perjantai 29. elokuuta 2014

Satularallia

Satulaa me metsästämme. Yhtä kai kahta, mutta edes yhtä hyvää. ;) Kuvat eivät ole nyt mitään huippuja, kun hevoset olivat syystä tai toisesta kaikki todella hermostuneita, kumpikaan isoista ei seissyt paikallaan hetkeäkään. Sovitellaan avustajan kanssa paremmin näitä vielä, mutta tässä vähän alkupaloja:

Salama


Salamalla on leveä, vielä lihakseton selkä, jossa on hyvin leveä selkäranka. Säkä on pieni ja Salama on hieman takakorkeakin vielä ymmärrettävästi. Se tarvitsee satulan, jossa ratsastajan painopiste mahdollisimman edessä. Satulan takapaneelit voisivat olla ehkä hieman taakse kaarevat/nousevat, jotta paneelit eivät painu selkään kiinni ratsastajan ollessa selässä.

1. Black Country GP Event
- Leveys MW
- Istuin 17"
- Aivan taivaallisen pehmeä joka puolelta
- Miinuksia: Muokattavuus, leveyttä ei voi säätää

Black Country.
Black Country.
Black Country.
Muistiinpanoja: Leveys kysymysmerkki. Ehkä jo nyt hieman ahdas. Takapaneelit eivät mielestäni asettuneet toivotusti ja ratsastajan painopiste asettuu ehkä liian taakse. 

2. Prestige GP2 
- Leveys 36
- Istuin 17"
- Leveyttä voi jatkossa muokata, siitä plussaa

Prestige.
Prestige.
Prestige.
Muistiinpanoja: Satula näyttää hassulta kuvissa ilman ratsastajaa, mutta ratsastajan ollessa selässä satula istui kauniisti. Selkärangantila hyvä. Leveys nyt riittävä. Painopiste kohtalaisen hyvässä kohdassa. Satula testataan huolellisesti seuraavan viikon aikana.

Toini


Toinilla on vähän saman tyyppinen selkä kuin Salamallakin: Lyhyt satulansija, takakorkea, lisäksi selkä on leveä sekä pyöreähkö. Säkä normaali, eikä kovin leveä. Toinille haussa yleissatula näin alkuun.

1. Prestige GP2
- Tiedot edellä




Muistiinpanoja: Ei lainkaan huono. Testataan ratsain myöhemmin.

2. Black Country GP Event
- Tiedot edellä

Black Country. 
Muistiinpanoja: Takapainoinen ja liian suorarunkoinen tälle. 

3. Passier Paxton yleis
- Leveys W
- Istuin 17"
- Pienet tuet
- Ei muokkausmahdollisuutta

Passier Paxton.
Passier Paxton.
Muistiinpanoja: Ihan ok, voisi koittaa ratsain.

4. Kieffer Model 3000 yleis
- Leveys MW
- Istuin 17"
- Muokattava runko

Kieffer 3000.
Muistiinpanoja: Ei tätä. Ehkä leveämpänä istuisi? En tiedä, en ihastunut.

5. Kieffer Aachen yleis
- Leveys W
- Istuin 17"
- Muokattava runko

Kieffer Aachen.
Muistiinpanoja: Kapea ehkä tämäkin.

Mitä mieltä nettiraati on?

11 kommenttia:

  1. Onko toi Prestige yleis vai estepenkki?

    VastaaPoista
  2. Sinuna kokeilisin noita Kieffereitä leveämpänä. Passierit näyttäis olevan takaa ilmassa molemmilla hevosilla. Mulla on ollut ainakin kolme Kiefferiä, ne ovat siinä mielessä hyviä, että levennysmahdollisuus on portaaton ja levennys maksaakin vähemmän kuin muilla malleilla. Useimmat on myös sopivia aavistuksen takakorkeaan selkään. Toi iso säkätila usein häiritsee silmää aluksi, varsinkin jos sovitettava satula on liian kapea. Mulla on leveä, 16,5 -tuumainen Kiefferin koulupenkki melko pienillä polvituilla ja pehmeällä istuimella, jos haluat kokeilla. Kätevä penkki kun siihen mahtuu oma persuskin, vaikka on lyhyt satula. Se on Lotan, enkä tiedä haluanko myydä, kun se on ollut niin ihana, mutta voit kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti sanomani Prestige on ilmassa takaa...

      Poista
    2. Kiitos satulavinkistä, pitää funtsia! Toinillekin mulla on pieni visio tässä jo mielessä, katsotaan nyt miten nuo pari satulaa ensin käyttäytyvät ratsastajan kanssa.

      Hyytiäisen Heliltä ja Satula.comista sain suosituksen tähän Prestigeen, Salamalle siis. Ja nimenomaan tuohon malliin. Tuo takatoppauksien malli siksi, että se liikkuu vielä toistaiseksi selkä vähän alhaalla (kun lihaksia ei ole) ja suoremmat fyllingiit painuvat selkään kiinni niin, että paine ei jakaudu enää tasaisesti. Se taas altistaa ristiselän ongelmille. MIelenkiinnolla odotan, miten tämä satula toimii liikkeessä.

      Poista
  3. Prestigessähän takatoppaus usein nousee juuri tuollalailla ylöspäin ja se on oman kokemuksen mukaan ok. Meille myös sellaista suositeltiin aikanaan, juurikin siksi, että nouseva takatoppaus jakaa paineen paremmin, eikä tee taakse pistemäistä kuormitusta, se myös antaa vähän pituutta anteeksi, jolloin isompi istuin saattaa sopia. Omalle edelliselle ongelmaselälle (leveä selkärangantila, pieni säkä, kaareva, lyhyt selkä, takakorkea ja isot lavat, kaikki satulat nousee takaa ilmaan ravissa ja osa käynnissäkin) löytyi lopulta sopiva satula; ikivanha Prestige Appaloosa Hippos -koulusatula, leveys 37, istuin 16". Tämäkin nousi vähän takaa, mutta hevonen liikkui sen kanssa mielellään ja se pysyi paikallaan.
    Sama satula oli käytössä myös Taavilla ja sopi sillekin, kunnes jäi leveäksi (nythän se olisi varmaan taas sopiva.. :D) . Myin sen sitten uuteen "ongelmaselkään", oli kyllä hyvä satula. :)

    Suoraa satulaa en noihin selkiin laittaisi. Esimerkiksi viimeinen Kieffer on minusta kyllä kapeakin, mutta myös liian suora. Black Country on Salamalle kapean näköinen ja ehkä liian suora.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tätä samaa ideaa tässä hain, mutta kirjallinen anti ei ollut yhtä priimaa. ;)

      Suorarunkoisella satulalla käy helposti näillä niin, että takatoppaus painaa takaa ja silloin juuri sinne tulee pistemäinen kuormitus. Tuo meidän Albion on juuri sellainen.

      Poista
    2. Unohtui vielä eilen: Tuo Passier on kanssa sen näköinen, että se tosiaan kannattaa koettaa ratsain. Eikös Passierissa ole kaaren muokkausmahdollisuus? Ainakin aikasemmasta (vanhasta) Passieristani kysellessä sain vastaukseksi, että niissä on yleensä aina muokattava etukaari. Satula vaan pitää lähettää ilmeisesti tehtaalle muokattavaksi, myös sellaisella "tavallisella" koneella se kaiketi onnistuu, mutta takuu ei ole enää voimassa sen jälkeen..

      Poista
    3. Täytyy ottaa selvää, jos Passier on ok. :) Se tuntui istuvan Tonen selkään aika kivasti. Siellä en käynyt selässä ollenkaan vielä. Huomenna koitan eka Prestigen sillä liikkeessä ja alkuviikosta loput.

      Poista
  4. Huh, onpa Salamalla tosiaan aika samantyylinen selkä kuin Totilla! Totti ei ole juurikaan takakorkea mutta säkä + satulansija näyttää samantyyliseltä. Itsekin tuomitsin Albionit ja Barnsbyt liian suoriksi ainakin tällä hetkellä. Vuoden-parin päästä voi olla jo ihan eri tilanne kun lihaksisto pääsee vähän kehittymään.
    Nyt ollaan takaisin lähtöruudussa eli ehdottomasti paras satula on edelleen tallinpitäjän leveä Kieffer Donau- estesatula. Tällä viikolla yritän hakea sovitukseen Kiefferiä, Pfiffiä ja vastaavia. Ehkäpä se Prestigekin olisi kokeilun arvoinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat siis olla kaikki englantilaiset penkit poissa laskuista näillä meidän hevosilla. :D Saas nähdä, mihin suuntaan tuo selkä ehkä kehittyy.

      Kannattaa kokeilla tuo Prestige. On aika taivaallinen istua yleissatulaksi... Ja toki sillä on hintaakin, 2300e. Auts.

      Poista