keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Suomenhevonen, se ainut ja oikea


Suomenhevonen - siinä on jotain ihmeellistä, maagista, historian havinaa, taianomaista. Tahtoa, sisua, herkkyyttä, kovuutta. Jokaiselle jotain.

Hevonen, jonka paksun kuoren alle kätkeytyy herkkäsieluinen ja uskollinen palvelija, joka ei aina anna kaikkea helpolla ja ilmaiseksi. Ei ainakaan väärissä käsissä.

Suomenhevonen on osa itsenäisyyttämme. Yhdessä sen kanssa  sitkeällä sisulla on maamme itsenäisyys hankittu. Suomenhevoseen kiteytyy hyvin perisuomalainen luonne: Ahkeruus, rehtiys ja rehellisyys.

Nykypäivän suomenhevonen on monikäyttöinen urheiluhevonen kylmäverisen puvussa. On pientä, suurta, sporttista ja raskaampaa mallia. On mustaa, punaista, valkoista, keltaista ja niiden sekoituksia.

Tunnen oloni kotoisaksi kansallisrotumme parissa. Harrastelu on mukavaa ja mahdollista, suomenhevosluokat eivät ole vielä täysin karanneet harrastelijan uloittumattomiin. Niille on omia luokkia ja kilpailuja, joissa tunnelma on ihan eri luokkaa kuin muissa karkeloissa. Suomenhevonen on myös omiaan harrastajalle: Usein ne ovat aika turvallisia ja tasaisia. Uskokaa pois.

Itse kuulun niihin, jotka ovat ihastuneet rotuun vasta myöhemmin monien vuosien jälkeen - ensimmäinen kosketus suomenhevosiin tapahtui vasta vuonna 2001. Sen jälkeen tosin ratsuvalikoimaan on aina kuulunut suomenhevonen. Tietysti.


Suomenhevosten viikkoa vietetään 1.-7.9.2014. Lauantaina 6. syyskuuta liputetaan suomenhevosen kunniaksi.

Ypäjällä kilpaillaan tulevana viikonloppuna suomenratsujen kuninkaallisissa 4.-7.9.2014, jossa mahdollista nähdä eri ikäisiä suomenhevosia kolmessa eri lajissa (este, koulu ja valjakko), lisäksi mukana jo perinteinen orikavalkadi. Tästä voit tutustua viikonlopun ohjelmaan.

Suomenhevostalkoot

8 kommenttia:

  1. Tein pari vuotta sitten kouluun esitelmän suomenhevosesta. Sitä oli mukava väsätä ja mukava esitellä lopullinen tuotos, vaikka ehkäpä miesvaltaista luokkaa ei niin kovin aihe kiinnostanutkaan. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa niitä vähän salaa kiinnosti kuitenkin... ;)

      Poista
    2. Samaa mieltä kuin Marjut, ehkä niitä poikia kiinnostaa, mutta he eivät kehtaa ilmaista kiinnostustaan. Mutta ehkä esitelmäsi avasi heidän silmiään ja he kehtaavat aikuisemmalla iällä olla avoimesti kiinnostuneita hevosista. Itse työskentelen työpaikassa, missä ei ole kuin miehiä ja he ovat kyllä kovin kiinnostuneita oikeastaan kaikki hevosista. Nytkin mm-kisojen aikaan olen saanut selittää heille esimerkiksi esteratsastuksen virhepisteistä ja he ovat myöskin äärettömän kiinnostuneita siitä, miten tammani tiineys etenee. "Mites raskaus etenee" -kysymys on kysytty meidän työpaikalla moneen kertaan. "Näkyykö se jo, kauanko sillä voi ratsastaa vielä" jne.

      Poista
    3. Minäkin muistan kouluajoilta esitelmät, meidänkin luokalla yksi poika piti metsäkoneista esitelmän. Vaikka näytettiin evvk-naamaa, niin kyllä niistä oli itseasiassa ihan kivaa kuulla! Eli toivoa sopii, että tunne oli molemminpuolinen. ;)

      Meidänkin isäntä tietää hevosista jo enemmän kuin on haluaisi. Hih.

      Poista
    4. Minä pidin ala-asteella viidennellä tai kuudennella luokalla esitelmän hevosten historiasta, ja seuraavalle tunnille tuotiin meidän poni josta kerrottiin perusjuttuja (ikä, rotu, sukupuoli jne) ja sitä sai harjata. Lopuksi halukkaat sai käydä ratsailla, ja yksi tyttö kieltäytyi -kaikki pojat kävivät innoissaan kokeilemassa miltä tuntuu ratsastaa ponilla, vaikka aluksi meinasivat ettei kiinnosta. :D

      Poista
    5. Minäkin vein kerran koirat (tanskandoggeja) kouluun esitelmän päätteeksi. :D Kymppi tuli siitä, sen muistan.

      Poista
    6. meillä oli yläasteella semmonen kurssi ku erä- ja elämys, ja kerran siellä käytiin ratsastamassa ja kummasti ne kaikki ryhmän pojatki ratsaille kiipesi! :D

      Poista
    7. Meillä taisi olla vastaava, missä tutustuttiin eri urheilulajeihin. Muistaakseni myös jokainen uskaltautui hevosen/ponin kyytiin myös! :D

      Kauhean moni mies ihan oikeasti pelkää hevosia. Mutta miksipä ei, onhan ne isoja ja ei-hevosihmisen silmissä aika vaarallisen oloisia.

      Poista