maanantai 23. maaliskuuta 2015

Lavoille kyytiä

Survivor kit: Kylmäpakkaus, porkkananpaloja, lämpöpakkaus
Salamalla todettiin viikko sitten oikeassa lavassa revähdys. Se sai laajat jumppaohjeet fysioterapiakäynniltään ja niitä on nyt tehty tunnollisesti. Vaikka varsinainen ongelma on oikealla, olen tehnyt samat harjoitukset molemmille puolille paria poikkeusta lukuun ottamatta. Siksi allaolevassa kuvasarjassa on kuvia molemmilta puolilta. Erilaisia venytyksiä ja hierontaohjeita sain koko kroppaan, mutta tällä hetkellä eniten huomiota saavat nuo kaljut lavat.

Tässä esiteltynä siis pääasiassa lavan seuduille tehtävä kotijumppa:


1. Ongelma-alue. Revähdys sijaitsee aika keskellä koko ruutua. Koska lavat ultrattiin tarkempaa syyniä varten, on ruunallani nyt hienot ikkunat molemmissa lavoissa. Varsinainen vammaopas for dummies, ei pääse unohtumaan oikea kohta. ;) Vamman syy on edelleen arvoitus, vaihtoehtoja kun tämän hevosen kohdalla piisaa.


2. Lämmitys. Käsiteltävä lihas lämmitetään ennen toimintaa. Siihen oiva apu on itse tehty lämpöpakkaus: Minigrip-pussiin laitetaan lämmintä vettä ja koko komeus kääritään pienen pyyhkeen sisään. Paljas iho on aina suojattava kankaalla tai vastaavalla, laitettiin siihen sitten kylmää tai kuumaa.

Kuten kuvasta näkyy, Salama ei alkuun tykkää tästä ja ilmoittaa sen päätä ravistelemalla. Pikkuhiljaa lämpö kuitenkin vaikuttaa ja tunnelma kevenee. Lämmintä pidän lavan päällä lyhyissä pätkissä useamman kerran.


3. Hieronta kello kahdesta kahdeksaan käyttäen rauhallista sivelyotetta. Sekään ei alkuun tunnu Salaman mielestä kovinkaan kivalta, mutta yleensä hetken kuluttua ilme muuttuu raukeammaksi.


4. Kevyt hankaus. Revähdysaluetta painetaan ihan höyhenenkevyesti ja kämmenen reunoilla painellaan kipeintä kohtaa hyvin pehmeästi. Tämä on useimmiten heti Salaman mieleen.


5. Etujalan venytys. Jalka nostetaan polven päältä niin ylös ja eteen kuin se vain tulee. Ajatuksena on venyttää tuota revähtymäkohtaa ja siksi jalan on noustava melko korkealle. Puoliero on tällä hetkellä hyvin suuri, vasen nousee kevyemmin ja korkeammalle. Jalka lasketaan yhtä rauhallisesti takaisin kuin nostetaankin, erittäin helppoa tällaisen kuopijatyypin kanssa. ;)

 

6. Porkkanajumppaa. Tämä on jostain kumman syystä Salaman lemppari. ;) Porkkanaa tarjoillaan molemmilta puolilta mahdollisimman ylhäältä etuviistosta ja vuohisen vierestä/takaa. Tarkoitus on venyttää ja supistaa tuota lavan kohtaa. Itselläni vain loppuu pituus kesken! :D

7. Kylmäys. Käsitelty alue kylmätään kevyesti liikunnan jälkeen, samaan tyyliin kuin kohdassa 2.

14 kommenttia:

 1. Tosi kiinnostavaa juttua :) Meilläkin kärsitään nyt jonkun sortin lihas(?)ongelmasta, tosin ei lavassa. Eläinlääkäri tulee tsekkaamaan tilanteen ylihuomenissa, sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tämä on ollut hauskaa puuhastella Salaman kanssa näin. :)

   Voi Tottia, toivottavasti vika löytyy ja hoituu kuntoon...

   Poista
 2. Toivottavasti loimitat lapavammaistasi edes ulos. Auttaa aluetta paranemaan, eikä vamman uusiminen ole yhtä todennäköistä, kun pidät lihakset lämpöisinä etkä päästä hevosta revittelemään kylmiltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai. Olen aina loimittanut hevoseni tarpeen mukaan.

   Tälle revähdyksen synnylle on yksi vahva teoria olemassa ja se ajoittuu helmikuun loppupuolelle, jolloin ruuna kaatui ohjasajaessa pellolla. Ihan btw. :)

   Poista
  2. Oukkidoukki, en muista mistään kaatumisesta lukeneeni,mutta eihän sitä kaikkea tule blogiin kirjoitettua. Paljon kaikkea muuta kyllä. Paranemisia.

   Poista
  3. Tässä linkki siihen postaukseen, kun kaikki ei mennytkään ihan niin kuin Strömsössä. :) Mä kirjoitankin toisinaan vähän liikaa.

   Poista
 3. .... :D

  tää oli mielenkiintonen! selkeesti kyllä huomaa ihan jo kuvistakin, että mitkä on salaman mielestä kivoja juttuja, ja mitkä ei niinkään.
  paranemisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Salama kyllä sanoo, mikä fiilis mistäkin tulee... :D

   Poista
 4. Noi porkkanajumpat ja venytykset on myös hyviä "terveillekin" hevosille :)

  Terveisin, me, jotka tehdään sitä joka päivä :)

  http://jussila.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ollaan ennen tehty omaan tapaan näitä ja vähän eri tavoin. Vetristävät kummasti. :)

   Poista
 5. Hih. Tuossahan saa emäntäkin samalla liikuntaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. :D Hyvät jumpat tulee molemmille... :D

   Poista
 6. Miten oirehti ennen diagnoosia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, kun vastaus venyi. En ole pariin päivään avannut konetta ollenkaan. :)

   Tuo revähdyskohta oli kosketusarka ja hevonen säpsähti, jos harja eksyi siihen kohtaan. Hieroessa se taisi lopulta löytyä ja klinikalla sitten ultrattiin, kun sinne oltiin fyssarille muutenkin menossa. Lapa oli pitkään aika tönkkö, kesti vertyä jonkin aikaa. Nyt tuota revähdystä ei edes huomaa, parantui siis hyvin.

   Poista