keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Olkipellettien eka päivä

Meillä käytössä Biolki.
Eilen pimeys ehti jo tulemaan ennen kuin sain karsinat lopullisesti valmiiksi. Tänään sain sitten tutustua ihan ajan kanssa näihin ihaniin nappuloihin ja todeta, ettei se nyt niin huono investointi tainnut olla. Ne tuoksuvat ihan oljelle ja näyttävät möyhentyessään ihan purulta. Plussapisteitä annan myös valoisuudesta. Aiemmin meillä on kokeiltu lähes kaikkea yksin ja yhdessä: Purua eri muodoissa, olkea ja puupellettiä, mutta turpeeseen on palattu aina takaisin, monista eri syistäkin. Tästä olkipelletistä olen nyt kuitenkin kaikista eniten innoissani. :)

Ai että meillä on mukavaa, vihdoinkin kuiva ja paksu patja alla :)
Ulkotalli kera kakkojen ja Salaman ahterin, jossa näemmä kuvaajan sormenjäljet. :D
Ulkotalliin kärräsin n. 10cm kerroksen pellettiä. Ulkotallissa hevosilla on jatkuva heinätarjoilu ja lisäksi ne käyttävät sitä lähinnä muuten vessana sekä huonolla säällä oleskelutilana. Jo yhden illan aikana pelletit ovat lähteneet vähän särkymään ja pysymään paremmin paikallaan. Alkuun ihan upouusi patja oli luonnollisesti vähän liukas, mutta muistan puupellettien käyttäytyneen ihan samoin ja ongelman väistyneen nopeasti. Alkuun molemmat maistelivat niitä, mutta enää tänään en ole nähnyt niiden maistelevan pellettejä ollenkaan.

 

Tallissa tein nyt niin, etten raaskinut piheyttäni kärrätä ihan kelvollista kuivaa turvepatjaa poiskaan, vaan ajattelin lisätä olkipellettejä nyt sitä mukaa, kun tarve vaatii. Käyttöohjeissahan näin ei suositella tekemään, mutta käyttäjäkokemuksien perusteella uskalsin nyt kokeilla näin. :) Vasemmalla Salaman helikopterialusta ja oikealla supersiistin Duken boksi. Eilen illalla lisäsin molempiin kottikärryllisen pellettiä ja tänään 10l ämpärillisen per boksi. Pohja näyttää heti niin paljon valoisammalta!


Loppuun vielä kehusanat edellisestä "hyvästä ideastani" eli heinähäkin ja -verkon yhdistämisestä. Se on toiminut erittäin hyvin, hidastaa sopivasti syömistä ja mikä parasta, heinänkorret pysyvät just eikä melkein siellä missä pitääkin, eikä heinähävikkiä enää juurikaan ole. Seuraavaksi aion kokeilla vielä pienisilmäisempää heinäverkkoa. Suosittelen. :) Heinähäkki on Horzelta (34€) ja heinäverkot ovat Globuksen isoja perusheinäverkkoja pienellä (n. 5x5cm) silmäkoolla (n. 10€/kpl).

2 kommenttia:

  1. Kiva seurailla miten lähtee sujumaan! Jospa tänä talvena en enää ahda umpijäisiä turvepaaleja satulahuoneeseen viikoksi sulamaan, pelletti tuntuu aika lailla houkuttavammalta vaihtoehdolta.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan myös kerran jos toisenkin, kun jäätynyttä turvepaalia on murhattu kirveellä, rautatalikolla, lapiolla, rautakangella...

      Plussia näille pelleteille olen keksinyt jo aika paljon, enää jännittää vain se, miten se toimii mm. ulkotallissa ja miten ylipäätään pidemmän päälle.

      Poista