perjantai 3. heinäkuuta 2015

Hellepäiviä


Hirmuhelle. Aargh.

Se niille kuitenkin suotakoon, jotka lämpimästä pitävät. Minä en, eikä oikein Salamakaan. Sellainen puolipilvinen 15 asteinen ilma on ihan okei. Salama taas tykkää syödä ja nukkua mökissään, joten sille sää on sinänsä ihan se ja sama, mutta nyt elohopean kavutessa näin korkealle, on senkin ymmärrys koetuksella. Poneja ei helle haittaa: Ne vetävät palli(pussi)t vaahdossa rallia ainakin kolmesti päivässä.

Salama on tämän viikon ratsilomalla. Se yritti jälleen viime viikonloppuna hienovaraisesti ilmoittaa, että tällä erää olisi tunnit jälleen täynnä hetkeksi. En jälleenkään heti halunnut ymmärtää asiaa ja tilanne ajautui parin päivän pattitilanteeseen. Mentiin enempi ja vähempi rodeoo, etukenkäkin tippui jossain välissä. Tsekattuani satulan, jalat, selän ja muut arkiset jutut, tulin siihen tulokseen, että vikaa todella löytyy, mutta siitä en vielä jaksa keskustella kuin kylmäyspatjan ja kahden luottoihmisen kanssa. Keskiviikkona satuloin hevosen, kävelin selästä käsin kierroksen kentän ympäri ja lopetin. Se oli vähän niin kuin hyvän mielen ratsastus. Ehkä myös samalla vika ratsastus vähään aikaan. Katsellaan.


Eilen oli se päivä, kun etukenkä lyötiin takaisin. Iltapäivällä Salama sai valuttaa talven liat hylkeenkyljistään pois.

Salaman pesu on aina yksi ohjelmanumero. Vesi on sille nykyään sinänsä ihan okei, kunhan se on oikean lämpöistä ja lähestyy ruunaa mahdollisimman miellyttävässä muodossa. Aste liian kylmää vettä saa takajalat viuhumaan. Vesiletku saman pesupaikan luona saa sen taas hyperventiloimaan ja testaamaan pesupaikan kestävyyttä. Siispä pesu tapahtuu kastelukannun ja harjan avulla: Jännittävää, että pään päällä oleva kastelukannu käy, mutta samalla tapaa letkusta valuva vesi ei.

Ilme kertonee kaiken oleellisen?
Päätä lukuun ottamatta Salama tuli pestyä. Joku roti sentään - ei kaikkea kerralla. En kertonut tätä Salamalle, mutta se joutuu lähipäivinä uudelleen kylpyyn. Tämä oli vasta esipesu, häntä jäi ihan keltaiseksi.

Hetkeksi herkuttelemaan kuivatusloimi päällä - mustaan märkään hevoseen aurinko nappaa aika kovin kiinni, joten märkä hevonen kannattaa hetkeksi loimittaa ihan hellepäivänäkin.
Sitten hyvä hiekkakuorrute pintaan, Duke neuvoo.

Huomaa ponin ylähuuli.
Vesiletkusta vielä sananen. Täytettiin tämän pesupuuhan jälkeen isännän kanssa vesikuppeja. Duke tulla tupsahti siihen kuopimaan ja kerjäämään viilennystä.

Maailman monin poni käänteli kylkeään vesisuihkun alla sitä mukaa kun tarve vaati. Salama tietty panikoi taustalla. Hullu poni, se tuntui ajattelevan.



Salamaankin osui kaksi roisketta. Iik. ;)

8 kommenttia:

  1. Meidänkin pojilla on pientä lomaa kun kelit ovat olleet muutaman päivän ajan yli +30 astetta. Lauantaiksikin on luvattu +36, huhhuh... Mutta ei se pieni helleloma kellekään huonoa tee, parempi niin kuin että rasitetaan hevosta liian kuumalla kelillä liikuttaen. Alkuviikosta mentiin aamu 8-9 aikaan maastoon kun oli vielä _vain_ +20 astetta lämmintä :D Hevosistakin on ihan mehut pois näillä keleillä, pojat saa olla ulkona niin kauan kuin varjoa riittää mutta mikäli siltä vaikuttaa että on silti liian kuuma ja ulkona olo ahdistaa, tullaan talliin iltapäiväksi lepäilemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salama on siitä tosi lystikäs, ettei sitä helle laiskota yhtään, päinvastoin... :D Siispä sitä suuremmalla syyllä saa vain olla. Ovat nämäkin päässeet nyt päivän ajaksi talliin, pakkohan ne on tuolta paahteesta pelastaa. Ulos sitten kylvyn kautta ja päälle mehevä hiekkakuorrute, taas jaksaa! :)

      Poista
  2. Ponilla on kans tänään kauhujen päivä kun ajelen sen pesemään... :D nuorempana (3v sitten) alkoi kauhea rodeo jo heti pesupaikalla, nykyään se on ihan ok mut ei kivaa kuitenkaan. ja vesilätäköissä asuu pieniä valkoisia poneja syöviä monstereita... oon vaan niin innoissani Ponia lähössä pesemään, et heräsin näin yövuoron jälkeen 2h ennen ideaalia heräämisaikaa, et ens yö menee varmaan silmät mukavan ristissä...! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salama sit taas lompsii lätäköistä läpi ihan huoletta, mutta vesiletku on se kauhujen kauhu... Omituista. :D

      Hih, satutkohan sä tekemään öitä heinäkuussa? Mä aloitan ens viikolla "kesätyöni" taas hetkeksi ennen lomaa. :)

      Poista
  3. outoja nää kimoutuvat! :D

    joo mulla on aina sillon tällön yövuoroja, nyt on neljä, viimeks oli tammikuussa pieni putki, ja sitä ennen edellis juhannuksena :) sunnuntai aamuun ku jaksais viel valvoa, sit alkaa kahden viikon loma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on se kimosyndrooma... Vähän sellaisia erikoisia tyyppejä, ainakin ne kaikki mun heppailu-uralle sattuneet yksilöt. ;) Niitä onkin jo jokunen.

      Hih, eli sä lopetat kun mä aloitan... :D Tuun Mynämäkeen niin, että takana kaksi yötä ja yksi "vapaa" eli aika freessiä seuraa luvassa... Silmäpussit saanee ainakin heittää olalle. :)

      Poista
    2. totta joo, siitä se johtuu! :D

      ouu auts, kivat! mulla on nyt menossa neljäs yö, huomen aamulla alkaa 2vk loma, saan panikoida Mynistä viikon ihan rauhassa! :D tää yö menee tunteja laskiessa.

      Poista
    3. Heh, mä en ole ehtinyt panikoimaan... Jos jotain, niin apukäsien puutetta ehkä, mutta muuten vielä mieli tosi relax tän suhteen. KV:n takia menetän varmaan yöunet...

      Poista