tiistai 6. toukokuuta 2014

Jippikayjei


Yhdyn niin tuon kappaleen sanoihin. Melkein kuin raamattua kuuntelisi.

Hippomedissä 6.5.2014
Kulunut vuosi on sisältänyt niin verta, hikeä, huonoja päiviä kuin taas vastaavasti hyviäkin hetkiä, pilkahduksia normaalista nuoren hevosen arjesta. Viime kesänä eläinlääkäri sanoi tästä hevosesta sanat "not good" ja antoi sille lähinnä lemmikin statuksen. Alkoi eläinlääkäreiden konsultointi ja pitkä kuntoutus. Klinikoilla tuli rampattua ja jalkoja kuvattua.

Ns. luottoeläinlääkärimme oli ensimmäinen, joka antoi edes vähän jotain suuntaa ja toivoa, miten tästä edetä. Myös diagnoosi vähän pehmeni alkuperäisestä, uusista kattavammista rtg-kuvista nimittäin ei löytynyt kasvuhäiriöitä eikä muutakaan sellaista, mikä voisi haitata nuoren hevosen elämää. Pari pientä "valuvikaa" kyllä, mutta niitä on melkein jokaisella hevosella. Eli vain jänispattialueen isoa vikaa jäätiin rakkaudella hoitamaan. Pari kipulääkekuuria, täydellistä lepoa, ahkeraa kylmäystä...

Salamalla oli tänään odotettu klinikkakäynti ja siellä hyvinkin pelätty ontumakontrolli.

Jänskä liukuovi.
Lyhyesti sanottuna, minulla on lähes terve hevonen! Ei täydellinen, mutta ei huono, vaan erittäin hyvä! "Verrattuna aiempiin, liikkuu kokonaisuutena erittäin hyvin."

Oikean takajalan sielunelämää on edelleen jatkossa seurattava tarkoin, mutta rtg-kuvat olivat huimasti paremmat kuin viime kesänä. Ultrassa jänteet olivat ehjät, hankositeessä oli pienenpientä kroonista paksuuntumaa vanhassa vammakohdassa. Ai niin, mahassakaan ei ollut hiekkaa. Se kuvattiin varmuuden vuoksi, kun Salama on jälleen harrastanut omatoimisesti aidanalusten pupeltamista ja erilaisia kaivuutöitä niiden parissa.

Fiilis on kieltämättä nyt aika super. Leijutaan nyt, kun aihetta on. Pudotus pilvilinnoista on aina edessä ennemmin tai myöhemmin. ;)

Kyllä, Salama 3vee löysi oman peilikuvansa ensi kertaa.

40 kommenttia:

  1. Tuohan on ihan mahtava uutinen, onneksi olkoon! Oon niin iloinen sun ja Salaman puolesta! PS. Tutun näköisessä paikassa kävitte :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ihana maneesin pohja, olen aivan rakastunut! ;) Eikä tuo Salamakaan hullummin siellä kipitellyt. Minä pällistelin ihastuneena pohjaa ja Salama omaa peilikuvaansa. Terkuin me juntit täältä maalta. ;)

      Poista
    2. Haha, joo se on aika hyvä. Elinehto Lotan jaloille.

      Poista
    3. Meilläkin pieni kenttäremppa odottelee... Onneksi selvitään kunnon lanauksella ja hiekan siirrolla päästä päähän, mutta olisihan tuollainen kuitupohja aika kiva. ;)

      Poista
  2. Huippua! Ei muuta kuin ratsua vaan siitä tekemään ja nokka kohti uusia haasteita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin. ;) Nyt voi jo varovaisesti suunnitellakin jotain viikko-ohjelmaa. Ehkä.

      Poista
  3. Aivan mahtavaa! Suuret onnittelut ja sitäkin suuremmat rapsutukset Salkulle! Vielä kun omalle saisi joskus samanlaiset uutiset, ei haittaisi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kunpa se päivä vielä koittaisi teillekin! Tuntuu ihan kuin olisin unessa, sen verran levottomia uniakin olen nähnyt viime öinä tämän aiheen tiimoilta... Mutta kyllä tämä ihan totta on, sen verran paljon olen nipistellyt itseäni. ;)

      Poista
  4. Vautsi! Näinkin voi siis joskus käydä, onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tämäkin vaihtoehto on olemassa, olin itsekin ihan unohtanut sen... ;)

      Poista
  5. Olipas täällä kuvoja uutisia! Nyt toivotaan Salamalle vain terveitä päiviä tästä eteenpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä todellakin toivotaan! Jospa ontumiskiintiö olisi sitten tässä... No, elämän realiteetit ja Salaman jalkojen tilanteen tietäen, mikä vain on mahdollista ja voikin olla, että nämä vaivaavat vielä joskus. Eivät kuitenkaan tänään. :)

      Poista
  6. Täälläkin iloitaan teidän puolesta, onnea tulevaan! :)
    t. toinen jänispattisen junnusuokin omistaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja tsemppiä teillekin... Olivat jänispatit sitten vaivana tai ei. :)

      Poista
  7. Miksei tykkää - nappia voi painaa kymmentä kertaa? Onneksi oli hyviä uutisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hih, voihan tuota terapeuttisesti näppäillä hiiren kanssa, ainakin näennäisesti näyttää luku kasvavan. ;)

      Poista
  8. Mahtavaa että saitte klinikalta hyviä uutisia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä, kun olin vähän varautunut siihen, että Salami voi pian olla oikeasti salami... No, onneksi siihen ei ole vielä toivottavasti aikoihin aihetta!

      Sen sijaan hoito-ohjeessa lukee: "Säännöllinen liikutus" - Ensin pidät tätä pumpulissa vuoden ja sitten otetaan tyyppi hommiin (tietenkin pikkuhiljaa) kertaheitolla... Voi pientä. ;)

      Poista
  9. Kiva, että saitte hyviä uutisia :) Noi peilit on kyllä eläinten kannalta jännä juttu, meidänkin heppa tuijotti kuvaansa ihan ihmeissään ja yritti kurkkia peilin taakse, vielä monenkin maneesikerran jälkeen se jaksoi käydä ihmettelemässä kuvaansa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Salama-reppana ei ole koskaan peiliä nähnytkään, eikä ikävä kyllä tänäänkään ehtinyt mitään liikaa sellaisen kanssa seurustelemaan, mutta se hämmästys on jotain suurta, kun ne itsensä peilistä havaitsevat. :D

      Minulla oli joskus ratsastettavana yksi tamma, joka ei koskaan myöskään päässyt yli tuosta peiliasiasta. Se aina palasi oman kuvansa luo ihastelemaan kutrejaan. Hauska tyyppi. :)

      Poista
  10. Kuulin radiosta tänään pitkästä aikaa tuon Cheekin biisin, en muistanutkaan kuinka hyvä se on. Mutta asiaan; Jee! Hyvä Salama! Hyvä Te! :) Kivaa kuulla hienoja uutisia, näkemäsi vaiva jalan kanssa ei ole mennyt hukkaan ja voitte päästä ruunan kanssa vaikka minne vielä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen nyt salaa melkein vuoden kuunnellut tuota biisiä aina, kun on tullut herkkä hetki ja uskonpuute. ;) Päätin jo viime syksynä, että tämän biisin pohjalta teen blogijutun, jos taivaankappaleet ja kuun asento ovat tänä keväänä suosiolliset. Ja olivathan ne. Kerrankin.

      Pakko kehua itseäni, että melkein puolen vuoden kylmäysrumba KOLME - NELJÄ kertaa päivässä ei ollut ihan tuloksetonta. Nyt sitä jatketaan enää liikutuksen jälkeen ja tarvittaessa. Ruokalistalla menee lisäksi pysyvästi Suppleaze Gold ylläpitoannoksella.

      Poista
    2. Mitä tuo Suppleaze Gold on? Nimi on vilahdellut muutamassakin blogissa, mutta on mennyt minulta täysin ohi, mitä se oikein on...

      Poista
    3. SG on 100% "täyttä tavaraa" ja pitää sisällään glukosamiinia, MSM:ää, hyaluronihappoa ja kondroitiinisulfaattia. Nivelille siis. :) Ell suositteli sitä myös tälle, tuskin on haittakaan. Aloitin sen omatoimisesti pari kk sitten, ensin sitä syötetään tupla-annoksella ja myöhemmin sitten ylläpitoannoksella. Suomessa sitä myy 1hevosvoima-niminen verkkokauppa.

      Poista
    4. Okei. Hmm, saattaisi sopia Josellekkin, jolla on hieman ollut vanhuuden tuomia nivelvaivoja...

      Poista
    5. Juu, kannattaa ainakin kokeilla. :) Usein nuo nivelaineet eivät tuo mitään superkonkreettista apua, mutta jos ne jättää pidemmän syötön jälkeen pois, eron kyllä huomaa.

      Poista
  11. Ihania uutisia! Wautsi :) tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
  12. ONNEA ja halauksia! :) Ihanaa, kun saitte noin hyviä uutisia ja pääset vähän suunnittelemaan jatkoa. Niin ne tilanteet muuttuu, itsekin olen huomannut Taavi parantuneesta olemuksesta, että ei heti kannata heittää kirvestä kaivoon, vaikka sillä hetkellä siltä tuntuisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS! :)

      Joskus kannattaa vain yrittää. Ja kysyä mielipiteitä useammalta taholta. Jos ensimmäisen eläinlääkärin (jonne jouduimme menemään "pakkotilassa" ja kiireessä, kun lähtö ajo-opetukseen odotteli muutaman päivän päässä, eikä ns. omalle klinikalle päässyt niin nopeasti silloin) ohjeiden mukaan olisi menty, olisi tämä heppa varmaan jo vakuumipaketissa. Toivottavasti ei kuitenkaan vielä aikoihin...

      Iltaruokia viedessä illalla totesin, etten just nyt ole Salaman suosiossa. Olen ollut sille varmaan nyt vähän tylsä, kun joka kertaa tapahtuu jotain "suurta". No, nyt me saadaan vain olla ja ihmetellä elämää täällä lintukodossa, joten eiköhän tuo kesyynny vielä omaksi iloiseksi itsekseen. ;)

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä ilta on mennyt kevyesti leijuen. Huomenna paluu arkeen. ;)

      Poista
  14. Onnea teille! Meillä oli vähän vastaava tilanne. Eläinlääkäri antoi monttutuomion vanhan jännevamman ja sen uudelleen alkaneen oireilun takia. Heti tai viimeistään syksyllä. Olin pari päivää ihan hajalla, kunnes aloin miettiä faktoja. Nyt tilanne on kuukauden tarhalevon jälkeen parempi kuin uskalsin odottaa ja on täysin mahdollista, että yhteinen köpöttelymme voi jatkua vielä pitkään. :)

    Kamalaa, kuinka eläinlääkärit möläyttevät tällaisia ikäviä asioita. Harvoin kuvista voi 100% varmuudella sanoa juuta tai jaata ilman pidempää seurantaa. Kuvat ja ultrat ovat vain suuntaa antavia, eivätkä suoraan kerro mitään varmaa hevosen terveydentilasta. Ihmislääketieteen puolella kuvia ei oteta turhaan, kun ne eivät välttämättä korreloi oireiden kanssa, mutta hevoslääketieteessä kuvia luetaan kuin piru raamattua.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännevammat ovat kenkkuja, jos niitä tutkitaan "väärään" aikaan: Pari päivääkin voi tehdä ihmeitä ja eroja ultran näkymään. Aika tekee kuitenkin ihmeitä ja sitähän nuo jalkavaivat usein vaativat, paljon aikaa.

      Tsemppiä teille kuntoutukseen!

      Poista