tiistai 10. helmikuuta 2015

Valitse se sopivin


Työpaikan kahvipöydässä tuli kerran juttua erilaisista ihmistyypeistä. Totesin itse eläväni vahvasti tunteella. Työkaverit katsoivat hämmästyneenä ja totesivat, että ovat pitäneet minua aina järki-ihmisenä. "Onhan sinulla niitä hevosiakin."

Kahvit meinasivat mennä väärään kurkkuun. Jälleen hymähdin, kun luin eilen tämän fiksun artikkelin hevosen hankinnasta. Jäin tosissani miettimään, miten ja millaisin perustein olen omat hevoseni hankkinut.


Tapaus 1

Keskustelu kaverin kanssa eräänä kauniina kevätpäivänä:
Minä: Sellainen kiva pieni ja pikkasen vankka kimo puoliverinen olisi kiva. Vaikka en kyllä nyt ole hankkimassa hevosta, on kirjoitukset ja kaikki.
Kaveri: Hei, mä tiedän yhden tosta naapuritallista! Järjestänkin sulle koeratsastuksen huomiseksi. 
Minä: No et kyllä järjestä. 

Seuraavaksi kaveri raahasi minut lähes puoliväkisin katsomaan sitä pihan toisella puolella olevaan talliin.

Kaveri: Tässä tämä nyt on. Se on vähän tuhma, mutta sulle just sopiva!
...ja niin sydämenkuvat syttyivät silmissäni. Unelmieni hevonen seisoi siinä edessäni, kaunis kimo ruuna.

Seuraavana päivänä oli eka koeratsastus. Kokeneempi kaverini varusti hevosen, suihkutti satulan istuimen täyteen liimaa ja hyppäsi kyytiin. Samalla hetkellä ruuna hyppäsi maneesin kattoon ja veti koko täyspitkän maneesin halki sellaisia loikkia, että Amerikan ihmeetkin katsoisivat ihmeissään. Kaverini ei tippunut, joten ruuna teki sen jälkeen kaiken mitä pyydettiin.

Koeratsastin ruunan neljä kertaa ja kolme kertaa maistoin hiekkaa. Sitten hyppäsin sillä ekaa kertaa ja totesin, että tämän hevosen minä haluan. Ostotarkastusta ei tietoisesti tehty. Kauppakirjat tehtyäni selvitin vähän hevosen historiaa, mikä ei kantanut mukanaan kovinkaan mairittelevia käytöstapoja. Loppu oli kuitenkin historiaa ja sainkin vuosisadan kyydit neljän vuoden ajan.


Tapaus 2

Haussa oli toinen ratsu edellisen rinnalle, koska ikä jo painoi ja sen eläkevuodet häämöttivät edessä. Mietin suokkeja ja isoja poneja, mutta lopulta eksyin ravipuolelle. Ajattelin, että maailmaa nähnyt lämminverinen on tähän tilanteeseen varmasti nappiratkaisu. Laitoin nettiin ostoilmoituksen: Ostetaan kiva ja kiltti lv-tamma harrasteratsuksi.

Tarjouksia tuli parin päivän aikana kymmeniä. Oli ruunaa, oli oria, pari tammaakin. Isoja ja pieniä, ruskeita ja vähemmän ruskeita. Sitten tarjottiin tätä yhtä: Neljä vuotta seissyt, tehnyt varsoja viime ajat. Pieni ja kovin sievä. Aika kuuma ratsastaa eikä naisten ajettava ollenkaan.

Puskaradio kertoi tamman olevan "aika kova ryöstämään" eivätkä Sukupostin ravikuvien varusteet muuta väittäneetkään. Menin hevosista tietämättömän äitipuoleni kanssa katsomaan sitä. Olin jo päättänyt, että jos se ei käy päälle eikä tapa ketään, se otetaan. Se oli siis eka ja vika, mitä mentiin edes katsomaan.

Siinä sitten yhtenä marraskuisena iltana puolihämärässä katseltiin tammaa tarhassa ja ostopäätös tehtiin. Tästä hevosesta tulikin lopulta yksi suosikeistani kautta aikojen.


Tapaus 3

Vihdoin tuli se aika, kun taloon hankittiin oma suomenhevonen.

Koitin samaa strategiaa kuin aiemmankin kanssa: Laitoin ostoilmoituksen. Tarjouksia tuli paljon, laidasta laitaan ja joukossa oli jokunen norjalainen ja lämppärikin. Yhteen ihastuin kovin ja olinkin ostamassa sitä läsipäistä pikkutammaa sikana säkissä, myyjällä kun oli kiire myydä silloin 3-vuotias kovasukuinen tamma. Tein siitä jo tavallaan kaupatkin ja hakupäivä sovittiin parin päivän päähän. Se kuitenkin meni nenän edestä seuraavana päivänä.

Sitten sähköpostiin tuli kuvat punaisesta tammasta, jolla oli pieni tähti otsassa. Ensin poistin viestin, koska hevosessa oli yksi iso perustavanlaatuinen vika (paha tallitapa), mutta tamma jäi kummittelemaan mieleeni. Seuraavaksi sovittiinkin jo koeratsastus. Muista tarjotuista ei oikein mikään napannut.

Kun pääsin tuon herkän ja koviakin kokeneen tamman selkään, tiesin istuvani seuraavan hevoseni selässä. Kaikki sujui ja tamma tuntui tosi omalta. Kävin katsomassa sitä pari kertaa ja kuukauden päästä hevonen tuli kotiin. Tämänkin kohdalla loppu oli historiaa, se nimittäin kuoli ähkyyn puoli vuotta myöhemmin. Sitä ennen siltä meni etujalan hankkari.


Tapaus 4

Edellisen kuoltua meinasin hetkeksi jäädä ilman hevosta. Sitten eksyin katsomaan varsojen myynti-ilmoituksia. Halusin kimon suomenhevosen, olinhan haaveillut sellaisesta jo vuosia. Kaksi myytävää varsaa (molemmat oreja, s. -11) löysin ja niistä kyselin. Toisen myyjällä oli kovin hankaluuksia järjestää tapaamista, mutta toinen ehdokas löytyikin ihan läheltä naapurikylästä.

Tämä on kerrottu täällä jo tuhat kertaa, mutta itseasiassa löysin Salaman myynti-ilmoituksen jo aikaisemmin, tallin ollessa vielä ihan täpötäynnä tammoja. Soitinkin siitä, mutta pikkuori oli juuri mennyt toisen varsan kaveriksi ylläpitoon tuolloin. Joulun jälkeen myynti-ilmoitus osui uudelleen silmiin.

Salamaa käytiin sitten katsomassa loppiaisena 2012 ja minä tuijotin sitä lähinnä sydämenkuvat silmissä, vaikka juuri 1-vuotiaaksi kääntynyt varsa on aina ruma, vaikka mikä olisi. Minä näin kuitenkin tulevan hevoseni siinä. Haettiin se kotiin muutama viikko myöhemmin ja isäntä kysyi matkalla, että miksi ostin hevosen, jolla ei ole silmäluomia ollenkaan. No, en edes huomannut asiaa, mutta ne luomet pullahtivat päähän sitten myöhemmin.

Elämäni seikkailu alkoi ja se toivon mukaan jatkuu vielä pitkään. Jälleen eka ja vika, mitä mentiin katsomaan.


Tapaus 5

Pitäähän edellisellä olla ikätoveri, joten haku pistettiin jälleen päälle. Päädyin katsomaan shettiksiä, koska isäntä oli aina haaveillut mustasta, pitkäjouhisesta orista. Yritti tuo näyttää friisiläisten kuvia netistä, mutta joskus jostain on tingittävä ja tällä kertaa koosta. ;)

Shettisehdokkaita tarjottiin valehtelematta 50 kappaletta. Oli kotimaisia, ulkomaisia, paperittomia, oli hienoja ja vähemmän hienoja. Tein jopa isännälle PowerPoint-esityksen parhaista vaihtoehdoista. Tässä kohtaa tein tosin jo edistysaskelia: Kävin katsomassa jopa yhtä ehdokasta ennen Dukea. Sähköpostikeskusteluista jäi kuitenkin tämä yksi vahvasti mieleen ja lopulta pienestä karvaisesta riiviöstä tehtiin kaupat. Loppu on edelleen historiaa ja toivottavasti myös pitkään. Dukesta olen saanut juuri sen mitä odotin, vain pallit on pitänyt pudottaa pois.


Tapaus 6

Sain yhtenä kauniina kesäpäivänä FB-viestin: "Tämä sinun entisen tammasi varsa olisi vailla kotia. Emänsä kopio, ellei parempikin."

Alkoi järjen ja tunteiden taistelu. Lopulta tunteet voittivat ja heppaa käytiin katsomassa ja kokeilemassa. Tammasta tehtiin kaupat. Se totta tosiaan oli kaunis, kiltti, toimiva, lähes täydellinen. Ikävä kyllä myös tiedossa oli vanha vika, jonka ei kuitenkaan ajateltu haittaavaan normaalissa harrastekäytössä. Sellaisia löydöksiä nyt on useilla hevosilla. Terveysongelmat alkoivat kuitenkin hyvin pian syksyllä ja johtivat nopeasti sellaiseen kierteeseen, että tamma matkasi taivaslaitumille hyvin pian, vain viisi kuukautta myöhemmin. Harmi, mutta joskus nämä asiat vain menevät näin.


Järki on ehkä jo menetetty aikoja sitten, mutta mitä pienistä. Vielä on jäljellä sentään suuret tunteet, joita nämä ihanat kavioeläimet tarjoilevat päivittäin.

Miten sinä olet tehnyt hevosesi ostopäätöksen? 

35 kommenttia:

  1. Kehtaako sitä edes tunnustaa että puhtaasti tunteella mäkin oon hevoseni ostanut? Jos järki olisi ollut jossain kohtaa mukana, mulla olisi nyt ehkä yksi hevonen. Se ei olisi kivaa, mitä mä sit kaikki loput vuorokauden tunnit tekisin?! tuolla blogissa on tarina mun hevosen ostoista, enjoy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan - jos järkeä olisi, ei varmaan yhtäkään hevosta tulisi ainakaan enää hankittua. ;)

      Poista
  2. Jose vain sattui eteen ratsastuskoulusta jossa kävin. Olisin halunnut alkaa sen hoitajaksi, mutta kuulin sen olevan leirikesän jälkeen myynnissä. Se on varmaan ensimmäinen suomenhevonen johon olen tykästynyt, aiemmin inhosin niitä! :D Nykyään ne on niin ihania.... Porukat olivat luvanneet mulle rippilahjaksi hevosen, joten suostuivat ostamaan Josen, vaikka ripillepääsyyn oli vielä vuosiaikaa.

    Ja Jippu on täysin tunteella hankittu - siis Josen astutin, koska ajattelin, että haluan "samaa verta" olevan hevosen... Olenkin sitä miettinyt, että jos lähtisin ostamaan uutta hevosta, niin mitenköhän sekin sujuisi? Että malttaisin vertailla ja katsella, enkä ihastuisi ensimmäiseen? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli ensin suomenhevosia kohtaan sellainen asenne, etten varmastikaan löydä yhtä hyvää omaa kuin lainassa olleet olivat... No, mieli muuttui, onneksi. ;)

      Poista
  3. Tunteella on tainnu kaikki hevoset meille tulla, vaan joskus tulevaisuudessa jos vielä hankin hevosia niin se n kanssa ei kyllä tehdä samoja virheitä mitä aijempien!

    Ensimmäinen hevonen (joka on ollut minulla kohta viimeiset 7 vuotta) hankittiin netti-ilmoituksen perusteella, ei koeratsastettu edes, kokenut heppatuttu vähän pyöritteli sitä pihassa ja sanoi että silmistä näkee että se on hyvä hevonen ja niin lähti pikkuvikainen ex-ravuri lämpönen kyytiin ja tuli meille. Ei se osannut mitään, mutta oppi nopeasti ja on ollut kaikista hevosista se parhain ja on edelleen.

    Suokki tuli sille kaveriksi. Tuttu hevonen oli jo sentään entuudestaan ja useaan kertaan "koe"ratsastettu. (oli eräässä paikassa jossa käytiin ratsastelemassa) Vähän kuspää suokki jos saa näin kauniisti sanoa, mutta siitäkin kuoriutui yksi oman elämän tärkeimmistä hevosista, vaikka olikin periaatteessa siskon hevonen. Viisi vuotta saatiin sitä pitää, mutta sitten vanhuus sekä maha- ja hammasongelmat vei taivaslaitumille.

    Shettis tuli meille kyllä puhtaasti tunnesysitä. Oli meillä ensin yhden kesän lainassa, rakastuttiin siihen täysin ja soppelisti tuli myyntiin samana loppusyksynä ja niin se muutti meille. Vieläkään ei virallisesti edes ole omissa nimissä, mutta muuten on meidän. Kohta aikeissa tehdä paperit siitä, vaikka sillä se kaviokuume onkin.

    Neljäs oli pieni lv-tamma. Hirveässä kunnossa oli kun käytiin katsomassa. Aliravittu ja kavioita ei kyllä oltu hoidettu. Tais lähteä lähinnä säälistä mukaan. Oli sitten kantavana kaikenlisäksi ja puolen vuoden päästä piti lopettaa kun jalat oli jo hajalla. Varsa jäi meille, mutta myytin pois kun aika, raha eikä osaaminenkaan oikein riittänyt sen koulutukseen. Ja suurinsyy tais olla se kun se oli ori ja meillä kaks tammaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina sanotaan, että kantapään kautta oppii. Miksei se päde hevoskaupoissa?! :D

      Itselläni ehkä hevosen hankinta on ollut helppoa, kun pääsääntöisesti olen tiennyt, mitä haen. Matkan varrella on tullut nähtyä monenlaista ja jo pelkästään se, että vastassa on hyvin hoidettu ja terveen näköinen elukka, on suuri plussa.

      Ja olen jotenkin tullut myös siihen lopputulokseen, että niistä hieman vaikeammista tapauksista tulee niitä parhaita ystäviä... ;)

      Poista
  4. Minulla on ollut aika sama tyyli, eli olen molemmilla kahdella hevosenostokerralla ostanut sen ensimmäisen ja ainoan jota olen mennyt katsomaan. :) Ja nyt jälkimmäisellä kerrallahan sitten myyjä tuuppasi minulle toisenkin varsan mukaan "kaupan päälle" - no kyllähän se sitten mukaan tuli otettua!

    Kolme hevosta oon kasvattanut itse ja niistä ensimmäisen eli Neten kohdalla astutuspäätös tehtiin niinkin fiksulla perusteella kuin että ori sattui asumaan samassa tallissa...noiden kahden nuoremman kanssa on sitten vähän enemmän harkintaakin ollut mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, etten ole ainut tunteilija... ;) Itselläni on ainakin se, että mitä kauemmin asiaa miettii tai pähkäilee, sitä vaikeammaksi se päätös tulee. Usein se ensivaikutelma ja -ajatus on parhain ratkaisu.

      Mielenkiinnolla jään seuraamaan sinun "tyttöjen" raviuraa, kun on tullut seurattua niiden elämää jo hakureissulta alkaen. ;)

      Poista
  5. Täydellisesti tunteella ja hyvin meni :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsääntöisesti se on paras ratkaisu, vaikka kuinka järki yrittäisikin huutaa vastaan... ;)

      Poista
  6. Kuulostaa hyvin paljon samalta kuin miten omani olen ostanut. Tosin molempien kanssa ensin piti hoitaa hevosta jonkin aikaa, kunnes siitä ei voinut enää luopua.

    Speedyn sain passihevosekseni joskus vuoden 2008 lopulla, muistan sen olleen talvi. Sillä oli juuri posahtanut hankkari ensimmäisen kerran ja se oli ruunattu samaisena kesänä (mikäli muistan oikein). Aktiviteetit olivat siis kävelyä, kävelyä ja kylmäystä. Ajoin pitkiä käyntilenkkejä ja Speedy toimi ajossa tosi hyvin. Opetettiin se yhdessä omistajan kanssa satulaan ja siinäkin se toimi jotenkuten. Useamman vuoden jälkeen (ja vielä yhden hankkarivamman saatuaan) kiinnyin siihen lopulta niin paljon, että omistajaa vaihdettiin. En muista tarjottiinko sitä minulle vai kysyinkö minä sen ostoa, mutta muistan vihjailleeni jo varmaan vuodenpäivät että tästä toverista en tahdo eroon vaikka mikä tulisi. Eihän se todellakaan ollut mitä haluaisin (iso, tamma, kouluhevonen) mutta omalla tavallaan Speedy on elämäni hevonen.

    Toinen tapaus oli sitten The Poni Pancho. Sen piti tulla "vain" seuratoveriksi siksi aikaa, että saisin ostettua tai otettua ylläpitoon itselleni toisen hevosen Speedyn rinnalle. Noh, ei se tainnut olla kuin kuukauden tai pari ja omistajaa vaihdettiin taas. Ponin hinta oli todella alhainen ja se oli syötävän suloinen, joten nuo kaksi asiaa taisivat vaikuttaa vahvasti päätökseen. Muistan todenneeni että "en sitten osta missään nimessä oria tai shetlanninponia". Juupajoo. Pancho oli todellisuudessa täysin kouluttamaton, kauhea takkukasa ja aika villihkö tapaus vaikkakin kiltti. Tahdoin pitää ponin orina, mutta harmikseni kesän hormoonit laittoivat ponin pään niin sekaisin että pallit piti pudottaa.

    Ja tässä sitä nyt ollaan :D Vanhan hankkarivammaisen ex-ravurin ja pienen shettiksen omistajana. Vaikka aina haaveilin siitä isosta koulutammasta tai sitten kauniista kirjavasta hevosesta jolla on tähtipiirto. Jotain taisi mennä oikein, sillä onhan Pancho kirjava ja sillä on tähtipiirto! Ehkä unelmieni PONI seisookin jo pihassa, täysin tietämättäni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yhdessä kohtaa totesin, että minä hankin vain tammoja, piste. Joopa joo, nyt just olen taas sitä mieltä, että ruuna sen olla pitää... ;)

      Hankosidevaivat ovat ikävä kyllä tulleet meille liiankin tutuiksi, mutta toisaalta ne ovat sairauslistalla sieltä helpoimmasta päästä, jos minä saisin niitä listata ja valita.

      Meillä on ollut joitain ylläpitohevosia. seurana ja projektina. Niistä yksikään ei kuitenkaan ole ollut sellainen, että olisin loppupeleissä halunnut ne ostaa. Liekö silloin ollut järkeä päässä? En tiedä, en ole nähnyt sitä vähään aikaan... ;)

      Poista
  7. Siis tämähän on just kuin oppaasta "Älä osta hevosia näin." ;D Ja en nyt tarkoita tätä mitenkään pahalla! Kukin löytää omalla tavallaan puuttuvat palasensa. :) Enkä osaa yhtään sanoa, millä tavalla itse tulen hevoseni ostamaan, jos sellaisia päätän joskus hankkia... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta virko! :D

      Usein ne hevoset vain tippuvat taivaasta tai kävelevät kirjaimellisesti elämään muilla tavoin.

      En tiedä kehtaanko edes kertoa, mutta itseasiassa minäkin näin Salaman liikkeessä kunnolla vasta 3 kk ostohetken jälkeen! :D Onneksi ei tarvinnut pettyä, kolme kaunista askellajia löytyy.

      Poista
  8. Minun ei oikeastaan pitänyt ostaa vielä omaa, mutta olin hoitoponiini niin kovin kiintynyt että rupesin sen omistajaa pehmittämään. Eikä se kyllä ollut vaikeaa, koska minä sillä lähinnä ratsastinkin. Teini-iän ihastushan se oli, ei minun missään tapauksessa pitänyt ostaa niin vanhaa mutta niin ensimmäiseksi omaksi ponikseni tuli 22-vuotias entinen kisaponi.

    Ja sen vanhan tamman astutin heti tutulla oriilla, jota olin paljon ratsastanut (se oli myös silloin tarjolla olevista oreista minusta paras). Tuli sitten Ruusa. Ikinä en olisi noin pientä ja sairasta varta vasten ostanut, mutta se minulle sattui syntymään ja on ollut rakkaampi kuin mikään toinen hevonen koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli minunkin haaveeni, että olisin saanut omasta tammasta varsan. En tosin tiedä, miten oma hermorakenne olisi kestänyt sen odotusajan, joten loppupeleissä tämä ratkaisu oli varmasti se paras. Salama on meille "kuin oma varsa", samoin Dukekin. Meidän pojat. <3

      Poista
    2. Koska näyttää siltä, että tämän minun omakasvattini elämä jää kovin lyhyeksi, olen miettinyt, mistä löytyisi seuraava oma poni. Kun on yhden kanssa elänyt ihan alusta asti niin tuntuu, että miten sitä osaa enää ottaa jonkun, jota ei ole tuntenut sen koko ikää.

      Vähän houkuttelisi jatkaa tätä omatuotantoa astuttamalla Ruusa, vaikka se ei kovin järkevää olisikaan. Toisaalta taas kun vieraalla pitää niin en ehkä heti jaksaisi uudelleen odottaa monta vuotta, että pääsen ratsaille - jos pääsen...

      Poista
    3. Onko musta pilvi jäänyt Ruusan päälle? :(

      Olen samoja ajatuksia käynyt läpi. Varmuuden vuoksi ja muuten vaan. Kun toisen tuntee jo kuin omat taskut, jokainen haluton askel saa paniikkikertoimen pomppaamaan sataan... :(

      Salaman kisaura lienee taputeltu, lemmikkihepan status sillä kuitenkin on ja pysyy. Se on sitten eri juttu, tuleeko rinnalle koskaan ratsua vai ei, kun kaikkien kanssa tuntuu menevän pieleen. Olen ihan aikuisten oikeasti katsonut peiliin ja pohtinut, mikä on kun ei homma suju. Pistän pitkälti huonon tuurin piikkiin, varsinkin Salaman kanssa. Sen kanssa olen ollut tosi huolellinen, ehkä liiankin.

      Poista
  9. Ihania tarinoita. :) Ensimmäistä etsin melko kauan ja kun nousin sen mitäänsanomattoman punaisen pyöreän puten selkään, joka näytti enemmän muumilta tai hemulilta kuin uljaalta ratsulta, tiesin, että tämä olisi elämäni hevonen. Ja se oli! Sillä oli hetken aikaa kaverina sh-tamma, joka lähti takaisin omaan kotiinsa ja ruunalle piti saada kaveri. Olin jo yli vuoden katsellut tutulla tallilla myynnissä ollutta shettisvarsaa ja soitin, että mitä jos se tulisi meille asumaan. Varsa on ollut ehdottomasti yksi fiksuimmista poneista, joita olen koskaan nähnyt, mutta suuria tunteita siihen ei liittynyt. Se oli lähellä, edellinen ja halpa ylläpitää.

    Sitten tuli aika ostaa Rakkaalle Ruunalle seuraaja ja ne olivat sellaiset kaupat, ettei niitä voi perustella oikein millään. Minulle oikeastaan vähän liian pieni poni (=laihdutuskuuri alkoi, kun poni saapui :D ), jolla mahdollisesti oli jotain vikaa takapäässä, joka ei osaa mitään ja joka lähtökohtaisesti pelkää ihmisiä niin paljon, että käyttäytyy aggressiivisesti. Mietin ostamista monta kuukautta, mutta lopulta tuntui, että en voi päästää ponia menemään, vaikka en sellaista todellakaan etsinyt, saatikka halunnut.

    Takapäässä ei mitään merkittävää vikaa ollutkaan, mutta henkinen prosessi on edelleen pahasti kesken. Poni on välillä ollut niin pelottava, että olen halunnut pistää sen pois, mutta tiedän, että siellä sisällä on ihana ja herkkä olento.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne on tullut mahtavia tarinoita. :) Tosielämän onnenhippuja.

      Minulle tuli samanlainen olo Fannin kanssa, se vaan tuntui niin omalta. Valkku tuli toisella kerralla mukaan ja oli samaa mieltä, meillä synkkasi kivasti. Samanlainen olo on tullut onneksi Salamankin kanssa, kun sen selkään pääsin. Kotoisa, turvallisen tuntuinen vaikka virkeä onkin.

      Tsemppiä ponin kanssa! Jos onni on myötä, tulee hänestä varmasti ihan huippukiva kaveri ajan kanssa. "Kaikki hevoset ansaitsevat, ainakin kerran elämässään - tulla pienen tytön rakastamaksi." Meissä jokaisessa asunee se pieni hevostyttö aina vaan. :)

      Poista
  10. Hei, mä ostin ekan ponini (Katinkan) KORVIEN perusteella. Siis kun sillä on niin ihanat korvat, kun niiden kärjet kääntyy sisäänpäin. Käytös oli ihan h*lvetistä silloin ja olihan se vähän pienikin, mutta ne korvat..

    Ja viimesin (Musta) tuli kotipihaan kopilla ja sitä ennen siitä nähty yks hämärä maneesikuva josta muistan vaan että pörrönen talvikarva ja ruskeat suitset..

    Sä oot sentään ees vähän aatellu noiden kaviokkaittes kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomppahan valittiin puhtaasti pelkän värin takia, hups... Valkun otin mukaan vasta hakureissulla... :D Vähän sama Salamankin kohdalla, tuollainen oli haaveissa.

      Toki jos ihan aikuisten oikeesti treenaisi ja pitäisi kisakaveri saada, pitäisi hevosia mennä katsomaan sokkona pussi päässä. Ainakin tällaisen tunteilijan.

      Poista
  11. Ekan ponin ostin järjen perusteella ja se ei sit ollukkaan hyvä valinta. Seuraava valittiin tunteella ja sen seuraavan myötä onkin ponilauma kasvanut neljään kun on varsoja tullut maailmaan ;)
    Ekan kohdalla oli tarkoitus ettiä alkeisratsuksikin sopiva poni jolla voisin hyvin kehittyä ratsastajana. Sitä se oli myyjän puheissa ja koeratsastuksessa, mutta kotoan sitten tapahtui jotain ja haavekuvat romuttui ja poni jäi pihan perille lähinnä seuralaiseksi muille. Harmittaa..! Seuraavien kohdalla luotetaan kyllä ihan vaan tunteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunne on aina jees, tehdäänhän me ihmiset kaikenlaisia havaintoja koko ajan muutenkin. ;) Aina ei ehdi järki mukaan.

      Aina ei täydellinenkään ole täydellinen. Usein "liian hyvää ollakseen totta"-tyypit ovat totta tosiaan totta vain hetken tai ei ollenkaan.

      Poista
  12. heh, ei oo nää munkaan poniostokset ollu ihan järjellä perusteltuja!
    Outi löysi Safin myynti-ilmon, ja kysy että ostetaanko puoliksi. puhuin porukoille ja kun sain väliaikaisrahoituksen köyhänä opiskelijana sieltä, päätettiin tamma ostaa - 10min pimeessä katselun jälkeen. kaiken lisäksi tän myyjä oli ihan tosi, tosi, TOSI outo, ei me saatu ottaa koko otusta ees tarhasta ulos. talutin kiekan tarhassa ja olin myyty.

    Ponia kysyin entiseltä omistajalta että jos ottaisin ylläpitoon, mutta se olikin ajatellut antavansa ruunan mulle. eihän siitä nyt voi kieltäytyä! :-D

    Milo taas.................... :D sanoin ääneen että haluan oman näyttelyponnyn ku Ponin kanssa ei pääse, ja tadaa, parin päivän päästä olinkin laitumella jätkää ihastelemassa. se oli sit jo menoa! sitä kuitenkin mietin pari päivää ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, mä olen myös haaveillut toisesta shettiksestä (olisko parivaljakko aika jees?!), mutta just nyt elämän realiteetit pitää muistaa... :D

      Poista
  13. Kiitos mukavasta postauksesta, mikä pisti itsenikin kirjoittamaan meidän alkutaipaleesta Vihrun kanssa. Meidän tapauksessahan ei tehty mitään hätiköityjä juttuja vaan "koeratsastus" kesti sen reilun 1,5 vuotta ja pakko sanoa, että kaupat oli tunteeseen perustuva järkiratkaisu :)

    Myös tuleva varsa on oikeastaan yhdistelmä järkeä ja tunnetta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatan lainata ilmaisua "tunteeseen perustuva järkiratkaisu" vielä joskus..... ;)

      Poista
  14. Mun käsien läpi on kulkenut jo melkoinen määrä hevosia mutta muutamat ovat olleet sitäkin mieleenpainuvampia. Yksi hyppäsi silloisen työpaikkani pihaan isosta hevoskuljetusautosta valtavalla loikalla lastaussillan yli - suoraan syliini, mutta myös sydämeeni. Pakkohan se oli ostaa vaikka treeniin se vain tuli! 11 yhteistä vuotta, kymmeniä hienoja hetkiä <3 Toista menin "ihan vain huvin vuoksi" koeajamaan, ruma, iso, honkkeli, pitkäkarvainen varsa. Seuraavana päivänä haettiin se kotiin :) Kolmannen myynti-ilmoitusta katselin ja katselin viikkokausia. Kummitteli ja kummitteli, tamma lumosi kauneudellaan mutta eihän mulla ollut edes "hevosen tarvetta", hevoskiintiö täynnä ennestään? No, kun kerran mentiin muutenkin raveihin sille radalle missä hevonen asui, voishan sen nyt käydä livenäkin katsomassa - ja hups - kuka sanoo ettei hevosta voi ostaa itselleen joululahjaksi? Neljännestä sain puhelun: "Tän sais ilmaseks, kaikki keinot on jo kokeiltu" ja kappas kappas, taas muutti taloon uusi kaviokas! Äääh, näitä tarinoita olis vaikka kuinka ja paljon :D Vai että muka hevoset järki-ihmisten juttu? Pih, pah ja puh, eihän tässä touhussa ole järjen häivääkään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järkeä teelusikallinen, tunnetta ämpärillinen ja onnea tynnyrillinen, sitä tämä harrastus vaatii... ;)

      Poista
  15. Hui kamala! :D Mun on vaikea kuvitella, että yksikään hevonen astelisi elämääni näillä tavoin mitä kirjoittelit.. Toisaalta, eipä sitä koskaan voi tietää. Haaveita on paljon, ja jos joskus elämässä suinkin on mahdollisuus pitää enemmän kuin yksi oma hevonen, varmaan lisää tuleekin. Olen vaan niin järjettömän tarkka siinä mitä haen, että varmaan menee vuosikausia löytää sopiva hevonen, jos tilaisuus tulisikin x)

    Ja edellinenhän tuli vaan isä valitsemalla, kun emä seisoi jo kaverin tallissa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Tässä näkee, miten erilaisia me ihmiset olemme. :D Itse teen paljon nopeita päätöksiä, harvemmin jään jahkailemaan. Sitten olen mukavuusalueeni väärällä puolella, jos en osaa päättää jotain asiaa.

      Poista
  16. Ei kai tän postauksen idis sikinyt jonkun tutun viimeaikaisesta ponikaupasta? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kyllä siitä kieltämättä pientä vinkkiä sai... ;) Terkut uudelle ja "vanhoille" ponyille! :D

      Poista