perjantai 2. tammikuuta 2015

Arvon neljävuotiaat

Vastaisku naamakuville. Salaman pyrstö.
Vuosi vaihtui ja sehän tarkoittaa hevosten elämässä sitä, että ne kääntyivät jälleen yhden vuoden vanhemmaksi. Salama ja Duke ovat nyt 4-vuotiaita. Neljä. Jestas. Todellinen kriisi iskee varmaan tosin vasta sitten, kun yhden käden sormet eivät riitä laskemaan heppayksilön ikää. Tosin tähän tallin nuorennusleikkaukseen on jo aikalailla tottunut. Silloin alkuvuonna 2012 pientä, mutta kuritonta honkkelia liilassa riimussa taluttaen kahden vuoden odotus tuntui äärettömän pitkältä ja epätodelliselta. Tässä sitä kuitenkin ollaan: Hevonen on vähemmän honkkeli, mutta välillä edelleen kuriton.

Varsamainen kolho ulkomuoto on molemmilla vaihtunut isoihin, pyöreisiin ja lähes aikuisiin ulottuvuuksiin. Molemmat ovat hieman takakorkeita ja kasvavat varmasti vielä, mutta jatkossa kasvu on huomaamattomampaa.

Mitäs me sitten meinataan tänä vuonna tehdä? Jonkinlaisia tavoitteita on silloin tällöin mukavaa miettiä.

Duke aloittaa pian treenin tosissaan. Se valjastetaan jatkossa useammin kärryjen eteen ja treeni monipuolistuu. Tähän asti on pitkälti fiilistelty ja oltu leikkikoulussa: Välillä tehty enemmän, välillä vähemmän. Tavoite on aina ollut hyväntuulinen poni ja siinä onkin pääasiassa onnistuttu. Ajatuksena olisi päästä johonkin kisoihinkin. Laatuponikilpailukin kiinnostaa, 4-vuotiaat kun esittävät siinä ajokokeen. Verenmaku suussa ei tämän ponin kanssa mennä, mutta kaikkea kivaa tehdään ja katsotaan sitten, mihin se riittää.

Yhtenä tavoitteena olisi löytää Dukelle myös sopiva satula ja pieni taitava kuski. Koska Duke tykkää hypätä, voisi siitä saada joku kivan pelin pikkukisoihin este- ja miksei koulukisoihinkin.

Salama onkin sitten monimutkaisempi juttu. Syksyllä haaveilin vielä kevään laatuarvostelukarsinnoista. Ne jäävät nyt auttamatta väliin, mutta mitä pienistä. Salaman kanssa jatketaan siitä mihin syksyllä jäätiin eli harjoitellaan perusjuttuja ja pikkuhiljaa keksitään uusia temppuja ratsain. Juuri tällä hetkellä haaveilen eniten siitä, että muuan hankoside olisi paranemassa toivotulla tavalla. Ehkä sitten kesällä päästään taas maastolenkille. Sitä ennen kävellään yhdessä, erikseen, päällekkäin ja allekkain sekä kylmätään jalkoja sen minkä keretään. Laatareiden vaatimat esteosuudet taitavat olla näille hankkareille jo nyt taputeltu, joten niistä karkeloista haaveileminen unohdetaan kokonaan. Mutta koska Salama on aika näppärä peli, pääsee se toivon mukaan edes koulukisoihin vielä joskus.

Lisäksi kovin toivon tälle vuodelle terveyttä meille kaikille. Kiva klisee, mutta hitokseen tärkeä siinä kohtaa, kun pala siitä on menetetty.

Pojat itse eivät ikääntymisestä ota turhaa kriisiä.
Leikki maistuu ihan yhtä hyvälle kuin pari päivää sittenkin.
PS. Innostuin eilen siivoamaan ja samalla tietenkin fiilistelemään. Duke johtaa poikien keskinäistä ruusukekisaa yhdellä rusetilla. ;)

Duke vs. Salama.
Mitkä ovat sinun (nuoren) hevosesi tavoitteet tälle vuodelle?

14 kommenttia:

  1. Niin se aika vaan menee...
    Tavoitteet Jipun kanssa tälle vuodelle ovat "kiipeä selkään ja pysy siellä"! :D Ei vaan, ratsujutut jos saatais kivasti alulle. Ja jos ne sujuu, ni kärrytouhut uudelleen mietintämyssyyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni Jippu on aika fiksu, joten mitä pienistä, jos yksi ratsastaja kiipeää selkään. ;)

      Salama on ollut alusta asti tosi jännä tossa ratsastushommassa. Koko ajan kuulolla, varsinaisia virheliikkeitä ei ole kertaakaan tehnyt, ellei yhtä armotonta rodeota lasketa. Tein sen kanssa tosin vähän selkäännousuharjoituksia ennen ihan yksikseni, avustaja tuli vasta sitten mukaan, kun lähdettiin liikkeelle.

      Poista
    2. Siis joo, on Jippu ihan rauhallinen ja fiksu suurimman osan aikaa, mutta mulle on jäänyt tosta ajolle opetuksesta (joka ei siis tähän mennessä ole onnistunut) pelko, että mokaan ratsutouhutkin. Ajolle opetus Jipun kanssa ei sujunutkaan sillätavalla kuin muiden varsojen, joiden opetuksessa olen ollut mukana. Aisat ja se että takana tulee "jotain" on Jipulle edelleen kauhistus.

      Mutta ehkä tästä viisastuneena otan erittäin pieniä askelia ratsastusjuttujen kanssa ja vauhti on niin hidas, ettei varsaa varmasti jännitä mikään ennen seuraavaa tehtävää...

      Salama on ainakin kuvissa tosi pätevännäköinen ratsun alku! Todella harmi, että se on sairastanut jalkojaan niin paljon, kun ikääkään ei ole enempää taikka kilometrejä. Toivotaan teille parempaa tätä vuotta! :)

      Poista
    3. Hiljaa vaan, pala kerrallaan. Mieluummin niin kuin mokaa korjaten, mitä nyt omasta kokemuksesta voin puhua. :D

      Poista
  2. Meidän kaikki kolme "varsaa" kääntyivät juuri viisi vuotiaksi, niin se aika vaan hujahtaa!

    Omia ponejakin kiinnostaisi käyttää jossain isommissa karkeloissa mutta katsotaan nyt :) Roope jatkaa pikkukisoissa pyörähtelyä toivottavasti paremmalla menestyksellä kuin menneenä vuonna...

    Hyvää alkanutta vuotta sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä aion puhua näistä varsoina vielä pitkään... Mun vauvat! :D

      Te vain näytitte vähän tänä vuonna suuntaa ja ens vuonna Roope hoitaa hommat kotiin! :) Hyvää alkanutta vuotta teillekin!

      Poista
  3. Tipan synttärit on vasta kesäkuun ihan lopussa, joten kökköä sanoa sitä muka viisi vuotiaaksi! Neljä ja puol v se vasta on. ;D Tavoitteena olisi käydä vähän valmentautumassa/tunneilla ja jos vaikka päästäisiin jossain koulukisoissakin pyörähtämään voisi olla ihan kiva. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämäkin täyttävät oikeasti neljä vasta huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa, mutta siihen asti me melkein otetaankin aika kevyesti... ;)

      Poista
  4. Ei se 4 v mitään, kun täällä on 9 v ja 19 v o.O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niin mullakin oli ennen... Pelkkiä "vanhuksia". :D

      Poista
  5. Minun suokkivarsani kääntyi 2-vuotiaaksi, joten sen kanssa olisi tarkoitus jatkaa ajo-opetusta. Nyt talveksi ajelut on jääneet tosi vähiin, kun kengätön kakara ei kestä näillä pääkallokeleillä pystyssä. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata itseään tapattaa näillä jäätikkökeleillä, olen tullut siihen lopputulokseen... :D Joten lomailu jatkuu täälläkin toistaiseksi. Onneksi kevät ja kesä ovat koko ajan lähempänä!

      Poista
  6. Pikku-ponsse 2,5 vuotta saa opetella kärryjen eteen. Sitä harjoiteltiin kesällä, mutta ei sen koommin. Poni on niin helppo napata mukaan, kun menee koiran kanssa lenkille...

    Isompi ponsse 4,5 vuotta saa luvan kehittyä ratsuna ja toivottavasti päästäisiin kärryttelemäänkin. Suurimmat kehittymistoiveet ovat kuitenkin luottamuksessa ja arjen sujuvoitumisessa.

    Ja en pistäisi yhtään pahakseni, että molemmista tulisi tosi komeita ja lihaksikkaita :D Tuskin näillä liikuntamäärillä, mutta molemmat ovat onneksi suhteellisen hoikkia (=vain vähän pyöreitä).

    Ja itselläni on tavoitteena -5kg ja kauniit käsivarret. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä haluaisin myös lisää lihaksia vähän itse kullekin... :D

      Poista