sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Viimeistä kertaa


Toini satuloitiin tänään viimeistä kertaa meillä ja samalla viimeistä kertaa koskaan. Kiltti ja yritteliäs tamma on työnsä täällä nyt tehnyt.

Tein jokunen päivä sitten päätöksen, joka tuntuu samaan aikaan hyvin väärältä ja samaan aikaan ainoalta oikealta. Toinia kutsuvat ikivihreät laitumet. Siellä polvet eivät satu eikä kipuja ole. Tai niin ne viisaammat väittävät.
Toinin ontumatilanne ei ole helpottanut syksyn ja talven mittaan lainkaan. Takana kaksi kipulääkekuuria, lepoa, hoivaa ja huolenpitoa, mutta hevonen vain ontuu. Nyt vain fiilistellään ja nautitaan viimeisistä hetkistä. Tämä tuhkimotarina päättyy tällä kertaa näin.

52 kommenttia:

 1. Vaikea, mutta oikea, päätös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tunteet pyörivät yhä yhtä hullunmyllyä. Mutta sinä jos kuka tiedät, mikä tässä on takana ja mikä on hevoselle parasta.

   Poista
 2. :( - vaan ihan oikean päätöksen teit, samaisen vaivan kanssa painineena ei muuta ratkaisua varmasti tässäkään tapauksessa olisi ollut, vastassa enemmin tai myöhemmin. Kurjaa silti, jaksamisia tulevaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. :/ Nyt vain odotellaan soittoa. Vaiva on laatua "ei voida parantaa" ja vaikka se hetkellisesti olisi parempi, niin kohta oltaisiin taas tässä. Ikävä kyllä. Voi, kun jalka olisi kestänyt, ei tässä olisi mitään hätää.

   Poista
 3. Teit oikean päätöksen vaikkei se helppoa varmasti ollutkaan. Todella paljon tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei ole helppoa ei. Elämä on epäreilua.

   Poista
 4. ihailtavaa, että osaat päästää irti ennen kuin hevonen on ihan tolkuttoman kipeä, etkä pidä sitä väkisin hengissä kipulääkekuurien kanssa.
  vaikea, mutta varmasti oikea päätös!

  Tsempit ja voimarutistukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tuo seuralaisena varmasti menisi jossain tilavassa pihatossa, mutta kun kasassa on liuta muita ongelmia, niin tämä on tässä kohtaa varmasti ainoa oikea päätös. Ikävä kyllä.

   Poista
 5. Onko uusi hevonen jo tulossa kun pitää niin nopeesti heivata lämppäri alta pois?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole.

   Katso vaikka tämä video ja kerro, mitä näet. Ko. ratsastus reilun viikon takaa ja eilen menin muutaman kierroksen käyntiä ja yhden pitkän sivun ravia. Ontui vej:ta niin, ettei jäänyt yhtään epäselväksi se. Sen enempää ei ole ratsastettu eikä tulla ratsastamaankaan.

   Poista
  2. Inhottavaa kun ihmisten täytyy tänne tulla kommentoimaan noin rumasti :(

   Hieno, viisas ja ennen kaikkea hevosen hyvinvointia kunnioittava päätös. Voimia!
   -H

   Poista
  3. Kiitos Hilla! Anonyyminä voidaan huudella mitä vain, mutta harvalla on munaa sanoa kasvotusten puoliakaan noista, mitä ihmiset netissä huutelee. ;) Eipä sillä, Toinin jättämä aukko on valtava, enkä usko siihen löytyvän seuraajaa. Ja vaikka löytyisi, sellaisen aika ei ole nyt.

   Poista
 6. Oikea vaikea päätös, viimeinen palvelus rakastetulle hevoselle. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on pakko nostaa kädet pystyyn ja todeta, että kaikkeen ei optimismi riitä. Ei hevosasioissa, ei muissa maailman asioissa.

   Poista
 7. Voimia :(. Itselläni on ihan kohta samainen tilanne edessä.

  VastaaPoista
 8. Voi teitä, jaksamista! Mutta päätös on oikea, vaikka varmasti vaikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Ai niin. Eläinlääkäri ei voinut täysin poissulkea klinikkakäynnillä 18.11. sitä, etteikö vej polvessa olisi joskus voinut olla vaikkapa "marssimurtuma" eli pieni rasitusmurtuma. Se selittäisi kyllä paljon, mutta ihan varmaakin vikaa siellä polvessa oli ja on. Nuo polvet ovat vain sellaisia, että niitä on vaikea kuvantaa.

   Poista
  2. Polvia on nimenomaan vaikea kuvata - ensimmäisen hevoseni etupolvesta yritettiin vielä leikkauksella korjata etupolvea (karpaaliluita) vieläpä oikein hyvällä ennusteella, ja vasta leikkauksen aikana näkyi ettei sinne mitään ruuvia saanut. Röntgen ei näyttänyt siinäkään läheskään koko totuutta! Eli jos jo röntgenin mukaan on vikaa, niin voi olla paljon pahempaankin vikaa :(

   Poista
  3. Näin juuri. Takajalat sillä vertyy liikkuessa, mutta esim. juoksuttaessa etujalka pahenee kierros toisensa jälkeen. Puudutuksiin se ei vastannut juuri ollenkaan tuolloin klinikkakäynnillä eli joku siellä mättää. Hevosen liike on mennyt parissa - kolmessa kuukaudessa koko ajan huonommaksi. Vaikeimman tästä tekee se, että tyyppi on kovin elämäniloinen ja pirtsakka.

   Poista
 9. Surullista :( Mutta teet ainoan oikean päätöksen, eihän tuossa tilanteessa muuta voi. Voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Onneksi on hyvä ystävä tukena ja apuna kaiken tämän härdellin keskellä.

   Poista
 10. Surullinen mutta ilman muuta vastuullinen ja oikea päätös. Voimia! :(

  VastaaPoista
 11. Voi ei... Ei ole aina helppoa näiden eläinten kanssa, mutta varmasti ainoan oikean ratkaisun olet tehnyt. Voimia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei ole helppoa, mutta toisinaan väistämätöntä. Ei tässä kunnossa olevaa hevosta voi myydä enkä halua sitä lasten leluksi mihinkään.

   Poista
 12. Voi kamalaa :(! Voimia ja jaksamista! Aijotko ottaa Toinin tilalle jonkun muun hevosen?

  VastaaPoista
 13. Voi miten surullista, että sait pitää Toinin niin vähän aikaa. Mutta kyllä ontuvat hevoset, joiden vaivaa ei voi parantaa, ihan ehdottomasti kuuluvat vihreämmille laitumille. Toivon kovasti, että sinulla alkaisi mennä paremmin hevosrintamalla, ihan liikaa on ollut surua ja murhetta yhdelle ihmiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en toivo enää mitään, uskon vain parempaan huomiseen. :)

   Ja hevosilla on se etuoikeus, että ne pääsevät täältä usein ajoissa pois...

   Toini on hieno hevonen. Upea luonne, mutta minkäs teet, kun olennainen osa hevosesta ei kestä. Jäljelle jää tosin ei-niin-upea-luonteinen jalkapuoli, mutta sillä on sentään toivoa vielä. Monessa suhteessa. ;)

   Poista
 14. Varmasti hel-vetillisen vaikea päätös.
  Jotain lohduttavaa tekisi mieli sanoa rankan mutta oikean päätöksen tehneelle, mutta eihän näissä tilanteissa oikein sanoja ole.
  Todellinen (eläin)rakkaus on tekoja, ei puheita. Voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi salla.

   Ensin kyyneleitä ei ollut. Sitten kun se aika saatiin sovittua, tulivat vierivät kyyneleet.

   Poista
 15. Voi Marjut! Olen pahoillani sun puolesta, mutta päätös on aivan varmasti hevosen kannalta ihan oikea. Minusta noinkin kovasti ontuva hevonen ei varmasti olisi kivuton edes oloneuvoksena.

  Niinkuin tuolla sanoit, joskus on vaan nostettava kädet pystyyn, luovutettava sekä lopulta luovuttava. Ei voi olla itsekäs loputtomiin, eikä kaikkia vaan voi auttaa. Silloin on ajateltava hevosta, se kuitenkin kärsii niistä vaivoistaan joka päivä. :(

  VastaaPoista
 16. Voimia, päätös oli iso ja vaikea mutta varmasti oikea.

  VastaaPoista
 17. Harmi, että Toinin kanssa kävi tuollalailla. :( Vaikutti kivalta tammalta. Mutta suuri onni tammalle, että päästät sen pois, eikä se ole joutunut mihinkään kiertolaiseksi, kuten lämpöisille tuntuu usein käyvän.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksutin sen vielä aamulla - ihmeparantumisen toivossa. Jokainen voi videosta päätellä, erityisesti vasempaan kierrokseen, missä mentiin...
   http://youtu.be/7bCDuqPgR_U

   Poista
 18. Voimia! Oikea päätös jos hevonen on kipeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tätä samaa koitan itselleni hokea myös...

   Poista
 19. Voimia. Toini on onnekas että on sinunlaisella omistajalla, pääsee ajoissa pois. Niinhän se pitääkin olla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :/ Pian hänen on hyvä olla, ilman jatkuvia särkyjä ja kipuja. Kaunis nuori hevonen.

   Poista
 20. Voihan harmi :( Paljon voimia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä siivet eivät riittäneet kantamaan tällä kertaa tämän pidemmäs.

   Poista
 21. Voimia ♥ Päätös on varmasti oikea, vaikkakin kovin vaikea päätös päätettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se ikävä kyllä on, kokonaisuudessaan. :(

   Poista