sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Eka askel kohti yhteistä kieltä


Ennen minulle hevosten kanssa riitti se, että se kulkee vaikka sitten ketju leuan alla tarhaan nätisti ja toimii ratsastaessakin joten kuten. Siinäpä vähän hyppivät ja riekkuvat, kunhan nyt eivät ihan silmille tule.

Kuitenkin tässä hieman jopa hämmästellen olen seurannut Salaman ikätovereiden blogeja. Yhtenä positiivisena joukosta erottuu Rouskutellen-blogin nyt myös 3vee Rohan. Ihanan rento, luottavainen ja rauhallinen, mitä sitten ihmiset ikinä keksivätkään pyytää. Samoissa jäljissä näyttää myös lauman tuorein jäsen kulkevan. Ilokseni sama ope heidän takanaan liikkuu myös täällä päin, joten rohkenin laittaa sähköpostia ja kokeilla kepillä jäätä. Minäkin haluan oppia!

Ensimmäistä oppituntia edelsi omatoiminen teorian opiskelu. Mitä ja miksi, mikä nyt mättää ja mikä ei. Asetin tavoitteeksi alkuun ihan aakkosten eli yhteisen merkkikielen opettelun - mitä pitää tehdä, että hevosesta saa samanlaisen rennon ja rauhallisen kaverin?

Tänään oli sitten ensimmäisen oppitunnin vuoro. Kerroin vähän taustoistamme ja siirryttiin kentälle. Pakko sanoa, että vastaanotimme ihan älyttömästi uutta! Kuitenkin lohduttavaa oli kuulla, että jotain tässä on tehty oikeinkin.

Ihan alkuun neuvoteltiin ihmisen omasta ilmatilasta. Salama on ääreisutelias, kiinnostunut kaikesta ja kokee oikeudekseen tunkea kenen vain iholle. Se pitää tietenkin estää. Omin luvin ei ihmisen alueelle tulla, piste. Ensimmäinen hämmästys sille ja ensimmäinen muistettava uusi-vanha asia minulle. ;)

Seuraavaksi vuorossa oli harjausta. Olen tässä(kin) oikonut ja köyttänyt hevosen suosiolla käytävälle kahdelta puolelta kiinni. Siinäpä kuopii tai puuhastelee, eipähän ainakaan karkaa. Nyt se sai seistä löysän liinan päässä vapaana. Se sai palkkion aina, kun seisoi paikallaan. Palkkio tarkoittaa tässä kohdassa paineen poistamista eli harjauksen lopettamista. Jo parin toiston jälkeen Salama tajusi, että tässä pääsee näin helpolla ja jäpitti kauniisti paikallaan. Voi kuulostaa hullulle, mutta varsan elämä kääntyi jo tässä päälaelleen: Olen opettanut sen kerjäämään harjausta ja rapsutuksia ja nyt kyseisestä tavasta pitäisi päästä eroon, jotta se oppii hyödyntämään kätevää paikallaan olemista. Jos se keksi siirtää painonsa ihmiseen päin ("kerjätä"), seurasi siitä kiltti pyyntö, harjalla naputtelua ko. kohtaan. Vähän niin kuin pohjeapu, näin asian järkeilin. Kun varsa siirsi painon takaisin "keskelle" eli myötäsi, loppui myös harjalla naputus.

Salama on oppinut liikkumaan taluttaessa niin, että se seuraa ihmisen jalkoja. Siis lähtee liikkeelle samaan aikaan kuin ihminen ja pysähtyy myös. Nyt tästäkin pyrittiin pois - muutenhan se seuraa perässä, kun ihminen vaihtaa puolta. Kun tajusin lopulta pitää oman rintamasuunnan hevoseen päin, osasi Salamakin seistä paikoillaan.

Seuraavaksi saimme harjoitella peruutusmerkkiä. Ensin ihan riimusta heilutellen ees-taas sivuttain, lopulta hieman naruakin hyödyntäen. Pala palalta siis tehtävää vaikeuttaen. Tämä tulee vaatimaan kärsivällisyyttä, mutta nopeasti Salama sai jo vähän asiasta vihiä. Samainen peruutusmerkki toimii myös jarruna ja sitä pitäisikin nyt sitten opetella käyttämään aina ennen pysäytystä.

Lopuksi treenailtiin liikkeellelähtöä. Tämä tuntui olevan haastavin osuus minulle. Pyysin ensin liikaa ja väärään suuntaan. Lopulta sain jo vähän vihiä aiheesta. Varsinkin tuo apujen herkkyys tuottaa näin alkuun itselleni vaikeuksia, helposti tulee käytettyä liikaa painetta, vaikka ajatus onkin ihan vilpitön.

En ole muuten koskaan nähnyt Salaman seisovan noin kauaa paikallaan yhteen pötköön kuin tänään. Ihan älyttömän mahtavaa! Sen aivot joutuivat ihan tosissaan hommiin ja se olikin ihan poikki tämän session jälkeen. Tätä juuri halusin, jee! Nyt vain sisäistämään näitä asioita ja treenaamaan ahkerasti edellä mainittuja juttuja. Niistä pikkuhiljaa sitten jatketaan kohti seuraavaa "kirjainta". Melkein yhtä jännää kuin se hetki, kun oppi juuri ja juuri lukemaan koulussa aapisen avulla. Tämä tekee niin hyvää meille. :)

8 kommenttia:

  1. Maastakäsittely on kyllä täysin aliarvostettua! Maastakäsin pystyy tekemään hevosen kanssa ihan mitä vain ja opettamaan vaativiakin koululiikkeitä, kuten esim. piaffen opetus aloitetaan lähes poikkeuksetta maastakäsin ;) Olisi kiva nähdä videoita! Seuraavalla kerralla ukko kameran kanssa kentän reunalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin juuri! Samalla suhde hevoseen paranee, kun sen kanssa voi työskennellä paljon monipuolisemmin. Kivaa vaihtelua hevosellekin.

      Itselläni ei nyt suurempia ongelmia noiden omien kanssa ole ollut, mutta viime aikoina kiinnostus kitkattomampaan yhteistyöhön on herännyt ja mikäs sen parempi kohde kuin oma pieni ADHD-varsani... :) Eipä sillä, Dukekin pääsee harjoittelemaan näitä. Tärkeitä juttuja tulevalle valjakkoponillekin.

      Pitää ottaa videokamera hengailemaan joku kerta mukaan. Mulla on vaan nyt pieni objektiiviongelma, kun "kittiputki" otti ja hajosi. Käytin sitä videoihin. Jos jollain on sellainen edullisesti myynnissä (Canon), niin tänne voi tarjota... :)

      Poista
  2. Sekin on vähän hassua että puhutaan erikseen "maastakäsittelystä" kun kyse on ihan vaan hevosen peruskäsittelystä. Aika moni "ADHD" ei olekaa mikään yliherkkä luonnostaan vaan omistajansa peili eli käsittelyn tulos...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä samaa olen täällä blogissakin sanonut, että sellainen hevonen kuin omistajansa ja omalla kohdalla peili on hyvinkin kirkas. :D Se on sitten eri asia, miten eri hevoset reagoivat ristiriitaisiin apuihin ja muihin ihmetyksiin: Omistani Salama pyrkii poistumaan paikalta, Duke taas jähmettyy. Se onkin sitten oma lukunsa, kun omistaja haluaa syventää taitojaan ja sitähän tässä juuri puuhataan. Ihan fiksuja otuksia meillä on tähän asti ollut. ;)

      Me aloitamme tässä tapauksessa Salaman kanssa ihan nollista, oikotietä ei ole. Tiedostan virheeni ja vahvuuteni, se on jo jotain. :)

      Kirjoitin kesällä jo tästä aiheesta, kun moni tuntuu häpeilevän sitä, jos haluaa opetella niinkin ihmeellistä asiaa kuin maastakäsittely. Olkoonkin sitten ihan harjausta tai taluttelua. Itselleni se on ihan sama kuin ratsastus- tai valmennustunti, yhtä itsestäänselviä asioita. Aina on parannettavaa, itse kullakin.

      Poista
  3. Kuka ope teillä kävi, kysyy utelias. Luulenpa, että kyse on samasta opesta, joka on meitäkin auttanut maastakäsittelyn alkuun.

    Alunperin pyysin opea ajohommat mielessäni, mutta ensimmäisellä kerralla tuli vähän noottia, ettei poni oikein kunnioittanut minua, niin aloitettiinkin sitten tuosta harjaamisesta.

    Ja edelleen meinaan unohtaa vaatia - poni kyllä muistaa aina testata, että pitääkö tänään olla kohtelias vai saako tulla iholle... Mutta katsoin juuri runsaan vuoden vanhaa videota, jossa harjaan ponia käytävällä, ja vaikka tekemistä edelleen on niin ero nykyiseen on kyllä huima.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sama ope on! :) Meillä tähtäimessä myös ajopuuhat, tosin ohjasajoon sen varmastikin vain jää.

      Me olemme nyt pari päivää treenanneet tätä uutta juttua ja ihan tosissaan tässä saa pitää aivot päällä! Automaationa nämä eivät vielä tule, melkein pitää ääneen ajatella. Tallissa Salamaa kiinnostaisi kaikki roikkuvat loimet yms. enemmän, ihana lapsukaisen mieli... ;) Mutta hiljaa hyvää tulee. Ehkä. On ainakin mitä treenata nyt!

      Poista
  4. Voi vitsi miten kiva oli lukea! Ja hauska kuulla, että olet meiltä bongannut idean kouluttajasta. Pyydä ihmeessä useamminkin käymään ja kirjoittele lisää. Myös ajo-oppeja kannattaa tätä kautta imeä. Kyllä tuohon kouluttajan tuomaan ajattelumalliin pikkuhiljaa alkaa itsekin siirtyä, vaikka en varsinaisesti tekisikään mitään maastakäsittelytreeniä. Samat pelisäännöt pitää olla koko ajan kaikessa käsittelyssä.. Helposti tulee edelleen itse siirryttyä askel alta pois, jos hevonen nojaa kohden, mutta nykyisin yleensä muistan korjata hevosen takaisin omalle paikalleen :D Samoin naputtava apu tarkoittaa liikkumista ja silittävä paikallapysymistä, Nemo ei vaan ole vielä ihan hiffannut, että liikkuakin voisi. Sen mielestä on ihan ok seisoskella paikoillaan ja tuntea naputusta kyljessään tai katsella viuhuvaa narua takamuksen luona, ei haittaa ei yhtään..

    Olisiko sinulla mahdollisuuksia lähteä joskus kurssille hevosen kanssa tänne suunnalle? Samalle kouluttajalle siis..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän käy täällä Lounais-Suomessa noin kerran kuussa ja aiotaan pysyä mukana mikäli vain työkuviot ym. ovat suosiolliset. :) Ohjasajo meilläkin tavoitteena ja sen myötä sitten ratsuopit.

      Salama on samanlainen, naputus kyljessä on sen mielestä lähinnä kivaa... ;) Mutta nopeasti on hiffannut tuon paikallaanseisomisen jalon taidon ja sitä pitää nyt vain vahvistaa. Teen noita treenejä arkisten puuhien ohessa, pieniä pätkiä kerrallaan. Vaikeinta on omien aivojen muuttamineen uuteen toimintamalliin ja sekös tästä hauskaa tekeekin. :) Hevonen kyllä yrittää parhaansa, Salama(kin) on hyvin palvelualtis, vaikka pientä teini-iän uhmaa sillä onkin välillä.

      Ja kyllä meillä on mahdollisuus myös kursseihin! :) Meiltä on sinne noin 100km eli keväämmällä/kesällä ei mikään mahdottomuus tuo ajatus. Näin talviaikaan (tai korjataanko, liukkaalla kelillä) en omalla yhdistelmälläni liiku, etuvetofarkku käytössä vain tällä hetkellä. Myös Duken kanssa olisi jossain vaiheessa kiva saada valjakkoajo-opetusta, mutta sen pitää ensin saada vähän pohjakuntoa alle. Nyt en pääse ajamaan sillä kotona, kun tiet ovat edelleen poikki viimeisimmän myrskyn jäljiltä.

      Poista