lauantai 20. kesäkuuta 2015

Kun pojat mulle faksia laittoivat


Viime kesänä allekirjoittanut koki tavallista suurempaa ahdistusta siitä, ettei hevosten laitumelle ollut suoraa näköyhteyttä kotipihasta. Olkoonkin, että väliaikaisen kesäkodin aita oli ehkä vähän ylimitoitettu, kalvoi takaraivossa silti pieni epäilys siitä, että jotain vielä puuttuu. Kaiken kruunasi viime kesänä se, että lähialueella ilves tai jokin muu peto teki hevoslaitumilla (jopa yhden tallin pihapiirissä) rumaa jälkeä. Eniten itse kuitenkin jänskätin sellaisia kaksijalkaisia vieraita, ne kun tuppaavat olemaan kaikista vaarallisimpia halutessaan.

Siispä testattiin meille uutta juttua: Laitumen portille asennettiin liiketunnistimella toimiva riistakamera. Se köytettiin tiukasti kiinni sähköpaimeneen ja laitteeksi valittiin ScoutGuardin GPRS-yhteyttä käyttävä lähettävä malli. Kun tekniset ongelmat olivat vihdoin selätetty (ko. laitteen asetukset eivät olleet ihan iisi biisi for dummies), alkoi sähköpostiin tippumaan tasaisin väliajoin kuvamatskua allekirjoittaneen puppeleista.

Kukkuu!
En tiedä mielenrauhasta, mutta kuvat olivat hauska piristys muun muassa yövuoroihin. Tuli nähtyä Zombieponi, yö-Salkku, Kummitusheppa jne. Kuvassa näkyy aina päivämäärä, kellonaika ja lämpötila. Vielä kesäkuun lopussa lämpötilat puolen yön aikoihin lähentelivät nollaa, kuten tänäkin vuonna. Vastaavasti sitten heinäkuun alussa lämpötilat karkasivat ihan käsistä ja meidän osalta laidunkausi vieraalla maalla päättyi jo heinäkuun puolella. 

Kameran toimintavarmuus oli myös juuri tuossa pellonreunassa hieman heikonlaista, joten kamera passitettiin toisiin työtehtäviin. Nyt tänä vuonna kesälaidunongelmaa ei ole, livestreamiä voi seurata ihan suorana keittiön ikkunasta.

Kummitusko siellä?
Suunta oli pääasiassa aina kotiinpäin.
Yhdessä tai erikseen.
Josko se näkkileipäkuorma pian tulisi?
Välillä toki tehtiin sitä, mitä tänne tultiin tekemäänkin.
Tämän kummempaa petoa ei onneksi minun kameraani osunut...
Siispä rauhallinen uni oli taattu näille yksilöille.
Duke maastoutuu hyvin kiven taakse.

Huh hellettä.
Perinteinen yöpaini.

4 kommenttia:

  1. Mä oon niin onnellinen, että pihapiirissä on n. 6ha laidunnusmaaksi saatua laidunta :) Ei tarvitse stressata hevosten puolesta, kuulee joka huoneeseen, jos jokin heidän rauhaansa rikkoo, savimaa jytisee kivasti lauman laukatessa. Mutta siltikin mä mieluummin otan mamman mussukat sisään purupahnoille yöksi, untuvapeittojen alle, jotta höyhensaarilla on leppoisaa olla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi ihanaa, että hevoset voisivat laiduntaa ympärillä. :) Meillä pojat ovat vihreällä nyt 1-2h päivässä. Sen verran nuo omat pläntit kestää.

      Meillä satoi eilen koko päivän kaatamalla vettä. Päätin ottaa pojat sisälle yöksi. Kaadoin vasta vesiä kuppeihin kun kuulin Salaman jo kuopivan tarhan portilla. :D Sisään tultiin aikas vauhdikkaasti sitten aikanaan. Myös ponit tulivat hirveällä rytinällä, ilmeisesti se lämmin oma privaattipehku katon alla onkin aika kiva juttu... :D

      Poista
  2. Tuo kyllä aina mietityttää, kun laidun ei ole omassa tai muun tutun ihmisen pihapiirissä, että mitä jos siellä tapahtuu jotain. :/ Olen itse tyytyväinen, että omat hevoset pääsee kesäisin laitumelle, joka on luotettavan ihmisen pihapiirissä. Tämä ihminen on lisäksi kouluavustaja, joten kesät hän on enimmäkseen kotosalla. :)

    Olen koittanut etsiskellä laidunmaata tästä lähempää, muttei sellaista tunnu löytyvän mihin uskaltaisi hevoset viedä. Tuo sinun riistakamera viritys on aika nerokas, en edes tiennyt että niitä on noin hienoja, jotka lähettävät kuvat sähköpostiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitähän on monenlaisia, saa kuvaviestiversioina ja sähköpostisysteemeillä perinteisten tallentavien lisäksi. :) En tiedä mikä ihmeen katvealue juuri tuonne osui, mutta joka toinen päivä nuo asetukset sai säätää uusiksi, laite vaan pimeni omatoimisesti... Muuten kyllä hyvä idea. :D

      Omia en nyt laitumeen laita, ne saavat kotona mutustaa sen tunnin pari ja muuten ovat kuivalla heinällä. Saavat luvan olla tyytyväisiä. :) Syy tähän juurikin tuo omien laitumien puute, jatkuva stressi niistä 700m päässä ja eipä nuo laiduntamiset ihan onnettomuuksitta ole meilläkään menneet, joten parempi näin.

      Poista