lauantai 14. marraskuuta 2015

Illallinen kolmelle


Ruokinnassa yksinkertainen on kaunista - ainakin niin kauan kuin ei puhuta yhden tietyn pollen ilta-appeista!

Hevosteni ruokinnasta sivusinkin jo aiemmin syksyllä heinäanalyysin valmistuttua ja aika samoilla linjoilla mennään vieläkin. Muu ruokinta perustetaan heinäanalyysin pohjalle ja rehuiksi valikoin useimmiten tutuiksi tulleita rehuja. En suosi yhtä ja ainoaa merkkiä, vaan itseasiassa omia suosikkeja löytyy vähän sieltä sun täältä. Asumme sen verran suosiollisessa paikassa, että työmatkan varrelta on saatavilla niin Racingin, Black Horsen, Dodson & Horrelin, Marstallin kuin Pavonkin perusrehut.

Marstall Sinfonie
En ole oikein koskaan osannut syöttää kauraa omille hevosille. En ymmärrä rehua, joka tulee niin nuorilta kuin vanhoiltakin monesti kokonaisena läpi, kun taas jo paljon vähemmällä täysrehun syöttömäärällä saavutetaan parempi sulavuus. Toisena syynä on ollut lantalan tyhjennysratkaisut, kaurapitoinen lanta on kelvannut huonosti eteenpäin, kun pienistä säilytystiloista johtuen lanta ei aina ole täysin palanutta.

Meille siunaantuneet hevoset ovat paria yksilöä lukuun ottamatta olleet erittäin hyvä rehunkäyttäjiä eli lihotusrehuja ei ole juurikaan tarvittu. Pääasiassa kaikki ovat pärjänneet heinällä ja kivennäisellä. Kasvaville on annettu proteiinilisänä joko Racingin proteiinirehua tai nyt viimeisimpänä Sampan "bulkkikuuri" piti sisällään hyvän määrän vatsaystävällistä Dodson & Horrelin Build Up-rehua. Nirsolle ponille se maistui kokeilluista vaihtoehdoista parhaiten. Muita suosikkejani ovat Racingin Peacemaker, joka on varsin kelpo perusrehu, Racingin Greenline sekä Marstallin Sinfonie, joka valitaan kuuriluontoisesti yskään taipuvaisille tyypeille. Nyt sellainen on Salama, joka syksyisin köhii syystä tai toisesta. Sinfonie helpottaa yskän oireita kummasti, kunhan toki ne muutkin syyt hoidetaan kuntoon. 

Kivennäisrehuina olen kokeillut monia eri merkkejä ja vaikka kuinka haluaisin suosia suomalaista, löytyy tallista melkein aina joko Pavon tai Marstallin kivennäisrehusäkki. Hinta-laatusuhde niissä on triplasti parempi kuin kotimaisissa valmisteissa, tämän seurauksena myös syöttömäärät ovat varsin maltilliset.

Mitäs me tällä hetkellä sitten iltapalaksi syödään?


SALAMA 4v.

Käyttötarkoitus: Harrasteratsu, pihankoriste, ykkösmuru (ja sen kyllä huomaa...)
Lihavuuskunto: Pyöreä. Erittäin helposti lihoava yksilö.

Heinää saa yöksi n. 4kg ja päivällä syö verkoista arviolta 5-6kg. Päiväheinät kastellaan tällä hetkellä huolellisesti. Yöksi saa Prohay-säilöheinää, päivisin tarjolla kuivaheinää slow feeding-verkoista.

Lisäruoka:
0,5 l Marstall Sinfonie
n. 2 dl (500 kg mukaan) Formula 4 Feet kivennäinen
10 g Suppleaze Gold nivelvalmiste
15 ml Derbymed Mobility HCC

Sinfonie-täysrehun funktio tulikin jo edellä kerrottua eli se on helpottamassa Ruuna Reippaan köhää. Säkin loputtua Salamakin saa muiden tapaan Peacemakeria ripauksen, jotta muut sörsselit menevät paremmin alas. Tällä hetkellä Peacemaker-jyväset ovat helppoja herkkupaloja taskun pohjalle ja niiden voimalla Ruuna Reipas taipuu monenlaiseen. Formula 4 Feet kivennäinen on ollut nyt käytössä syyskuun alusta alkaen eli reilun yhden kengitysvälin ja kavioissa on tapahtunut pieniä positiivisia muutoksia jo nyt. Suppleaze Gold on ollut käytössä jo pari vuotta ensimmäisen klinikkareissun jälkeen, enkä sitä oikein uskalla lopettaakaan. Lähes korkkaamaton Derbymedin mansikoita maksanut hyaluronihappovalmiste jäi Dukelta perinnöksi, joten Salama saa ymmärrettävästi käyttää tuon pullon loppuun.


REINO 2v.

Käyttötarkoitus: Seuralainen, ratsuesikoululainen.
Lihavuuskunto: Porukan tervein siltä osin ;) Kasvava nuori.

Heinää saa tällä hetkellä aika vapaasti eli yöksi 3-4kg ja päivällä syö verkoista sen, mitä muut eivät ehdi syömään.

Lisäruoka:
0,5 l Peacemaker
2 dl Pavo Vital Complete

Reinon ruokaa vielä funtsitaan, se on kasvattajan luona elellyt kauran, kivennäisen ja heinän voimin ja nyt pikkuhiljaa totutan sitä täysrehujen ihmeellisen maailmaan. Alkujärkytyksen jälkeen kupissa odottavat jyvät ovat sittenkin ihan okei Reinon mielestä. Eli näillä mennään ja täysrehuannosta on varaa nostaa tai laskea tarpeen tullen.

SAMPPA 2v.

Käyttötarkoitus: Seuralainen, tähtäimenä oripäivät.
Lihavuuskunto: Varaa hoikistua on, kesän ajan sai kerätä massaa ihan luvan kera, kasvava tämäkin.

Heinää saa yöksi n. 2kg, päivällä syö verkoista sen mitä muilta jää.

Lisäruoka:
2 dl Racing Peacemaker
1 dl Pavo Vital Complete

Sampalla on vähän sama juttu kuin Reinollakin eli ruokintaa säädetään aina tarpeen mukaan. Tällä hetkellä molemmat "kakkoset" venyvät ja vanuvat, hampaat vaihtuvat ja muutenkin elämä vie minkä meinaa, joten ruoka-asioita ei ihan kiveen voi kirjoittaa.

Erilaiset harmaat.

8 kommenttia:

  1. On tuo Reino vaan hauskan värinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keltainen, joka ei halunnutkaan olla keltainen. :)

      Poista
  2. Oletko syöttänyt hevosille kavioitten takia joskus biotiinia? Jos olet niin kumpi on mielestäsi parempi, tuo Formula vai biotiini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syötin joskus todella huonokavioiselle tammalle muutaman purkin ihan Racingin biotiinia ja puolen vuoden päästä kavio lähti todella mahtavaan kasvuun, haperon kavioaineen sijasta tilalle kasvi muutama sentti vahvaa "kynttä". Se siis ainakin tuntui toimivan, mutta samalla toki tamma palasi pitkältä "äitiyslomalta" ja mukana kuvissa olivat myös muut rehut ja liikunta.

      F4F:iin olen todella tyytyväinen! Samassa pussissa kaikki tarvittava, joten kaikki kavion rakentamiseen tarvittavat aineet tulevat yhdessä pussissa ja samalla hyvin imeytyvässä muodossa. Siksi pelkkiä pussin pitoisuuksia ei kannata yksinään tuijottaa, vaan sitä, ovatko ne kelaatteja vai oksideja.

      Eli vastaus kysymykseen: Jos on tsäänssi koittaa Formula 4 Feetiä, testaisin sitä ainakin yhden säkin verran. :) Hinnoissa vähän edullisempi jopa kuin monet pikkupurkit, jos sellaisia hankkii.

      Poista
  3. Tuo lannan säilytys on erittäin hyvä perustelu kaurattomuudelle - saman ratkaisun teki ystäväni joka sai hevoset kotitalliin edelliskesänä. Nyt he saavat hienosti lannat diilattua naapureilleen.
    Meillä on vielä menty toistaiseksi kauran, kivennäisen ja pellavarouheen (ja nyt taas kuurina Criollon Mg+BE) voimin. Tällä kauramäärällä (alle litra päivässä) sitä ei ole tullut kokonaisena läpi. Aiemmin syötin n. 50% väkirehuista ohraa joka oli aivan suurinta herkkua. Nyt on vähän mietinnässä pitäisikö koittaa jotain noista Criollon täysrehuista kun niitä saisi kätevästi tallinpitäjämme kautta, mutta vielä en ole alkanut tekemään muutoksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni lannanhakija kysyy, onko tässä kauraa, vaikka eivät välttämättä tekisi tiedolla mitään. ;) Toinen juttu oli chia eli sitä en kokonaisena siemenenä suosi. Tällä hetkellä kaikki lanta menee mitä tuleekin, joten parempi pitää se entisenlaisena. ;)

      Criollon rehuihin en olekaan vielä tutustunut, ne voisi huvin ja urheilun vuoksi tsekata läpi. :) Meillä on magnesiumkuurit vähän jääneet, pitkästä aikaa ei ole ollut akuuttia tarvetta! :D

      Poista
  4. Selasin ruokintapostauksia ja löysin tän... Oletko koskaan kokeillun Hippolytin kivennäisiä tai muita rehuja? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt, St Hippolyt Natural Solo mysli oli käytössä noin vuoden - sillä saatiin Samppa oripäiville huippukuntoon! ;) Sille olisi syötetty vanhaa tuttua Build Uppia, mutta sitä ei yhtäkkiä saanutkaan näiltä seuduilta. Onneksi löytyi sitten tuo rehu. :)

      Salamalta kiellettiin kaikki yrtit ja muut sekoitukset viime kesänä heinäallergian vuoksi, joten päädyin syöttämään nyt kaikille ihan Racing Selected-rehua. Se on ollut hyvä.

      Poista