sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Sunnuntai-illan oivalluksia

Hyvin harvinainen kuva, onneksi tällä kertaa vähän epäselvänä.
(Toim. huom. Salaman nimikyltissä yhä väärä nimi, mutta kun se on niin kiva noin...)
Karsinoiden siivous on yksi minun suosikkijutuista tallissa ja vielä tänään klo 21.50 sain kuningasidean jakaa tämän ilon teidän kanssanne täällä blogissa oikein kuvien kera. Ja mikä kivointa, tässä samalla tulee todistettua lisää olkipellettien hyviä puolia. (ja ei, tämä ei ole maksettua mainostusta - olen oikeasti vain innoissani!) Karsinat siivoan kerran päivässä, ulkotallin yleensä päivällä ja illalla.

Karsinansiivoojan unelma osa I.
Ja osa II.
Pienen vauhdikkaan puuhastelun jälkeen...
Näyttää joka nurkka taas kivalta.


Sitten se paras osuus: Tässä ylläolevassa kuvassa on koko kakkasaldo ulkotallista. Ja sitten SE juttu: Katsotkaa lantalaan menevän kuivikkeen määrää. Se on lähes nolla, zero, noll - no, oli mikä oli, mutta todella vähän. Turvekuivituksella tavaraa olisi saanut kärrätä kokonaisen kärryllisen verran pois.

Duke toivottaa hyvät yöt tähystyskaltereidensa takaa.
Samoin Sulkku-Salkkukin. 

16 kommenttia:

  1. Ja oma pellettikuume vain kasvaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ainakin kokeilemaan! :) Kaikissa on etunsa (hyödyt ja haitat) ja oman juttunsa löytää kaiketi vain etsimällä.

      Poista
  2. Minäkin olen tuosta olkipelletistä tykännyt, siivoaminen on niin helppoa verrattuna turpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Itselläni vaati hieman harjoittelua ensin, mutta aina olen boksit tarkkaan siivonnut, joten sinänsä ihan yhtä helppoa kuin ennenkin. Olkipelletti vain varisee kokonaisena ja murustuneena (heh, oiva sanavalinta tähän...) helpommin talikosta pois.

      Poista
  3. Oletko käyttänyt pellettiä pitkään? Minä olen käyttänyt talvisin, sulalla kelillä se ei ime hajuja ja pidä karsinaa kuivana kuten turve. En tiedä, liekö pelleteissä eroa, mutta meillä ainakin se haju ei poistunut, turpeesta on helppo ottaa se kostunut läikkä pois, mutta pelletti hajoaa niin pieniin osiin, ettei niitä voi kerätä karsinasta. Toki enemmän kuiviketta, mutta senteissä (cm) mitattuna sama kerros turvetta on parempi. Talvella pelletti on ollut hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vasta viikon käytetty tätä, kts. aiempi aloitushypetys: http://m4rtzu.blogspot.fi/2012/11/olkipellettien-eka-paiva.html. Eli vielä hyvin suppealla näkökulmalla mennään, mutta positiivisin fiiliksin toki.

      Ainakin tämä Bioljen pellettierä, mitä meillä on, imee kosteuden hyvin pienelle alalle ja märät pelletit ikään kuin "pompahtavat" ylös kuivien joukosta, kunnes joku polle talloo ne jalkoihinsa ja sotkee kuivien joukkoon. Vielä kuitenkin treenailen sitä, miten märät saa hyvin pois.

      Hajujen sitojana turve on ihan yliveto, varsinkin lämpimässä tallissa (meillä tallin sisälämpötila max. 10°C). Vielä en osaa sanoa olkipelletistä siinä asiassa mitään. Vaihdoin tähän nyt sen takia, koska irtoturvetta en tontilleni säilytystilojen puutteen takia ota ja paaliturpeen hinta alkaa olemaan samoissa kuin tämän, joten miksipä ei kokeilla välillä jotain uutta. Lisäksi turpeen saatavuus jatkossa ja ekologisuus olivat yksi syy vaihtoon.

      Poista
  4. Pelleiteissä on huimaero :) itse testattiin agrin Biolkea ja minusta se on ihan huippuhyvä tuote, sekoitus taitaa olla vehnä ja olki. todella vähän tulee karsinasta veke, ei pölise, ei haise ja kerran viikkon on lisäyspäivä. Sit ostettiin muualta toiselta myyjältä joka oli pelkkää olkea niin ei toimi ollenkaan niin hyvin, liekö jotain ruokohelppiä joukossa mutta kun testattiin sitä laittamalla lämmintä vettä kupin pohjalle ja siihen pellettiä niin meni kaksi päivää ennenkuin imaisi sen.. ja sama toistui myös karsinoissa, joten sitä tuotetta on turha mainostaa hyvänä ja annoinkin palautetta myyjälle siitä. Mutta kaiken kaikkiaan ihan mielettömästi säästää aikaa, rahaa ja hevoset saa asustaa lähes pölyttömässä tallissa jossa ei haise kusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös kuullut valtavista laatueroista ja siksi vähän hirvittikin ostaa jättimäinen säkki ekalla kerralla, mutta kerrankin se oli hyvä juttu! ;) Mieheni aina jaksaa motkottaa ostoksistani, tosin tästä hänkin jakoi jopa kehuja, kun yhtenä iltana katseli touhujani.

      Poista
    2. Siis vehnä ja olki???? Mikä ihmeen kasvi se sellainen olki on lotta??? :D

      Poista
  5. Olkipellettikarsinan siivous ON tosi kivaa ja helppoa vielä tossa alkuvaiheessa, kun kaikki kuset ei oo paakkuntunut kivikovaksi haisevaksi ammoniakkipatjaksi ja paskoja pystyy vielä suht helposti poistamaan. ;) Kohta tuon siivoaminen ei ole enää kivaa, sano mun sanoneen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, ihan totta varmasti. ;) Puupellettien kanssa mulle kävi noin, kun tein kahteen karsinaan vähän eri systeemillä siivoukset koeluontoisesti. Ratkaisu oli estää haisevan patjan tuleminen ja pitää kuivana koko loossi. :) (Puupelletit menivät vaihtoon silti muista syistä)

      Poista
  6. Ei meillä lähe tuon enempää tavaraa lantalaan, vaikka on turvekuivitus. Itelläni on ollu myös olkipellettiä viime vuonna kuivikeena ja mitään eroa en huomannut. Molemmat samanlaisia. Tosin kärpäsiä rupes olee olkipellettikuivikkeen aikana. Turpeessahan ne ei elä. Mutta molemmat on yhtä hyviä kuivikkeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turvekuivituksella meilläkin on menty monta vuotta, mutta kuten edellä kerroin, päätettiin vaihtaa olkipellettiin ainakin kokeiluluontoisesti. Ja hyvältä on vaikuttanut siis, kuten edeltä on tullutkin jo selväksi. :D

      Turpeen ihan ehdoton hyvä puoli hajujen sitomiskyvyn lisäksi on ollut sen puhdistava vaikutus: Kun pistää märän kimon hevosen paksusti kuivitettuun turvekarsinaan yöksi ja toivoo, että se piehtaroi ihan vimmatusti, niin aamulla vastassa on kiiltävän puhdas valkoinen heppa, kunhan vain pölyt saa pyyhittyä pois. :)

      Samaa mieltä olen siitä, että molemmat ovat samankaltaisia, mutta eroja toki löytyy. Samoin näiden absoluuttinen vertailu on vaikeaa, koska molemmista löytyy eräkohtaisia eroja - meillä on ainakin ollut turvettakin ihan laidasta laitaan näiden vuosien ajan.

      Meillä ollut pääsääntöisesti kuitenkin Vapon kuiviketurve käytössä ja se on jotenkin kovin takertuvaista ja siitä syystä sitä on mennyt lantalaan aika paljon, vaikka tosiaan siivoan karsinat tarkasti. Se ei sinänsä haittaa, koska on hyvää tavaraa pellolle/kukkapenkkeihin/kasvimaalle, mutta lantalan tyhjennysväli lyhentyy ja kuivikkeen kulutus tietenkin kasvaa samalla. Kahden hevosen tallilla oikeastaan mikään kuivike ei pääse muodustumaan kovin kalliiksi, mutta kuitenkin.

      Näiden postauksen tarkoitus on vain havainnollistaa tätäkin kuivikevaihtoehtoa, kun moni miettii vaihtamista ihan vapaaehtoisesti ja osa olosuhteiden pakosta.

      Poista
  7. Hei! Löysin kanssa tämän blogin tuon pellettihaun perusteella ja liityin lukijaksesi kun muutenkin tykästyin. Meillä vasta pari kuukautta toiminut pihatto ja harkitsen olkipellettiä kovasti ja uskon kyllä hyvien kuviesi ja kirjoitustenkin perusteella että kyllä meillekin olkipelletti tulee. Hintaa ensin minäkin kauhistelin hieman mutta alkuperustusten jälkeen taitaa tosiaan helpottaa kummasti :) Meillä kun on vaan pari issikkaa niin eipä ne hirveästi tuhlaa muutenkaan kuiviketta silti nykyinen puru/ pahna tuottaa liki kottikärryllisen pihatostakin tavaraa vaikka ovatkin ulkona kellon ympäri.
    Jatkahan vaan pelletti päivityksiäsi ne kiinnostavat varmasti monia muitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mukavaa, että eksyit tänne. :)

      Jatkan pelleteistä kerrontaa tasaisin väliajoin, vähän niin kuin päiväkirjatyyppisesti, näihin on välilä mukava palata itsekin aina joskus myöhemmin.

      Olen yllättynyt, miten hyvin olkipelletti on toiminut ulkotallissa/pihatossa/tarhakatoksessa/mikä tuo nyt ikinä sitten onkaan. Laitoin olkipellettiä ehkä määrällisesti tuplasti tai triplasti sen, mitä suositeltiin, mutta parempi kai niin. :)

      Poista
  8. Hei,

    Olkipelletti on puhdas luonnon tuote ilman lisäaineita. Olkipelletillä on erinomainen imukyky (noin 300 % omapainosta). Tuote on hygieeninen, koska pelletin valmistusprosessin lämpötila on +75…+85 °C.
    Olkipellettiä suositellaan hevosten ja muiden eläinten kuivikkeena. Jos käytät olkipellettiä, on karsinan tekeminen nopeampi ja helpompi. Sinulle jää enempään aikaa muuhun tekemiseen ja harrastuksiin.
    Olkipelletin hyödyntäminen on helppoa, olkipelletti kompostoituu nopeasti ja on käytettävissä esim. lannoitteena jopa noin 2...3 kk kuluttua. Käytettäessä olkipellettejä tarvitset vähemmän tila jätteiden varastointiin, koska kuiviketta varten tarvitset huomattavasti vähemmän raaka-ainetta verrattuna toisten kuivikkeiden raaka-aine määrään.

    Olkipelletti on pakattu 16, 550 ja 1100 kg säkeissä.

    Meillä on paras hinta!
    Takaamme tuotteen laadun!
    Käytämme itse tallissa jo kolme vuotta!

    Soita heti! +372 5046 476 (Bruno) tai info@lilliagro.ee
    http://lilliagro.ee/?c=lilli-agro&l=fi


    Ystävällisiin terveisiin!

    VastaaPoista