torstai 7. toukokuuta 2015

Pitkä ja kivinen tie


Tänään satuloin ratsuni vapisevin käsin sydän rinnassa hakaten. Tein kaikki keksimäni rentoutusharjoitukset, lauloin, hengitin ja rapsuttelin hevostani (jos kerran koiran silittäminen laskee verenpainetta, niin miksei hevosenkin?), tein mielikuvaharjoituksia ja mietin kovin, milloin viimeksi jännitys on saanut minusta näin kovan vallan. Lisäksi viritin satulaan kauhukahvan. Samalla tein päätöksen, ettei tällainen peli vetele: Maastoon meneminen ei voi olla näin kauheaa, se on oikeasti tosi kivaa. Salaa sinne vähän kaipaankin, kuten tässä aiemmin kirjoitinkin.

Siispä tänään Salama ja minä suuntasimme maastoon. Ihan kahdestaan, ihan ilman apuja. Mentiin ihan sen isoksi ja pahaksi kasvaneen kotitien yli, välillä tosin ruohotupsujen luokse taktisesti jääden. Muutama auto sai rauhassa mennä ohi, Salaman ilme ei värähtänytkään niistä. Selkään kiipesin vasta turvallisen välimatkan päässä tiestä. Se sujui hyvin. Lähdettiin liikkeelle. Pari kertaa ruuna teki perinteiset eli koitti uukkaria kotiinpäin vauhdikkaan pukkiloikan kera, mutta päättäväisesti pidin ohjat käsissä ja pohkeet kyljissä. On sitä hullumpienkin kanssa maastoiltu.

Kun uukkariajatus torpattiin, koitti Salama ryntäyksiä eteen - aina näkökenttään osui jotain spookya, mutta ihan sama, eteenpäin oli ajatus ja se pidettiin. Välillä pysähdyttiin katsomaan juttuja ja usein aika nopeasti Salama lähti itse eteen, mikä oli tosi hieno asia. Aiemmin se on jumittanut paikallaan nimittäin. Otettiinpa me yksi pieni ravipätkäkin. Se sujui ihan kivasti, kunnes polvet notkahtivat kauhusta yhden kannon kohdalla.


Olin suunnitellut, että käyn syöttelemässä sitä kiviojan luona, jonne on meiltä reilu kilometri. Sitten talutan sen kotiin. Se oli itseasiassa hyvä idea, koska koti kutsui Salamaa luokseen vauhdikkaammin kuin olin ajatellutkaan. Kuitenkin vähän väliä jäätiin syömään ruohoa tai tekemään "nenätemppuja". Näin kotimatka tuntui sujuvan rauhallisemmin. Metsätiekin oli paikoitellen älyttömän liukas eilisen sateen jäljiltä, joten turhia riskejä en viitsinyt nyt ottaa. Mikään muu ei pelota tässä koko setissä kuin se, että heppa ottaa kunnon lähdöt ja koska osaa suomenhevoseksi pukitella aika sulavasti, ei koskaan tiedä, milloin allekirjoittaneen (kylläkin melko hyvä) tasapaino pettää ja sitten käykin hullusti.

Kotipihalla menin vielä selkään ja ratsastin pihan ympäri pari kertaa. Mikä ihaninta, Salama oli silminnähden tyytyväinen. Rennosti se vastaanotti kylmäyssuojat jalkoihinsa tallissa ja oli muutenkin levollisen ja rennon oloinen hommien jälkeen.

Ehkä tämä todella tästä. Matka oli tänään pitkä ja kivinen, alle kahden ja puolen kilometrin matkaan saatiin kulutettua kolme varttia aikaa, mutta ihan sama. Me tehtiin se.

20 kommenttia:

  1. Jes hienoa! Otit pelosta niskalenkin, nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. ;) Nyt tarvitaan vaan paaaljon toistoja. Onnistuneita sellaisia.

      Poista
  2. Toi on hankala yhtälö, jos itseä jännittää, niin jo alkaa heppakin jännittää (ellei jännitä valmiiksi). Mutta eikai siinä auta kuin onnistuneet toistot. :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän se vitsi onkin, tää munkin jännitys tuli vasta sitten peliin kun heppa oli vähän pinkeänä ja meinasi tapahtua kummia. :/ Jospa se siitä taas.

      Poista
  3. Jee, hyvä te! Toivottavasti harjoitus tekee mestarin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Ens viikolla otetaan henkinen tuki mukaan, niin päästään ratsain kotiinkin. ;)

      Poista
  4. Mahtista! Paljon peukkuja teille molemmille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! Vieläkin fiilis on ihan katossa. :)

      Poista
  5. Wau, hienoa! Nokka kohti puskia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavoite olis, en muistanutkaan miten kivaa puskailu on näin kesäaikaan. ;)

      Harmi vain, kun juuri tuo alkupätkä on meillä tosi liukas. Pitäis mennä kieli keskellä suuta, sano se Salamalle... :D

      Poista
  6. Wautsi, onnea! Lisää hyviä toistoja vaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, se on tavoitteena. :) Annin kanssa jatketaan maastoharkkoja ihan tosissaan nyt.

      Poista
  7. Hienoa, hyvä te! Voin täysin samaistua, itsellenikin kehkeytyi pieni mörkö maastoilusta kun aina niin luotettava tammani alkoi liikaenergioissaan talvella kyttäilemään ja kauhukuvat siitä pukittelemassa kotiinpäin saivat itsenikin aina hermostumaan. Onneksi mitään ei kuitenkaan käynyt mutta olihan se aina vähän jännää lähteä maastoon kun meno oli innokasta mutta joka välissä töksähdeltiin tai tehtiin sivuloikkia, ja jos kuski ei ollut hereillä saattoi tamma vähän riehaantuakin kun saikin ohjat itselleen. Nyt kuitenkin on omaa rauhallisuutta tullut taas treenattua ja sitä myötä hevonenkaan ei enää säpsyile, joskus saattaa vähän kans polvet notkahtaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. :)

      Mekin saatiin Salama vähän tykkäämään maastoilusta viime syksynä Toinin perässä, tämä hevonen hyötyi vetohevosesta tosi paljon ja kotiin ryntäilykin oli tosi vähäistä. Yksinään se on ollut sellainen aina, taluttaenkin. Nyt vähän parempi, kun pikkuhiljaa ratsastettavuus on parantunut hieman. Silti saa olla varuillaan, ettei tyyppi opi mitään kivoja jekkuja.

      Poista
    2. Kiva että on parempaan päin :) eiköhän se siitä pikkuhiljaa, nyt jo kun olette edistyneet hyvän harppauksen!

      Omalle mietin myös tuota magnesiumlisää, se kun tuppaa olemaan vähän äkkipikainen ja helposti stressaantuva.. :)

      Poista
    3. Toivottavasti sama hyvä meno jatkuu, ennen kaikkeahan tässä yritetään pitää jalat ehjinä...Pieni haaste, kun pää menee miljoonaa, raajat taas ei.. :D

      Magnesium on kokeilemisen arvoinen, ainakin kuureina. Meidän ell ei suositellut sitä jatkuvaan käyttöön.

      Poista
  8. Hienoa! Voin tosiaan samaistua tuohon jännitykseen, Cocon kanssa tajusin, mitä on pelko. Onneksi se on nyt muitten hevosten kanssa touhutessa täysin mennyt pois. Ihan varmasti teilläkin alkaa maastoilu sujua, kun vaan väkisin menet, venytät mukavuusrajoja pikku hiljaa, sentti kerrallaan. Hyvä te!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, hiljaa hyvä tulee... Onneksi meillä on hyvä tiimi :)

      Poista
  9. Piti kysymäni onkos teillä 1-ohjan pysähdys hallussa ? Oman kokemus mukaan ihan loistava juttu, opetettiin namin kanssa ja hepan mielestä on ihan parasta jos saa laittaa nenän ratsastajan jalkaan, ja siinähän ei sitten enää tule mieleen singota mihinkään ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varsinaisesti ole opetettu sitä. mutta vähän samalla tyylillä "hätäjarrut" pelaa tällä. :) Jarrut pääsääntöisesti toimivat, mutta tietty joskus Herra Suomenhevonen pyrkii jyräämään risut ja männynkävyt alta pois, sit täytyy vähän jumpata. ;)

      Poista