lauantai 23. elokuuta 2014

Salaman satulapäivä


Tänään meillä oli kovin mielenkiintoinen päivä: Vierailimme Salaman kanssa Hippomedin satulapäivässä. Luennon piti fysioterapeutti Heli Hyytiäinen.

Jännityksellä odotin, millaisen tuomion Salaman satula saa. Vähän myös kauhistutti ratsastaa pinkeä Salama 3vee ekaa kertaa "yleisön" edessä vieraassa paikassa, mutta elämä on. Kukaan ei lentänyt jorpakkoon, vaikka ruuna vähän pinkeänä tepsuttelikin menemään. :D

Luento piti sisällään vähän uutta ja jonkin verran vanhan kertausta. Olennaisena omaan mieleen jäi se, että satula ei koskaan saisi olla ns. kompromissi, vaan sen on ihan oikeasti sovittava hevoselle JA ratsastajalle. Sopiva satula koskee erityisesti nuoria ja kuntoutuvia. Satulaa on varauduttava vaihtamaan ja päivittämään. Turhat fyllingit ovat yksilöllisiä ja usein tarpeettomia, jos ja kun satula oikeasti sopii. Pehmytkudosvammat satulan alueella ovat hitaasti paranevia, joten niiden ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää. Satulaa on hyvä kokeilla useamman kerran ja eri tilanteissa.


Myös siitä oli puhetta, miten omaan silmään niin sanotusti turtuu. On siis hyvä kysyä mielipiteitä ja konsultoida ammattilaisia. Suomen oloissa satulan sopivuus pitäisi tarkastaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, mieluummin useamminkin. Hevoset lihoavat kovin kesällä ja talvella vastaavasti laihtuvat, joten selän malli muuttuu paljon.

Suomalaiset kuulemma myös toppauttavat satuloitaan kovin vähän. Tässä koin piston sydämessä ja totta, omakin penkki sai täystyrmäyksen toppauksiltaan. Ostin sen vähän aikaa sitten "hyvissä villoissa" ja nyt kun penkkiä tarkasteltiin tarkemmin, olivat toppaukset edestä ja takaa kovat, keskeltä se oli tyhjä. Se oli myös toiselta puolelta tyhjempi kuin toiselta. Eli satula kuin satula on syytä tarkastuttaa muualla ostotilanteessa, jos on vähänkin epävarma.

Rungon ehjyys on hyvä testata joka suuntaan.
Myös joustorunkoisista ja rungottomista oli puhetta hieman. Niitä on niin monia eri malleja ja puolueettomia tutkimuksia niiden osalta ei ole tehty. Fakta on kuitenkin se, että valtaosa niistä jakaa painon epätasaisesti selkään, joten tarkkana saa niidenkin kanssa olla. Nämäkin asiat hyvin yksilöllisiä, eli kaikki eivät sovi kaikille.

Salama jaksoi vielä tämän alkusession seistä nätisti. ;)
Mites se Salaman satula sitten? No, se on epäsopiva. Sen nyt tiesinkin, mutta satula ei olekaan välttämättä liian kapea. Vika ei olekaan edessä, vaan enemmän takana ja keskellä. Satula on myös ehkä hieman liian suora rungoltaan. Takatoppaukset painuvat hevosen (olemattomiin) selkälihaksiin ja näin painopiste tulee liian taakse. Sen jakama paine myös jakautui epätasaisesti niin, että keskellä oli tyhjä kohta. Penkki on myös ratsastajalle hieman liian pieni, mutta se juttu onkin työn alla... ;) Johonkin se myös keikkui ja heilui ja johonkin se myös kiertyi, mutta en kuullut sitä lausetta kokonaan ollessani juuri hevosen selässä.

Olisikohan tämä ollut se Prestigen ponipenkki... Ainut, mikä kokeiltiin vyön kanssa.
Salamasta otettiin mittoja ja tehtiin muistiinpanoja. Se on hieman takakorkea, hyvin leveä (vaikkei tällä hetkellä olekaan mikään erityisen lihava) ja satulansija on lyhyt. Paikalla olleesta satula-autosta sovitettiin muutama penkki, jotka tosin kaikki olivat liian kapeita. Lopulta mukavan oloinen malli löytyi Prestigeltä ja se oli jokin poniestesatula. Kiva. Eli oma ahteri saisi pienentyä muutaman vaatekoon, hihih. Juuri nyt autosta ei löytynyt sopivaa satulaa kotiin kokeiltavaksi, mutta ehkä palaamme asiaan lähiaikoina.

Useimmat sovitetut satulat olivat Salaman selkään liian kapeita.
Vanha Albion koitetaan nyt topata Toinille sopivaksi ja jos sekään ei natsaa, niin pitää etsiä sillekin joku toinen satula.

Tieto lisää tuskaa, niin se vaan menee... ;)

14 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoinen tilaisuus, harmi kun en ehtinyt jäämään itse sovituksiin mukaan. Heli on niin mainio esiintyjä, aika kuluu ihan hujauksessa. Ja niinhän se on että tieto lisää tuskaa - ja usein myös tyhjentää kukkaron. Mä olin silloin aikoinaan ihan riemuissani kun Heli totesi Lotan satulan sopivaksi, en voinut uskoa sitä todeksi! Sama satula kun oli ollut jo aikaisemmalla hepalla. Mahtaisko se mennä myös kolmannelle? Vai pitäiskö etsiä hevonen satulan mukaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heliä olisi kuunnellut tosiaan vaikka sen kaksi päivää! :D

      Sulla on siis hyvä satula - nyt kaupoille satulan kanssa, jotta siihen löytyisi kiva hevonen alle... Oikeaa puhetta! :)

      Poista
  2. Mä ostin just kesällä Prestigen (Versailles eli estepenkki). Ihan mieletön istua. Plussana vielä levitys/kavennus mahdollisuus. Munkin satula on itseasiassa Italian tehtaalla kavennettu meille sopivaksi, kun niillä ei ollutkaan 16" meidän leveyttä ja seuraavat satulat ois tullu vasta syyskuussa. Eli mulla on 34 joka on kavennettu 33-kokoon.
    Suosittelen kyllä lämpimästi Prestigeä, itsellä haaveissa nyt tuon estepenkin rinnalle joku Prestigen koulupenkki, mikä niistä nyt sitten on se suorarunkoisin.. Näihinhän saa vielä siivenkin valita erikseen jos haluaa eli joko vähän isompaa tai sitten pienempää siipeä, ihan oman jalan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni vieraampi merkki, mutta käsittääkseni erittäin hyviä satuloita. ;) Plussaa nuorelle tuosta muokkausmahdollisuudesta, antaa vähän pelivaraa. Toivottavasti löydämme pian sopivan mallin. Salamalle suositeltiin leveyttä 36 tai 37, että silleen... :D

      Poista
  3. Oli kiva tavata! :) Meilläkin jatkuu satulansovitukset vielä. Tyrmäsin sen pk-seudulta hakemani Barnsbyn, tulee auttamatta liian lähelle rankaa enkä tiedä auttaisiko toppauskaan tarpeeksi. Totti on ilmeisesti just MW ja W- leveyksien välistä.
    Vuokrausmahdollisuus mietityttää ihan tosissaan, olisi niin kätevää, ei tarttis pistää isoja rahoja kiinni satulaan ja jos vuokrapenkki osoittautuu hyväksi niin sitten voisin lunastaa sen omaksi. Tänään haen yhden Jeffriesin vielä sovitukseen ja jos se ei natsaa niin katsotaan joku hyvä vuokravaihtoehto. Tosin sekin pitää toki sovittaa, hiljaa hyvä tulee ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloin itsekin innostumaan tuosta vuokrapenkistä siinä kohtaa, kun sopivan satulan ovh huitelee siellä 2500e tienoilla... :D Ainakin tässä kohtaa, kun nuoren selkä elää jatkuvasti. Toivottavasti löydämme jonkun hyvän.

      Olen pikkasen kade tuollaisesta "normaalilevyisestä" hepasta... :D Tsemppiä satulanhakuun! Törmätään taas kuninkaallisissa, ehkä!

      Poista
    2. Harmi että Albionikin tuomittiin teille liian suoraksi, tuo superleveä Barnsby on meinaan ihan lankkusuora ja tosi matalilla toppauksilla. Ja LEVEÄ. Todellinen pallokalasatula siis ;) Olisin voinut kierrättää sen teillekin sovitukseen jos malli olisi sopivampi.

      Toivottavasti törmätään kuninkaallisissa :)

      Poista
    3. Olin kans ajateltu, et Salamalla vois olla Albion/CB-selkä, mut pieleen meni... :D Lähinnä tuo takakorkeus yllätti, että sitä tosiaan on noin paljon. Kuten sanottua, omaan silmään turtuu. Tosin Salama on kovin samanmallinen kuin isänsä, eli tuskin on koskaan mikään lautaselkä. Noista Albioneista ja Barnsbyistä olisi löytynyt ainakin leveyttä. Jos ei muu auta, niin pitää hakea tuo sovitettu ponikääpiöpenkki (se taisi olla ainut, mitä noista voi edes harkita) ja istuttaa Anni talven ajaksi satulaan... :P

      Eilen humputtelin ilman satulaa. Ruuna liikkui paremmin kyllä, mutta eihän siellä hullukaan pysy, jos tulee salamamaisia loikkia suuntaan X. Kiva selkä istuskella muuten kyllä, leveä ja pehmeä. Luennon perusteella hylkäsin kaikki lampaankarvasatulat ja muut "väliaikaisvaihtoehdot" kokonaan. "Täytyy" siis ohjasajaa. Se on vaan niin vaikeaa, mukamas. Salama on mainio nyt, kun Toini tuli taloon, ne oikein kisaavat siitä, kuka pääsee hommiin/rapsuteltavaksi. Tarkkaan se Salama katselee, kun Toinilla ratsastaa kentällä. Hyvä. ;)

      Poista
  4. Oisin kiinnostunut kuulemaan mitä lammaspenkeistä sanottiin? Mietin vaan pitääkö huolestua kun menen n. kerran vko tuollaisella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä oli lähinnä se, että lampaankarvasatulassakin vyön paine on pistemäinen. Samoin jos siihen laittaa jalustinhihnat, vaikkei niillä juuri "seisoisikaan". Ja sitten taas on kovin yksilöllistä, miten itse kunkin hevosen selkä reagoi mihinkin. Näistä puhuttiin lähinnä kokonaisuutena (samassa siis lätkät, lampaankarvasatulat, rungottomat jne.) eli mitään yksittäistä mallia ei "lynkattu". Tarkkana saa siis olla.

      Vähän off topic: Ajattelin tuossa itsekin taannoin, että laitanpa geelialustan Toinin satulaan. Iskunvaimentimeksi. No, en laita luennolla kerrotun esimerkin pohjalta. ;) Jokainen voi itse kokeilla astua geelialustan yhteen nurkkaan ja koittaa, mitä lopulle alustalle käy. Se on ihan kivikova sen jälkeen eli vaimentaa iskuja "tosi hyvin".

      Poista
  5. Apua, nyt pitää vääntää (prunetelle!) rautalangasta :D Ymmärrän tuon geelin käyttäytymisen tuossa tapauksessa, mutta jos alustalle laittaa isommalle alueelle sen jakautuvan painon, (eli ei pistealuetta) eikö se silloin juuri mukaile päälläolevaa tasaisesti? (En kyllä geelejä ole käyttänyt, ehken siksi tästä mitään ymmärräkään, mut tuli vaan mieleen ;) Uskalsko ne suositella ketään toppaajaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden geeli- tai lampaankarva-alustan iskunvaimennuskyky vs. fysiikan lait... ;)

      Jos satula on sopiva, mitään ylimääräistä väliin ei tarvita. Piste. :)

      *miettii mitä tekisi kivalle alelaarista hankitulle geelialustalle...*

      Toppaajista ei ollut muuten mitään puhetta henkilötasolla, kun paikalla oli tuo yksi yritys. ;))

      Poista
    2. Hmm.. Mä en vieläkään tunnista tässä tätä fysiikanlakia, mun pitää jatkaa siis kokeita ja opiskelua! (Se on tämä uteliaan mielen vitsaus joka kyseenalaistaa ihan kaiken;)

      Tuon määkin ymmärrän että jos on sopiva niin on mut jos (ja kun) ei vaan oo ja jotain pitää tehdä vaikka sitten väliaikaisesti, niin näitä pahoja ja vähemmän pahoja puntaroin... :P

      Poista
    3. Mulla on tästä aiheesta geelialunen empiirinen käytännönläheinen tutkimus käynnissä. Kerron siitä lisää, jos ilmenee jotain kerrottavaa. ;)

      Lampaankarvoja ja correction padeja ei nyt suoraan haukuttu alimpaan rakoon, mutta niiden kanssa on oltava todella varma siitä, mitä tekee. Yksilöllisyys nousi tässäkin pintaan. Osuuko hevosen puuttuva lihas tai muu vako juuri korjaavan huovan taskun kanssa yksiin? Osuuko paine edelleen tasaisesti selkään? Tieto lisää tuskaa!

      Poista