas lihottaen sitä, kun oli tosi hoikka. Lopulta paljastui, että sillä on matoja. Saikin elämänsä ekan ähkyn matolääkkeestä. Oli kevään koulutuksessa muualla isolla tallilla, sieltä vissiin toi tuliaisia sitten.

      Poista
    4. Nauratti tuo 10kg on normi treenihepan annos :D Meillä hevonen saa 15kg / pv, koska ei todellakaan selviä vähemmällä kun on isokokoinen suokki :) Ja kyllä kesäkilot lähtee liikuttamalla, vaikka ei saa mitään 7 kg dieetti annosta. Piti nyt vähän valaista tuon anon elämää!

      Poista
    5. Ihan sama mitä sinun hevonen syö, syököön vaikka 50kg päivässä jos se ei sen terveyttä uhkaa, mutta Salamalle normaalissa elämässä, liikutuksessa, 10kg on varmasti ihan maksimi määrä. Se on lihava!

      Poista
    6. Salaman normaalissa elämässä se on syönyt heinää paaaaljon enemmän kuin nyt... ;) Sillon se on saanutkin liikkua normaalisti.

      Salama ei ole mikään pieni, kapea ja siro putte, kyllä sillä ihan "työhevosen" raamit on. Varsasta asti pehva on ollut tuollainen "läskin" mallinen, vaikkei itse heppa aina lihava olisikaan ollut.

      Poista
    7. Koittakaa hengittää syvään, rauhoittua, lukea vaikka vanhoja postauksia tai muuten vain ottaa iisisti, tämä heppapoloinen on varmasti ihan hyvissä käsissä. Lihavuusasiaa on täällä blogissa käsitelty jo useampaan kertaan ihan omasta toimesta ja toimenpiteitä on tehty. Itse kunkin vyötäröllä varmasti näkyy enemmän tai vähemmän useamman kuukauden pakkoseisotus.

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta! Itsekin haaveilen että saisin joskus tallin omaan pihaan, mutta tekemäni vuorotyö vähän jännittää yhdistettynä talliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! Kiva, jos tästä oli jollekin iloa. :)

      Poista
  4. Itse olen tällähetkellä koulussa, joten lyhyet päivät mahdollistavat aika hyvin hevosten pidon omassa pihassa. Toki aina apua saa kun kysyy. Meidän rutiinit ovat suurinpiirtein näin: klo 7.00 ulos heinille ja Speedy syö väkirehut eka karsinassa ennen ulos menoa, klo 14 päiväheinät, klo 21 sisään ja väkirehut & iltaheinät. Ruokintakertoja haluaisin olevan enemmän kuin kolme päivässä, mutta en kuitenkaan niin paljoa repeä joka paikkaan että saisin hevoset ruokittua 4-5 kertaa päivään tai muita värvättyä tähän. Pojat saavat kuitenkin heinät slowfeedingverkoista, joten tämä jo auttaa hieman asiaa :) Samoin meidän talvien leutoisuus mahdollistaa sen, että hevoset voivat olla laitumella 24/7 vuoden ympäri mikäli haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni on ollut yksi vatsahaavainen heppa, joten pelkään kuollakseni vatsahaavaa - siksi heinästä pihtaaminen on vaikeaa. Ruokintavälit ovat siksi itselle kovin tärkeitä. :D Mutta suo vetelä siellä, vetelä täällä, etunsa ja haittansa kussakin.

      Poista
    2. Totta! Itsekin pelkään vatsahaavaa mutta rauhoitan mieltäni heittämällä havuja ja oksia mutusteltavaksi pojille ja tietysti meillä ruunat on kokoajan ruohopohjaisessa tarhassa ja ruoho kasvaa vuoden ympäri, joten aina riittää nypittävää ;) Nytkin siirsin Speedyn laitumelle, kun alkoi mennä mutaiseksi tarhan pohja ison hevosen alla.

      Poista
    3. Teillä on tuo ihana etu, että kelit suosivat pitkään. :)

      Meillä on myös havuja ja pajuja koko ajan tarjolla, mutta ne eivät jaksa aina kiinnostaa.

      Poista
  5. hyvä postaus!
    itselläkin haaveissa saada oma pieni talli pihaan sitten joskus, mutta kun myös (kolmi)vuorotyötä teen, on aikataulut vähän mietityttäneet. tämä.avasi hyvin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain. :) Kolmivuoroa en itse henk.koht. enää jaksa, kun terveyden kanssa on ollut kremppaa. Nyt on aika hyvä, vielä kun saisi karsittua noita ilta-aamuyhdistelmiä. ;)

      Poista
    2. joo, ilta-aamu hulabaloo on kans aika rankkaa! :D

      Poista
    3. Meillä tehdään nykyään työvuorot itse, joten aika paljon saa sovitettua sopivia vuoroja, mutta ihan aina ei natsaa. Pääsääntöisesti kyllä. :)

      Poista
  6. Kaikki aina ihmettelevät miten hevoset ehtii hoitaa kun pitää töissäkin käydä... No,rouva tallin omistaja nukkuu vaan vähän vähemmän! Mulla on työajat jotka saan itse päättää,mutta pyrin käymään töissä aamuisin siten että olen kotona viiden aikoihin. Hevosille aamuruoat 6-7 aikaan,päiväruoat klo 17 ja iltaruoat klo 24. Aamun ja päivän ruokintaväli on pitkä,mutta muuta vaihtoehtoa ei ole (kun siellä töissä kuitenkin pitää käydä) . Hevosten liikutukset ajoittuvat iltaan. Vapaapäivinä ruokintakertoja on useampi ja liikutukset pyritään hoitamaan valoisaan aikaan. Jos menen aikaisin töihin,isäntä hoitaa aamuruoat vähän myöhemmin,jolloin ruokintaväli ei ole ihan niin pitkä. Aamuksi pyrin laittamaan heinät ja vedet valmiiksi tarhoihin,jotta silmät ristissä tehtävää työtä olisi vähän vähemmän!
    Joskus putsaan karsinat aamulla mutta usein kaikki hommat jää iltaan.
    Jotenkin en osaa enää edes ihmetellä miten kaiken vaan ehtii tehdä,kun Se on aina mennyt tietyllä rutiinilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, en ole aamuihminen, joten kaikki mahdollinen tehdään valmiiksi, mitä vain voi... ;) Sitten kun rutiinit saa kuntoon, homma pyörii hyvin omalla painollaan.

      Poista
  7. Voi vitsi, mun piti eilen illalla kommentoida blogiin ja toivoa postausta juuri tällaisesta aiheesta, mutta kiireessä se jäi tälle päivälle. Ei sitten tarvinnutkaan, täällähän se näkyy olevankin jo. :D Omat työajat on tällä hetkellä vapaat (toimin kotona yrittäjänä), mutta harkinnassa on alan vaihto vuorotyöhön ja siksi tätä oli tosi kiva lukea, kiitos. :) Ehditkö aamuvuoropäivinä jo takaisin heittämään itse nuo 14-15 heinät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tästä oli iloa useammalle! Riippuu vähän päivästä, mutta viimeistään klo 15.15 olen kotona. Jos venyy pitkäksi, hälytän jonkun auttamaan. Pyrin laittamaan heinät valmiiksi, näin ne ovat aina helposti löydettävissä.

      Poista
  8. Mielenkiintoinen postaus, kiitos!
    Itse olen työmatkoineen poissa kotoa arkisin 7.30-17.00, pidempäänkin jos käyn kaupassa töistä päin. Meidän pelastus on heinäautomaatti, se tiputtaa iltapäivällä heinät verkkoon. Samasta verkosta tarjoilen kaikki heinät. Näin talviaikaan en siis ehdi olla arkisin ollenkaan kotona valoisan aikaan, joten ponit ei silloin liioin liiku. Samoin kaikki muukin valoa tarvitseva homma jää viikonloppuun.
    Tuosta automaatista on iloa toki myös vapaapäivisin. ;) Kun ponit on yötäkin ulkona, voin ajastaa automaattiin aamuheinät ja nukkua niin myöhään kun nukuttaa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko teidän automaatti toiminut ihan moitteettomasti? :) Se on houkutteleva idea, jotain vastaavaa olen itsekin suunnitellut.

      Poista
    2. Anteeksi tungen tähän, mutta pakko kysyä tuosta automaatista, onko ostettu vai itse rakenneltu? Jos itse tehty, niin olisin kiinnostunut kuulemaan miten on toteutettu!? :)

      Poista
    3. Muistanko ihan väärin, mutta olikohan Seija P:n blogissa juttu aiheesta joskus? :)

      Poista
    4. Joo oli blogissakin juttua silloin kun se automaatti rakennettiin. Alunperin sen moottori oli vanhasta tulostimesta ja aukaisumekanismi vanhasta auton keskuslukosta. Ne on kuitenkin jouduttu uusimaan ja tällä hetkellä aukaisumekanismi on auton tuulilasin pyyhkijästä rakennettu. Mun mies siis rakentanut itse. Tässä video siitä ihan ensimmäisestä testauksesta: http://youtu.be/9pzemdejpa0

      Poista
    5. Kiitos linkistä! Oli just niin nerokas kuin muistinkin :)

      Poista
    6. Vau, osaiskohan mun mies rakentaa noilla tarvikkeilla tuommosen... :D Pitää alkaa ahistelemaan sitä...

      Poista
    7. Jos Laura päädytte sellaisen tekemään, tee ihmeessä blogipostaus aiheesta! :)

      Poista
  9. Talvisin hepat saavat aamuheinät sisälle n. 8.30. Meidän hevoset ovat poikkeuksellisen aamu-unisia ja ovat hyvin kärttyisiä, jos talliin menee aikaisemmin; pikemminkin mitä myöhempää tallliin menee, sitä tyytyväisempiä ne vaan ovat. En missään muussa tallissa ole kohdannut hevosiin, jotka ovat aamulla aivan hiiren hiljaa karsinassa, kun niille menee antamaan aamuruat (korkeintaan nousevat pötköttelemästä, haukottelevat ja piereskelevät). N. klo. 10.00 hepat saavat väkirehut ja pääsevät ulkoilemaan ja saavat myös pienet tupsut heinää. Klo. 14.30 päiväheinät. Tähän asti hevosten hoito on isännän varassa. Pääsen itse töistä vaihtelevasti kolmen ja puoli viiden välillä. 17.00 heinää. 19.00 heinää. Hepat sisälle ja Iltatalli 22.00 (yöheinät/väkirehut). Hevosten liikutukset ja karsinoiden putsaukset suoritan illan aikana. Heinää meidän suokki saa n. 8kg päivässä ja poni 3kg. Poni saa aamuheinää ihan vain tupsun (koska kympiltä saa jo lisää) ja osan päiväheinistä annan hevoselle ponin liikutuksen aikana, näin saan vähän rajoitettua Ponin syömisiä. :) Onneksi on valaistu kenttä ja katuvalot heijastavat hyvin valoa pelloille.. Yksivuorotyössä olen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa oikein optimaaliselle päiväjärjestykselle!

      Meilläkin Duke tuntuu elävän ihan pyhällä hengellä. Shettikset. :D Duke tosin vetää päivittäin kunnon hikitreenit tarhassa ja siihen normiliikutus päälle, se pysyykin kivasti liikkeessä koko ajan.

      Poista
  10. Kiva valaistus teidän vaihtelevista rutiineista! :)
    Mä tunnustaudun kyllä niin aamuihmiseksi, että mun oli pakko siivota karsinat aina ennen töihin lähtöä, muuten se tuntui muka kamalalta urakalta iltapäivällä töiden jälkeen. (olin tosin tyylillä 7.30-15.30 töissä joka päivä) Nyt äippälomalla siivoan kun kerkiän! Kuitenkin ennen iltatallia! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä odottelen kesälomaa... 8)

      Se hyvä puoli tuossa aamuaktiivisuudessa on, että sitten kotona odottaa puhdas talli... Jää aikaa taas enempi johonkin muuhun illalla. :)

      Poista
  11. Teidän hepoilla on kyllä niin hyvät oltavat. Oma tupa, oma lupa. Nauti siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Pienet, mutta toimivat ympärät täällä. Tähän kohtaan just passelit. :)

      Poista
  12. Teen 3-vuorotyötä, joten hevosilla ei ole säännöllistä rytmiä. Yötauko ei ole yli 9 tuntia. Kun olen kotona, annan heinää 2-3 tunnin välein pieninä annoksina. Kivennäiset tarjoillaan yleensä 18.30 tai ennen iltavuoroa tai iltavuoron jälkeen. Mielestäni on hyvä, ettei hevosia totuta pilkuntarkkoihin kellonaikoihin tämmöisissä olosuhteissa, joissa tarjoilua ei aina voi järjestää tiettyyn aikaan. Tarhan ja pihaton siivoamiseen menee päivästä ja huolellisuudesta riippuen 15-60 min. Vesiastia on täytettävä kerran päivässä ja talvella täytyy kantaa lämmintä vettä. Helpoksi on yritetty kaikki tehdä, mutta silti tuntuu, että aikaa liikutukselle ei ole ihan niin paljon kuin haluaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli yövuoro lähes 10 tuntinen + matkat päälle, joten siitä venyi pitkä väli. Tein vakiöitä tosin vain kesällä, jolloin hepat olivat laitumella. Viime kesänä pidin liveyhteyttä poikiin kameran välityksellä. ;) Oli hauska seurata niiden retkiä yöaikaan. Hetken tein 3-vuoroakin pari syksyä sitten, se oli liian vaihtelevaa. Nyt nippanappa olen tyytyväinen siihen, että saan liikutettua nykyiset riittävän hyvin.

      Juuri oli tehty tutkimuskin siitä, ettei hevosia saisi totuttaa liian "orjallisiin" ruokinta-aikoihin eli liialliseen säännöllisyyteen. Tässä linkki siihen.

      Poista