tiistai 27. tammikuuta 2015

Tuotetestausta: Zandona Superior suojat


Olen etsinyt Salamalle pitkään sopivia jalkasuojia etujalkoihin. Avainsanoja etsinnässä ovat olleet laadukkuus, hyvä suojaavuus ja istuvuus, sopiva koko sekä helppohoitoisuus. Näistä sopivan koon löytäminen on ollut se vaikein osuus, Salamalla kun on rodulleen toivottava vankka, mutta lyhyt etusääri. Useimmat suojat ovat liian pitkiä ja painavat polven alle ikävästi. 


Pari kertaa olen jo lähtenyt suojaostoksille. Vaihtoehtoina ovat olleet Back On Trackin jännesuojat (liikaa remmejä), Vereduksen suojat (liikaa hintaa), Horsewaren Dalmar-sarja (sopivaa mallia en osannut päättää) sekä tämän postauksen Zandonat ja Lamicellin lähes vastaavat klipsusuojat. Suurin piirtein jokaista mallia kävin jossain katsomassa ja hiplaamassa, mutta liikkeissä ei koskaan ollut sopivaa kokoa tarjolla. (Mikä yllätys...)

Kun lopulta yhdessä verkkokaupassa sai viime viikonloppuna 20% alen kaikista tilauksista, oli päätös lopulta tehty. Tätä Superior-mallia löytyi oikeassa värissä ja koossa.




Jostain kumman syystä hyvä suojaavuus tuntuu tässä kohtaa kovin houkuttelevalta. Nuori hevonen kun ajoittain asettelee jalkojaan mihin sattuu ja pienenä lisänä omaakin jo pari suojattavaa vammaa. Näissä on kolmikerroksinen rakenne, joka vaimentaa iskuja. Lisäksi ne pehmeän neoprenvuoren ansiosta muotoutuvat jalkaan ihan eri tavalla kuin kovat perinteiset jännesuojat. Tärkeimmässä kohdassa keskellä on geelitäyte antamassa lisäturvaa. Geelistä huolimatta suojat ovat todella kevyet.

Samaa mallia on saatavilla myös Garbon-vahvisteella, jolloin geelin lisänä on hiilikuituvahvike. Hankkisin sellaiset, jos tällä hevosella hypättäisiin, nyt koen näiden olevan ihan riittävät.



Olen aina kammoksunut tällaisia klipsukiinnitteisiä suojia. Olen ajatellut resorien joustavan liikaa ja ajan myötä helpottavan niin, etteivät suojat pysy kiinni. Näissä resori on napakka ja varmasti venyy hieman, mutta on sen verran tukevaa tekoa, etteivät varmasti ala lerputtamaan omia aikojaan.

Olen myös ajatellut klipsujen olevan hitaat pukea. Nyt kun sovitin niitä Salamalle, ihan yllätyin: Nämähän ovat kätevät! Ensin en meinannut saada niitä auki, mutta kun resoria työntää kohti hevosen häntää, klipsu aukeaa helposti. 


Näissä suojissa sisällä oleva vuori on muotoiltu tiiviiksi niin, ettei suojan väliin kovin helposti pääsee hiekkaa. Suuri plussa! Olemukseltaan myös jämäkät ja näppärillä yksityiskohdilla varustetut. Materiaalin luulisi kestävän pienet ja isommat iskut. Vain klipsujen kestävyyttä jään edelleen pohtimaan. Aika näyttää.


Mites se istuvuus sitten suomipojan karvaiseen jalkaan?

Lähes täydellinen. Kerrankin. Siksi tämän postauksen teinkin samalta istumalta, koska kerrankin onni lykästi ja jokin asia sopi kuin nenä naamaan tai läsi Salaman päähän. Tosin italialaista alkuperää kun ovat, nämäkin ovat selvästi suunniteltu hieman kapeammalle säärelle - nyt kiinnitys meni just ja just ekaan nappulaan. Mutta muuten koko M on kuin tehty Salamalle, jolle useimmat suojat ovat siis liian pitkiä. Vastavasti taas monen valmistajan pony-kokoiset suojat ovat taas liian lyhyet ja kapeat.

Kyllä nyt kelpaa pistää jalalla koreasti. Tai suomesti, kun täällä ollaan ja kansallisrodun viittaa kannetaan. Salamalla on nyt tällaiset ja minulla vitivalkoiset uudet lenkkarit geelivaimennushässäköineen. Kevyet ovat toivottavasti askeleet myös huomenna eläinlääkärin silmien alla. 

PS. Salama sai arvoistaan salamannopeaa palvelua jälleen Joensuun ravi- ja ratsastusvarusteesta!

18 kommenttia:

  1. Jaan kokotuskailun, vaikka mulla ei olekaan paksusääristä otusta. Cob-kokoa kuitenkin kaipaan tosi monesti, ja sellaista järkevää cob-kokoa! Full on liian iso ja pony liian pieni. Nyt käytössä on HorseGuardin koulusuojat koossa cob, ne on hiinä ja hiinä ovatko järkevät vai olisiko sittenkin pitänyt ottaa setti fullina. Suojat näyttää siltä että etusuojat on pony-koon takasuojat, ja takasuojat full-koon etusuojat... Jotenkin epäsuhtainen setti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cob-koko on monella merkillä tiukassa. Pyörittelin noita HG:n suojia (jos meinaat näitä?) ja totesin, etteivät ole ainakaan Salaman juttu... Jotenkin eivät yhtään sen jalan malliset ja koot tosiaan aika metkat. :D

      Poista
  2. Jee, ihana postaus ja todella hyvää tietoa! Ihan samaa kokotuskailua täälläkin, nyt meillä on Hööksiltä ostetut ihan perus- Equiguardit. Laitan ehdottomasti korvan taakse tuon Zandonan ja M- koon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamalla on ollut nyt sellaiset vanhanaikaiset "ravisuojat" (niitä myytiin joskus aikoinaan raveissa, näkyvät jotenkin esim. tässä), mutta ne keräävät alleen hiekkaa, soraa, metsän sammaleet ja ja... Ovat siis tosi väljät taas ja jopa hiukan liian lyhyet.

      Nämä eivät loppupeleissä tuolla alennuksella olleet lainkaan pahan hintaiset, pikkasen päälle 70e. Samalla hintaa saa eism. Eskadronin karvalakkimallin, joka tosin ei näille tappijaloille sovi. Sanoisin, että nämä ovat valovuoden verran laadukkaamman oloiset kuin Eskat nykyään.

      Poista
    2. Jep, juuri näin - sohaisen muurahaispesään siinä etten itse huomannut ainakaan päällepäin mitään ratkaisevaa laatueroa meillä olevien edullisten Equiguardien vs Eskadronien välillä ;) Molempia tuli pyöriteltyä Hööksillä kun vertailin kokoa.
      Tilasin Totille taannoin Kentuckyn suojat, takasuojat pidin mutta etusuojat lähtivät takaisin - samaa vakio- Eskadron- kokoa nekin. :( Ostin takasuojille kaveriksi siis mustat Equiguardin jännesuojat, ne on tosin jemmassa vielä "varasuojina/pyhäsuojina" kun ollaan käytetty vanhaa ruskeaa settiä. :)

      Poista
    3. Jos käyt joakus Reunoksella tai Cavalleristissa, molemmista löytyy hyvä otanta näitä tässäkin mainittuja suojia. :)

      Minä mietin vielä takasuojia. Salama voisi tarvita ne kyllä, mutta niiden pitäisi olla litteät ja karvavuorelliset, sillä kun on tuo oikea takajalka vähän muotopuoli. Sillä oli pienenä paha rivi siinä jalassa ja se jätti jonkinmoisen klöntin siihen sisäsyrjälle, mihin suoja tulee. Jos jotkut pitää hankkia, niin haen varmaan Hööksiltä tämmöset. :D

      Poista
  3. Onko näistä jotain kokemusta? http://www.hooks.fi/produktsida/maastosuojat-eteen-expert-x-country-equi/48843/48846/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on. Ihme fletkut, omaan makuun liian kevyet ja ennen kaikkea ohuet. Tarrat eivät vaikuttaneet kestäviltä, ainakin vanhassa mallissa ne olivat yksinkertaiset ja vahvistamattomat. Hyvä puoli tuo jämpti pintakangas. Silti melkein väittäisin, että hyvät patjat ja asialliset pintelitkin suojaavat enemmän... :D

      Poista
    2. Ahaa, ok, hyvä tietää. Harkitsin nimittäin tollasia...

      Poista
    3. Vuori niissä olisi saanut olla omasta mielestä paksumpi. Nyt kovin ohuet ja oudon malliset. Mutta varmasti ihan kelvolliset kotioloissa, sitä en kiellä. :)

      Poista
  4. mulla on jo toiset tällaiset menossa, sillä hiilikuidulla. Täytyi ostaa isommat hevosen kasvaessa ja värikin vaihtui samalla ;) nyt haikailen myös noita lampaankarvasuojia kun törmäsin niihin netissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako näitä lampaankarvallakin? Ne voisivat tälle omalle herkkikselle olla hyvät, Salamalla kun on tosi herkkä iho. Ehkä sitten, jos käyttöä on enempi. ;)

      Poista
    2. Kyllä saa valitettavasti, mm. täältä http://www.horsesport.fi/zandona-m-33.html. Aika ihanat :) Omallani on etujaloissa liikaluut jotka saattaisivat tarvita lampaankarvasuojat. Nyt mulla on karvalakkimallina luiden kohdalla lampaankarvaiset meksaripehmusteet :D

      Poista
    3. Kiitos tiedosta! Pistetään korvan taakse... ;)

      Luuliiat ja arvet ovat hankalia, kun hankautuvat helposti rikki. Lampaankarva on oikeastaan ainut, mikä toimii niiden suojana. Lampaankarva taas arkikäytössä on vähän epäkätevä, mutta meilläkin esim. riimussa todettu parhaaksi. Salamalla kun naama aukeaa heti, jos riimu jää päähän hetkeksikin.

      Poista
  5. Jaan kokoluokitustuskan. Ei meinaa löytyä tännekään sopivan kokoisia suojia, ainakaan edullisehkommassa hintaluokassa. Pituus on just sopivasti ponyn ja cobin väliltä, ja ennemmin sirot entä raskasrakenteiset kintut. Tällä hetkellä meilläkin ne Hööksin halvat, jotka on ehkä sen puolisen senttiä-sentin turhan pitkät. Ponyja pyörittelin käsissä myös, vaan vaikuttivat taas niin paljon pienemmiltä. Eskan ponyt on armotta liian pienet ja ja... :D No, onneksi on suorilla liikeradoilla varustettu poni jolla ei hypätä ja joka ei tähän mennessä pahemmin ole edes kolhinut -omistaja ei vaan halua hoitaa enää yhtään jännevammasta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset, yhtäkään tapaturmaista kolhaisua ei kaipaa toivottavasti kukaan, eikä mitään muutakaan vastaavaa. ;) En ole itse mikään himosuojittaja, mutta Salamallakin on nuorelle hevoselle tyypillisesti ahdas liike edestä, joten vuohisen seutu on toisinaan kovilla. Maastossa pidän sillä aina myös bootseja.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Niin on. Tänään testattu käytännössä (okei, kuljetuskopissa...), hyvin pelasivat. Tykkään!

      Poista