torstai 26. marraskuuta 2015

Winter is coming


Talvi tuli viime viikonloppuna. Se tiesi sitä, että muutama pikkujuttu piti hoitaa alta pois.

Operaatio 1: Talvirenkaat alle

Pistä isäntä asialle. Älä unohda, että asiat tuppaavat joskus jäämään puolitiehen, optimisti kun ei kahdeksassa vuodessakaan sitä vielä tahdo sisäistää. Huomaat kyllä, että oikean lokasuojan päälle jäi pussillinen pultteja, mutta ajattelit ottaa ne talteen sitten kun ohi kävelet. Ainut vain, että tuli heinänhakureissu ja sitä ennen piti käydä vähän kylillä tsekkaamassa renkaita koko yhdistelmän voimin.

Ajat takaisin kotipihaan ja kas, mikäs se siinä oikean lokasuojan päällä hengaileekaan... Se pulttipussi.


Operaatio 2: Hokit alle

Kolme hevosta, yhdellä talvikengät alla. Se yksilö on juuri se, joka ei jaksa / halua / viitsi / voi / kykene pitämään jalkaa paikallaan tarpeeksi kauaa, koska se ei vaan voi. Viime vuonna suoritin hokkioperaation työpaikan pikkujoulujen jälkeisenä päivänä pienessä päänsäryssä sillä lopputuloksella, ettei parina seuraavana päivänä tarvinnut kauheasti kävellä. Uskokaa tai älkää, se on todella mahdollista.

Pää paaliin. Toimii.
Yllättäen Ruuna Reipas käyttäytyi kuin mikä tahansa hevonen eli piteli jalkoja ymmärtäväisenä ylhäällä ja ihmetteli, miten kauan tämä vielä (voi) kestää. Kymppimilliset kantahokit menivät vielä suosiolla paikoilleen, mutta pienemmät kärkihokit vastustivat niin paljon, että operaatio jaettiin kaksipäiväiseksi turnajaismatsiksi. Loppu hyvin, kaikki hyvin ja lopulta uusi kierretappi teki ihmeitä. Mutta kyllä vastusti: Ne hokit siis. Ei hevonen, yllättävää kyllä.

Aika söpöjä, noin niin kuin heinäpaaleiksi.
Operaatio 3: Heinänhakureissu

Tapahtui tietty keskellä Lounais-Suomen talvea eli viime viikonloppuna. Mopoauto kopin eteen ja appeenhakuretkelle. Moottoritie ok, mutta maaseudun pikkuteille meinasi meno tyssätä. Muistin jälleen, miksei tämän yhdistelmän kanssa enää kotipihasta poistuta, kun valkoinen peite ilmestyy maahan. Kaiken kruunasi se, että suurimmat sydämentykytykset koettiin 400m ennen kotipihaa, jossa koko jaska meinasi jäädä mäkeen. En tiedä, auttoiko massiivinen kiroilu vai helkutin hyvä tuuri, mutta heinät pääsivät kotipihaan asti kuitenkin.

Silkasta kiukusta avasin heti illalla Nettiauton ja selailin nelivetomaastureita. Ihan just in case.

Sääukko taisi kuitenkin ymmärtää rahanmenosta sen verran, että pisti talven jäähylle. Nyt sitten sataa vettä. Jee!

Tiistai...
...ja keskiviikko.

12 kommenttia:

  1. Meillä on joka vuosi samanlainen rengasshow, tosin tänä vuonna renkaat vaihtui hyvissä ajoin, myös koppiin. Yleensä niitä ruvetaan vaihtamaan edellisenä iltana, kun olisi jonnekin aamulla meno.
    Me vaihdettiin auto muutama vuosi sitten, eikä ole enää tarvinnut murehtia talvikelissäkään kopin kanssa reissaamista, Kia Sorento ostettiin, se ei ollut kamalan kallis (verrattuna muihin samanlaisiin) ja jaksaa hyvin kiskoa isoa kahden hevosen traileria. Suosittelen.

    Teillä näyttää ihanalta tuo tarhakatos! Onko se vain säänsuojana vai ulkokarsinana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota Kiaa olen harkinnut itsekin, mutta just nyt ei budjetti repeä mihinkään (lue: käytin nekin rahat yhteen Reinotossuun :D), ehkä ensi vuonna... ;)

      Tuo meidän tarhakatos on vähän molempia: Sopii ulkotalliksi ja käy myös sääsuojasta. Kesäisin pollet asustavat ulkona tuossa ja talvet sitten tallissa omissa karsinoissa. Isäntä sen suunnitteli ja teki, hyvä tuli. :)

      Poista
  2. Kaveri osti juuri noin maasturin! Jäi heinäkuorman kans kiinni ja heti seuraavana päivänä autokauppaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaiks! :'D Toivottavasti en erehdy lähtemään liikkeelle siis vähään aikaan traikun kanssa, jos on liukasta. ;D

      Poista
  3. Juuri tuosta syystä minun pieni kauppakassini on kunnon nelivetomaasturi. Kalliita sen korjaukset ovat, mutta en voisi kuvitellakaan palaavani mopoautoaikaan. Talvirenkaat on siis jo Toyotan alla, mutta Wallun kanssa vielä arvon bootsien ja kenkien välillä..huoh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. :D Sepä se, kun noihin on osat ja korjaukset asteen verran arvokkaampia, kuin esimerkiksi nykyiseen Pallosalamaan tekee perusjutut muutamalla satkulla. Ja nyt just Ooppeli olis lähes tikissä, kaikki olennainen toimii. Jos sitä vielä hetken sietäis... ;)

      Käyttöhevosen kanssa rautakengät ovat mielestäni ihan must. Kaikki muu on...itsensä ja hevosen kiusaamista. Okei, kenkien kanssa jonkun pitää kengittää ne, jos itse ei osaa tai kykene, mutta se on pieni hinta siitä, että ne nastat ovat todella alla 24/7 eikä silloin, kuin bootsit nyt sattuvat olemaan jalassa. Toki kengätön pystyy aika hyvin hengailemaan paljain jaloin tarhassa jääkelien aikaan, mutta vähänkin lennokkaammalle itse haluan hokit alle mahd. pian. Terkuin hän, joka jäi Salamin alle tammikuussa 2013, kun tuhma 2vee lähti vauhdilla tallin kulmalta peilijään päällä. Mätkähti lopulta vasemmalle kyljelle ja tietty oltiin sit päällekkäin. Hokkien kanssa vastaava olisi jäänyt väliin, silloin hävisi pito alta kokonaan.

      Poista
  4. täälläkin suoritetaan hokinlaitto kahdessa päivässä, Ponilla on nastat edessä alla mutta takaa vielä uupuvat. jos huomenna :D sain itseni ihan tolkuttoman jumiinkin vasemmalta puolelta siinä hokkienlaitto painimatsissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän niin sen, kun kengittäjät kiroavat näitä pieniä shettiksiä. :D Vaikka ne olisivat kilttejä, niin se työskentelyasento... Voi morjes.

      Mut et olis uskonu Salamaa Salamaksi, jos olisit nähnyt, miten kuuliainen se oli tämän hokkisodan aikana. :D

      Poista
    2. haha, uskon et olis vähän tiukkaaa tehnyt! :D sä et olis varmaan uskonut Ponia Poniksi, rasittavaa tommonen hyppiminen :D se ei kestä yhtään esim. hokkeja kiristäessä, että se kavio "kääntyy". Siinä kohtaa viimeistään tulee etupää kevyeksi.

      Poista
  5. On se kumma kuinka se talvi aina yllättää, vaikka se joka vuosi tulee. Meilläkin oli tapaus kesärenkaat, oli mielenkiintoista ajella töihin eikä viikonloppua vasten mistään niitä saanut alle taiottua.. Maanantaina sain ne sitten ja eilen talvi lähti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. Me ajeltiin Raisan (Raipe) kans just lauantaina pahimpaan aikaan pikkujouluista kotiin, oli aikamoinen ajokeli... :D Mut sittenhän tuo tasoittui ja pari päivää myöhemmin talvi vain katosi, hienoa! Tykkään enempi sulasta maasta itse. ;)

      Poista