perjantai 12. syyskuuta 2014

Testissä Flexible Inspiration


Skeptinen, skeptisempi, skeptisin - voiko sama satula sopia kahdelle eri hevoselle? Koulusatula olisi kiva sileän treenejä varten, maastossa taas yleissatulat ovat mukavammat. Tällä hetkelle budjetti ei anna periksi hankkia molemmille omia kakkossatuloita.

Koulusatula oli salainen toive, jonka toteutuvuudesta lähdettiin tänään ottamaan selvää. Joustorunkoinen koulusatula Flexible Inspiration 17,5" / 34 saapui käsiimme tänään.

Satulahan ja sen ideologiahan itsessään on jo kovin tuttu juttu meille, mutta aiemmat versiot hylättiin liian pienen istuimen ja epäsopivuuden vuoksi. Nyt lykästi ja löytyi kivan värinen ja oikean kokoinen malli.

Ensimmäisenä koekaniinina oli ihana Salama:

Salaman selän profiili.
Satula ennen "lämmitystä".
Säkätila oli riittävä. Kuva ratsastuksen jälkeen.
Selkärangantila oli hyvä.
Salamalla satula pysyi hyvin paikallaan. Hikijälki oli tasainen molemmin puolin. 
Ratsastajan painopiste oli hyvässä kohtaa.
Salaman kohdalla satulassa jännitti istuimen pituus. Se oli kuitenkin ihan ok. Satula näytti istuvan ihan kauniisti heti alkuun. 

Joustorunkoinen, varsinkin tämä malli, on todella pehmeä istua. Sen istuin on myös kovin leveä ja perstuntuma jää alkuun kovin korkealle hevosesta. Kai siihen tottuu, mene ja tiedä.

Suurin ihmetys koettiin Salaman liikkuessa. Se liikkui tosi ilmavasti ja reippaasti. Liekö cheddarjuuston värinen kuu nyt se juttu vai onko satulalla todella väliä - se selviää vain kokeilemalla. Sen omaan Prestigeen verrattuna Inspiration ei ole niin tukeva rodeoloikkia ajatellen. Toisaalta taas koulupenkki ohjaa parempaan istuntaan, joten kyydissä pysyy sikäli ihan hyvin. Rodeoloikkia ei kokeiltu, mutta reipasta ravia kentällä ja pihalla kyllä. 

Yhteenvetona: S-vyön kanssa satulan voisi saada vielä pari senttiä taaemmas. Tykästyin. Lisäksi järkytyin, etten osaa enää ollenkaan istua koulusatulassa. Nyt olisi aika oppia.

Toinin selän sivuprofiili.
Toisena sovitusvuoroon asteli Toini Annikki.

Toini on hieman kapeampi kuin Salama, sillä on hieman isompi säkä ja selkä levenee takaosaa kohden. Se on myös hiukan takakorkea, mikä korostuu ratsastaessa, jos hevonen jännittyy. Siksi joustorunkoinen oli suuri kysymysmerkki tälle. Epäilys myös toteutui: Satula ei alkuun pysynyt paikollaan, vaan valui eteen. Uskon tosin, että ihan tavallinen satulahuopakin auttaa tässä, nythän vastakkain oli uutuuttaan kiiltelevä satula ja silkkikarvainen selkä.

Säkätila riitti juuri ja juuri. Satulan leveys oli ihan hyvä.
Ratsastuksen jälkeen. Tässä näkee sen, miten paljon satula liukui lopulta eteen. 
Selkärangantila oli hyvä.
Myös Toinin selkään satula jätti symmetriset jäljet.
Mites se Toini sitten liikkui? Sillä on ollut alusta asti ravissa vähän tahtiongelmia, mutta ne olivat ainakin tänään tipotiessään. Myös laukassa se oli vallan ketterä. Joko Toinillakin oli hirmuhyvä päivä tänään tai sitten satula todellakin vaikuttaa... ;)

Yhteenvetona: Vahvasti siis näyttää nyt siltä, että Inspiration on aika passeli molemmille, jee!

15 kommenttia:

  1. Toihan on tosi hyvä juttu! Mielenkiintoista että liikkuivat niin hyvin molemmat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pitää jatkaa empiirisiä tutkimuksia ensi viikolla! :D

      Poista
  2. Minä haaveilin joustorunkoisesta aijemmin, mutta omalla lv-tammalla on semmoinen selkä että siihen on todella hankala löytää minkäänlaista satulaa, varsinkaan sellaista joka istuu hyvin. Joskus aikoinaan kokeiltiin hööksin rungotonta satulaa, mutten todellakaan pitänyt siitä. Se jakoi paineen ihan väärin ja lysähti hevosen selkää vasten + itsellä oli siinä tosi hankala istua. Vannoin etten enää ikinä hommaa rungotonta satulaa.

    Kengittäjän tutulla oli kuitenkin myynnissä joustorunkoinen trekker classic ja rungottomia, joten sain sitten niitä sovitukseen. Trekker ei harmikseni istunut mitenkään, mutta yksi rungottomista, torsion gp oli passeli meille. Tämä jakaa paineen kunnon padin kanssa tasaisesti ja selässä on tasaiset painaumat, jättäen selkärangan vapaaksi. Eli tässä hyvin näkee että harvemmin halvalla saa hyvää, joten kannattaa satsata laatuun :)

    (enkä nyt tarkoita että teidän pitäisi ostaa rungoton satula, tuli vaan mieleen tuosta joustorunkoisesta ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja tuo torsion gp on kuskillekkin mukava ja tukeva satula istua!

      Poista
    2. Varmasti. :D Ja ihan totta, että näissäkin asioissa raha ratkaisee. Tuli huomattua tuossa Salaman kohdalla juuri....

      Toinille ei sinänsä ole ollut vaikeaa löytää satulaa, mutta nyt haluan sileälle koulupenkin. Parasta olisi, jos sama satula sopisi molemmille edes toistaiseksi ja niin taisi nyt onni lykästää... ;) Toinilla oli sovituksessa jokunen satula, mutta niistä yksikään ei ollut parempi kuin nykyinen, joten Albion saa jäädä sille maasto-hyppysatulaksi ainakin toistaiseksi.

      Rungottomiin en ole itse sekaantunut enkä aio, eivät ole minun juttu. :) Joustorunkoinen menee siinä kipurajalla. Ideologiana hyvä, mutta eiväthän ne ihan kaikille sovi ja sen sopivuuden kanssa saa olla tosi tarkkana - ihan siinä missä minkä tahansa muunkin satulan kanssa.

      Poista
    3. Koulupenkistä minäkin aijemmin haaveilin, mutta jääkööt haaveeksi. Ostan sitten seuraavan hevosen kohdalla ;) Meillä rungoton menee hyvin kun ei mitenkään tavoitteellisesti tuolla eläkeläisellä enää mennä, vaan kevyttä "humputtelua" maastossa :)

      Poista
    4. Hih, nämä satula-asiat ovat välillä vähän mystisiä... :D

      Poista
  3. Oletko tutustunut Aiver Sportin joustorunkoisiin? Itseäni kiinnostaisi ja siksi kysynkin :) Niitä löytyy koulu- ja estemallisina ja näyttävät ihan "oikealta" satulalta (ei niin heittoistuimelta kuin yleensä joustorunkoiset. Hintakin on edullinen. Jos tällainen sattuu käsiisi ja päädyt sovittamaan niin olisi kiva kuulla kokemukset :) Tällaiset satulansovituspostaukset on muuten todella mielenkiintoisia! Kuten koko blogisi. Sopivasti huumoria, omia ajatuksia, arkea ja asiapostauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole yhtäkään satulaa livenä nähnyt, mutta Ebayssa myydään samoja satuloita huomattavasti edullisemmin... Eli herää epäilys, onko satulassa ns. Suomihinta vai ovatko myyntikuvat muuten vain erehdyttävän samoja. ;) Toisaalta luin jostain, että ko. satula on yllättävän hyvää nahkaa. Muusta ei tietoa.

      Kiitos kivasta kommentistasi!

      Poista
  4. Meillä on myös tuo sama satula ollut nyt viikon-pari kokeilussa ja sopimus on tehty että se ostetaan. :) Olen kyllä ollut tyytyväinen. Tahvo, jolle niin hirmuvaikeaa on löytää sopivaa satulaa, liikkuu paljon paremmin tuolla joustorunkoisella. Säkätilaa on reilusti, samoin selkärangan tilaa. Vähän oudolta se tuntuu omaan peffaan, paitsi käynnissä se on unelma. :D Hetken varmaan menee ennen kuin tottuu. Varmaan koulumalli siinä sen outouden tekee, sillä en ole tainnut ikinä istua koulusatulassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusimmissa Inspirationeissa on kohtuullinen säkätila, vanhemmissa malleissa huonompi. Myös eroja vuosimallien välillä on ihan huimasti... Monella tökkää juuri tuohon säkätilaan tämä satula. :D

      Taannoisella satulaluennolla varoiteltiin selkärangantilasta, joka näissä on kyllä hyvä, mutta lämmön mukaan muovautuvat paneelit voivat liian leveän satulan kanssa painua liian alas -> satula painaa selkää. Tarkkana saa siis olla. :)

      Kiva satulahan se, ei siinä mitään. :D

      Poista
    2. Meillä oli ilmatoppaukset wintecissä ja siinä oli se ongelma, että toppaukset meni sen verran lysyyn että satula alkoi ottamaan takaa rankaan kiinni. Tuossa uudessa satulassa tuntuu olevan tarpeeksi tilaa ettei ole vaaraa sellaisesta onneksi. :)
      Nyt kun Tahvo taas tinttailee orimaisena niin sinne selkään kapuaminen vain on ongelma. Täytynee maastossa nousta selkään ja kävellä kentälle. :D

      Poista
    3. Ilmatoppauksissa on sama vaara, vaikka ideana ovat vallan mainio. Itselläni tosin ei ole koskaan ollut ilmatopattua satulaa. Vöitä vaan, mutta ne ovat tosi hyväksi havaittuja.

      Meillä taas pääsen ilman apuvälineitä tämän koulusatulan kyytiin (ilman että satula kierähtää), mutta Prestigen yleissatula ei pysy kummankaan selässä paikallaan selkäännousussa... Jakkara onneksi auttaa. :D

      Poista
  5. Päätitkö ostaa satulan? Onko se ollut sopiva?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hetken käytössä, mutta oli varsin sopimaton molemmille hevosille.

      Poista