keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kun sattuu ja tapahtuu


Hevonen on iso ja ajoittain arvaamatonkin eläin. Pääsääntöisesti hevoset ovat kuitenkin ihan kiva ja turvallinen harrastus, joka ottaa ja antaa paljon.

Hevosen ei välttämättä tarvitse pelätä autoja, mutta juuri tiensivua kävellessä se voi juuri samaan aikaan auton kanssa havaita rapisevan muovipussin ojan pohjalla ja pelästyä sitä sillä seurauksella, että auto on seuraavaksi tulilinjalla.

Vastaavasti metsäpolulla hevonen voi ihan hyvin pelästyä jotain ääntä, hajua tai muuta olemattomalta tuntuvaa juttua sillä seurauksella, että ratsastaja lentää puuta tai kiveä päin. Hevonen voi yhtä hyvin pelästyessään vaikkapa kompastua, jolloin ratsastaja voi tipahtaa jalkoihin. Nämä tilanteet tulevat usein niin yllättäin, ettei niihin voi varautua muuten kuin äärettömällä tasapainolla ja kokemuksella. Kun vastassa on puoli tonnia painava eläin, häviää ihminen äkkiä.

Kauhukahva voi olla huomaamatonkin.
Hevosen hyvä peruskoulutus on kaiken A ja O. Sen lisäksi, että totutetaan ("säkitetään") hevosta erilaisiin asioihin, on myös hyvä tehdä mielessään varasuunnitelma: Miten toimia, kun kaikki ei menekään ihan putkeen?

Tiellä avo-ojan vieressä ratsastaessa tulee varoa, ettei kaadu hevosen kanssa ojaan. Eli plan B on loikata vaikka sitten auton alle tien puolelle, jos tulee tilanne X. Kauhukahva satulassa ei ole pelkästään aloittelijoiden ja lasten juttu - itse usein pidän toista kättä kevyesti siinä maastossa, kun kävellään puolipitkin ohjin. Jos tulee loikka, pysyy oma tasapaino paremmin kasassa. Taluttaessa hevosen pää pidetään aina vasemmalla ihmisen puolella. Jos menetät pään, saat takajalan. Vähänkin vahvempaa hevosta talutetaan asianmukaisin turvavälinein: Oikeanlaiset päitset ja naru, mahdollisesti jopa raippa.

Ratsastajan asianmukainen varustus.
Ratsastajan tai ohjastajan varustus on myös olennainen osa tätä harrastusta. Käsineet kaikessa pitäisi olla ihan peruskauraa, kuten kypärän ja turvaliivin myös. Oikeanlaiset, turvalliset kengät ovat myös tärkeät. Pitkät hiukset on oltava aina kiinni, liuhuvat vaatekappaleet ja roikkuvat kaulahuivit eivät kuulu talliin lainkaan. Myös hupullinen takki on aina riski, jos huppu on kiinteä - olenpa löytänyt itseni kerran roikkumasta puusta hupusta roikkuen, kun ratsu lähtikin väärään suuntaan selkäännousutilanteessa. Pitkät hihat maastolenkillä ovat myös kätevät, ne suojaavat oksien naarmuilta ja vähän ötököiltäkin. Heijastimia ei tietenkään voi pimeään aikaan olla koskaan liikaa. Varmista ennen liikkeelle lähtöä, että heijastimista on todella hyötyä ja että ne varmasti näkyvät joka suuntaan.

Vaikka turvavarusteiden merkitystä on viime aikoina korostettu, ei koko hommaa voi jättää niiden varaan. On oltava varovainen ja järkevä. Uhkarohkeus ei aina ole hyvä juttu. Pitää omata pelisilmää, jos maastolenkillä tulee ylittämätön este vastaan. On pysyttävä oman osaamisalueen sisällä, jos on yksin liikkeellä. Toisaalta taas ei saisi olla ylivarovainen tai arka. Hevonen käyttää surutta epävarmuuden ja pelon hyödyksi, jos näin voisi sanoa. Hevonen on tismalleen käsittelijänsä peili, halusimme tai emme.


Fiksua on jättää viesti tallin seinään tai tekstari kaverille, jos lähtee jonnekin. Kännykkä on hyvä pitää mukana, äänettömänä tietenkin. Meillä on ollut aina se tapa, että jos lähdet maastoon, jätät joko liitutaululle viestin tai lähetät tekstarin toiselle. Arvioitu kestoaika ja suuntakin ovat ihan okei, jos ratsukkoa ei ala kuulumaan takaisin. Meillä on myös sovittu, että ilman satulaa maastoon ei mennä. Vanha antiikkinen jäänteeni, josta en pääse yli enkä ympäri. Myöskään yksin ei hypätä kavalettia isompaa.

Fakta on se, että hevosten kanssa aina sattuu ja tapahtuu, halusimme tai emme. Siispä, otetaan suht iisisti ja nautitaan hetkestä.

Turvallisia hetkiä hevostenne kanssa!

11 kommenttia:

  1. Itse opin pari viikkoa sitten pottuvarpaan kautta että turvakengät voisi olla seuraava järkevä ostos.. Täysin tavallinen päivä ja täysin sattuman kauppaa että hevonen säikähti ja otti vähän voimakkaamman sivuloikan kuin normaalisti, kynsi kaaressa irti ja viikon saikku.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep... Sen pari kertaa olen myös itse jättänyt varpaani jonkun mörssärin alle, sen muistaa taas hetken... :D

      Poista
  2. Tuo on kyllä niin totta. Viimeksi murtui nilkka ihan vaan sen takia, että oli niin typerät kengät jalassa! Sitä niin helposti sortuu siihen, että kun nyt kerta vaan vartti mennään niin ei jaksa kaikkea pukea. No kantapään kautta sitten opitaan! Aionkin tänään heti järjestää satulaan tuo kauhukahvan! Ja pukea kunnon kengät jalkaan! Ja hikoilusta huolimatta pukea sen liivinkin. On se vaan parempi aina varustautua kunnolla kun katua jälkikäteen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat juttuja, joita kannattaa aina välillä pysähtyä miettimään - voisiko jotain tehdä toisin? Rutiinit tuovat turvaa, mutta joskus niihinkin sisältyy turhia riskejä. Varsinkin silloin, jos asioita tekee automaatiolla, voi jokin juttu jäädä huomaamatta.

      Ja jos sitten joskus käy jotain, mutta on huolehtinut ns. perusjutuista (asianmukaiset varusteet jne.), on jossiteltavaa vähemmän. Yleensä.

      Poista
  3. Vaikka olisi suhteellisen lämmin keli ratsastaa niin mulla on aina pitkähihainen paita päällä. En huvita ottaa kontaktia paljaalla iholla hiekkatiehen tai oksaryteikköön. Heijastimista oon huomannut sen, että ne kannattaa pitää maastoillessa päällä ympäri vuoden, myös se heijastinliivi. Säästä riippumatta. Ratsukko häviää aika hyvin kesäajan maaston väreihin ja varsinkin aurinkoisella säällä ei koskaan tiedä kuinka se kuski näkee sieltä autosta. Mitä enemmän heijastimia = sitä paremmin autot yleensä hiljentää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin usein nappaan hupparin tai muun vastaavan ylle, lähinnä taskujen takia. Johonkin tuo omenapuun kokoinen luuri pitää aina kätkeä. ;) Heijastinliivi on hyvin asiallinen varuste ympäri vuoden, siihen kiinnitetään jostain syystä edes jotenkin huomiota.

      Poista
  4. Hih, hyvä postaus, mutta ei päde (valitettavasti?) meihin sitten yhtään.. Totta kai tiedostan kaikki kirjoittamasi asiat ja riskejä on aina olemassa. Mutta mie maastoilen huoletta ilman satulaa hevosella riimu päässä ja itsellä sortsit jalassa, kuljen kesällä tallilla lähes aina paljain jaloin (siellä hevosten keskellä pihatossakin), ratsastan aitaamattomalla pellolla laukkaa pelkällä kaulanarulla, 3v hevosella käydään maastossa ilman satulaa, yksin ajamassa kahdella hevosella toinen mukaan sidottuna (tai ratsain käsihevosena) jnejne.. Lista jatkuisi loputtomiin. Kypärä on kyllä aina ratsastaessa päässä :) Luotto hevosiin on valtava ja sen takia kaikkeen tähän uskaltaa huoletta ehkä joskus vähän hullunrohkeasti(?) lähteäkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerta se on ensimmäinenkin kun jotain sattuu, ehkä sitten muutat mielesi..

      Poista
    2. Niin... Kukin taplaa tyylillään, ei siinä mitään... ;) Olen omakohtaisesti maa-analyysejä tehneenä tullut siihen lopputulokseen, että pahimmat äksidentit sattuvat juurikin niiden "luottoheppojen" kanssa. Sitten kun on sattuakseen siis.

      Itse olen nuoruudessa käynyt parilla tallilla ja niissä meille varhaisteineille pidettiin kunnon natsikuria. Osittain on jopa ikävä sitä, nykyään kun kaikki on niin villiä ja vapaata. Pari asiaa on jäänyt elävästi mieleen:
      - Hiusjuttu, jonka mainitsin postauksessa (tämä tosin on myös ihan kisasäännöissäkin)
      - Pitkähihainen pusero
      - Kypärä aina ratsastaessa ja hoitaessakin, tietty
      - Kantapäät painettiin niin alas kuin akillesjänne vain antoi periksi. Halvin henkivakuutus siihen aikaan.
      - Raippojen käsilenkkiä ei saanut käyttää
      - Joskus aatamin aikaan satuloiden alla käytettiin vilttejä. Ne piti taitella satulan alle niin, että repsottavat reunat olivat eteenpäin. Näin herkimmät eivät pelänneet tuulessa liuhuvia vilttejä. Tämä tosin ihmetytti jo silloin, kuten nytkin.
      - Maastoon ei koskaan menty yksin, vaan possujunassa. Ilman satulaa ei tosiaan menty. Aitojen sisällä eri juttu.
      - Hevosta talutettiin aina kahdella kädellä eli ohjia ei saanut koskaan ottaa yhteen käteen.

      Osa sellaisia juttuja, mille vähän hymähtää nykyään, mutta sieltä jostain ne turvalliset rutiinit vain ovat syntyneet.

      Poista
  5. Anonyymi, on sattunut ja olen lentänyt pää edellä puuta päin laukkaavan hevosen selästä. Mutta se olikin eri hevonen..

    Tuli muuten sopivasti tämä uutinen tämän postauksen kanssa samaan aikaan. Vai saitko kimmokkeen postauksen kirjoittamiselle juuri tämän takia..? http://m.aamulehti.fi/kotimaa/nuori-nainen-kuoli-ratsastusonnettomuudessa-lempaalassa?v=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tämän ikävän tapaturman seurauksena jälleen jäin pohtimaan näitä juttuja. :( Turvallisuudesta ja aiheesta ylipäätän voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta kaikkea maailman pahuutta ei silläkään voi poistaa.

      Poista