perjantai 19. kesäkuuta 2015

Satulatta


Ei ole ensimmäinen eikä toinenkaan kerta, kun käsittelen tätä aihetta täällä blogissa. Miksi hevoseni on parempi ratsastaa ilman satulaa kuin satulan kanssa?

Torstai-iltana hyppäsin laiskuuttani Salaman selkään pitkästä aikaa ilman satulaa. Mentäisiin ihan rennosti ja lyhyesti vaan, vaikka heppa onkin ollut aika virmakka viime päivinä. Siis sellainen kengurubensalla toimiva, ihan silkasta olemisen keveydestä.

Salaman käynti tuntuu toisinaan tökkivän satulan kanssa. Niin on ollut aina. Tulee tahtirikkoja ja on jopa herännyt epäilys siitä, onko liike puhdas. Etujalkojen liikerata ei ole suora, vaan Salama työhevostermein palmikoi eli asettelee jalkansa toinen toisensa eteen. Sama tahtiongelma on toistunut nyt Salaman kaikkien satuloiden (5 kpl, joista yksi joustorunkoinen) kanssa. Ilman penkkiä liikelaajuus kasvaa ja käynti on niin pal nättiä että. Ravikin, mutta siellä selässä ei pysy kukaan ilman tukea ja turvaa. Salamalla on nimittäin todella pompottava ravi, muistuttaa vähän sellaista ryhdikästä vaunuhevosta, joka nostaa etujalkoja korkealle.

Väkisin mietin, istunko satulan kanssa auttamattomasti koko ajan niin väärin, että häiritsen hevosta? Onko ilman satulaa pakko istua oikein tai ainakin paremmin? Ovatko kaikki ammattilaisen kanssa sovitetut satulat vääränlaisia? Kokeiltuja malleja on monta ja nykyinenkin satula on aika hyvin modifoitu Salaman pyöreiden muotojen mukaan. Mene ja tiedä, mutta en ole aikoihin Salaman kanssa saanut näin hyvää fiilistä: Ruuna kulki eilen nätissä pyöreässä muodossa, peruutti paremmin kuin koskaan ja teki kolme ihan rehellistä pohkeenväistöaskelta. Hiekkaan piirtynyt varjo todisti tämän kaiken auringon pilkottaessa pilven takaa hetkellisesti. Sekin taisi iloita.

4 kommenttia:

  1. Kaunis Salama :) Satulaongelmia olen pohtinut minäkin monta kertaa ja lopulta kun oikea satula löytyy, kaikki tuntuu yhtä helpolta ja luontevalta kuin ilman satulaa, olo vaan on huomattavasti tukevampi selässä. Tuohon eteenpäinliikkumisongelmaan tein sellaisen havainnon, että ilman satulaa istuin lähempänä säkää kohdassa, jossa hevosen on helppo minua kantaa tasapainossa jolloin se liikkuukin sujuvasti. Moni satula taas asetti ratsastajan vähän taaemmas... Meillä ratkesi lopulta erimallisen etukaaren avulla, avoimet säkäleikkaukset tai kuppimallit eivät vain sopineet. Monta monessa, toivottavasti te löydätte pian molemmille sopivan satulan jos entinen tuntuu huonolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän astisista tämä Caprilli tuntuu parhaalta, joustorunkoinenkin oli hyvä, mutta ei pysynyt paikoillaan. Sellaista voisi koittaa yhden kapeampana, jos joskus iskee sellainen inspis. :) Onneksi tuota Caprilliakin voi muokata vielä monella tapaa, siitä hyvä ostos.

      Salamalla on myös oltava ratsastajan painopiste mahd. edessä. Lavat ovat isot ja se aiheuttaa monien satuloiden kanssa ongelmia... :( Mutta nyt kun tarkemmin mietin asiaa, niin totta, ilman satulaa pääsen todella istumaan heti sään taakse ja silloin Salaman on ehkä helpointa allekirjoittanutta kuljetella. :D Pitänee ruveta intiaaniksi, joka ratsastaa vain satulatta, heheh.

      Poista
  2. Nämä on hankalia asioita. Edesmenneen arabini kanssa monet parhaista ratsastushetkistä olivat ilman satulaa. Uskon että aiemmat lukuisat satulaongelmat olivat jättäneet jälkensä siihen. :( Ja toisaalta allekirjoitan myös tuon, että ilman satulaa oli pakko istua oikein - rennosti ja jäntevästi keskellä hevosta.
    Samoin Viivi-mamma eteni huimia harppauksia tiineyden aikana kun oma satula ei enää mahtunut selkään ja menin ilman satulaa koko talven - niin koulutunnit kuin maastotkin. Mutta en näe syytä miksei samaa edistystä olisi tapahtunut myös satulan kanssa. Totilla olen pitänyt vielä satulan mukana - kokeillaan ilman satulaa menoa sitten kun on aidat ympärillä.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa vaihtelua ainakin tuo ilman satulaa köpöttely, vielä ei ole Salama keksinyt sitä, miten satulaton tyyppi karistetaan alas. ;) *koputtaa puuta*

      Poista