maanantai 9. marraskuuta 2015

Tapaus isäntä


Duke oli yksi harvoista hevosistamme, joka on saanut isännän tulemaan talliin oma-aloitteisesti ja hieman jopa hevostelemaan. Toinen sellainen hevonen oli Iso Valkoinen Tom, jonka kanssa isäntä teki kaikenlaisia temppuja. Kerran se ratsastikin, crocsit jalassa pihan ympäri. Dukella tuo innostui pari kertaa ajamaan ja ottipa hän ponin nurmikolle leikkaamaan nurtsia ruohonleikkurin korjauksen ajaksi. Ihan vaan just in case. Kerrottakoon, ettei muilla hevosilla ole mitään asiaa Pyhälle Viheriölle.

Dukehan valittiin alunperin pitkälti isännän maun mukaan. Silloin pitkäaikainen haaveeni eli Salama oli tulossa taloon ja annoin kriteereiksi sen, että saman ikäinen poikahevonen olisi haussa. Hän katseli netistä friisiläisten kuvia ja sanoi, että tuollainen olisi kiva. Kaikki kunnia friisiläisille, mutta seuraponiin varattu hankintabudjetti ei ihan venynyt sellaiseen. Siispä oli tingittävä jostain - tällä kertaa koosta. Musta shetlanninponiori oli siis luonteva valinta.


Duke löytyi useiden kymmenien ehdokkaiden joukosta. Iso varsa, jolla oli kiltti katse ja ansioitunut kasvattaja taustalla. Ponin lisäksi saimme paljon enemmän: Uusia ystäviä ja kasvattajan täyden tuen iloihin ja suruihin.

Dukeponi oli paljon enemmän, mitä olisimme voineet edes odottaa. Ei näyttelykehien kirkkain tähti, mutta monipuolinen käyttöponi järkevän päänsä vuoksi. Siinä missä Salama syöksyy aina karkuun pelottavien juttujen kohdalla, jäi Duke paikoilleen miettimään asiaa ja ratkaisi jutut yleensä vallan maltillisesti. Shetlanninponin rajaton älykkyys tuli nopeasti tutuksi. Duken ruunaus oli isännälle kova paikka, mutta siitäkin selvittiin pikkuhiljaa. Tai siis poni selvisi fyysisesti ja isäntä henkisesti.

Vesipeto.
Duke pääsi viime kesänä privaattikesälomalle kokeilemaan elämää rauhallisempien kavereiden kanssa. Siinä missä saan melkein polvillani kerjätä isäntää mukaan Salamaan ja Samppaan liittyviin juttuihin, tuli tuo vapaaehtoisesti mukaan Duken vienti- ja hakureissuille, kuten aina ennenkin. Keskustelimme lisäksi viime aikoina paljon Duken tulevaisuudesta.

Käyttöponia siitä ei tulisi polviensa vuoksi: Vaikka se on terveistä vanhemmista, patellaluksaatiota ei traumaperäisen kierukkavamman lisäksi voitu täysin poissulkea potilaskertomuksen mukaan. Polviensa takia se ei myöskään pärjäisi tässä poikamiesporukassa, missä vauhtia ja äkkinäisiä käännöksiä riittää. Päädyimme siis ratkaisuun, jossa se lähtisi taatusti hyvään kotiin rauhallisen tamman kaveriksi tutun ihmisen luo, mutta pysyisi silti omistuksessamme. Sille olisi aina ovi kotona auki, jos sellainen tilanne tulisi. Ponin tuntien yksintarhaus kotona olisi ollut sille henkinen itsemurha pidemmän päälle. Poni oli täynnä elämäniloa ja virtaa oli toipilaalle juuri sopivasti.


Vientipäiväksi oli sovittu tiistai 3.11.2015, mutta vain pari tuntia ennen lähtöä kohtalo puuttui isosti peliin. Olin kotona, mutta minulla ei ole mitään tietoa siitä, mitä tuona aamupäivänä oikein oli tapahtunut: Löysin ponin omasta tasapohjaisesta tarhastaan takapää omituisena. Sillä ei ollut riimua päässä eikä heinäverkkoakaan, koska jätin ne viikkoa aiemmin pois varmuuden vuoksi, ettei poni sekaantuisi niihin. Aidat olivat lisäksi ehjät. Isännän kanssa meillä oli ollut vähän erimielisyyksiä kuluneina päivinä ja kuten yleensäkin, hänen mielestään ylireagoin jälleen. Ikävä kyllä ääni muuttui kellossa kummasti päivän edetessä ja kattavien tutkimusten jälkeen. Soitettuani ponin olevan nyt poissa, oli puhelimen toisessa päässä pitkään hiljaista.

Lopetuspäätös oli itsellenikin rankka paikka, vaikka näiden hevosten kanssa on tullut vastaan vaikka ja mitä. Selitä siinä sitten järkevästi ja selkeästi ei-hevosihmiselle juurta jaksaen syyt, seuraukset ja muut.


Meni päiviä. Hain Reinon torstaina kotiin muiden menojen aikataulutuksien vuoksi ja muutenkin näin oli ollut määrä tehdä ennemmin tai myöhemmin. Isäntää ei tallissa näkynyt ja kotona oli muutenkin varsin hiljaista. Vasta viikonloppuna roskat vietyään hän käveli hevosten tarhan ohi ja kävi vilkaisemassa tulokasta. Viisi päivää Duken poismenon jälkeen jää vihdoin murtui: Miten ja miksi, mihin ruho meni ja mitä sille tapahtuu, hainko Dukelle viimeiset hapankorput ja mistä kohtaa leikkasin jouhet talteen. Katseltiin Duken viimeistä kävelyvideota kotona ja viimeisiä kuvia klinikalta. Kerroin, miten poni oli urhea ja reipas kaikesta huolimatta.

Ei ollut helppo paikka tämä siis hänellekään. Sama juttu oli Tompan kanssa, mutta silloin isäntä saatteli Tompan traileriin asti.

Saa nähdä, löytyykö tallista vielä joskus isännänkin sydämen vievä kaviokas.


18 kommenttia:

  1. Moneen otteeseen oon viimepäivinä blogiasi lukenut, ja serkunkin kanssa harmitellut kun teille kävi näin. Nyt tuli vielä tippa linssiin tätä postausta lukiessa.
    Voimia teille, eiköhän se vielä löydy isännällekin sopiva kauraturpa, kunhan vain aika joutaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hemuli tuossa tiivisti hyvin minunkin ajatukseni. Tämä uusin postaus oli kuitenkin koskettavuudessaan aivan omaa luokkaansa ja pääsivät silmätkin kostumaan. Jos ei isäntä ole Salamalle ja Sampalle lämmennyt, toivotaan, että suloinen Reino osaa ennen pitkää vetää oikeista naruista. Kaikkea hyvää SD-teamille ja sen palvelusväelle :)

      Poista
    2. Hemuli: Tänään viimeksi minäkin harmittelin tätä. En tahdo edelleenkään käsittää koko asiaa. Puuhaa on onneksi riittänyt, joten liikaa ei ole ollut asiaa aikaa ajatella.

      Ja kiitos Susanna! Katsotaan, josko Reino reippaalla olemuksellaan korvaisi vähän Duken roolia isännänkin silmissä? Kiva poni se on, varsinainen velho halutessaan. :D

      Poista
    3. Ai niin. Poistin tästä välistä yhden anonyymikommentin. Kiitos siitä, mutta yhdellä kevyellä estetreenillä ei ole ollut osaa eikä arpaa siinä, että ponilta murtuu tapaturmaisesti lantio muutama kuukausi myöhemmin.

      Jos asia vielä kaihertaa, voit toki laittaa vaikka sähköpostia. Esittelen mielelläni vaikka ponin röntgenkuvia ja klinikkapaperit.

      Poista
  2. Edellisten kanssa samaa olin kommentoimassa. Duke oli erityinen, monella tapaa. Voi suru ja murhe että näin kävi! Muutenkin miesten ja eläinten välille syntyvät kiintymyssuhteet ovat jotenkin erityisen herkkiä ja kauniita. Siis sellaisten miesten jotka eivät "virallisesti" ole eläinihmisiä.

    Omasta elämästä minulla on piirtynyt verkkokalvoille kuva, kun ensimmäinen koiramme juoksi jäniksen perässä lenkillä autotielle ja jäi pakettiauton alle. Se hetki kun lenkillä mukana ollut mieheni ehtii juosten ennen minua tapahtumapaikalle ja nostaa 45-kiloisen koiran tieltä syliinsä ja katsoo minuun: se kauhu, avuttomuus, kiintymys ja hätä siinä hetkessä. En tiennyt että koira on hänelle niin tärkeä ennen kuin näin hänen ilmeensä siinä hetkessä.

    (koira selvisi, etujalka oli katkipoikki mutta saatiin korjattua.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet niin asian ytimessä. :) Mieheni on kyllä eläinrakas, mutta ei sinänsä välitä hevosista tippaakaan. Pärjää kyllä perusjutuissa, jos ja kun on pakko. Vähän tosin hirvittää, kun lähden talvella matkalle, että miten isännän käy, kun se lupasi hoitaa hevosia neljä päivää - ei taida tietää mihin ryhtyy! :D En tiedä kumpaa jännitän enemmän, lentoa vai sitä, miten kotona pärjätään.

      Ihanan karmiva muisto sinulla. Tällaiset jäävät hyvin mieleen.

      Poista
  3. Itku tuli, kun luin tekstin loppuun. Toivottavasti miehesi vielä löytää itselleen mielitietyn ponin. Minä aistin Taavin kuoltua, ettei tilanne ollut helppo miehellekään, hänelläkin oli Taaviin erityinen suhde. Rippe saa kyllä makupaloja, mutta ei ole sillätavalla mieleinen. Sensijaan tallilla oleva irish cob on ja hän puheleekin enemmän siitä kotona, kun Ripestä. Kysyi kerran jopa varovasti, että saisikohan sillä joskus ratsastaa. En ollut uskoa korviani. :D Nyt on lupa kysytty omistajalta, että pääsee mies halutessaan kokeilemaan.

    Mutta pakko kertoa miesten maailmasta yksi toinenkin juttu: Silloin kun aloin varovasti lämmitellä miestä Ripen hankintaan oli vastaanotto melko viileä. Lopulta, kun pari viikkoa oli kulunut ja reissu lähestyi mies sitten otti asian oma-aloitteisesti puheeksi ja kysyi "minkä värinen se on?". :D Tuuletin hiljaa mielessäni. Sehän oli ihan selkeästi myöntävä vastaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih. Ihania sanattomia viestejä. Juttuja, joita oppii tulkitsemaan ajan kanssa.

      Mieheni ihastui myös kerran yhteen kaverini isoon tummaan ruunaan, jonka elämää sai sittemmin seurata yhden blogin kautta. Heppa pärjäsi SM-tasollakin ja tasaisin väliajoin sain kuulla, miksi omat pullaponit eivät pärjää missään... ;) Tomppa pärjäsi aikoinaan melkein aina, joten se oli hyvä heppa hänen mielestään. Tosin oli sillä muitakin erityispiirteitä, kuten just ne kaikki temput. Salama on isännän makuun aina liian pelästyneen näköinen. Heh.

      Poista
  4. Kyyneleet tuli tääläkin silmiin. Voi Duke <3

    VastaaPoista
  5. Duken tapaus saa kyllä minutkin kyyneliin ;(. Mutta onneksi on olemassa muitakin hevosia (sinulla tuo kolmikko), jotka lohduttavat pahan paikan tullessa. Duke kuitenkin ehti olla teidän ilona pitkän aikaa, joten ainakin on muistot jäljellä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään hoitelin vakuutusasioita tippa linssissä. Ikään kuin olisi loppuunkäsitelty koko juttu kerralla... :(

      Onneksi ne muistot jäävät. Niin ne hyvät kuin ne vähemmän herttaisetkin... :)

      Poista
  6. mä luin tämän aamulla just ennen töihin lähtöä. piti ton koko hurjan 3min ajomatkan ajan vähän keräillä itteäni, etten ois ruennut parkumaan oikeen kunnolla. voi Dukea <3 tä koko juttu on vieläkin ihan käsittämätön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Duke oli todella liian hyvää ollakseen totta. Ja koko tuo tapahtuma niin uskomaton...

      Kun tutustut vähän Reiskaan, tuut yllättymään! Siinä on pala Salamaa ja iso pala Dukea, haaveilinko joskus niiden risteytyksestä?! :D

      Poista
    2. voih, Reino kuulostaa kyllä niin mahtiponilta että! :D

      Poista
    3. Se on sellainen hauska röllipeikko. :D

      Poista