lauantai 3. elokuuta 2013

Tilastotietoa ja kootut kuulumiset


Tiesitkö tämän?

  • Vain 0,1% hevosista puhkeaa sudenhampaat (toiselta nimeltään sianhampaat) myös alaleukaan. Ylös sudenhampaat puhkeavat noin 70% hevosista. Salama kuuluu siis vähemmistöön, siltä poistettiin siis kolme sudenhammasta. (lähde)
  • Tummanruunikonkimoja suomenhevosia on Sukupostin mukaan olemassa vain neljä kappaletta, joihin lukeutuu myös Salama. Tummanruunikoita onkin sitten vähän enemmän, 1106 kpl. Vertailun vuoksi rautiaita (rt) löytyy 17 039 kpl, punarautiaita (prt) 41 122 kpl.
  • Hevosten kasvuhäiriöitä kutsutaan osteokondroosiksi. Se voi esiintyä nivelessä irtopaloina, luukystinä tai luunvarsien kasvurustoissa, joiden epätasaisuuden takia nivelet eivät toimi kitkattomasti. Lievimmässä muodossa nivelpinnat ovat epätasaiset. (Salamalla viimeiseksi mainittu)
  • Rekisteröidyistä suomenhevosista 1-2% on todettu irtopaloja jossakin nivelessä. Sen sijaan lievemmät löydökset ovat hyvin yleisiä: Esimerkkinä kantakirjaan tarjotuista 175 sh-orista 28,6% löytyi rtg-kuvista osteokondroosiksi määriteltäviä löydöksiä. Oreilla esiintyy osteokondroosia enemmän kuin tammoilla. Osteokondroosin perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen katsotaan olevan vahvasti perinnöllinen. Myös ruokinnan ja liikunnan epätasapaino voivat edesauttaa sitä. (lähde)
  • Kinnerpatti on yksi yleisimmistä ontuman aiheuttajista hevosella. Se on kintereen alempien liukunivelten nivelrikko, joka yleensä luutuu hyvin (mikäli se hoidetaan aktiivisessa vaiheessa) ja hevonen kestää pienellä lisähoidolla lähes normaalin käytön hyvällä kengityksellä ja verryttelyllä. 

Edellä mainituista varmaan voi päätellä, minkä äärellä olen kaksi vapaapäivääni viettänyt?

Eipä sillä, kaiken lunttaamisen keskellä käytiin Salaman kanssa hieman nauttimassa kauniista kesäpäivästä metsälenkin merkeissä. Poju oli metsässä ja tiellä nätisti, eikä hypännyt edes kotipihassa syliin, kun se havaitsi pressulla peitetyn sohvan terassilla. Noin muuten se on aika virkeä nyt, iltakauroille tullessa veteli komeita rodeoloikkia. Myös kylmäyssuojat sain tänään ihan yksin sille päälle, kuten eilen vähän lupailinkin. 


Ai niin, kaiken tämän tohinan keskellä olen unohtanut kertoa satulauutisia! Kyselin jo keväällä Salamalle satulaa tulevaisuuden varalle Vanhalasta ja sieltä suositeltiin sille leveyttä 3 pyöreän rungon takia. Kunnollahan sille ei vielä pysty joustorunkoista sovittamaan, kun selkään ei ole asiaa. Minullahan on jemmassa Flexiblen Inspiration leveydessä 2, joka jo nyt näyttää naftilta pienen ja pyöreän Salaman selässä - varsinkin jos kokeilisi nyt, kun ruuna on keskittynyt kanavoimaan kaiken energiansa heinäkasalla seisomiseen. Mutta ei hätää, löysin netistä hengenheimolaisen, jolla on vastaavassa kunnossa sama satula kuin minulla ja he tarvitsevat yhden kapeamman satulan. Näin ollen meille saapuu pian sopiva satula koristamaan satulahuonetta vaihtokauppojen myötä!

Eilen tuli myös heinäkuorma, kun kaikki sunnitelmat menivät uusiksi ja elokuun ajo-opetusretki peruuntui. En muistanutkaan, miten ihana väri vaaleanvihreä voikaan olla! Siis sellainen uuden sadon vihreä. Ensi viikolla pitää laittaa heinäanalyysi menemään ja toivoa parasta. Heinämiehemme heinät onnistuivat täydellisesti tänä vuonna, ihana syöttää tuollaista lehtevää, vihreää ja lähes korretonta heinää.

2 kommenttia:

  1. Vellerillä on myös osteokondroosi, kintereessä irtopala. Se kuvattiin Virossa ja kuvat on mulla. Olen ne käyttänyt Tampereella näytillä sillon ku Veller tuli Suomeen ja toi kuvat mukanaan ja Ertola katsoi ne. Hänen mukaan se irtopala siellä ei tule koskaan liikkumaan mihinkään eikä vaivaa eikä tule vaivaamaan hevosta. Nestettä kerää, mut se on kosmeettinen haitta vain. Päivääkään tuo hevonen ei oo ollu ep tai se kinner oo muutenkaan vaivannut, enkä oo mitään erityishuomiota siihen kiinnittänyt muutenkaan. Et aikas lievä muutos meilläkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se menee. Usein tieto lisää tuskaa, mutta aina ei siitäkään ole haittaa. :D

      Poista