keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Duken eka estetreeni


Pikku-Duken elämässä tapahtui keskiviikkona kummia: Ohjelmassa oli sen eka estetunti.

Nuoren ja kokemattoman kanssa korkeushyppy ei ole se juttu, vaan tässä kohtaa keskitytään tekniikkaan. Siihen kivoja harjoituksia ovat maapuomeilla ja kavaleteilla tehtävät jumppasarjat. Niistä Dukekin sai esteuransa aloittaa.


Kun kyseessä on vielä hyvin vihreä ja kokematon poni, on tärkeää pitää harjoitukset lyhyinä, mutta tehokkaina. Toistoja tulee tehdä sopivasti, muttei liikaa. Ponille on muistettava antaa suoritusten väliin useammat lyhyet huilikäynnit. Onnistumiseen kannattaa aina lopettaa, vaikka tehtävää joutuisikin suunnitellusta vähän helpottamaan.


Alkuverkkana Duke sai ravissa mennä puomeja (meillä ravipuomien väli shettiksellä kolme jalanmittaa) ja radan esteitä niin, että puomit olivat vielä maassa. Sen jälkeen otettiin vähän laukkaa molempiin suuntiin ja verkkahyppyinä jokunen kavaletti ja ristikko.

Sitten varsinaisiin hommiin. Tänään kentän toiselle pitkälle sivulle tehtiin 12 metrin linja kahdesta pikkupystystä ja toiseen päähän 2-4 puomin ja kavaletin innarijumppa, joissa esteiden väli oli 1,5m. Keskellä kenttää oli ensin okseri ja lopuksi pikkupysty, jonka päällä vaihdettiin aina suuntaa. Tehtävä koostui siis kolmesta yksittäisestä osasta ja lopuksi kaikki kolme osaa yhdistettiin pieneksi radaksi.


Duken heikkous tällä hetkellä on vasen laukka, se on sille selvästi vaikeampi suunta ja se tarjoaa aina oikeaa tilalle. Toistaiseksi se vielä hyppää vähän liikaa ylös muttei veny eteen, joten okserit ovat tällä hetkellä hankalia. Hankalaa on myös tehdä tarpeeksi pientä okseria, korkeuden puolesta ne onnistuvat, mutta tolppien jalkojen takia niistä tulee liian leveitä.

Hienosti silti laukat nousevat jo käynnistä ja laukka pysyy yllä paremmin päivä päivältä. Esteiden jälkeen pyritään aina ottamaan vielä myötälaukkaa, näin pikkuhiljaa laukat tulevat sitten ajallaan aina oikein. Diesel-Duke oli loppua kohden aika kuumakalle ja yritti painaa vasen kättä, mikä taas oli ihan selvä väsymisen merkki. Sitä ennen se hyppäsi tuon pienen viiden esteen radan hienosti!


Kotiläksyksi Duke saa jatkaa sitä mitä on eniten tehnytkin eli maastoilua vaihtelevassa maastossa, kiipeilyä ja laukannostoja. Ne vahvistavat takapäätä parhaiten. Seuraavaksi aloitan sitten näiden kiusaamisen sileällä... ;)

Monitoimiponin tavoin Duke liikkuu ehkä jokaisena viikon liikutuskertana aina eri tavoin, mikä on myös sille hyväksi.

16 kommenttia:

  1. Voi miten hieno Duke on!

    VastaaPoista
  2. Voi Dukea! Se on ihan mainio! Ylähuuli tötteröllä, tuommosen mäkin tahdon. Ei uskoisi että se on niin nuori ja kokematon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se todella on mainio - minäkin haluaisin tuollaisen Duken, mutta isomman. :D

      Dukelle kaikki on liian helppoa. En ymmärrä sitä. :D

      Poista
  3. Eikö ole vähän turhan aikaista pitää estetreenjä noin nuorella ponilla, kun kyseessä on shettis jotka kehittyvät hitaasti.
    Yleensä "ratsastus" aloitetaan shettiksellä vasta 4vuotis keväänä, jolloin sisään ratsastus ja kesällä lomaa, jonka jälkeen syksyllä taas aloitetaan ratsun hommat.

    Sitten kun myös laukka on saatu tarpeeksi vahvaksi ja tasapainoiseksi niin voidaan aloitella esteitä. Ei ennen, jotta ei ponin heikon "ratsu kunnon" vuoksi satu mitään haavereita.

    Mutta jokainen tietysti tyylillään, jos kokeen sen tarpeelliseksi että nousee keskenkasvuisen 3v ponin selkään, niin siitä vain:D Ajolenkit yms. Ovat yleensä nuoren ponin hommia.


    Eikä ne mahdolliset "tuhot" ponissa näy vielä, vaan voivat salakavalasti tulla esille vasta kun esim.poni on 10v.

    Mutta älä ota kommenttia pahalla, vaan ennemmin kerroin oman tyylin jolla olen shettisten kanssa edennyt:)

    -Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Kiitos kommentistasi.

      Duke on sisäänratsastettu viime kesänä 3-vuotiaana eli selässä on käyty, kävelty ja ravattu ihan lyhyesti. Silloin se oli hyvinkehittynyt ja henkisesti kypsä. Sen jälkeen selässä ei ole edes käyty ennen tätä kesää. Dukea on ajettu kuten nuorta ponia ajetaan eli säästeliäästi mutta sopivasti. Peruskunto sillä on hyvä ja lomia pidetään aina tarvittaessa.

      Tänä kesänä eli 4-vuotiaana se aloitti ratsuhommat varovasti ja vähitellen. Ja mitä tulee estetreeneihin, se on oikein hyvää treeniä pienillä jumppasarjoilla ja miniesteillä nuorellekin. Dukelle laukka on luonnostaan helppo juttu, ollut aina. Tätä ennen se on vähän maastoillut ja mennyt kentällä sen mitä tämän ikäisen tarvitsee mennä. Työnteko on tuttua ohjasajo- ja kärryhommista.

      Poista
    2. "Mutta jokainen tietysti tyylillään, jos kokeen sen tarpeelliseksi että nousee keskenkasvuisen 3v ponin selkään, niin siitä vain:D" "Mutta älä ota kommenttia pahalla". Eivätkös nämä lauseet käytännössä kumoa toisensa ;) Enkä muutenkaan vetäisi kovin pitkälle meneviä päätelmiä kahden minuutin videosta...

      Duke on ihan huippu ja kärsä tötteröllä näyttää keskittyvän hienosti hommiinsa, jatkakaa samaan malliin! Tuollaisia shettiksiä pitäisi olla paljon enemmän :)

      Poista
    3. Duke on sen verran fiksu, että sen kanssa tehdään vähän, sopivasti ja monipuolisesti: Tähän väliin pieni ratsutreeni ei ole lainkaan pahitteeksi, syksyllä tulee lomaa kuitenkin enemmän tai vähemmän. Talvi mennään aina aika kevyesti meillä, riippuen vähän lumi- ja jäätikkötilanteestakin. Luonteeltaan tämä poni on niin mainio - ei mikään wow, vaan tasainen ja varma menijä. Se on jonain päivänä ihan automaatti!

      Poista
  4. En kestä! Haluan oman shettiksen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat parhaita!

      Ja vielä edellisiin kommentointeihin lisäten, tottakai tällaisen jälkeen poni saa levätä ja hyppytreeni huomioidaan viikon ohjelmassa muutenkin. Ei tällä blogissa ihan jokaista sian pieremää (= liikutuskertaa) jaeta. :)

      Poista
    2. Eiköhän jokainen tätä blogia vähänkin ajatuksella lukeva käsitä että sinulla on hevosten liikutuksen taustalla järkevä idea ja suunnitelma :)

      Poista
    3. Mulle on blogin myötä tullut sellainen käsitys että sd-teamin hevoset sairastavat enemmän kuin tekevät töitä, mutta onneksi olen väärässä.

      Poista
    4. Siitä en tiedä, mutta sen tiedän, että pienetkin terveysmurheet on helppo tosielämässä sivuuttaa laittamalla silmät kii. Minä en hevostani kanssa tykkää tehdä niin.

      Poista
    5. Noora: Niinhän sitä luulisi, mutta toisinaan tämä netin ihmeellinen maailma yllättää. :D

      Poista
  5. Mahtavan näkösitä, onneksi olkoon noin hienosta ponista! :)
    Sellaista ihmettelen, että ratsastaja vaikuttaa TODELLA pitkältä ponille. Istuu aivan takakaaren päällä, ja jalat pitkällä melkein mahan alla. Ei missään nimessä millään pahalla, mutta vähän lyhyemmän ratsastajan olisi mahdollisesti hiukan helpompi ratsuttaa ponia. Tiedän että tässä maassa ei liikaa ole ihmisiä jotka pystyvät kiipeämään nuoren pienen shetlanninponin selkään, mutta ajattelin vaan että mahtaa olla vaikea ratsastaa polvet suussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni menee kunnes vielä pienempi kääpiö löytyy. ;) Duken päätavoite on kuitenkin ajohommissa ja ratsuhommat ovat vähän niin kuin sivutoimi. Pituus, jota on ehkä hieman liikaa, on siis tiedossa ja näillä mennään. Muuten, kannattaa tsekata esim. shettisten SM-kisat, siellä on vielä "pahempia" settejä, tämä ei ole lainkaan pahimmasta päästä. Eniten ole tarkempi painoasiasta kuin pituudesta tässä kohtaa.

      Muistan itsekin saman pituisena ja painoisena (Oi kyllä!) menneeni shettiksellä ja eihän se nyt erityistä herkkua ole, mutta koulutusmielessä ok.

      Poista