tiistai 7. tammikuuta 2014

Se tunne kun...


...huomaat heinävaraston takimmaisten paalien keränneen kosteutta ja olevan pilalla. Se pölähdys pölyä ja hometta saa heinäallergisen tallinpitäjän haukkomaan henkeään, mutta mitäpä kultimurujensa eteen ei tekisi - ei muuta kuin heinät kantoon ja tunkiolle. Pilkkopimeässä ja kaatosateessa, tietty. Eipä sillä, parilla Ikea-kassilla, kahdella riimunnarulla ja yhdellä hevosenkengällä saa ihan kelvollisen kuormansidonnankin aikaiseksi halutessaan. Useampi kuorma saa luovuudenkin ihan vallalleen muuten.

Tallinpitäjä käy jokaisen pikkupaalin läpi ja jakaa ne kahteen läjään: Hyvät ja huonot. Huonot lähtevät ulos ja hyvät siirretään toiseen reunaan. Laaduntarkkailu on tarkkaa: Jokainen paali heilutellaan, haistellaan, keskeltä nypitään näyte hiplattavaksi ja ulkoinen koostumus arvioidaan uusiksi. Lopulta hyvien kasa jää suuremmaksi, vaikka alkuun vähän pelottikin. Täydennystäkin on luvassa lähipäivinä, joten tallinpitäjä huokaisee helpotuksesta syvään, sillä poikien eväät riittävät juuri seuraavaan kuormaan asti. Ehkä se talvi olisi sittenkin ihan kiva, säilyisi kullanarvoiset pikkupaalitkin paremmin.

Hei, lisää jotain hyvääkin. Piha on monsuunisateen jälkeen tulvan vallassa, mutta kumisaappaissa ei näytä olevan reikiä! 

Mitäköhän joku normaali ihminen olisi tänä iltana tehnyt suht rankan työpäivän jälkeen? Käynyt ehkä trendikkäästi kuntosalilla tai jumpassa, istunut iltaa kavereiden kanssa tai muuta vastaavaa. No, minäpä keräsin tänään 22 176 askelta tökkien noita kottikärryjä, ihan vain tallinpidon riemusta. Elämä on.

PS. Salama ja Duke eivät ole ikinä halunneet aikaisemmin sisään - en muista kertaakaan, kun ne olisivat oikeasti notkuneet portilla jo klo 20 ja pyytäneet sisään. Yleensä ne touhuilevat kaikkea ihan muuta näin ilta-aikaan. Ehkä tuolla tämänpäiväisellä sademäärällä (22 mm) on jotain tekemistä sen kanssa?

10 kommenttia:

  1. Tollanen peruskuorma, mitä mä kannaan aamuisin ja iltaisin navetalta talliin (300 m/suunta) ;D
    Tänään tuli kyllä vettä ihan kaatamalla.. Aika uskomatonta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peruskuorma meilläkin, mut mielellään ei pellon reunaan sijoitettuna. ;)

      Tänään oli samanlainen sadepäivä. Onneksi pääsin töihin turvaan, niin ei tarvinnut kaivaa snorkkelia esiin.

      Poista
  2. todella upea blogi ja muutenkin hyvää sisältöä :)

    VastaaPoista
  3. Mä tiiän ton tunteen. Eikä oo mikää riemun kiljahduksia aiheuttava juttu... :/ Meilläkin ollut välillä komea kokko pihassa, kun on heiniä hävitetty. Varmaan suurin stressin aihe kun on oma talli, tuo heinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Meillä ei yleensä tämmösiä huonoja ole eikä tule, mutta nämä kelit tekevät tästä hommasta vielä enempi taidetta aika ajoin... Kosteudenpoistaja huutaa hoosiannaa tallissa 24/7! :D

      Poista
    2. Saako kysyä mikä kosteudenpoisto-juttu sulla on tallissa? Toimiiko? Ja allekirjoitan myös, tallinpitäjän pahin painajainen ja stressinaihe on hyvä heinä. Pitkän taistelun jälkeen meilläkin oikeasti hyvää ja sen huomaa kyllä laskua maksaessaan... vaan mitäpä ei omien kullannuppujen eteen tekisi ;)

      Poista
    3. Meillä on tämän tapainen kosteudenpoistajalaite. Se on siirreltävä ja siinä on irroitettava säiliö. Tarkoitettu teollisuuskäyttöön. Hintaa en muista, ei ollut ihan edullisimmasta päästä. :D

      Laskin kerran, että hyvä kuivaheinä maksaa yli puolet enemmän, mitä esim. "kallein" säilöheinä täällä. Huhhuh, mutta kyllä siitä iloisesti maksaakin, kun palvelu pelaa ja hevoset voivat hyvin.

      Poista
    4. Itse olen nyt ostanut heinät kahtena talvena isolta hevosheinän tuottajalta. Heinä on kyllä kalliinpaa, kuin aiemmin ostellessani sitä sieltä täältä, mutta on se olluy parempaakin, ei tarvitse joka paalin kohdalla pelätä, että mitä on tulossa. :) ja ainakin on takuu, eli jos on huonoa paalissa saa hinnan alennusta tai uutta tilalle. Meillä nyt siis säilöheinää. Syksyllä oli ensin kuivaa ja keväällä lämpimien ilmojen tullessa siirrytään varmaan uudelleen kuivaheinään.

      Tommonen kosteudenpoisto laite vois olla ihan paikallaan kyllä! Mitähän talli käyttöön sopivia saa ?

      Poista
    5. Hyvä heinämies (tai -nainen) on kullan arvoinen juttu!! Hyvästä kannattaa pitää kiinni kynsin ja hampain. :) Meillä oli viime talvena hyvää säilöäkin, mutta rakas hevoseni päätti, ettei se ole hyväksi hänelle, joten piti keksiä muita ratkaisua. Onneksi löysin vanhan kontaktini uudelleen. :) Säilöheinän kanssa oli edessä taas tuo säilyttäminen, avattu paali ehti usein menemään pilalle kahdella hepalla. Nyt olen silloin tällöin ostanut pari Prohay-pikkupaalia tähän rinnalle vaihteluksi, sen Salama on kestänyt minimaalina määrinä hyvin.

      Tämä meidän kosteudenpoistaja, tunnettu myös nimellä "Kossu" on hommattu alunperin jostain tukusta mieheni toimesta. En siis osaa auttaa asiassa sen enempää. :D

      Poista