lauantai 18. tammikuuta 2014

Mukaan hullutuksiin


Kokeillaan nyt nämäkin: Paljon kehutut, ellei jopa ylistetyt ihmesiemenet. Otin ne omaan ruokavalioonkin. Pojat saivat heti myös maistiaiset ja ne tykkäsivät kovin kuivista pikkusiemenistä. Teen muuten reklamaation suoraan Meksikon intiaaneille, jos Salaman harja ei kasva, häntä tuuheudu ja otsaan ei tule yksisarvisen sarvea. :D (toim. huom. onneksi allekirjoittaneella riittää mielikuvitusta kuvittelemaan em. asiat)


Millaisia kokemuksia teillä lukijat on chia-siemenistä?

26 kommenttia:

 1. Meillä syötiin yksi 5kg säkki näitä, Taavi söi niistä neljä ja me yhden kilon. En kyllä huomannut mitään eroa, eikä ne auttaneet vatsavaivoihinkaan, tosin ei niihin mikään muukaan tehonnut. Paitsi tallipaikan vaihto. :) Sama kokemus meillä ihmisillä, ei niin mitään kummallista, eikä vatsavaivatkaan muuttuneet mihinkään suuntaan. Ylimainostettuja minusta. ;) Hevoselle kyllä maistuivat ja hiekkaa taisivat vähän poistaa, kun pari ekaa päivää Taavi oli vihainen ja ekaa kertaa lannan mukana tuli vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös noista haittavaikutuksista, etteivät kaikille sovi... Olen hyvin skeptinen tämänkin suhteen, käyttökokemukset kun tuntuvat olevan aika hätäiseen todettuja ("syötin tätä kaksi päivää ja heti heppa on kuin uusi"), mutta kokeilemallahan tuo selviää. Ehkä. ;)

   Poista
  2. Kokeilemalla selviää. ;) Itsekin on tullut kokeiltua vähän sitä sun tätä. Meillä syödään omega-rasvahappojen saantiin kotimaista hampunsiementä, rouhin sen vielä ennen käyttöä. :)

   Poista
  3. Millaisia määriä syötät tuota hamppua?

   Mua ärsyttää, kun tämä chiahypetys on vaihteeksi ulkomainen tuote. :/ Samoin on periaatteeni vastaista syöttää ulkomaisia rehuja hevosilleni, mutta hupsista, kummasti vaan nämäkin säkit ovat alunperin Hollannista ja Saksasta, hupsista... No, hiukan lohdutan itseäni sillä, että suomalainen superruoka kaura ei omilleni sovi (lisäksi lannanhävitys on helpompaa ilman hukkakaurariskiä, ihan oikeasti), loput ovatkin sitten enempi mutu-tuntumajuttuja.

   Poista
  4. Kyllä on välillä vaikeaa tämän ruokinnan kanssa. Itsekin suosin kotimaista, mutta silti esim. yrtit ja juurekset tulevat ulkomailta (täältä ei oikein saa!) ja Greenline myös on ulkomaista.. Kauraa ei oikein meilläkään syödä, paitsi erityistilanteissa. Se on niin suurta herkkua, että sillä saa lahjottua Taavin tekemään mitä tahansa. ;)

   Syötän hampunsiemeniä ½-1dl vähän tilanteen mukaan eli syöttömäärä on pieni. Alkuun syötin kuukauden desiä ja sitten vähensin puoleen ja nostan esim. jos nivelet vaivaa. :) Oon ollu kyllä tosi tyytyväinen ja minusta hampun syötöstä on ollut jotain konkreettista hyötyäkin, ainakin minusta tuntuu, että Taavi piristyi ja sen karva on ihan erilaatuista ja jouhet kasvaneet. Vaikea kuitenkaan sanoa mikä on pelkästään hampun ansiota, kun sen elämä muuttui samalla kertaa ja esim. heinäkin on niin paljon laadukkaampaa. Ainakaan mahaan tämä rehu ei ole käynyt!

   Tallinpitäjälle kengittäjä ihmetteli alkutalvella, että mitä on yhden hevosen kavioille käynyt, kun ne on niin paljon paremmassa kunnossa. Ei meinannut uskoa, kun kerrottiin, että se syö hamppua. :D Mikään muu ei sillä hevosella ole muuttunut ruokinnassa tai muussakaan.

   Poista
  5. Kiitos hamppuvinkistä, pitää muistaa se jatkossakin. :D

   Poista
  6. Hamppua saa todella edullisesti www.lemmikkitukku.fi meillä syö huonosti massaa saava heppa hamppua ja massaa kertynyt mukavasti.

   Poista
  7. Kiitti vinkistä, pistän korvan taakse! :)

   Poista
 2. Mun hevoselle syötän, ja voin lämpimästi suositella! Kyseessä kesäihottumaa sairastava suokki ruuna. Kesällä oireet olivat niin pahat että syötettiin kaksi kuuria kortisonia, jonka jälkeen aloin syöttämään chiaa ihan vaan sillä periaatteella että kokeillaan nyt tätäkin > tuskinpa on hyötyä. (tälle oli kokeiltu edellisenä vuonna syöttää eri ihottumarehuja yms. mutta niistä ei ollut kui haittaa.) Viikko meni, ja niin loppui kutinat kuin seinään, en tiedä oliko kortisonillakin vaikutusta mutta heti huomasi että chiasta oli todellakin oikeasti hyötyä. Syksy meni hyvin, ei kutissut mitenkään. Nytkin syötän ylläpito annosta ja tukka + harja on aivan mahdottoman paksu, kasvaa kokoajan. Karva kiiltää, maha toimii, heppa on tyytyväinen eli pelkkää hyvää hyötyä ollut mun hevoselle :) t. M.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salamallekin lähinnä noiden omegaöljyjen takia innostuin tätä ostamaan. Sillä kun on koko ajan enemmän tai vähemmän kutinaa siellä täällä, tällä hetkellä tilanne on tosin aika hyvin hallinnassa. Iho kuitenkin vaikuttaa kuivalta ja tuolla ruohotarhassa näin talvisin se nuolee aina sitä rakasta kantoaan. Päättelin siitä, että sillä on ehkä joku puutostila. Näissä ihmejyvissä pitäisi olla vähän kaikkea, kokeillaan...

   Prismassa olivat nyt kaikki Sport-jutut -15% ja tuon 350g pussin hinta oli siellä 7,50e eli melko edullinen oli tuo kokeilusatsi, jos vertaa heppatarvikemyyjien hintoihin. Kilohinnat tuntuvat kyllä olevan aika samat joka paikassa.

   Poista
 3. Minäkin tosiaan innostuin koklaamaan (vaikka hyvinpitkälti kuulostikin liian hyvältä ollakseen totta) kun hevot heinänvaihdonyhteydessä meni varsin löysävatsaiseksi. No Ami Arabingbongbouni meni vielä huonommaksi ja Riepu Nukkavieru ei muuttunut mikskään. Amille en uskaltanut syöttää kovinkaan kauaa, Riepulille vähän kauemmin, ilman tuloksia. Molemmat vähän mahaongelmaisia kyllä muutenkin. Ite oon syönyt parisen kk:tta, maha tulee kipeemmäksi jos turvottamatta popsin mut liman kera ilmeisesti jotenkin kyllä jopa auttaa? Jatkan siis toistaiseksi testailemalla itseeni. :)

  Liekö sitten ohimenevä trendi-ilmiö, mielenkiintoista seurata, kerro sitten ihmeessä kokemukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitäisi tehdä joku yhteenveto näistä kaikista kokeiluista, mitä tässä on tullut kokeiltua... :D Lähinnä tuolla varustepuolella. Ruokinta-asiat olen halunnut pitää hyvin stabiilina, nyt kun kultainen keskitie on ainakin lähellä.

   Nyt lähtee eka kaurapuuro-vehnälese-chia-mössö... Ei ainakaan ulkonäöstä voi kehua. ;)

   Poista
 4. Mä olen nyt kanssa syöttänyt Diisalle marraskuun puolestavälistä chiaa. Itse syönyt pari viikkoa. En osaa sanoa mitään sen kummempaa mutta jouhet kasvaa kyllä aika kivasti no ne on kyllä ennenkin kasvaneet näin talvenaikana kun kesäihottumaisena hinkkaa niitä sitten loppukesästä polttiaisten tähden. Siksi ehkä otin chian kokeiluun kun juuri siitä on näitä kesäihottumaviestejä lukenut että auttais. Huomasin kyllä että ekan viikon kun aloin antaa ja annoin desin alkuannoksena sen 20vkr tuli lantaa normaalia enempi ja se oli vaaleampaa eli jokin puhdistus varmaan tapahtui ja osa lannasta tuoksahti aika voimallisesti. Nyt annan hieman alle ½ desiä ja 5 kertaa viikossa ja kahtena muuna päivänä saa multimneeraalia. Kivennäisiä kun ei tarvitse muuta sitten antaa kun on chia ja himalajansuolakivi joiden pitäisi riittää. Nyt meillä oli kyllä menossa lisänä10 päivän i kupari, sinkki, c, e vitsku kuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salamalla ei ole kesäihottumaa, mutta kauhean polttiaisherkkä se ainakin viime kesänä oli. Harja meni ja on se vähän kasvanut takaisinkin, mutta aika onneton liiru se on. Tosin nuorilla tämä on kovin tyypillistä, että jossain kohtaa "luovat jouhensa", vähän niin kuin käärme nahkansa. :D

   Kirjoittele joskus blogiisikin chia-siemenistä, sitten kun on kokemusta vielä pidemmältä väliltä. :)

   Poista
 5. Meillä kanssa kokeiltu syöttää tätä suokin kutinaongelmaan, täälläkään ei ole kesäihottumaa mutta tänä kesänä suokki reagoi ensimmäistä kertaa polttiaisiin (nyt 19w vanhus), ja paukamia oli pitkälle syksyyn. Samoihin aikoihin chian syötön kanssa joutui kortisonikuurille ja jompi kumpi sai aikaan kuraruven kaltaisen kenties allergisen reaktion, pesua ja rasvausta jatkettiin monta viikkoa, sekä chia että kortisoni lopetettiin samaan aikaan joten ei tietoa kumpi aiheutti... Uudestaan en ole tohtinut kokeilla, pärjätään ilmankin niinkuin tähänkin saakka :)

  Itselleni taas ovat auttaneet jonkin verran atooppiseen ihoon, tosin nyt on vasta pakkaset alussa joten saa nähdä pysyykö iho hyvänä vai meneekö samaan kuntoon kuin joka ikinen talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen löytänyt "elämäni rasvasarjan" kuivaan/lähes atooppiseen ihoon ja se on Decubalin tuoteperhe. Ihan btw. ;)

   Mekin päädyimme nyt lopettamaan chia-kokeilun, pärjätään varmasti ilmankin. ;) Loppupeleissä oikeaa tutkimustietoa niistä löytyy kovin vähän, jos ihan tarkkoja ollaan.

   Poista
 6. Oliko chia siemenet huono- vai hyvälisä? Meillä hilseilee karva järkyttävästi, joten ajattelin kokeilla chiaa ruokavalioon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kokenut chiasta olevan mitään hyötyä, pari kertaa olen sitä syöttänyt eri hevosille. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että noin pienellä annoksella ei voi mistään olla mitään hyötyä.. :) Hilseilevälle antaisin sinkkilisää ja pitäisin ruokinnan muuten mahdollisimman simppelinä.

   Poista
  2. Sinkkilisää saa jo... Ei auta. Nyt mietin hamppua tai sit sitä chiaa. Pakko ehkä tota chiaa kokeolla kun on niin paljon kehuttu :D. Vähän kyllä muakin epäilyttää!

   Poista
  3. Sinkki on kans semmonen, että sitä saa syöttää aikansa. Ja tähän vuodenaikaan hilseily on enempi sääntö kuin poikkeus, saman ongelman kanssa painin itsekin täällä parhaillaan. Toinen poneista harrastaa tähtipölyleijuntaa. :D Sinkkipurkki auttoi vähän, kuuri jatkuu nyt läpi talven.

   Poista
  4. Okei! Onko sulla jossain postaus siitä mitä ponisi/hevosesi syövät nykyään?

   Poista
  5. Ja oisiko vinkkejä, mitä näistä kannattaisi syöttä hilseilevälle: chia, pellava, hamppu? Siemeninä vai öljynä?

   Poista
  6. Tän hetkisestä ruokinnasta ei näköjään ollutkaan postausta. :) Mutta kaikille kolmelle menee Racing Selected, Black Horsen kivennäinen, sinkki ja Salamalle vielä Suppleaze Gold. Näillä turkit kiiltää jopa näin talvella. :)

   Tuolle omalle hilsetyypille annoin tosiaan vaan sinkkikuurin, ulkoloishäädöt ja kunnon pesun. Auttoi. :) Chiaan en rahojani enää tuhlaa ja vähän sama hampun kanssa. Voi varmasti toimiakin jollain, sitä en kiellä.

   Poista
  7. Hih, google löysi tällaisen vanhan postauksen! :) Marjut onko teillä vielä käytössä tuo Selected? Meillä syötetään Criollo Lightia ja pienillä määrillä ei siitäkään konkurssiin mene :D mutta sitä saa vähän huonosti aina jos ei tallille sopivasti ole tulossa tilausta. Selectediä olen siis harkinnut paremman saatavuuden puolesta, näidenhän pitäisi olla liki identtiset.

   Poista
  8. On Selected edelleen. :) Hyvä, halpa ja sopii kaikille. Lisänä varsalla BH:n proteiini, muuten saavat kaikki erinäisen määrän tuota Selectediä. Ell sitä aikanaan suositteli ja sille tielle jäätiin! :D Hyvä saatavuus, kilpailukykyinen hinta ja hyvin maistuu.

   Poista
  9. jes ryhdyin itsekin tuumasta toimeen rehua vaihtamaan :D eli nyt on vielä sekoitus Lightia ja Selectediä mutta eiköhän me Selectedillä jatketa. :)

   Poista