lauantai 21. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

"Tämä haaste on tarkoitettu niille jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Sinun pitää kertoa blogissasi kenet olet haastanut."


Kerro hevosestasi: rotu, taso ja hieman luonnetta. 

Salama on pian 3-vuotias suomenhevosruuna. Kiltti ja utelias, mutta äärimmäisen herkkä ja reaktiivinen kaveri. Salamalla on edessään seuraavaksi ratsuopetuksen alkeet, ajolle sitä ei ole opetettu pitkän sairaslomansa takia. Tällä hetkellä se osaa kävellä nätisti narussa ja pitää satulaa selässään. Selässä on muutaman kerran käyty ihan vain istuskelemassa.

Duke on myös pian 3-vuotias shetlanninponiruuna. Se on kiltti, luotettava, mutta silti sopivan reipas ponikaveri moneen menoon. "Kaikki käy"-tyyppi. Duke on ajo-opetettu ja toimii nuoresta iästään huolimatta kärryjen edessä todella hyvin. Ensi keväänä myös Dukea odottaa ratsun alkeisopit.

Hevoset vai ponit? Miksi? 

Ponit! Tai vaihtoehtoisesti pienet hevoset. Itse en ole koskaan tykännyt isoista hevosista. Tietty säpäkkyys ja ponimaisuus on mielestäni kiva piirre. Tunnen oloni kotoisammaksi pienen hevosen kyydissä.

Kalle ja minä Huittisissa 2005.
Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Ensimmäinen oikea hoitohevoseni, suomenhevosruuna Kalle. Se oli loistava opetusmestari 13-vuotiaalle. Sen kanssa kävin ensimmäiset kilpailut este- ja koulupuolella, muistona näistä vuosista iso purkillinen ruusukkeita.

Kumpi parempi, kengätön vai kengällinen? 

Molemmissa on puolensa, mutta periaatteen vuoksi meillä on aina kengitetty hevoset. Täällä pohjat eivät ole kovinkaan optimaaliset kengättömyyteen, kesällä tiet ovat kovia ja talvella yleensä liukkaita ja jäisiä. Harvassa ovat ne talvet, kun lunta piisaa lokakuusta huhtikuuhun.

Nuoret, joutilaat ja kaikki, joiden kaviot kestävät olla ilman kenkiä, pitäisin kengättä. Mieluiten kuitenkin kengitän hevoseni aina. Näin tulee säännöllisesti kuultua ammattilaisen mielipide kavioiden kunnosta. Meillä on toki vuolut olleet myös säännöllisiä, mutta välillä olen itsekin hoitanut kavioita.

Hevosesi kenkien koko? (Jos se on kengässä)

Saa nähdä, minkälaiset monot laitetaan, ensimmäinen kengitys tiedossa alkuvuodesta.

Klippaus: Puolesta vai vastaan?

Tähän minulla on hyvin neutraali kanta. Klippaus on treenissä olevalle karvaturrille palvelus, jos se on aktiivisessa treenissä, muuten antaisin hevosteni pitää karvansa. Nyt vasta ensimmäistä kertaa ikinä jouduin/sain klipata hevoseni Duken ihottumajuttujen takia. Lyhyt karva on kyllä kätevä, mutta vaatiihan tuo jatkuvan loimittamisen. Asiaa ei auta yliaktiivinen tarhakaveri, joka kuorii kaverinsa loimista harvasen päivä.

Tarhaavatko hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Aina laumassa, tosin tällä hetkellä vain kahdestaan. Hevonen on laumaeläin, jolle on valtava stressi olla yksin. Uusien hevosten kanssa aloitetaan totutus aina erikseen tarhaten, mutta toivottavaa on, että yhteiselo sujuu porukassakin.

Moni perustelee tarhausta yksin sillä, että hevonen on sen verran arvokas, ettei sitä voi laittaa laumaan. Mielestäni ehkä typerin kommentti ikinä.

Tomppa oli niin kaunis.
Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vaiko ulkonäkö (kuten väri)?

Hyvä luonne on kaiken A ja O, sillä saa paljon heikkouksia anteeksi. Harrastehevosen tulee olla kärsivällinen, sopivan rauhallinen käsitellä, mutta silti sen tulisi tarjota kaikille perheenjäsenille jotain. Plussaa on aina kiva ulkomuoto ja tietenkin terveys.

Esimerkiksi jo edesmennyt lv-tammani Hennu oli hyvä esimerkki kivasta harrastehevosesta: Se oli umpikiltti hoitaa, toimi alkeisratsuna hyvin, mutta silti oli sopivan säpäkkä ratsu vielä minullekin. Se sai sillä anteeksi huonot kavionsa sekä takapolvien ongelmat, jotka välilä vaivasivat.

Hennu ensimmäisissä koulukisoissaan.
Millainen on hyvä hevosblogi?

Hyvää hevosblogia päivitetään usein, aihe on mielenkiintoinen (tässä kohtaa mm. nuoret hevoset, varsat, ratsukoulutusjutut, tallinpitäjät, suomenhevoset, shettikset, hevosten koulutusasiat ym.), kuvia on paljon ja videoitakin saisi olla silloin tällöin. Arvostan myös selkeää ulkoasua, mutta se ei ole pääasia ollenkaan. Kunhan tekstistä saa selvää. ;)

Pahin tippumisesi?

Se taisi olla kesäkuun 3. päivä 2007, kun ylioppilasjuhlieni jälkeen lähdimme kaverini kanssa maastoilemaan, ratsuina Tom ja joku muu. Muistan nostaneeni laukan ja seuraavaksi huomaan olevani hyvin korkealla. Seuraava havainto on se, kun lennän monta metriä hevosen eteen ja heppa laukkaa oikean ranteeni yli ja jatkaa matkaansa jonkin matkan päähän vadelmapensaan luo syömään. Kiipesin vielä takaisin selkään ja ratsastin apinanraivolla Ison Valkoisen kotiin. Tein tallihommat ja vasta tallivihkoon kirjoittaessa ihmettelin, miksei kynä pysy kunnolla kädessä. Matka jatkui Pulssiin ja kotiin tulin kipsin kanssa.

Iso Valkoinen tarjosi vielä tämänkin jälkeen useita näyttäviä ilmalentoja, mutta niistä selvittiin onneksi melkein ehjin nahoin...


Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Liian monta.

Salamalla on pikaisen laskutoimituksen perusteella about 10 loimea, joista se käyttää ehkä kahta, riippuen vuodenajasta. Salama inhoaa loimia, ne ahdistavat sitä. Vain seepraloimen se kelpuuttaa repimättä.

Duken karderoobissa on tällä hetkellä kahdeksan loimea, joista sentään käytössä on suurin osa, klipatusta turkista johtuen.

Kuinka usein hevosesi liikkuu?

Tällä hetkellä en laske liikutuksia, kun varsojen kanssa tehdään asioita niin fiilispohjalta. Pari - kolme kertaa viikossa touhutaan jotain.

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Ennen olin hyvinkin uhkarohkea. Ikä, muutama tippuminen ja pari eksymistä esteen sekaan ovat kuitenkin tuoneet sitä kuuluisaa itsesuojeluvaistoa. Nykyään olen ehkä vähän varovainen, enkä lähde ratsun kanssa niin helposti sellaisiin tilanteisiin, missä voisi sattua jotain.


Tällä kertaa jätetään haastamiset väliin, kun suurin osa lukulistani blogeista ovat jo tämän täyttäneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti