torstai 19. marraskuuta 2015

Case yskä


Sain tänään Salaman loput labravastaukset: Keuhkoputken limasta napattiin näyte tähystyksen yhteydessä ja sen solut sitten tutkittiin. Näyte oli täynnä neutrofiilejä. Se tarkoittaa sitä, että tämä on pitkälti bakteeriperäinen juttu! Eli suomeksi sanottuna Salamalla on (melko paha) flunssa!

Kaikista maailman vaihtoehdoista tämä oli mukavin, kivoin ja sitä rataa. Mikäli näyte olisi sisältänyt läjän eosinofiilejä, olisi vaaleanpunainen maailmani jo poltettu roviolla kymmeneen kertaan. Nyt just eläinlääkärin puhelun jälkeen maailma onkin ihan kiva paikka! Diagnoosina alkava COPD ei oikein tuntunut kivalta miltään kantilta katsottuna: Otan kovin henkilökohtaisesti sen, että ne asiat, joihin olen vakaasti käyttänyt eniten aikaa ja vaivaa (hyvä heinä, talliolosuhteet) olisivat täysin epäkelvolliset. Onneksi tällä kertaa näin ei käynyt.

Lääkitys onkin purrut hyvin jo Ruuna Reippaan sieluun ja mieleen: Se on oma iloinen itsensä taas. Vähän vahva, mutta silti niin ihanan pehmeä, ihan konkreettisesti jopa. ;)

PS. Yskäkin jäi klinikalle. Ruuna sai ekan kortisoniannoksen siellä ja sen koomin se ei ole minun kuullen yskinyt. Varovainen jee! Kontrolli on silti suotava, jos ja kun lääkekuurit ovat loppumaisillaan alkuviikosta.

12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No kyllä. Kieltämättä. Kerron lisää kun nähdään! :)

      Poista
  2. Saiko se siis kortisonia bakteeritulehdukseen? Erikoista! Minulle aina eläinlääkärit ovat painottaneet, ettei kortisonia saa antaa jos on epäilys infektiosta. Ja kortisonikuurin aikana flunssa tuleekin helpommin, kun se alentaa vastustuskykyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähystyksen tehnyt ell oli lähes 100% varma, että tämä on alkava puhkuri. Näyte kuitenkin otettiin ja onneksi otettiin! :) Lievää allergiaa ja pölyherkkyyttä ei kuitenkaan tällä oireistolla (tovin kestänyt satunnainen yskähtely, joka välillä ollut kokonaan poissa) voi poissulkea, joten osa heinistä menköön jatkossakin säilönä. Luulen, että siihen perustuu myös tämä kortisonikuuri. Sulfan jatkosta olikin lähinnä puhetta tänään, kun Salaman "vakkarilääkärin" kanssa juteltiin. :)

      Poista
    2. On kyllä hienoa, että olikin vain infektio. Infektiosta tosin alkoi Ruusankin keuhkotauti, mutta se oli paljon nuorempi silloin ja keuhkoputkentulehdus oli sillä tosi pitkään. Eiköhän se teillä mene hyvin ohi lääkkeillä.

      Poista
    3. Muistan tuon teidän tarinan. :(

      Ell halusi meidät kontrolliin juuri siksi, ettei vaiva jäisi päälle. Toivottavasti menisi ohi.

      Poista
  3. Hienoa, että saitte hyviä uutisia!

    VastaaPoista
  4. Hyvä että vain flunssaa! Mutta mitäs tuhmuuksia Salama kuvassa puuhaileekaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Onkin eka flunssa tälle tyypille. Siksi varmaan niin rajuna iskikin...

      Kuvassa Salkku on niin itsensä kuin vain voi... ;))

      Poista
  5. Kai eläimilläkin voi olla taipumuksia esim astmatyypiiseen oireiluun niin kuin ihmisilläkin ja sitä kautta toisilla helpompi alttius tämän tyyppisiin? Jotenkin Salama tuntuu ihan liian nuorelta kärsimään mistään kroonisesta hengitystievaivasta. Senhän pitäisi olla vanhempien hevosten vaiva?!

    Onneksi Salaman kohdalla näin! Ihan riittävästi on Salaman terveyttä koeteltu.
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut, että näin todella voi olla. :) Jälleen toiset ovat herkempiä kuin toiset. Ja usein eka hengitystieinfektio iskee nuoreen hevoseen aika rajustikin.

      Nyt peukut pystyyn, että lääkitys tehoaa ja uusi heinä sopii Mr Herkkikselle. :)

      Poista