maanantai 22. joulukuuta 2014

Jokaisen ratsun oikeus: Sopiva satula


Ratsuhevosen tärkein väline on usein satula. Sen kanssa kompromissejä on vältettävä ja sopivuutta on arvioitava usein, maltilla ja ilman vaaleanpunaisia laseja.

Lupaatko Sinä, Arvoisa Hevosenomistaja, olla ensi vuonna tarkempi ja huolellisempi satulan suhteen? Tarjoa hepallesi mukava alkuvuosi ja tarkista satulan sopivuus sekä toppaukset, tikkaukset ja muut kuluvat osat. Käytä tarvittaessa ammattilaista tai kokeneempaa apuna.

Erityisesti nuorille ja lihaksettomille hevosille sopiva satula on ehdoton. Kun lihakset ovat kehittyneet, on satulankin löytäminen usein helpompaa.

Muistilista:

Onhan satula ehjä? Runko ei nitise, natise eikä taivu mihinkään suuntaan? Joustorunkoisten kanssa tämä ei tietenkään pidä paikkansa, mutta ehjä perinteinen englantilainen satula ei juurikaan jousta. Vain satulan avaamalla voidaan todeta rungon todellinen tila.

Miten satula asettuu selkään ilman satulahuopaa? Mihin suuntaan vastinhihnat osoittavat? Katso satulaa sivusta, edestä ja takaa. Mahtuuko käsi lavan ja siiven väliin? Puristaako jokin jostain? Jos esimerkiksi etukaari on huomattavan korkealla, voi satula olla liian leveä, kapea tai kaareva. Kuvista asiaa on usein vaikea katsoa, mutta itselleen kannattaa ottaa jokunen kuva muistoksi erilaisista satuloista. Onhan satula oikeassa paikassa? Satuloitko oikeaan kohtaan? Oikea kohta hieman vaihtelee hevosen mukaan, mutta usein satula sopii niin sanotusti vain yhteen kohtaan. Lapojen päälle satulointia tulee välttää, tosin este- ja yleissatuloiden kanssa tämä ei ihan toteudu satuloiden mallin vuoksi. Siipi siis voi kaareutua hieman lavan päälle, mutta etukaari tulisi saada asetettua lavan taakse.
Takatoppausten tulisi asettua selkään kauniisti niin, etteivät ne aiheuta pistemäistä kuormitusta mihinkään. Joissain malleissa takatoppaukset voivat jäädä hieman ilmaan takaa, varsinkin jos hevonen on hieman takakorkea tai kaarevaselkäinen.

Tarkista säkä- sekä selkärangantila. Jälkimmäisen tulisi olla hieman leveämpi kuin hevosen selkäranka itsessään on. Muuttuuko satulan asento selässä, kun vyö kiinnitetään? Kokeile myös ratsastajan kanssa. Korkeussuunnassa säkätila on helppo katsoa, mutta muista tarkistaa sen sopivuus myös sivusuunnassa!

Painopiste on tässä satulassa liian takana.
Mihin ratsastajan painopiste asettuu? Katso satulaa sivusta ja ajattele pieni pallo istuimeen. Mihin se vierii? Painopisteen olisi hyvä olla mahdollisimman edessä, jotta ristiselkään ei tule liikaa painetta.
Satulan pituus ei saisi ylittää viimeisiä kylkiluita. Liian pitkä satula aiheuttaa (risti)selkäongelmia.

Millaiset toppaukset ovat? Villaa, lateksia, ilmaa, memoryfoamia vai jotain muuta vastaavaa? Selvitä tämä ennen sovitusrumbaa, koska jokainen materiaali käyttäytyy hieman eri tavoin. Villatopattu satula tulee tarkistaa huolellisesti: Ovatko fyllit jakautuneet tasaisesti joka puolelle, missään ei saisi olla koloja tai kovempia kohtia. Jos näitä löytyy, vie satula topattavaksi.

Sopiiko satulavyö? Jakautuuhan vyön paine tasaisesti ihoa vasten? Tarvitseeko satula S-vyön vai sopiiko hevoselle tavallinen suora vyö? Usein ajatellaan, että leveä vyö on hevoselle kuin hevoselle mukavampi. Tämä on täysin hevoskohtaista ja hevosen anatomia määrää sen, millainen vyö sopii itse kullekin.

Millaisia satulahuopia käytät? Sopiva satula ei kaipaa alleen geelejä, lampaankarvaa tai paksuja huopia muutenkaan. Joskus toki on turvauduttava kompromisseihin, mutta niiden on oltava tarkoin harkittuja ja tiedostettuja. 

Salaman satula ei ehkä näytä priimalta näin, mutta todellisuudessa istuu kuin hansikas.
Tarkista koko setti vielä liikkeessä kaikissa askellajeissa, ratsastaja selässä. Satulalle on sinänsä toissijaista näyttää hyvältä silloin, kun polle seisoo paikallaan. Liikkeessä arviointi on huomattavasti tärkeämpää.

Mites ne hikijäljet sitten? Niitä voi katsoa, mutta niihin ei ihan absoluuttisesti kannata uskoa. Toinen hevonen reagoi paineeseen hikoilemalla juuri siitä kohtaa ja toinen olemalla hikoilematta.  

Ja jotta koko homma ei olisi liian helppoa, tarkista vielä se, että satula sopii myös ratsastajalle. Yhtä tärkeää on, että myös ratsastaja pystyy istumaan satulassa oikein. Joskus se onkin haastavaa, kun alla on hankalan mallinen hevonen, mutta esimerkiksi ratsastajalle liian pienellä satulalla aiheutetaan pitkässä juoksussa enemmän haittaa kuin hyötyä. 


Satulan sovituksessa pätee tuttu slogan: Jos epäilet jonkin olevan pielessä, jokin luultavasti on pielessä.
Siispä omaan vaistoon ja hevosen reaktioihin kannattaa uskoa. 

Juttu kirjoitettu ft Heli Hyytiäisen luennon (23.8.2014) muistiinpanojen pohjalta. 

6 kommenttia:

 1. Hei oikeen hyvä postaus! Minusta tuon Heli Hyytiäisen luentoja on ihana kuunnella! Hän on taitava kertoja. Ja tää aihe on tosi sopiva, odottelen juuri että saan noutaa paketin postista, sieltä tulee Jipulle satulaehdokas... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helin luento oli tosi hyvä! Jatkossakin pitää pyrkiä pääsemään sellaisiin. :)

   Moni kokee satuloiden sovittamisen kovin haastavaksi ja hankalaksi, mutta minun mielestäni se on kivaa.

   Tsemppiä etsintöihin! Sovittamalla selviää monesta, äkkiä oppii katsomaan, että millainen tähän oman hepan selkään voisi sopia. :)

   Poista
 2. "Jos epäilet jonkin olevan pielessä, jokin luultavasti on pielessä. Siispä omaan vaistoon ja hevosen reaktioihin kannattaa uskoa. "

  Jollei kyseessä sitten ole hevosenomistaja, joka ei voi uskoa siihen, että kaikki ois kerrankin kunnossa. Minkä johdosta sitten stressaillaan "epäsopivaa" satulaa, jonka sovittaja sitten toteaa (edellen) sopivan just eikä melkein.

  Ja kun jostain päähän pälkähtää, että satulan on pakko olla epäsopiva, löytää siihen kyllä sitten merkkejäkin: se otti varmasti yhen lyhemmän askelee, se oli ehkä pae nyt ilman satulaa kuin satulalla, yksi karva oli satulan alla vinossa jne.

  No, nyt voi mieli levätä hetken: sopiva se on :D

  Mutta tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus. Itseä kiinnostaisi hirveästi opetella katsomaan satulan sopivuutta paremmin, minkä vuoksi viime lauantaina sovituksessa yritin kuunnella ja seurata hyvinkin tarkkaan!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi joskus jokainen on väärässä! :D

   Satuloiden sovitus on vähän oma taiteenlajinsa, mutta sopivan erottaa aina. Jos sellainen löytyy. ;)

   Poista
 3. Satulansovitus on yhtä h*****tiä!!! :D (Vähän erillainen näkökanta, vuosien päällä olevan tilanteen perään;) Mitä enemmän satuloita sovittajineen näen, sen vahvemmalla alleviivaan ensimmäisen lauseeni;) Mutta, korrektisti hillitsen kerrankin itseni, enkä avaudu kriisistä tänne tämän enempää ;) :D

  Hyvä postaus kyllä, nykyään onneksi satulan sopivuuteen kiinnitetään paljon huomiota. (Ainakin sen perusteella miten kaikki valittaa ettei sopivaa löydy millään...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, joskus käy noin, ettei vaan löydy... Tosin, sitten niille löytyy oma maailma mittatilausten ihmeellisestä maailmasta. ;)

   Eipä sillä, Salamalle ja mulle löytyi satula.comista tasan kaksi sovitettavaa satulaa, onneksi toinen kelpasi. ;)

   Poista