keskiviikko 11. helmikuuta 2015

VOVP-Duken varustus

Meidän Ferrari.
Duke, Vakavasti Otettava Valjakkoponi, sai vihdoin tällä viikolla viimeisen puuttuvan palasen settiinsä, kun sopivat ajopäitset löytyivät pitkän etsinnän jälkeen. Niihin laitetaan vielä pari koristeellista yksityiskohtaa sekä varmistinremmi leuka- ja turparemmin väliin. Sitten kelpaakin viuhahtaa tienraitilla, kun arkitamineet ovat ajan tasalla. 

Duken ajovarustusta on laitettu uusiksi aika tiuhaan nyt viime aikoina. Millaisella varustuksella Duke nyt liikkuu?

Maailman paras pony.
Suitset 
Sinänsä se on lähes yksi lysti, millaisia suitsia käyttää ajaessa, mutta varsinaiset ajopäitset ovat järeämmät, hieman naftimmat ja niissä on vain yksi poskihihna. Useimmissa valjakkopäitsissä on kiinteät silmälaput, mutta Duke on ollut parempi ajaa ilman niitä. Se on tyytyväisempi, kun näkee ympärilleen. 

Toivottavaa on, että suitset pysyvät päässä, joten edelläkin mainittu varmistinremmi olisi hyvä löytyä suitsista. Usein letitän harjan kahdelle ranskanletille ajon ajaksi ja samalla teen letin niskaremminkin päälle varmistamaan suitsien pysyvyyttä päässä. Shettiksillä niskavillat ovat paksut ja korvat pienet, joten suitset pujahtavat päästä aika helposti. Kokeiltu on, ihan kesken ajon.

Kuolaimet
Suussa Dukella on pääsääntöisesti suora kuolain. Varalla on myös perhos- eli toiselta nimeltään postikanki suoralla suuosalla vauhdikkaampia päiviä varten. Duken kuolaimet ovat kokoa 11,5cm.

Ohjat
Ajoin alkuun tavallisilla raviohjilla, joissa oli käsilenkit. Ne olivat ihan kivat, mutta valjaiden mukana tuli pitkät ja sirot biothane-ohjat stoppareilla. Alkuun ne eivät tuntuneet kovinkaan hyviltä ajaessa, mutta nyt olen tottunut näihin enkä osaa kuvitellakaan käyttäväni muunlaisia ohjia enää. Ohjat eivät ole liukkaat edes märkinä, joten ohjat pysyvät käsissä tiukemmissakin kurveissa, ellet itse heitä ohjia pois. Kokeiltu on sitäkin.

Vanha perinne on, että ohjat ovat perinteisesti vaaleanruskeat. Vain hautajaisajoissa käytettiin ennen mustia ohjia.

Perhoskanki.
Silmälaput eivät olleet Duken mieleen.
Pony valjastettavana. Mustasukka taka-alalla.
Valjaat
Duken valjaat ovat pony-kokoiset Arden-merkkiset valjakkovaljaat, jotka ovat kokonaan biothanea. Olen aivan ihastunut tuohon materiaaliin, koska nahkavaljaiden pesu ei ole suosikkipuuhaani. Nämä voit huoletta pestä vaikka Fairylla ja huuhdella heti perään vesiletkulla. Materiaali toimii hyvin ympäri vuoden ja on kestänyt monenlaiset veivaukset paahteessa ja pakkasessa.

Näiden istuvuus on myös huippuluokkaa ja ne sopivatkin Dukelle hyvin. Säätövaraa piisaa.

Tämän Ferrarin kyydissä kaikilla on mukavaa.
Valjaiden osat
Valjakkovaljaissa mäkivyö kuuluu niin sanotusti pakettiin, joten se on aina paikoillaan. Valjakkovaljailla veto tapahtuu aina rintaremmistä lähtevillä liinoilla, jotka kiinnitetään kärryissä olevaan vetokarttuun. Aisat siis oikeastaan vain lepäävät aisalenkeissä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että valjaat istuvat hyvin. Dukella rintaremmi nousee hiukan ylös, joten rintaremmiin on laitettu remmi rintsikan ja mahavyön väliin pitämään se alhaalla. 

Näissä valjaissa olennaiset osat ovat niin hyvin pehmustettu (selustin, rintaremmi ja mahavyö), ettei erillisiä irtopehmusteita tarvita. Ainoastaan häntäremmin kapassa pidän toisinaan jotain reuhkaa jouhien suojana. Duken häntä kun on paksuudeltaan mallia sähköpylväs.

Dukella on myös käytössä potkuremmi, varsinkin maastossa. Virtapiikkipäivinä perä lentää ja silloin se todella lentää sarjatulella. Potkuremmi antaa hieman enemmän pelivaraa kuskille. Dukella on sikäli metka tapa pukittaa, että se potkaisee aina ylös ja taktisesti oikealle, joten siksi potkuremmi pidetään melko kireänä. Sileän treeneissä potkuremmiä ei yleensä käytetä.


Kärryt
Tällä hetkellä Duken kärryt ovat Globuksen Easy Entryt pony-koossa eli pidemmällä aisalla. Niiden eduiksi sanoisin keveyden ja edullisen hinnan, mutta kestävyys ja laadukkuus eivät ikävä kyllä mahdu samaan lauseeseen. Toivoisin lisäksi penkin olevan hieman korkeammalla. Näillä kuitenkin nyt mennään, kunnes keksitään joku muu ratkaisu.


VOVP kuiskaa ylpeänä ystävälleen, miten tyypataan täydellinen pääty-ympyrä.
Tekikö mieli päästä poniajelulle? Tervetuloa mukaan kyytiin!

Linkki videoon

12 kommenttia:

  1. Voi että tuollainen ajoponi olis ihana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Duke on paras. :D Ainakin näiden kulmien kingi ja se on pääasia!

      Poista
  2. Jes! Mielenkiintoinen postaus! :D Säkin oot tainnu vaihtaa vetokarttuun pikalukot tappien tilalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja kyllä vain, vetoliinojen päissä on näissä valjaissa renkaat, joten tapeilla ei ollut mitään virkaa. Börjesistä löysin sopivat pienet pikalukot vetokarttuun.

      Poista
  3. Ai että teillä on ihanat valjaat :) Tuollaiset kunnon valjakkovaljaat olisi pitänyt hankkia heti alkukäsittelyssä, minä kun sorruin ottamaan halvemmat kopiot kunnon valjaista. Samat osat mutta laadussa kärsitään, samoin kuin säätövarassa. Meidän valjaathan on shetland koossa, mutta poni on osittain koottu minishettis paloista, joten reikiä on saanut tehdä itse reippaasti lisää. Melkein samanlaiset suitset meiltä tosin löytyy kuin teidän lapulliset, itse vaihdoin juuri lappuihin kun poni tuntui kyttäävän puskia pikkuisen liikaakin. Onhan se nyt toki VOVP:n näköinen koristeellisissa lappusuitsissaan ;)

    Pst! Törmäsin juuri Facebookissa liikkeeseen nimeltä Mini Horse Shop, joka myy kaikkea ihanaa mini/shettis kokoista tavaraa. En vielä ole selvittänyt saako sieltä tilattua tuotteita Suomeenkin asti, sillä jäin ihastelemaan kaikenvärisiä kauniita suojia ja riimuja jajaja... :D Poninomistajan taivas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovat olleet joka pennin arvoiset. :) Eivätkä pitäisi enää muuttua epäsopiviksi, kuten ponin kasvaessa aiempien kanssa kävi. Olen vähän sitä mieltä, että siinä missä ratsulle sopiva satula on sen etuoikeus, pätee sama valjaissakin. Toki sovitus on vähän erilaista ja valjaissa yksittäisiä osia on helpompi vaihtaa.

      Minunkin mielestä VOVP olisi vielä enempi nimensä veroinen lappuineen päivineen, mutta poni lopetti kokonaan etenemisen ja vain kiemurteli ja koitti heittää ympäri, mitä ei normaalisti tee. Tämä ei jäänyt pois useammankaan kokeilun jälkeen, mutta tavallisilla suitsilla menovaihde oli taas entisenlainen. :D

      Kiitos linkkivinkistä... Koitan olla katsomatta, heh! "Onneksi" Dukelle moni shettiskokoinen juttu on liian pieni. Ajopäitset ovat kokoa pony-cob... :D

      Poista
    2. Mini Horse Shopin sivut ainakin väittää lähettävänsä kaikkialle eurooppaan. Heti löytyis shoppailtavaa =)

      Poista
    3. Oh no. :D

      Aiemmin olen katsellut tätä putiikkia, sielläkin on kaikkea kivaa. :)
      http://www.shetlandershop.nl/

      Poista
  4. Hei,
    Googlen avulla löysin itseni tähän hieman vanhempaan postaukseen ja haluaisin kysyä tuosta suitsien varmistinremmistä. Eli mistä? Mulla nimittäin juurikin ongelmana tuo suitsien päästä lähteminen... Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus näin Loesdaun verkkokaupassa noita, nyt en äkkiseltään löytänyt sellaista... Kannusremmi tai alaturparemmi ajaa kuitenkin saman asian ja remmiä voi tarvittaessa vaikka vähän lyhentääkin vielä. :) Suutari/joku nahkatöistä innostunut myös varmasti askartelee sellaisen, kun vain vie mallikuvan ja mitat.

      Poista
    2. Okei, kiitos! Mutta miten siis laitat tuon varmistinremmin? Eli toimintaperiaate hiukan hukassa tällä tyhjäpäällä :D

      Poista
    3. Samalla tapaa kuin riimussakin on se turpa- ja leukaremmin välinen osa. :)

      Poista