torstai 24. tammikuuta 2013

Tuomio tuli

Olen jo pitkän aikaa miettinyt tulevaisuuttani ratsastajana ja varsojen hankkiminen oli tietynlainen aikalisä tämän pohdinnan tueksi tässä välissä. Eipä siinä mitään, hyvin onnistunut valinta, mutta tulevaisuus on aina päivän lähempänä ja siksi olikin aika kiikuttaa itsensä vihdoin lääkärin vastaanotolle keskustelemaan minua pitkään kiusanneesta vaivasta: Kipeistä polvista. Itselleni olen tehnyt hyvin selväksi jo sen, että kilparatsastajaa minusta ei ikinä tule, mutta missä rajoissa saan harrastaa ja mikä sitten on mielekästä jossain vaiheessa.

Halua, mielenkiintoa ja tahtoa olisi, mutta viitisen vuotta sitten loukkaamani polvi (kiitos Tomppa!) ja nyt viime aikoina myös toinen on vihoitellut päivittäin niin, että se on vähän rajoittanut joitain puuhia. Viimeksi olin muuten hevosen selässä heinäkuussa 2012, eli jostain ihmeestä tuota taukoa on taas tullut...

No, itse asiaan. Polvissani todettiin - kuten epäilinkin - kondromalasia eli rustonpehmentymätauti. Se ei ole vakavaa eikä sitä oikeastaan voi eikä kannata operoida, vaan pikemminkin jalkojen lihaskunnosta on pidettävä hyvää huolta. Mokoma vaiva on yleinen ja yleensä niin sanotusti hyvänlaatuinen kiusa. Jatkossa oireet voivat helpottua iän myötä ja kaikkea saa tehdä kivun sallimissa rajoissa. Eli toivoa vielä on, että saan humputella puskissa ja kotikulmien pikkukisoissa joskus! :)

Nyt parhaillaan käyn tahtojen taistelua siitä, vienkö Salaman nyt keväällä ajo-opetukseen vai en... Pääni sisällä käyvä herneiden kolahtelu toisiaan vasten kuuluu luultavasti hyvin kauas. :D

9 kommenttia:

 1. Olen kouluttanut 2 maitovarsaa he a-va b ratsuiksi. Molemmat kävivät ajo-opetuksen sillä ajatuksella, että Hyvinhyvin rauhallista ajoa ja saa myös laukata kärryjen kanssa(pääsinkin kokeilemaan sitä). Ravimies ajoi omien sanojensa mukaan yhdellä sormella. Satulaan totuttaminen oli tämän kaiken jälkeen helppoa kun hevonen oli tottunut vöihin, varusteisiin sekä kääntäviin ja jarruttaviin apuihin. Menin selkään.. lähti liikkeelle maiskutuksesta(ei ymmärtänyt vielä pohkeita)ja kääntävät ja jarruttavat ohjasotteet olivat tuttuja. Eli siis suosittelen ajo-opetusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näiden samojen plussien puolesta ajattelen asiaa taas :)

   ...toinen juttu oli se, kun eksyin katsomaan yhden valjakkotallin kuvia, hiukanko meidän pieni Salamakin olisi hieno kärryjen edessä :)

   Poista
 2. Meiltä on mennyt 2 vuotta sitten FWB-varsa ajo-opetukseen =D Vähän jännitti, josko ravivalmentajat eivät olisi sitä edes ottaneet mutta ottivat ja nyt 4v.ratsun alun kanssa on mm. maastoilu mukavaa kun on todella liikennevarma. En ole kyllä itse ajanut kuin kerran kun ei ole mitään kärryjä tms mutta ehkä joku päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Mä funtsin yhtä valjakkopaikkaa, kun on tuossa järkevän matkan päässä ja siellä on ainakin puitteet kohdillaan, voisi olla kiva reissu Salamalle nähdä suurta maailmaa.

   Itse en ole paljoa ajanut, enkä koe mitään suurta hinkua ajella täällä kotona liikenteen seassa (toki autottomia reittejäkin löytyy jonkin verran), mutta ratsuhommia varten ajopuoli olisi tosiaan hyvä pohja. Kaverinkin nuoren suokin ratsuopetus sujui kuin vettä vain, kun oli tottunut tosiaan jo vähän kaikkeen.

   Tällä hetkellä olen kallistumassa varaamaan opetusjaksoa syksylle laitumen jälkeen. :D

   Poista
 3. Voin erittäin lämpimästi suositella ajo-opetusta, ja ehdottomasti mieluummin valjakkoajo- kuin ravivalmentajan toimesta. Eroavat monesti toisistaan kuin yö ja päivä.. Kenelle muuten olet viemässä? Kuvailuihin täsmääviä vaihtoehtoja kun ei ihan hirveästi ole :D

  VastaaPoista
 4. Suositukset Loimihaan puolesta. Leena on kokenut ja taitava (suomen)hevosihminen. Ja Loimihaassa on hienot puitteet hevostella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan jokunen kerta käyty näyttelyissä ja kisoissa ja pidin paikasta. :) Lisäksi moni on kehunut, joten varovasti jo kyselin sieltä syksyksi paikkaa Salkulle.

   Poista
  2. Jeeee, hyvä Marjut!!! :)
   Mää suosittelen myös ajo-opetusta!!! Meidän jokaista puttea voi ajaa ja ratsia, ei mikään huonompi homma ollenkaan. ;)

   Poista