lauantai 24. tammikuuta 2015

Motivaatio, fiilis, särmä, mitä näitä nyt on

Ohjasajoa syksyllä 2014.
Hyvän nuoren hevosen kanssa sortuu usein tekemään liikaa, jos kavioeläin on varustettu uskomattomalla motivaatiolla ja asenteella. Siinä missä meillä Salaman kanssa keskitytään sen itsetunnon vahvistamiseen helppojen toistojen kautta, on Duken kanssa aivan toisenlainen ongelma: Miten saada ponin ego ja itsevarmuus kääntymään entistä enemmän positiiviseksi energiaksi?

Luultavasti ymmärsit äskeisen niin, että Duke on tuhma. Ei, sitä se ei todellakaan ole, päinvastoin. Kun sille kerran näytät jonkun asian, se tekee sen jatkossa aina yhtä hyvin tai paremmin, niin kuin se olisi aina osannut sen. Toistot ovat sille myrkkyä. Siinä onkin se ongelma, jos asian haluaa näin ilmaista. Jo kaksi kertaa parin viikon sisään samaa, niin poni sanoo, tää on niin booring, mä tiedän tän homman jo.
 

Talvella 2014.
Duken päätavoite on jonain päivänä loistaa valjakkoponina. Olen halunnut pitää sen liikutuksen vielä hyvin kevyenä, mutta monipuolisena ja motivoivana. Ikävä kyllä niitä sen mielestä supertylsiä asioita, kuten ohjasajoa kentällä, on joskus harrastettava. Kehitystä ei tapahdu, jos aina tehdään vain kivoja juttuja. Tähän asti niin on tosin enimmäkseen tehty, koska poni on vasta 3,5-vuotias eikä hätiköiden pääse perille yhtään sen nopeammin. Kertoja viikossa ei ole laskettu, enempi on seurattu ponin mielialaa. Välillä se käy töissä useammin, välillä vähemmän.

Kuten aina, asioita on pilkottava pieniin osiin. Haluaisin harjoitella tässä vaiheessa ajokelien ollessa huonot enemmän ohjasajoa, mutta poni kyllästyy siihen alta aikayksikön. On siis nieltävä oma halu kehittyä toistaiseksi pitämällä treenit todella lyhyinä ja välillä taas on pidettävä pitkiäkin taukoja, jotta ponin motivaatio pysyy yllä. Duke on ihan käsittämättömän näppärä ja toimiva ajettava. Kaikki perusjutut sujuvat, mutta koska ponin mielestä se on tylsää, se viimeinen wow-efekti puuttuu. Kuten Laatuponikisassakin huomattiin, treeniä oli takana ehkä liikaa. Sitä taidettiin kevään ja kesän aikana hypyttää yhteensä huikeat viisi kertaa. Poni kyllä suoritti ja saikin nöyrästä asenteesta kehuja, mutta näytti vähän vetelältä jaskalta siellä kujassa.

Mennään jo, toteaa Dyyk. Joulu 2014.
Duke rakastaa maastoilua, niin ajaen kuin taluttaenkin. Minulla on sen kanssa tasan yksi pulma: Se ei käänny kotiin päin, jos lenkki on sen mielestä liian lyhyt. Siispä yleensä sen kanssa suunnataankin metsään. Maastossa olenkin ajaen treenannut salakavalasti sen verran, mitä suoralla nyt pystyy ja välillä se tepsuttaa aika hienoa ravia. Peruskunnon noustessa ajettavuus ja liike ovat parantunut entisestään. Vielä kun sen saman energian saisi mukaan kenttätyöstentelyyn: Duke olisi silloin ihan hitokseen särmäkäs poni. Sellainen sopivasti oman tiensä kulkija, joka tekee toivottuja rusettiluistelutemppuja kaviot kipinöiden. Mutta koska poni tietää asiat usein paremmin kuin kuskinsa, on ihmisen vain nöyrryttävä ja tehtävä niin, kuin poni vähän niin kuin tahtoo. Jokainen shettiksen oma ihminen varmasti ymmärtää sen, mitä tällä tarkoitan.

Kesällä 2014.

6 kommenttia:

  1. Meillä oli vähän samaa ongelmaa, poni on niin helppo ja sanoo että "tää on tylsää". Nyt kuitenkin kun kilot ovat alkaneet tippua ja kunto nousta, niin alkaa pienen shettiksen sisäinen liekki syttyä. Pancho on tällähetkellä vähän liiankin sähäkkä ajaa ja 0-100km/h kiihdytyslähdöt ovat tulleet tutuksi kun poni "säikähtää" puskissa hiipiviä pieniä miehiä. Hevosten kanssa ei taida koskaan mikään sujua just niinkuin ite haluaisi tai sitten kultaista keskitietä on vaan pirun vaikea löytää... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että Pancho on löytänyt sisäisen urheilijan, muistelin kun tuskailit sen kanssa vähän samasta aiheesta. :) Duke on myös ajaessa aika kuuma, olen jokusen kerran pitänyt perhoskankea sillä suussa nyt, jos yksin olen ollut. Sillai niinku shettikseksi painaa ohjalle ihan kivasti halutessaan, mutta pieni kuuri perhoskuolainta teki kyllä terää.

      Olet niin oikeassa, kultainen keskitie on välillä tooosi mutkainen polku.. ;)

      Poista
  2. Täällä on yks herkkäsieluinen shetlanninponi. Ennen tarhassa tultiin laukalla vastaan ja riemulla lähdettiin ajolenkille. Kerran kävin normaalia pidemmän lenkin, jolloin poni väsyi. Sen jälkeen se ei ole enää tarhassa tullut vastaan. Hädin tuskin saan sitä herkkujen kanssa edes kiinni enää.

    Yksi kerta riitti myrkyttämään ponin motivaation. "Leiki kuule yksinäs vaan"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Nakki. :D

      Meillä Duke tykkää maastoilla kyllä ja seikkailisi vaikka miten ja minne, mut liian monta ajolenkkiä samalle tielle tai seuduille -> alkaa nihkeys. Viepä taluttaen välillä, niin jopas poni kuljettaa ihmistä taas ihan uudella tyylillä. :D

      Mä ymmärrän niin shettiksiä, jotka ovat lapsille "hankalia". ;))

      Poista
  3. Täällä on kanssa neiti neljäveellä vähän sama taipumus, kaiken se mukamas osaa ennen kun ehdin ees opettaa, ja seuraavalla kerralla sit se onkin enää vaan tylsää! :D koita tommosen kanssa sit edetä maltilla ja rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta virko! Ihanaa löytää kohtalotovereita. :)

      Dukella on usein asenteena "ei tartte neuvoa" - hah, kyllä mä neuvon, jos haluan. Sen kanssa ei kuitenkaan joudu törmäyskurssille, ainakaan missään nornaaleissa asioissa.

      Poista