sunnuntai 1. joulukuuta 2013

250kg edestä kultaa


Kaiken tämän itsesäälin keskellä havahduin katsomaan vähän laajemmin tarhasta löytyviin kavioeläimiin - onhan meillä Duke.

Duke, jolla ikää 2 vuotta, 7 kuukautta ja 1 päivä, on tallimme luottoponi. Itse opetettu ja koulutettu, jos näin voi sanoa. Painonsa edestä kultaa, ellei vähän enemmänkin. Hänen Korkeutensa pääsi pitkästä aikaa ohjasajolenkille. Sehän on ollut nyt sairaslomalla, eli mitenkään unohdettu Pikkumusta ei ole ollut. Sille vain suositeltiin lepoa kortisoni- ja sulfakuurin ajan. Kuitenkin, tänään oli sellainen fiilis, että tehdään jotain kivaa ja Dukelle helppoa. Ohjelmassa oli ohjasajoa pellolla ja pieni lenkki metsässä, poni oli suorastaan innoissaan! Siitä huolimatta se toimi hyvin. Ihana otus.

Duke ja sen tavaramerkki, maailman pisin etuhuuli.
Rapsuja kiitokseksi, hienosti jaksaa innokas nuori seistä paikallaan.


33 kommenttia:

  1. Se on niin supersuloinen ponssoni♥

    VastaaPoista
  2. Ihana tuo ylähuuli, näyttää että poni on hommasta aivan tohkeissaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dyyk on kaikesta tekemisestä aina ihan tohkeissaan! :D Se on oikea työjuhta, aina innoissaan lähdössä retkelle, oli se sitten ajan, taluttaen tai ohjasajaen. Ensi keväänä toivottavasti myös ratsain. :D

      Poista
  3. Toinen näyttää niin keskittyneeltä ja toi huuli ! :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duke on niin mainio kaveri. Keskittyy aina hyvin, mutta ottaa silti ilon irti jos tilanne sen vaatii - pitää hypätä ojan yli tai jotain muuta hauskaa. :D

      Poista
  4. Hauska katsoa, kun poni suorittaa niin tomerasti ja mielissään :) Ilo silmälle tällä asenteella työskentelevä hevonen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duken kanssa on pätenyt se, että vähemmän on enemmän ja ei se määrä vaan se laatu. Silti, vaikka joskus mentäisiin useampana päivänäkin peräkkäin lenkille, lähtee pikkukaveri aina töihin into piukassa! :)

      Poista
  5. Tiedätkö, että se painaa oikeasti 250kg? Minulla on melkein saman kokoinen ja ikäinen ja olen arvioinut sen painoksi alle 200kg, mutta tietoa ei ole. Olisi hauska tietää, kun ruokintaa suunnittelee. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lukema tuli klinikalta, kun Dukea syksyllä lääkittiin painon mukaan. Mittanauhalla mitattu siellä. Muistaakseni tarkka lukema oli 255kg tuolloin nauhan mukaan. Aika tarkkaan sinne 250-300kg arvioisin tuon, koska on aika iso jötikkä tuo Duke. Omalla painomittanauhalla en ole uskaltanut sitä mitata vähään aikaan. :D

      Poista
    2. Ok. En kyllä millään usko, että Duke voisi painaa niin paljon! :D Meidän ponin säkäkorkeus on samaa luokkaa, mutta se on hintelämpi, kun sillä on ollut heikko startti elämään. Nykyään se näyttää aika normaalilta shettikseltä, tosin ei ehkä oriilta (ainakaan Duken rinnalla). Ell arvioi ponin painoksi 180kg.

      Poista
    3. Pitääkin tässä lähipäivinä punnita "Kääpiö" mittanauhan kera. Koitan muistaa raportoida tuloksista. ;)

      Poista
    4. Ja siis ponin ongelmana ollut ylipaino, mutta liian niukka valkuaisten saanti. Se on ollut pullea ja siitä huolimatta ell arvioi rauhoitusta varten painoksi vain 180kg.

      Poista
    5. Tänään mittanauha näytti Dukelle aika tarkkaan 260kg. Punnitsin myös itseni sillä ja ikävä kyllä piti paikkansa. :D Salama sai lukeman 518kg.

      Tsemppiä teille nuorukaisen kasvuun! Ne sitten osaavat varsinkin 1- ja 2-vuotiaina olla todella rumia, mitä nyt vanhoja kuvia omista on tullut taas selattua. Mutta sitten ne aikaan puhkeavat kukkaan ja ovat niin nättejä että. :)

      Poista
    6. Ohoh! Onkohan painomittanauhoja erilaisia vai onko niissä kaikissa sama mitta-asteikko? Kerran mittasin sk 155cm suokkini ja mittanauha antoi tulokseksi 480kg. Minusta se oli yllättävän vähän, kun ei mistään laiheliinista ole kysymys!

      Kyllä poni jo ihan ponilta näyttää, mutta vielä ei ole kovin jykevä, tosin ikääkin on vasta 1v ja 10kk.

      Poista
    7. Niissä on aika paljonkin eroja, mitä olen tuttavilta kuullut! :O Mutta ainakin antavat vähän suuntaa, jos ei muuta. Omani on vuosia vanha, aikoinaan ostettu kaiketi Hööksiltä.

      Jossain netissä oli joskus laskentakaava, missä mitataan jotain osia hevosesta ja niiden perusteella saisi laskettua myös painon. Pitääkin muistella tarkemmin, mistä sen löytäisi..

      Poista
    8. Salama näyttää kuvissa hoikemmalta kuin meidän polle, joten ihmettelen kyllä, miten meillä tulos oli 480kg, jos teillä 518kg. Pitäisi hankkia vaaka! Eipä sillä, ei noilla tiedoilla muuten niin merkitystä olisi, mutta suokki on laihdutuskuurilla, toipilas ja tuleva liikuntarajoitteinen, joten painon ja ruokinnan kanssa saa olla tosi tarkkana, kun liikutuksella ei voi kompensoida. Ponikin vähän tarkkailee painoaan, mutta sillä alkaa olla projekti loppusuoralla.

      Poista
    9. Salama on pieni (= matala), mutta sillä on raamia, onhan sen iskä työhevoseksikin kelpuutettu. ;) Mutta uskoisin sen painon keikkuvan jossain 480-520kg välillä oikeasti. Vähän saman kokoinen entinen kisaheppani (suokki) painoi teurastamossa 470kg ja oli samaa kokoluokkaa kuin Salama.

      Meillä on onnistuttu nyt pitämään linjat suht hallinnassa säännöstellyllä heinällä. Saan heinäkuorman (40 paalia, n. 8kg/kpl) aina joka toinen viikko, seuraava tulee nyt pe eli ylihuomenna. Yleensä tässä vaiheessa paaleja on enää muutama hassu jäljellä, nyt en tiedä mihin mahdutan ne uudet... :D Heinää syödään hiukan irtona (1 siivu per ruokintakerta) ja loput slow feeding-verkosta. Ovat oppineet syömään rauhallisemmin, kaikkea ei tarvitse enää vetää kerralla huiviin. Ennen, kun heinää oli KOKO AJAN tarjolla, söivät kuin hullut sitä.

      Poista
    10. Meillä on kokeiltu kaikenlaista... Toinen hevosista joutui vuosi sitten pitkälle saikulle, lihoi laitumella ja laihtui keväällä, kun liikutus lisääntyi ja nyt on taas jänne paskana... Kävelyhepaksi jää ikiajoiksi, joten ruuan säännöstely on avainasemassa. Se syö ponin kanssa pienessä ruokintatarhassa miniannoksia verkosta 5xpv. Kolmas heppa syö yksin ja paljon, suokiksi todella huono rehunkäyttäjä. Yöheinät ne saa kaikki yhdessä verkoista tai tarhaan ripoteltuna. Olen kyllä aikeissa rakentaa ponille ja hepalle omat ruokintatarhat, koska kaverin läsnäollessa pitää ahmia. Yksin syövä syö paljon hitaammin kuin kaksin syövät. Laitumelle en näitä voi ollenkaan päästää, kun painonhallinta on ihan mahdotonta. Saan siis selkä väärällä niittää niille vihreää kesällä, punnita kaiken ja syöttää sitä säännöstellysti.

      Poista
    11. Osaatko heittää arvausta siitä, kuinka paljon hevonen syö ruohoa puolessa tunnissa? Jos syöttelen narusta puoli tuntia, paljonko se saa siitä energiaa? Riippuu toki siitä, kuinka nopeasti ahmii ja minkälaatuista ruoho on. Tosi hankala arvioida; ruohostahan on 90% vettä. Voinhan niittää ruohoa ja antaa sitä niin paljon, kuin puolessa tunnissa ehtii syödä ja mitata, paljonko mahaan upposi, mutta se ei ole sama asia. Narusyöttelyssä syömistä hidastaa se, että hevonen saa itse nyhtää ruohon maasta. Vaikeita kysymyksiä ja ehkä teen kaiken liian vaikeesti, mutta mua kiinnostaa kaikki tällaset. :D

      Poista
    12. Minäkään en voinut vanhaa Tomppa-ruunaani päästää koko kesäksi laitumelle, koska lihosi ihan äärettömän helposti! Oli ihan uskomaton rehunkäyttäjä "puoliveriseksi". Liekö joku poniristeytys oikeasti... :) Mutta sekin kävi ruoholaitsalla 1-2h / vrk, se riitti sille.

      Tuo on aina kurjaa, kun samassa laumassa on erilaisia rehunkäyttäjiä. Silloin on melkein helpompi jakaa jengi laiheliineihin ja läskeihin, ruokkiminen on heti helpompaa.

      Tuo olikin hauska pohdinta, että miten paljon ruohoa mahtaa puolessa tunnissa mennä! Syöttelin äsken vajaan vartin yhtä sähikäistä pihanurtsilla (= sairastarhassa iltapäivän viettänyt Salama, energiaa piisasi) ja se hotki menemään aika tahdilla ruohoa. Siinä sivussa tosin sinkoili välillä sinne tänne, kun näki mörköjä mukamas. Mutta pitääkin optimiolosuhteissa tehdä pientä tutkimistyötä - arvioisa yhden suullisen korsimäärä ja laskea, kuinka monta tuppoa ruohoa menee esim. minuutissa.

      Poista
    13. Huomenna on vapaapäivä, täytyykin tehdä laskelmia! :D Meillä kasvaa talon pihapiirissä niin paljon "nurmikkoa" (=rikkaruohoja), että poni varmaan söisi koko kesän pelkästään siitä, jos olisi aikaa syötellä sitä. Meillä ei ole omia laitumia, mistä en sinänsä ole kovin pahoillani, kun ei sinne voisi ketään päästäkään, mutta toivoisin silti, että voisin syöttää kesällä vihreää. Heppojen talvitarha on 0,5ha ja kesällä siihen saa saman verran lisää. Puolet on metsää, puolet peltoa. Periaatteessa vihreä riittää omalta pihalta, jos sen käyttöä suunnittelee tarkasti, mutta sitten pitäisi oikeasti tietää, paljonko hepat syö esim. puolessa tunnissa, jotta energiantarve täyttyy.

      Poista
    14. No niin, nyt on testit tehty! :D

      Laskin, kuinka monta kertaa hevonen nyhtää ruohoa minuutin aikana, keskiarvoksi tuli 54 kertaa. Sitten nyhdin itse ruohoa 54 kertaa ja sain tulokseksi, että hevonen syö minuutissa 120 grammaa ruohoa, kun ruoho on n. 5-8cm pitkää. Toistin kokeen viisi kertaa virheiden välttämiseksi. Tästä voidaan laskea, että tunnissa hevonen söisi 7,2 kg tuoretta, mikä vastaa noin 0,85 kiloa kuivaheinää (kuiva-ainepitoisuus 85%). Jos oletetaan, että hevonen syö laitumella 16 tuntia vuorokaudessa, se söisi tuoretta ruohoa määrän, joka vastaa 13,6 kiloa kuivaheinää. Yllättävän vähän!!! Tosin testialueella ruohoa oli pikemminkin niukasti kuin runsaasti. Silti 13,6 kg kuivaheinää tai vastaava määrä tuoretta on ihan liikaa meidän putelle: se saa tällä hetkellä alle 8kg kuivaheinää vuorokaudessa, yrittää laihduttaa, mutta ei laihdu.

      Täytyy testata sama homma ponin kanssa.

      Poista
    15. Vertailun vuoksi: annoin hepalle nyhtämäni testiruohot, joiden syömiseen siltä itse nyhtäen meni 5min, mutta valmiiksi nyhdettynä sama määrä katosi minuutissa.

      Poista
    16. Kiitos hauskasta tutkimustiedosta!! :D Oikein käytännön kenttätutkimusta parhaillaan. Itse en ole vielä ehtinyt ihmettelemään tätä asiaa enempää, on sen verran kiirua pidellyt. Mutta voin koittaa tehdä vastaavan tilaston. ;)

      Poista
    17. Nyt kun ruoho on kasvanut kohisten, uppoaa masuun samassa ajassa moninkertainen määrä verrattuna testipäivän tuloksiin. ;( Toisaalta on ilahduttava huomata, kuinka riittoisaa ruoho on narusyöttelyssä, kun sitä ei tallata! Ihan huikea ero.

      Poista
    18. Tuo on totta, olen huomannut saman! Vapaana ollessaan liikkuvat koko ajan, mutta narun päässä pysyvät paremmin aloillaan. Tässä tosin on hevoskohtaisia eroja, esim. meillä helikopteri-Salama pörrää koko ajan narunkin päässä, kun taas Duke ankkuroituu sinne, mihin nenänsä ekana laskee.

      Poista
    19. Meillä on pari viikkoa menty siten, että ruuna ja poni ruokailevat vihreällä 30min / 5krt / pv + yöheinät kuivaa. Ja ovat lihoneet!

      Poista
    20. Nooh, pieni laidunpöhötys kuuluu asiaan. :)

      Poista