lauantai 17. tammikuuta 2015

Toppi vai floppi?

Tätä selkää vasten on pohdittu monia maailman ihmeitä.
Salama on meidän kullanmuru, mikä on varmasti käynyt selväksi monelle jo suorasti tai epäsuorasti. Kultimuru on tietenkin varusteltu huolellisesti ja tarkoin valituin vermein monen onnistuneen ja epäonnistuneen kokeilun jälkeen. Tässä TOP3-lista omista ja hevosen suosikeista:

Tavallinen neoprenvyö - nahkainen S-vyö - Wintec Cair
1. Satulavyö: Wintec Cair

Vyöllä todella on väliä, kun omistaa ratsuksi aiotun pallokalan. Kokeilussa on ollut pari tavallista suoraa vyötä joustoilla ja ilman, nahkaisia S-vöitä kaksin kappalein ja sitten Wintec Cair.

Salama on ilman pientä läskikerrostakin pyöreä, satulansovittajan painajainen takakorkean ja todella leveän selän vuoksi. Useimmat satulat ja vyöt valuvat liian eteen hiertäen kainaloa ja haitaten liikettä. Cair-vyön kanssa koko setti pysyy paikoillaan, vyö on pehmeä ja muotoutuu ilmapaneelin ansiosta tasaisesti vasten ihoa. Satulavyön kiristyskiukuttelua ei esiinny tämän vyön kanssa ollenkaan. Plussaa synteettisestä materiaalista - vyön voi huoletta pestä vesihanan alla ja antaa kuivua kaikessa rauhassa.

Ainut miinus hinnalle. Vastaavaa, yhtä toimivaa edullisemman hintaluokan edustajaa ei ole vielä tullut vastaan. Myös näiden saatavuus on tätä nykyä aika huono, odotin nykyistä omaani monta viikkoa. Toim.huom. Cair-vyö tulee kiristää aina pikkuhiljaa (kuten mikä tahansa muukin vyö!) ilmapaneelien vuoksi. Muuten se saattaa löystyä kesken kaiken.


2. Kuolaimet: Sprenger KK Ultra kolmipala

Kuolain voi kaikessa yksinkertaisuudessaan olla nimihirviö, mutta se todellakin on myös hyvä.

Salamalla todella matala kitalaki ja suupielet ovat lyhyet. Siksi esimerkiksi suorakuolain ei sovi suuhun ollenkaan. Nivel tökkää kitalakeen. Tavallinenkin kolmipala elää suussa liikaa. Sprengerin juuri jetsulleen oikein muotoiltu ja kallistettu kolmipala sen sijaan lepää suussa nätisti eikä aiheuta ruunalle mitään ylimääräisiä signaaleja. Ero on huomattava noin niin kuin livenä.

Hiljattain Sprenger julkaisi uuden materiaalin, Sensoganin vanhan tutun Auriganin rinnalle. Saa nähdä, lisääntyykö Salaman jalometallikokoelma lähitulevaisuudessa.

Miinukset jälleen hinnalle. Onneksi kuolain on pitkäikäinen, joten nämä palvelevat vielä pitkään.


3. Riimut: Silvertip naruriimu & Eskadron lampaankarvariimu

Pikkasen ristiriitaista, että saman otsikon alla on tarkkaan maastatyöskentelyyn meinattu naruriimu ja heti perässä supersoft-osasto.

Naruriimu on tullut kuitenkin Salamalle jäädäkseen. Se tunnetaan meillä nykyään tuhmien poikien riimuna, jonka saa päähänsä, jos päivän boogie on liian vauhdikas ja kuulo heikolla tolalla. Noin muuten olen saanut Salamaa herkisteltyä sen verran, että sen muuten herkkä hipiä voidaan kahlita pehmeällä lampaankarvariimulla. Tavan riimut kun hankaavat turvan rikki, jos riimu jää hetkeksikin päähän. Lampaankarva on kaikessa parhaudessaan paras, koska se ei taatusti hankaa. Kiinteä lampaankarva pysyy paikoillaan, vaikka ponikaveri vähän riimussa roikkuisikin. Irroitettaviakin pehmusteita kokeiltiin, mutta ne olivat Duken mielestä aivan liian vastustamattomia. Se repikin ne aina pois ja uitti milloin missäkin.

Miinuksia jälleen molempien hinnoista. Silvertip tosin köysineen on lähes ikuinen, sille kun on luvattu viiden vuoden takuukin. Eskan riimut taas noin muuten on todettu meillä parhaiksi, joten niihin satsaan ihan suosiolla.


Seuraavaksi aion metsästää Salamalle kunnon jalkasuojat. Sellaiset, mitkä kestävät kaiken, suojaavat hyvin ja sopivat sievään cob-kokoiseen sääreen. Katse on käännetty erilaisten hiilikuitu- ja kevlar-superhyberbootsien suuntaan - saa nähdä, mihin päädyn. Hyviä ideoita saa jakaa!

PS. Onko sinulla monia varustekokeiluja takana? Mitkä ovat olleet sinun ja hevosesi topit tai flopit? 

6 kommenttia:

  1. Tuo Cair-vyö kiinnostaisi todella! minkä pituinen Salaman Cair-vyö on, verrattuna esim. tuohon normaaliin neopren-vyöhön tai S-vyöhön? Kunhan selviää, onko vuokralla oleva estesatula jäämässä pysyvämminkin, voisin satsata myös uuteen vyöhön. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ruskea tavallinen vyö on 130cm, se on pikkasen liian pitkä. Cair muistaakseni 125cm. Jostain netistä luin, että Cair saisi olla vähän pidempi kuin tavallinen vyö, mutta ei ainakaan meillä ole pitänyt paikkaansa. :D

      Hiplasin satula.comissa niitä Eric la Tixerantin vöitä ja omasta mielestä Cair vaikuttaisi mukavammalta. Tämä ihan mutu-fiilis tosin.

      Poista
    2. joo, tuo Eric Le Tixerant tuntuu myös olevan hyvin paljon hypetetty satulavyö :)

      Poista
    3. Siitä olen kovin vähän kuullut käyttökokemuksia, mutta ne vähät mitä olen kuullut, ovat ihan positiivisia. :) Käytettynä noita on kovin vähän myynnissä, Ericejä siis. NIin tosin on Cair-vöitäkin kovin vähän tai ainakin ne menevät sitten heti.

      Poista
  2. Onko teillä tää cair-vyö edelleen käytössä? Vielä tyytyväinen? Itse ajattelin ensi viikolla kysellä Jipulle semmoista ratsutarvikkeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. :) Ei ehkä kaunein yksilö markkinoilla, mutta hevoselle mukava. Meillä sen muotoilu ei ihan riittänyt tähän nykyiseen satulaan (veti vastinhihnat eteen), piti valita ihan kunnon nahkainen S-vyö välillä ja sen kanssa satula istuu nätisti ja oikein. Muuten Cair olisi vieläkin käytössä. :)

      Poista