maanantai 25. toukokuuta 2015

Ponitavoitteita


Siinä missä vielä pari vuotta sitten haaveilin Salaman kanssa laatuarvosteluista ja kasvattajakisasta, on tallimme kisakalun kruunu siirretty pienempien ponivoimien päähän. Viimeksi kirjoitin tavoitteista tammikuussa, mitä niille kuuluu nyt?



Samppa ja Duke ovat yhtälailla perheemme maskotteja kuin myös käyttö- ja näyttöponeja. Niidenkin pään menoksi on kiva keksiä kaikenlaisia juttuja ja tavoitteita. Onneksi ponipojat ovat samaa mieltä pitäen kunnostaan omatoimisesti huolen: Paini menee melkein täydestä treenistä. Varsinkin, kun painihetket kuuluvat vuorokauteen useamman kerran päivässä. Tosin samalla Salama saa jalkoineen olla rauhassa, kun ponit keskittyvät toisiinsa. 

Hiljaa hyvä tulee: Duke luopuu villoistaan hitaasti, mutta varmasti. 1/3 ponista on jo aika cool!
Duke ei näillä näkymin tänä kesänä näyttäydy näyttelykehissä, ellei nyt syksyllä jotain sopivaa mätsäriä lähialueella järjestetä. Sen sijaan syksymmällä käyttöluokat kiinnostavat ja jos läheltä löytyy kivat ohjasajo- tai valjakkokisat, lähdetään ponin kanssa koittamaan onneamme sellaisiin.

Dukella on vähän tapana jännittää liikkeensä pilalle julkisilla paikoilla eli sen kanssa käydään varmasti haistelemassa maailmaa ihan turistimielessä jossain. Nyt sellaisia visiittejä on tehty Salaman klinikkareissujen yhteydessä ja ohimennen olen tehnyt sen kanssa näyttelyharjoituksia klinikan pihalla. Ilo irti kaikista reissuista!


Olen myös etsinyt Dukelle puolivakavissani pientä, mutta suht taitavaa ratsastajaa: Jos mielessäsi on joku, joka voisi haluta treenata kivan ja toimivan ison shettiksen kanssa ratsain, ota toki yhteyttä! Haaveilen siitä, että hyppäämistä rakastava Duke löytäisi sopivan pilotin, joka kilpailisi sillä este- ja koulukisoissa. Painoraja ponille on 45kg ja valmennusapua on saatavilla.

Keskikokoinen musta jatkaa myös peruskunnon kohotusta ajaen. Olisi kivaa lähteä sen kanssa myös leirille treenaamaan valjakkoajoa ja ylipäätään saada vähän lisää opetusta aiheesta. Haaveilen myös paremmista valjakkokärryistä, mutta ne odottavat vielä itseään. Lajina valjakkoajo on houkutteleva, hauska ja monipuolinen, mutta hitokseen arvokasta hommaa varusteiden osalta. 



Samppa sen sijaan harrastaa tulevana kesänä näytelmiä joka kuussa: Kesäkuussa Turku, heinäkuussa Mynämäki ja elokuussa KV-näyttely Ypäjällä. Myös Hippoksen kehässä eli tamma- ja varsanäyttelyssä pitää poiketa, jos vain orhin ulkomuoto sellaisen sallii. Näistä 2-vuotiaista kun ei aina tiedä, miltä ne näyttävät puolen vuoden päästä. 

Syksyllä Sampan kanssa suunnataan myös Laatuponikisaan, jossa 2-vuotiaat suorittavat kivan irtohypytysosuuden sekä rakennearvostelun. Duken kanssa käytiin harjoittelemassa tuon kisan kulku viime vuonna ja nyt tiedetään, mihin kohtiin kannattaa satsata. Syksyllä myös muistellaan ajo-oppeja virkistysmielessä. 

Jos kaikki menee paremmin kuin hyvin, ajattelin näyttää Sampan ensi keväänä oripäivillä. Siihen tulevan kesän menot ja meiningit ovat hyviä harjoituksia. Aika iso katastrofi pitää tapahtua, että sen pallit veisin, juuri nyt se on niin ihana ja iloinen oripoika. Olen vallan ihastunut sen hulvattomaan luonteeseen. Just nyt toivotaan ponille suotuisia arvosteluja ja hyvää käytöstä.



Poneilla on yhteinenkin tavoite, joka itseasiassa oli yksi syy toisen shettiksen hankintaan. Vaikka näillä onkin hieman kokoeroa tällä hetkellä, on pojilla aika samanlaiset liikkeet. Siksi niitä koitetaan jossain kohtaa parivaljakkoon ja treenit tämän suhteen onkin aikomus aloittaa lähiaikoina. Kaksin aina kaunihimpi, eikö vain?

Toisinaan kuvat vauhdikkaasta kaksikosta menevät auttamatta vähän pieleen.

Salamallakin on tavoite, vaikkei poni olekaan: Pysyä ehjänä. Kaikki muu onkin sitten plussaa.

Tosin, jos niin hullusti kävisi, että se tokenisi ja kestäisi kevyen treenin, voisi se ensi keväänä käydä koulukisoissa. Just nyt se tuntuu hullulta ajatukselta, mutta ainahan sitä haaveilla saa. Tosin koska olen nykyään varustettu yhtä huonolla hermorakenteella kuin hevosenikin, en todellakaan uskalla mennä itse valkoisten aitojen sisään. Selkään laitettavalle on jo ilmoitettu edellämainitusta velvollisuudesta. 

Salamalla on toki arkisempiakin juttuja harjoiteltavana: Se jatkaa maastoiluharjoituksia. Tällä hetkellä tosin taluttajan kera, mutta väliäkös sillä. Viimeisin pieni kävelylenkki tehtiin sunnuntaina ja se meni aika kivasti. Salaman maailmankartan raja venyy kerta kerralta aina enemmän ja enemmän.  


Millaisia ovat sinun hevosesi tavoitteet tulevana kesänä?

10 kommenttia:

  1. Missä päin Dukelle ratsastajaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duke asustaa Turun kupeessa, tarkemmat tiedot saa sähköpostilla m4rtzu@gmail.com. :)

      Poista
  2. Meinasitko käyttää samppaa sen kasvettua siitokseen jos tamma-ehdokkaita olisi? :) ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei, jos siitä kuoriutuu komea oripoika. :) Ainakin palikat ovat nyt oikeissa paikoissa, lisäksi sen suku on mielenkiintoinen.

      Poista
  3. Samanmoiset mietteet on täälläkin valjakosta. Ollappa rikas! (ja eteläisempi sijaintikin helpottaisi, kun nyt lähin valmentaja on 200 kilometrin päässä) Meidän kesän tavoitteet on pysyä hengissä ja terveenä, (tai siis yhtä sairaana kuin ennenkin) vaan nyt jo näyttää siltä ettei tavoitteet täyty kummaltakaan osin ruunan osalta. Voi sensuroitu. Kääpiöllä menee sentään hyvin, ja sen kanssa haluaisinkin valmentautua niin paljon kuin mahdollista ja hankkia lihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, voi ei - pitkät matkat aina vähän hidastavat. :(

      Duken kanssa olisi kiva päästä kokeilemaan maratonesteitä. Ei sillä koulupuolella niin väliä. :D Kunnon pitäisi vaan kasvaa, jos se isompia vaunuja joskus haluaa vetää. Tai en tiedä haluaako se, mutta minä haluaisin. :D

      Poista
  4. Voi vitsi! Haluisin niin ratsastaa Dukella mutta asun porissa...oon meinaan kokenut (ratsastanut koko ikäni) ja mulla on oma hevonenkin. ;) olis niin kiva ees kerran päästä ratsastamaan sillä.

    VastaaPoista
  5. Voishan sitä kesälomalla lähteä Turkuun ajelemaan:)

    VastaaPoista