tiistai 17. joulukuuta 2013

Selkäännousutreeniä

Salamalla piti tänään olla ohjelmassa ohjasajoa, mutta päätin jättää sen väliin hammasvaivojen vuoksi. Se syö nyt tosi vaikeasti, enkä halua laittaa sellaiseen suuhun kuolaimia. Ruoka kyllä maistuu, kuten ulkoisesta habituksesta näkyy. Hätä ei ole kuitenkaan sen kummoisempi, kun kyseessä on ihan normaali maitohampaiden vaihtuminen pysyviksi hampaiksi.


Ohjelmatoimisto keksi siis muuta puuhaa. Otin satulan ja ajattelin kokeilla, mitä tuleva ratsuruuna sanoo, jos sen satuloi tarhassa vapaana. Eipä tuo sanonut mitään, seisoi paikallaan nätisti. Mielestäni tämä on hyvä tapa huomata, jos jokin vaihe tai kohta hermostuttaa hevosen - palkkion saa aina seistessään paikallaan (paine pois - kehusana - herkku) ja mukavuusalueella pysytään niin kauan, kunnes helppo vaihe sujuu hevosen pysyessä rentona. Usein tehtävää voi vaikeuttaa, mutta sen jälkeen kannattaa palata takaisin helpompaan juttuun.

Salama oli tänään todella vastaanottavaisessa tilassa, joten ajattelin kokeilla mukavuusrajan ylittämistä. Kipaisin äkkiä hakemaan taskut täyteen porkkanaa ja puin kypärän päähän. Hepalle otin henkiseksi tueksi heinäpussin ulkotallissa olevan Duken lisäksi ja Salaman sidoin narusta löysästi kiinni tolppaan. Jos paikalla olisi ollut avustaja, olisi hän pitänyt narusta kiinni.


Kiipesin ensimmäistä kertaa kyytiin jalustimesta ilman jakkaraa. Ensin jalka jalustimeen ja pompin paikoillani niin kauan, että ruuna seistä nökötti paikoillaan. Se sai aina porkkanan, kun pysyi aloillaan. Lopulta kampesin itseni näemmä kömpelön gepardin lailla kyytiin, mutta (onnekseni) Salama sieti hienosti tällaiset tätiratsastajamoovit. Haluan, että se tottuu jo hyvin alkuvaiheissa heilahduksiin ja muihin juttuihin ilman, että kyydissä on joku, joka on köytetty ja liimattu sinne kiinni. Lopuksi "isona" palkkiona satula ja riimu pois. Tein harjoituksen kaksi kertaa, tässä videolla osa 2. Ensimmäinen osa sujui ihan samaan tapaan. :) Salaman "G-piste" on satulan takana keskellä selkää, se heittää itsensä aina ihan sahapukiksi, kun sinne koskee.


Nyt ruuna saa loppuvuoden lomaa näistä puuhista. Ohjelmatoimisto on aktivoinut sitä pari - kolme kertaa viikossa, vähän säiden ja muiden menojen mukaan. Fiiliksen ja päivän mielialan mukaan on asioita tehty. Herkkinä ja räjähdysherkkinä päivinä on vain puuhasteltu jotain superhelppoa ja hyvinä päivinä kokeiltu jotain uutta tai muuten vain jännempää. Selkäännousu on yksi tärkeimmistä asioista ratsulle, joten haluan opettaa sen kaikessa rauhassa. Mitäpä Salama ei tekisi porkkanoiden eteen... ;)

8 kommenttia:

 1. Varmaan hieno fiilis päästä oman varsan selkään =) Onnittelut vaikka ei eka kerta ollutkaan! Kannattaa kokemuksen syvällä rintaäänellä kerrottuna opettaa myös että ratsastaja nousee tuolilta ym korokkeelta selkään ja molemmilta puolilta, jostain syystä ainakin meillä oli hankalampaa kuin suoraan maasta! Ilmeisesti koroketta piti aina vähän varoa ettei se syö pientä hevoslasta =)Ja ohjas-ajo kuolaimettomilla on ihan must, varsinkin herkillä ja kuumenevilla, tekee ihan erilaisen tason hevosen keskittymiseen ja rentouteen. Hyviä harrastushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jakkaran kanssa olenkin aiemmin mennyt selkään, ajattelin nyt välillä kokeilla ilman. :) Tulevaisuudessa aion ämpärin tms. päältä mennä selkään, mutta pitää opettaa myös tämä vaihtoehto. Ihanaa on tämä, kun varsa luottavaisesti ottaa vastaan omistajansa metkut. Fiilis on aika super onnistuneiden hetkien jälkeen :)

   Kuolaimettomien suhteen olet aivan oikeassa. Tällä hetkellä Salamalla on meneillään kuolainkausi, kun on ollut narun päässä vähän tuhma nyt. ;) Lähinnä varuiksi vaan. Aion myös tulevaisuudessa hommata tälle kuolaimettomat. Superkuuma lämppäritammani toimi pelkällä riimulla tosi hyvin, siitä se kipinä aikoinaan lähti... :)

   Poista
 2. Kantsii ehottomasti opettaa myös toiselta puolelta selkäännousua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. ;) Tänään notkuin aikani myös oikealla puolella. Tää tädinalku ei vaan taivu niin päin hevosen selkään enää, taukoa ollut liikaa... Pitäis varmaan hankkia vuokraheppa, minkä kyytiin sais harjoitella selkäännousua?! ;)

   Poista
  2. Täällä on sulle semmonen suuri karvainen suomenhevonen harjoituskappaleeksi. Pörri on mielellään tädeille treeniheppana! :)

   Poista
  3. Pörri on niin korkee! Ei kai, mä tulen joku päivä. ;)

   Poista
 3. voi, ihana Salama! :) hienosti menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli niin tyytyväinen itseensä tämän jälkeen, ettei tosikaan. :)

   Poista