keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Käyntiä, käyntiä


Käynti on mielestäni kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikein askellaji ratsastaa. Siksi onkin vallan mukavaa, että tähän kohtaan tuli pakollinen useamman kuukauden kävelykuuri.

Salamalla on luonnostaan aika hyvä, puhdas käynti. Sillä on hyvä yliastunta ja se kävelee matkaavoittavasti. Tosin ratsastaessa se helposti valuu hieman kuolaimen taakse, jolloin käynti saattaa muuttua hieman jännittyneeksi. Mikä siihen sitten johtaa - no, hyvin usein se syyllinen on siellä satulan päällä. Tähän astisista hevosistani Salama on ehkä parhaimmilla liikkeillä varustettu.

Aika kiva pysähdys.
Kuten aina, teen ja pyydän liikaa. Miksei vain voi tyytyä siihen hyvään käyntiin. olla hiljaa ja antaa mennä? Viime aikoina olen palautellut mieleen vanhoja, aina yhtä toimivia oppeja: Vähemmän on enemmän eli yksi apu kerrallaan. Jos joku vieras hyppäisi nyt Salaman selkään, se toteaisi siitä jotain seuraavanlaista: "Liikkuu melko hyvässä tasapainossa, mutta hidas pohkeelle. Edestä herkkä, saisi sietää tuntuman suuhun paremmin. Eteenpäinpyrkimys saisi olla parempi."

Toki täytyy muistaa, että puhutaan hyvin raa'asta ja kokemattomasta nuoresta hevosesta, joten ihmeitä ei voi eikä pidä odottaa. Mutta nyt eletään niitä hetkiä, kun tehdään Kultimurusta kivaa ratsua.


Olen kiinnittänyt erityistä huomiota pohjeapuihin. Sama johdonmukaisuus, mitä vaadin itseltäni hevostenkäsittelyssä muutenkin, on pidettävä mielessä myös ratsailla. Hyvin usein vähän laiskan hevosen selässä jäädään kaivamaan pohkeella. Suorastaan kaivetaan itselleen kuoppa, missä sitten ollaan jumissa. Hevonen oppii äkkiä liikkumaan askeleen pari ja sen jälkeen se kaipaa taas pohkeita. Tuttu kuvio?


Salaman työmotivaatio kentällä oli alkuun kovin huono. Katan opastuksella otettiin syksyllä avuksi positiivinen vahviste. Näin kentällä pyörimisestä (jota tehdään kuitenkin aika harvoin) tuli Salaman mielestä ihan kivaa ja kannattavaa. Tällä tapaa en ollut "käynyt polettikauppaa" ennen ratsain (ellei selkäännousupalkkiota lasketa), mutta oppia ikä kaikki. Tällä systeemillä Salamasta on kuoriutunut ihan eri peli! Pikkuhiljaa herkut ovat jääneet vähemmälle, mutta naksutin-herkku-settiä käytetään toki aina, jos ja kun tarve vaatii.

Sitkeästi olen jatkanut sitä, että minä päätän askellajin. Jos se on käynti, se on käynti. En puutu vielä vauhtiin sen kummemmin. Pohje pysyy lähellä, mutta hiljaa. Vasta kun ruuna pysähtyy eli käynti loppuu, pyydän sitä eteenpäin ensin kiltisti. Jos se ei auta, pyydän pikkasen kovemmin ja jos sekään ei auta, tulee raippa mukaan peliin. Nopeasti on päästy siihen vaiheeseen, ettei jumituksia enää juuri tule, vaan käynti on rentoa ja omalla moottorilla tapahtuvaa liikkumista. Ja jos jumitus tulee, lähtee ruuna ekasta pohjeavusta liikkeelle. Kun se taas kävelee, pysyy pohje hiljaa paikoillaan.


Näitä kirjoittaessa ihan hymähdin. Takana toistakymmentä harrastusvuotta ja kirjoitan siitä, miten hankkarivammaisen kanssa kävellään puolipitkin ohjin. No, se on meillä tällä hetkellä totisinta totta ja nämä yksinkertaiset harjoitukset ovat tällä hetkellä sitä, mitä kautta täytekakkua lähdetään rakentamaan. Tämän yksilön tie on hieman pidempi, mutta väliäkös sillä. Hyvää kannattaa odottaa. ;)

Linkki videoon

PS. Loppuun vielä bonus - Dukellakin ratsastettiin tänään! Viime kerrasta onkin vierähtänyt tovi, ratsastus kun on Duken sivutoimi. Ponipoika on maailman mainioin tyyppi, sille käy kaikki, kunhan mennään eteenpäin. ;)

8 kommenttia:

  1. tahti, rentous, kuolaintuntuma, hienoa, hienoa ... ehkä suokille helppoa mut ei kaikille muille ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä se lähtee, kyllä. :) Haluaisitko silti vähän avata kommenttiasi? ;)

      Poista
    2. No , itsellä vähän muunkinlaisia nuoria, yx jos jänskää niin käpristyy eikä etenis, passiakin voi mennä, toinen haluaisi rakettina kadota paikalta jos jänskää. Kovasti siihen rentouteen sitten keskitytään. Eli olen oppinut tässä arvostamaan joidenkin mielestä ehkä pieniä juttuja.

      Poista
    3. Jokainen on omanlaisensa yksilö. :) Ja toiselle sopii toinen, toiselle toinen. Niistä pienistä jutuista alkaa suuri kokonaisuus.

      Poista
  2. Hei, oletko miettinyt että hankkari paranisi paremmin jos et liikuttaisi liukkaalla ja epätasaisella pohjalla hevostasi ja ehkäpä varsaikäinen voisi työskennellä maastakäsin sitä käyntiä ja ohjastuntumaa. Kaikki ylimääräinen paino rasittaa hankkaria ja kun hevosella itsellään on 100kg ylipainoa niin miettisin tarkkaan kuinka paljon taakkaa siihen lisäisin. Klinikalta kannattaa pyytää tehokkaat diettiohjeet hevoselle, sillä tuo ylipaino tulee haittaamaan hevosen terveyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi.

      Olen ratsastanut sillä maksimissaan kerran viikossa ja aina alle 10min. Tämä mielenvirkistykseksi ja vaihteluksi, muuten ohjasajan sitä kerran pari ja jos on hyvä päivä, taluttelen sitä. Selästä/ajaen se on kuitenkin parhaiten hallinnassa, taluttelujutut eivät ole tämän hepan juttu.

      Tänään tuli kyllä hiukan tilsoja, mutta ne napattiin samantien pois.

      Ja mitä tulee ylipainoon, niin toimenpiteet sen suhteen on aloitettu ennen joulua. Niitä onkin täällä blogissa seurailtu. Salamalla saisi sellaiset 40kg kadottaa itsestään, niin paino olisi samoissa mitä viime keväänä.

      Poista
  3. Mihin annat raipan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taakse. Joskus harvoin lavalle, jos tarve vaatii. Salamalla riittää usein pelkkä raipanheilautus ;) Mutta jos raippaa ei ole, se on kuin ekana siirapissa. Sama ohjasajaessa.

      Poista