maanantai 14. huhtikuuta 2014

Ihastuttava hevonen on aina elämys, joka pitää kokea

...ja jonka voi vain pilata sanoilla, jos siitä yrittää kertoa. - Beryl Markham.



Kerrottakoon kuitenkin Salamasta tiukkaa ja ei-niin-vakavaa analyysia sen turkin pyörteiden perusteella. Idean tähän sain mm. Taaviterapiaa- ja Skyfighter-blogeista ja alkuperäinen artikkeli aiheesta löytyy täältä. Poimin artikkelista pääasioita, mitkä sopivat omalle kohdalle. Kannattaa lukea koko juttu ajatuksella läpi.

Otsa

Otsapyörteen kerrotaan olevan tärkein. Silmien välissä keskellä oleva kiehkura on normaali. Mitä ylempänä se on, sitä aktiivisempi hevonen on. Vastaavasti alempana oleva kiehkura on rauhallisuutta kuvaavaa. Mitä keskemmällä kiehkura on, sitä paremmin hevonen pystyy keskittymään. Jos kiehkuroita on useampi, voi hevosta olla vaikeampi lukea ja sen käytös voi olla arvaamattomampaa.


Salaman otsapyörre sijaitsee keskellä otsaa, ihan hieman silmien yläpuolella. Se kuvaa siis hyvää keskittymiskykyä ja ehkä hieman tavallista vilkkaampaa luonnetta.


Salamalla on myös ihan ylhäällä keskellä iso kiehkura otsatukan alla, mutta tästä en löytänyt erikseen mitään erikoisempaa mainintaa alkuperäisestä artikkelista.

Poski, korvat ja ohimot

Pyörteen sijaitseminen poskessa tiesi vanhan uskomuksen mukaan epäonnea ja velkautumista. Korvissa olevat pyörteet sen sijaan altistavat uskomuksen mukaan kuulovaurioille. Ohimoilla olevat pyörteet lupaavat sen, että ongelmanratkaisukyvyt ovat hyvät.



Salamalla on siis onnekas siloposki, millä on kuulo kunnossa. ;) Ohimoillakaan sillä ei ole mitään eli ongelmanratkaisu ei ehkä ole Salaman vahvin osa-alue.

Kaula

Kaulassa olevat kiehkurat kertovat siitä, mistä kohdasta hevosen kaula/niska taipuu helpoiten. Jos ne ovat epäsymmetriset, voi hevosella olla jäykkyyttä.


Salamalla on molemmilla puolilla melko symmetrisesti samanlaiset pyörylät lähellä korvia. Harjan alla oleva (vasen) on ehä hieman alempana. Sen pitäisi olla siis tasaisen notkea kumpaankin suuntaan.

Rintakehä

Mikäli rintakehän alueella on selviä yksittäisiä pyörteitä, tuovat ne onnea ja vaurautta. Oikeastaan mitä tiukempi ja tarkempi kiehkura, sitä parempaa onnea se tiesi. Kovin pitkä "vehnä", mikä alkaa etujalkojen välistä ylettyen lähelle kurkkua yhdistettynä kaksipyörteiseen otsaan oli aikoinaan erittäin huono merkki. Näiden hevosten kerrottiin olevan erittäin hankalia ja haastavia.


Onnea tuova pyörre?
Salaman "vehnä" eli tuo pystykarvoitus on siisti ja aika lyhyt. Vasemmalla puolella sillä on selvä iso pyörre tuomassa hyvää onnea.

Vatsa

Pyörteet vatsassa kertovat hieman lihavuusasteesta. Mitä isommat pyörteet, sitä isompi maha hevosellakin on. Se voi olla myös merkki siitä, että hevonen voi olla laiska käyttämään selkäänsä.

Salama piehtaroimassa. Symmetriset pyörteet nälkäkuopan alapuolella takapolven kohdilla. 
Kupeet

Ideaalinen pyörre nälkäkuopan tienoilla olisi pitkä ja suora. Taakse kaartuva pyörre kertoo mahdollisesti huonoista takajaloista tai vääränlaisesta liikkumisesta takajaloilla. Jos pyörteessä on vähänkin S-muotoa, voi hevonen ajoittain olla todellakin nopea ja ajoittain hyvinkin laiska. Energia siis jakautuu epätasaisesti.

Salaman vasen kylki.
Salaman oikea kylki.
Mielestäni Salaman kupeiden pyörteet ovat hieman pyöreähköt, eli olisiko niissä pientä S-muotoa? Mene ja tiedä. Energiaa Salama käyttää hyvin valikoidusti eri asioihin. ;)

Selkä ja kylki

Pyörteet selässä voivat ennustaa pukitusherkkyyttä. Kyljissä satulavyön paikalla oleva pyörre kertoo erityisestä herkkyydestä sillä kohdin ja se voi häiritä energian jakautumista tasaisesti.


Salamalla ei (luojan kiitos) ole ainakaan selviä pyörteitä selän, sään eikä kainaloiden (satulavyön) alueella.

Eli yhteenvetona: Salaman pitäisi olla hieman vilkas, vähän hölmö, mutta sitäkin onnekkaampi ja omistajalleen iloa tuova (totta!), helposti lihoava ja huonoilla takajaloilla varustettu hevonen, joka voi joskus käyttäytyä hieman arvaamattomasti. Bingo!

Millainen sinun hevosystäväsi on?

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tutkailin ja vähän jo Dukeakin, sen otsapyörre on sivussa ja on paljon korkeammalla kuin Salaman. Eli sen pitäisi olla keskittymiskyvytön ja ylivilkas. ;) Eli jos Salaman kohdalla tietyt jutut menivät just eikä melkein nappiin, menee Duken kohdalla muutama olennainen juttu ihan pieleen.

      Poista
  2. Hauska postaus. Hymm. täytyykin tutkia nuiden omien otusten pyörteitä illemmalla hieman tarkemmin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee sinäkin oma postaus aiheesta, nämä ovat mielenkiintoisia :)

      Poista
  3. Voi miten hauska postaus! Ihana nähdä vähän tarkemmin noita eri hevosten erilaisia pyörteitä. Salamalla on oikein nätti tuo rinnassa vasemmalla oleva yksittäinen pyörre. Jännä miten monipuolinen hevosen karvapeitekin voi olla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ollut ennen kiinnittänyt näihin näin paljoa huomiota, mutta niin vain molemmat hevosenikin ovat ihan erilaisella turkilla varustettuja. :)

      Poista