keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Viisi mielikuvaa


Ratsastuksessa mielikuvat ovat hauskoja ja auttavat paljon keventämään apuja. Lisäksi ne parantavat keskittymiskykyä. Näitä muistelin tänään, kun ratsu-Duke 4v. ja Emma 8v. treffasivat toista kertaa. Tässä viisi omaa suosikkiani:

1. Ponin pysäyttäminen. Kuvittele istuvasi keinussa tai hyppiväsi trampoliinilla. Millaisen liikkeen vartalosi tekee, kun lopetat keinumisen tai hyppimisen?

2. Kääntäminen. Kuvittele polviisi silmät. Kuvittele kääntäväsi silmiäsi sinne, minne aiot kääntyä eli niin sanotusti käännä katseesi menosuuntaan. Älä kierrä ylävartaloa tai jalkateriä.

3. Peruutus. Kuivittele polkevasi polkupyörää takaperin. Älä vedä ohjista, korkeintaan puristat hieman nyrkkejä kiinni ja nostat hieman kättä.

4. Istuntavinkki: Jäisitkö jaloillesi, jos poni häviäisi alta? Useimmiten moni muksahtaisi nenilleen, kun jalka (alapohje) karkaa taakse. Tällöin ratsastajan painopiste karkaa liian eteen ja useimpia hevosia se jarruttaa.

5. Katse niskassa? Kuvittele kuminauha kypärän lippaan, joka vetää pehmeästi päätä ylöspäin. Kun katse on rehdisti eteenpäin, rentouvat olkapäät.

6 kommenttia:

  1. Tosi kivoja mielikuvia. :) Täytyypä itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat pelkistetyt versiot CR-tunneilta, jossa välillä pää tuntuu halkeavan, kun pitää miettiä niin paljon. :D Mutta kas kummaa, niillä tunneilla heppa kulkee aina paremmin kuin koskaan. Vähemmän on enemmän, vielä kun sen itsekin muistaisi...

      Poista
  2. Mun ratsastuksenopettaja käyttää mielikuvia hammastahnatuubista polkupyörään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh! Tutulta kuulostaa... :D Seteleitä, jumppapalloja ja marionettenukkeja muistan itse funtsineeni kovin joskus myös.

      Poista
  3. Meillä puhutaan tunnelista, jonka ohjat muodostaa. Hevonen pitää sitten ratsastaa pohkeella tunnelin läpi. Tuo on kyllä aika hyödyllinen mielikuva jos on ongelmia ohjien pituuden tai eri tasolla olevien nyrkkien kanssa. Toinen useasti toistettu "fraasi" on "käännä napa menosuuntaan". Navan tulisi osoittaa menosuuntaan mutta samalla pylly pysyy tasaisesti penkissä ja ylävartalo ei saa kiertyä liikaa. Hyödylliseksi todettu väistöissä, joissa itse meinaan keikahtaa väistön suuntaan. Pyllyn pitäisi vaan pysyä penkissä ja napa kiertyy osoittamaan hevoselle mihin mennään. Nämä vinkit on siis CR-ratsastustunneilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämäkin kuulostavat tutuilta. :) Väistöissä muistan hyödyntäneeni silmäpareja, jotka sijaitsevat päässä, rinnassa, lonkissa ja polvissa: Kun ne kaikki katsovan väistön suuntaan, seuraa polle painoa ja tekee ehkä jonkun väistöntapaisen. Näin useimmiten myös tapahtuu. :D

      Poista