lauantai 9. maaliskuuta 2013

Sairastuvalta Prinssin kanssa treffeille


Mikä ihana päivä... Oikeasti ja vähemmän oikeasti.

Aamu alkoi tuttuun tapaan: Hepoille aamuruuat eteen ja sen jälkeen ne pääsivät ulos. Poikien syödessä aamuruokia kärräsin myöskin tuttuun tapaan kuumaa vettä ulos, josta ne juovat heti pitkään ja hartaasti.

Näin tapahtui tänäänkin. Tosin Salama oli vähän vaisu ja lähinnä kasteli turpaansa siinä vesisaavissa. Duke kiusasi sitä nyppimällä kintereisiin (kuuluu kuvaan tämäkin) ja lopulta Salama jäi jäpittämään paikoilleen apaattisen näköisenä tarhan portin viereen. Ei mennyt syömään, vaikka on aika ahne. Hälytyskellot alkoivat heti soimaan ja paniikkitaso nousemaan lähemmäs sataa... Hetken sitä katselin ikkunasta ja siinä se vain seisoi, huiski hännällään ja asetteli takajalkojaan koko ajan eri kohtiin. Menin ulos ja tarjosin sille heinää kädestä, ei ottanut. Lopulta tein sille Greenline-juomaa, eli heitin kuuman veden sekaan muutaman vihreän pelletin ja tarjosin sitä hetken päästä. Tätä muhennosta se joi 40 litraa (!!) yhdeltä seisomalta. Sen jälkeen se meni syömään ja oli oma itsensä. Mitä hittoa?!

Mietin kaksi kertaa, perunko odotetut Prinssi-treffit (lopussa lisää niistä), mutta varsa piristyi silmissä alle puolessa tunnissa. Oliko se kuivunut?! Mitä hittoa, kun on tosiaan saanut nyt talvisin lämmintä vettä kahden - kolmen tunnin välein juodakseen niin paljon kuin jaksaa juoda. Yöllä sillä on ollut nyt pitkän aikaa vain automaatti, kun iso irtoämpäri kaikista kiinnityksistä huolimatta oli hauska leikkikalu, varsinkin silloin kun se oli täynnä vettä. Mitään kauhean radikaaleja muutoksia tässä kuluneella viikolla ei ole ollut, paitsi että lisäsin sille nyt kahtena viimeisenä iltana pienen määrän suolaa ruokaan, kun sen suolakivi on ollut koko ajan koskematon. Ehkä jätän sen suolan sittenkin heti pois... Ja ehkä viritän sille yöksi jonkun vesisaavin sittenkin.

Tullessani ratsastusreissulta hain apteekista parafiiniöljyä ja tarjosin sitä sille puolisen litraa Greenline-veden seassa. Tämän herkun se ahmi suurella rakkaudella kitusiinsa ja joi vielä päälle ämpärillisen lämmintä vettä. Nyt se syö hyvällä ruokahalulla ja päivän aikana tarhaan on ilmestynyt normaali määrä kakkakasoja. Lisäksi suolistoäänet kuuluvat, ihan hieman oikealla puolella on turvotusta (kaasua), mutta muuten kaikki on ihan ok. Itse asiassa tätä kappaletta kirjoittaessa se hakkaa Dukea pajunoksalla, eli ihan okei taitaa olla. :)

Toivottavasti nyt saa huokaista helpotuksesta ja hengähtää hetkeksi. Tähän tämä ei jää, vaan varaan alkuviikosta Salamalle klinikka-ajan, koska haluan mielenrauhan tälle asialle ja siellä sitten selvitetään kerralla, mikä voisi olla tällaisen lievän ähkyilyn ja apaattisuuden syy. Kaikki kauhuskenaariot on jo käyty mielessä läpi, ei hätää...


Sitten päivän iloiseen hetkeen:  Tapasin tänään ihan oikean Prinssin.

Hän on suuri ja tummanruunikko Mr Suloisuus ja jos hän olisi suomenhevonen, minulla olisi jo uusi hevonen! Rodultaan tämä kaveri on norjalainen kylmäverinen ja luonteeltaan ihan huipputyyppi. Sain ridailla sen kanssa kentällä ja tyyppi oli ihan super! :) Jatkossa saan käydä urheilemassa tämän komistuksen kanssa suhtkot säännöllisesti, eli jatkoa seuraa. ;)

Hieno kännykkäkuva. 

10 kommenttia:

  1. Hui, miten pelottavia nuo ähkyjutut onkaan. Voi tosiaan olla vain kuivunut jos ei vaikka yöllä juo automaatista tarpeeksi.
    Tutuilla on pikkuponiruuna, joka on kaksi kertaa kuivunut, kun on niin paljon isotellut aidan vieressä toisille hevosille, että unohtaa juoda. Sille tulee nimenomaan ähkyoiretta ja se kieltäytyy juomasta, ekalla kerralla ongelma poistui pakkojuotolla (ruutalla suoraan suuhun, kunnes alkoi juoda itse) ja toisella kerralla tarvittiin ell letkuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamasta on tullut tosi tarkka siitä, että kylmää vettä ei juo. Eli lienee juonut eilen illalla huonosti, eikä ole yölläkään automaattia kaiketi juurikaan käyttänyt. Lämmin vesi menee aina alas. Siihen vielä suolalisä = kuivuminen..? Tässäkin kohtaa Duke ei ole kovinkaan kranttu, sille käy kaikki. :D

      Kiitos kun kerroit kohtalotovereista, ne ovat aina arvokkaita! :)

      Poista
  2. Jos Salama ei juo kylmää vettä, oletko miettinyt tuleeko automaatista sen mielestä liian viileää vettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luultavasti. :/ Välillä se on todistetusti hörppinyt siitä, mutta onkohan nyt jäänyt juominen vähiin, se on mysteeri... Ainakaan jäässä kipot eivät olleet, vaikka yö oli tosi kylmä.

      Poista
  3. Onneksi Salkkusella ei mitään vakavampaa!:)
    Ja*REPS*;hakkaa Dukea pajunoksalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että selvittäisiin säikähdyksellä :) Ja toivottavasti syy löytyy lääkärin luota.

      Poista
  4. Nyt oon KADEMADE! Nuo tupsujalat on NIIN hienoja!
    Ja Salamanterille vatsapurutonta loppuelämää, toivottavasti oli vaan joku hetken häiriö eikä muuta. Se oli varmaan Duke yllyttänyt sitä syömään ekstramäärän heinää, omistaankin ja Salama sitten kepitti Dukea moisesta pahanyllytyksestä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tämä tapaus oli erityisen söpö! Ilmoittauduin heti ekaksi ostoehdokkaaksi, jos se joskus myyntiin tulee... Jos se olisi suokki, niin olisi aika makea peli!
      Piti myös juuri sanoa, että tuohan asuu ihan teidän lähellä, mutta sijoittuukin ihan toiseen päähän meidän kylän "kolmiota" (siis meiltä teille ja tuonne Prinssin luo). Hyvä minä ja mun suuntavaisto :)

      Salama on loppuillan ollut kovin villi, tuolla se parhaillaan juoksentelee Duken perässä häntä tötteröllä. Kakkakasat on laskettu ja vatsan ääniä kuunneltu, kaikki näyttäisi toistaiseksi olevan tosiaan ookoo. Nitroja tässä pian itse tarvitsee tosin...

      Poista
  5. Hui, onneksi selvisitte säikähdyksellä! Meidän Gere oli myös pari aamua sitten vaisun oloinen, mutta toipui myös nopeasti. Kyllä tuollaiset aina säikäyttää.

    Itse lisään suolaa kaikkien hevosten ruokaan, kun niin monesti päähäni on tolkutettu että pelkkä suolakivi ei riitä ainakaan sellaiselle hevoselle jota treenataan ja hikoaa. Periaatteessa suolan syöttämisen pitäisi lisätä juomahaluja, mutta ehkei se kaikilla toimi niin? En jättäisi suolaa pois, mutta ehkä se kannattaisi lisätä veden sekaan, eikä ruokaan.

    VastaaPoista
  6. Huh, onneksi tekin selvisitte säikähdyksellä! Nuo ovat tosiaan inhottavia ja miksi ne sairastumiset tuppaa iskemään aina pyhä- tai viikonloppupäiville..?

    Luin itsekin tuosta suola-aiheesta (olisikohan ollut ihan Saastamoisen luento), että sitä on hyvä lisätä melkein kaikille... Itse olen vain treenissa oleville lisännyt täsmäiskuina suolaa ja elektrolyyttejä, mutta koitin nyt tällekin, kun tosiaan suolakivi on jäänyt erittäin vähälle käytölle koko talvena.

    VastaaPoista