maanantai 12. elokuuta 2013

Ajatelmia tästä ja tuosta


Usein meidän työpaikan erilaisissa koulutuksissa aloitetaan esittäytyminen erilaisilla leikeillä ja fiilistelemällä, miltä nyt tuntuu. Voidaan ottaa kuvakasasta itseään koskettava kuva, joka kuvastaa joko tämän hetken fiiliksiä tai sitten ihan muuten vain kertoo sinusta.

Yllä on kuva, jossa on kirkas ja vilpittömän sininen taivas, minkä päällä on kuitenkin pieni tumma pilvi. Se kuvastaa tällä hetkellä omia fiiliksiä ihan täydellisesti. Harmittaa, ottaa päähän, ketuttaa, huolestuttaa, ärsyttää, vaikka kaikki on sinänsä ihan okei. Rauhaa rakastavana ihmisenä epätietoisuus ja -varmuus raastaa hermoja.


Ihan ensimmäiseksi tietenkin huolestuttaa Salaman jalat. Ärsyttää, kun ne eivät vastaa hoitoon, vaan ne takajalan hankositeen yläreunat kintereen alta ovat ihan yhtä kuumat joka päivä. Tiedän, että jännevammojen kanssa maltti on valttia, mutta silti. Olen ollut niiden kanssa nyt niin tunnollinen, ettei tosikaan. Epätietoisuuden lisäämiseksi tai sen karttamiseksi ajattelin varata sille kontrolliajan jo nyt. Uskoisin, että ainakin toinen kipulääkekuuri tekisi hyvää. Harmittaa, kun en tiedä, milloin ne tarkalleen ovat ruvenneet oireilemaan noin, vaikka joka päivä laidunkaudenkin ajan olen katsonut molempien kaikki raajat läpi. On vain arvauksia ja oletuksia. 

Toinen mieltä painava juttu on hoitolinjan valitseminen. Luottaako uusimpaan tieteeseen ja hoitaa uuden linjan mukaan vai luottaako suoraan vanhaan? Eläinlääkäreissä on selvästi havaittavissa pieni sukupolvenvaihdos, jos sitä sellaiseksi voi kutsua ja eläinlääketiede on ottanut isoja harppauksia eteenpäin viime vuosina. Siinä on omat hyvät ja huonot puolensa. Tässä siis esimerkkinä jänispattien (jotka Salamalla siis on, jänispatti on uusimman opin mukaan vain laaja yleisnimitys kaikille kintereen takaosan venähdyksille) hoito. Ennen ne poltettiin automaattisesti (kts. esimerkiksi Tarun mielenkiintoinen postaus aiheesta), kun taas nykyään hoidetaan toisella tapaa. En vielä tiedä miten, mutta varmasti tulen sen jossain kohtaa kertomaan. Ehkä.

Harmittavinta tässä on myös se, että jalat selvästi reagoivat johonkin, mutta varsa itse ei koe kärsivänsä niistä. Liikuntaa pitää rajoittaa, eikä turhia ralleja saisi olla mielellään yhtään. Varsa vetää ihan samoja rodeoita ja ralleja, jos vain saisi. Ja veteleekin, jos muun muassa ruokapalvelu on myöhässä. Olen järjestänyt niiden päiväohjelman nyt niin, että leikkihetket korvaantuvat jollain muulla, kuten esimerkiksi lyhyellä karsinalevolla, harjaussessiolla, laidunhetkellä ym. Sairastarhaan en suostu tätä laittamaan kuin äärimmäisen pakon edessä, enkä kauhean helpolla yksin tarhaankaan. Tässä taas yksi ristiriita lisää.

Tällä hetkellä kiellettyä leikkiä.
Poikien ilta- ja yöheinät.  
Kolmas ärsyttävä asia on tänään postilaatikkoon tipahtanut heinäanalyysilappunen. Tässä sen taas huomaa, ettei heinän ulkomuodosta voi sanoa juuta eikä jaata. Meillä sokerit tässä näytteessä 246 g/kg! Meinasin tipahtaa polvilleni lappua selatessa. Muuten heinä olikin oikein kelvollista, mutta nuo sokerit... Tsiisus. Laitan toisen näytteen menemään seuraavasta satsista ja rukoilen edes hieman matalampaa arvoa. Mikään absoluuttinen totuushan tuo heinäanalyysi ei ole, mutta hyvinkin paljon suuntaa antava. Pelkäsinkin, että kuivan kesän vuoksi sokerit voivat kavuta vähän ylemmäs, mutta tuo oli jo yllätys. 

Strategisia painomittanauhamittoja: Duke 222kg, Salama 420kg.
Heinästä puheenollen. Rupesin ihmettelemään sen lisääntynyttä kulutusta ja tarkempi inventaario heinävarastoon paljasti sen, että olen syöttänyt sitä nyt viime viikkoina ihan liikaa. Yli puolet liikaa siis, tosin yllättävän iloisesti jokainen korsi on uponnut ja kadonnut johonkin. Olen suorastaan vihainen itselleni, kun hevoset muuttuvat ihan silmissä käveleviksi (ja 50% niistä ontuviksi) ihrapalloiksi. Siispä otin itseäni niskasta kiinni: Kaivoin heinävaa'an esiin ja punnitsen nyt heinät. Otan tallin puolelle päivän heinät, enempää ei saa käyttää, piste. Yöksi pojat saivat 7kg, aamulla 5kg ja päivällä pari siivua. Pyritään 1,5 paalin menekkiin eli maksimissaan n. 15kg päiväkulutukseen. Iltapäivän ne ovat vihreällä nyt. Heinät tarjoillaan pienisilmäisestä heinäverkosta, slow feeding-meiningillä. Ainut harmi vain, että nämä ovat ihan taitureita jo imuroimaan heinäverkon tyhjäksi nopeassa aikataulussa.

Duke päivätorkuilla tallissa.
Duke jahtaa Salamaa. Äärimmäisen harvinainen näky, luimiva Duke!
Kiitos ja amen. Kyllä tämä tästä helpottaa taas. Hevoseton on huoleton, mutta samalla uskoakseni myös hyvin onneton kaikesta huolimatta.

4 kommenttia:

  1. Ruunaa se poni nyt vihdoin niin saat tarhata ne samaan ilman että jompi kumpi vammautuu pysyvästi.. Orit on tollasia riekkujia, eikä ton tyyppiset jalkavammat mitä sun suokilla on parane ellei ihan oikeasti repivät ja rajut liikkeet ja rasitus ole minimissä. Millään narusta kävelytyksellä ei ole väliä, mutta upottavassa hiekkatarhassa orivarsapaini on todella huono idea.

    VastaaPoista
  2. Joo, poni ruunataan mitä pikimmiten. Kesällä lämpimillä keleillä en sitä tee, vaikka nykymenetelmät ihan suosiollisia ovatkin siihen hommaan. Syyskuussa hakee sen III-palkinnon Hippoksen kehästä ja sit menee leikkauspöydälle. Huomaa sarkasmi. ;) Sen jälkeen saakin jo pikkuhiljaa ruveta ajamaan ja liikuttamaan ponia reippaammin, ei ehkä ehdi paisumaan valtavaksi paksuksi ruunaksi.

    Mutta olet ihan oikeassa pehmeän hiekkapohjan ja muiden kevätjuhlaliikkeiden suhteen. Onneksi vihdoin satoi, sai kenttäkin pitoa vähän.

    Jos yhtään lohduttaa, niin kevään hullu jahti on helpottanut, poni ei yritä panna enää mitään muita kuin jumppapalloaan. ;) Enää on jäljellä normaali varsojen leikki, minkä vetovastuuta vuorotellen vaihtelevat. Mutta sekin on tällä hetkellä toki liikaa. Liikaa on myös se, että Salama riehuu yksinään, ei sekään ollut kauhean rentoa katseltavaa. Tasapainoilua, kompromisseja, ristiriitoja...

    PS. Kappas, täällä on joku muukin yöeläjä liikenteessä... ;)



    VastaaPoista
  3. Anonyymi vähän yleistää, ei kaikki orivarsat ole riekkujia. :) Ja toisaalta ei kaikki lopeta sitä riekkumista ruunanakaan. Luonnekysymys. Itse asiassa olen tähän asti vähän kateellisena katsellut kuvia Salaman ja Duken riehumisista, kun omat orivarsani ovat niin rauhalliset ja lähinnä vain seisoskelevat. Mutta nyt tämän Salaman jalkavammaepisodin jälkeen olen ajatellut että kyllä siinä rauhallisuudessa on sittenkin hyvät puolensa! Mitä pohjiin tulee niin tuo on kyllä totta, että pehmeä hiekkapohja ei ole paras mahdollinen vaann nykyisin neuvotaan varsoja ja nuoria hevosia liikuttamaan kovilla pohjilla, jotta jalat vahvistuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät oli huomattavan levotonta aikaa molemmille, niin kuin se hevosille yleensäkin on. Sitten tuli kesä ja laitumen myötä täydet mahat, rauhoittaa menoa kummasti. Kaikessa on puolensa, olen ollut varsin tyytyväinen paljon liikkuviin varsoihini. :D Tosin nyt kävi näin ja nyt parannellaan haavoja. Olen sitä mieltä, että se olisi voinut loukata kinttunsa vaikka pumpuliin käärittynä. Hevosilla on jännä taipumus siihen, että lähes kaikki on mahdollista. :D

      Poista