lauantai 20. joulukuuta 2014

Porsaita äidin oomme kaikki


Toiset pähkäilevät hevostensa kanssa siitä, miten niitä saisi lihotettua. Minä yritän vastaavasti pähkäillä, miten saisin laihdutettua näitä.

Tässä yhtenä päivänä avasin silmäni. Otin oikein ovenkarmista tukea, kun tajusin, miten lihavia hevoseni ovat tällä hetkellä. Seisominen pikkutarhassa heinäkasan äärellä on petollista. Jo reilussa kuukaudessa pollen vyötärölle voi kertyä iso varavanne.

Salamaa ei juuri nyt liikuteta hankkarivamman takia. Päinvastoin, sen pitäisi seistä paikallaan 23,5 tuntia vuorokaudesta tällä hetkellä kunnes toisin sanotaan. Sen elopaino heilahti alkamaan uudella numerolla ja siitä luvusta en oikein pidä. Lisäpaino näille jaloille on not good. Testasin mittanauhan vielä isännän vyötäröllä ja ikävä kyllä mokoma nauha näyttää pelottavan todellisia lukuja.


Mistä sitten vähentäisi? Molemmat saavat todella vähän ruokaa nytkin. Väkirehuja kumpikaan ei käytännössä saa lainkaan ja heinää syövät nyt sen verran, että mieli pysyy virkeänä. Käytössä on jo slow feeding-verkot. Virikkeenä tarhassa on havuja, oksia ja palloja, mutta viimeisillä ei kukaan jaksa leikkiä pikkutarhassa.

Heinä on sellainen asia, mistä allekirjoittaneen on vaikeaa tinkiä. Mutta kun vastassa on iso hippo ja itseasiassa tasan puolet pienempi hippo, on pakko muuttaa periaatteitaan. Vastapuolella toisella olkapäällä istuvat hiekkapeikko ja vatsahaavapeikko. Nuo kyönit eivät ole meille tervetulleita.

Nähtäväksi jää, onnistuuko kutistuminen. Sietäisi ainakin.

Varsooko tämä ruuna keväällä? Ehkä.
Kohtalotovereita? Vinkkejä? Sana vapaa! 

22 kommenttia:

  1. Höh, säädin kommenttien kanssa jotain ja poistin Tuija sinun kommentin vahingossa. :(

    "Niin samoja mietteitä... Tosin meillä kyllä voi liikuttaa ponia mutta en nuorta 4veetä ala ajamaan kuin max.4krt/vko. Heinät minimissään verkoissa ja poni näyttää jumppapallon nielaisseelta. Okei, on se laihtunutein mutta hyyyvin hitaasti. Hiljaa hyvä tulee ;) Aikamoinen pattitilanne teillä, ei kai tuossa voi muuta kuin vähentää heinät minimiin ja antaa havuja nakerrettavaksi."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, pattitilanne... Sitten kun ei ole ruokaa eikä muutakaan tekemistä, tuhotaan ympäristö eli järsitään aitaa, kaivetaan hiekasta juuria (aitojen alta) ja silleen. Toivon vain tarhauslupaa ylemmiltä voimilta, jospa jalka olisi sen verran toipunut. Sen näkee vain ultralla sitten alkuvuodesta.

      Poista
  2. Täällä kohtalotoveri ilmoittautuu, tosin sillä erotuksella, että meillä kaikki viime kuukausien lisääntynyt mitta vyötäröllä ei johdu pelkästään syömisestä, sillä onhan tuo maha pyöristynyt myös varsan takia. Ristiriitaista puuhaa, kun sairaslomalaista ei saa liikoja liikuttaa, mutta ei tiinettä tammaa missään nälässäkään voi pitää. Mä uskon vakaasti, että takaisin normimittoihin päästään sitten, kun varsa pihalla ja voidaan (toivottavasti) liikkua normaalisti. Kyllä teilläkin takaisin sporttisiin mittoihin päästään, kunhan jalkavaivat hellittää sen verran, että pääsette harrastamaan liikuntaa enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pojat liikkuisivat tarhassa melkoisesti, joten sekin lienee yksi syy, miksi läski nyt vain lätisee... Jos kaikki menee hyvin, jäävät ne keväällä taas yötä päivää ulos, joten sekin helpottaa vähän. Tosin ihan normaali tarhauskin kelpaisi. :D

      Tsemppiä teille "rantapallon" kasvatukseen! Innolla olen seurannut Vihrun tiineyttä, suorastaan jännittää nähdä, että millainen tyyppi sieltä putkahtaa! :)

      Poista
  3. Jouduin edellisen hevoseni kanssa tosipaikan eteen sen saatua käskyn leikkuupöydälle jännetupin tulehduksen kroonistuttua. Ennen leikkusta oli hevosen anestesian takia olennaista haihduttaa AINAKIN 100 kg, ihanne paino olisi ollut 150 kg pienempi. Ei naurattanut minua eikö tallinpitäjää. Kaveri irroitettiin laumasta ja tungettiin shetlanninponien kanssa samaan laumaan ja niiden ruokamäärillä se laihdutti ja myöemmin eli ihan sujuvasti, Tälle puoliveriselle 7kg päivössä hyvölaatuista kuivaheinää oli ihan maksimimäärä, niin karsealle kun se alkuun kuullostikin. Heinää pitää vaan vöhentää kunnes tulosta tulee, kylmä fakta, varsinkin jalkavaivaisella, jota ei voi liikuttamalla laihduttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts. Voin ihan hiukan tuntea piston omassa sydämessä, syypää meidänkin hevosten lihavuuteen löytyy tämän näppiksen takaa... Mutta siis joka tapauksessa, olet ihan oikeassa - sitten vähennetään siitä mitä jäljellä on. Siis heinästä. Pitää kikkailla yks juttu, mikä mulla on mielessä. :)

      Poista
  4. Ymmärrän tuskasi... Niinkuin muistat, myös Taavi kuului loppuajasta raskaaseen sarjaan. ;) 588kg näytti vaaka klinikalla ja surullisen samoja lukuja näytti myös mittanauha. Loppuajasta päästiin jo päälle kuuteen sataan, vaikka ruokaa vähennettiin kokoajana.. Ja sain vihaisen hevosen takaisin. Mutta sillä nyt oli ne omat mystiset ongelmansa.

    Heinästä on vaikea loputtomiin tinkiä, eikä teillä kyllä väkirehuruokintakaan päätä huimaa. Heinästi tinkiminen tuo mukanaan tosiaan kasan uusia ongelmia.. Mahahaavoja ja hiekkamahoja niinkuin sanoitkin.
    Oletko kokeillut laittaa kahta verkkoa päällekkäin heiniin? Meneekö liian vaikeaksi? Meillä oli loppuajasta tällä tavalla, mutta välillä meinasi jäädä heinät syömättä ja vaan helpommat verkot oli tyhjennetty. Mutta kyllä siitä nyppimällä olisi ollut ihan mahdollista syödä, ilmeisesti vaan nälkä ei ollut tarpeeksi suuri. Pikkuhiljaa tilanne kyllä parani syömisen kanssa, mutta sitten Taavi lähti pilvien päälle syömään rajattomasti. :)

    Näin myös netissä jonkun laittaneen ensin tavallisen heinäverkon ja sitten siihen päälle tiheän verkon, sekin vähän hidasti enemmän, kun yksi yksinkertainen tiheä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamallakin paukahti 600 rikki.. Fak. Muuten se on toivon mukaan ihan perusterve, vielä, kunnes saa jonkun metabolisen oireyhtymän, tätä menoa siis.

      Ajattelin seuraavaksi laittaa kaksi verkkoa päällekkäin. Kerran laitoin pyöreän pienisilmäisen verkon ja tavallisen sf-verkon, mutta sitä lähinnä pahoinpideltiin eli se aiheutti turhautumista. Pitää tosiaan kokeilla paria eri vaihtoehtoa, jospa ne helpottaisivat edes vähän.

      Poista
  5. Mulla on kerran hevonen joutunut dieetille,etupolvivaivojen vuoksi. Kyseessä oli isokokoinen sh-tamma ja ihan heinää radikaalisti vähentämällä se tehtiin. Oli kyllä tamma aika hapan tästä toimenpiteestä,mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ollut. Toinen laihtumista edistävä tekijä oli pitkät kävelylenkit ja kun niillä oli saatu vähän kiloja tippumaan,lisättiin liikunnan rasitusta asteittain. Saako Salamaa liikuttaa vielä ollenkaan vai ollaanko vielä ihan koppihoitoasteella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salama on nyt ollut itseasiassa 8 viikkoa levossa, jos laskin oikein. Kävellä saa nyt huikeat 30min päivässä. Tällä hevosella se tarkoittaa vapaata tarhailua ponin kanssa 1-1,5h (sitä ennen taluttaen alkukävelyt taluttaen). Tuosta ajasta osan seisoo toki, toki myös hiukan leikkii ponin kanssa, mutta se on äärettömän tärkeää sen päälle.

      Otan nyt joka heinäannoksesta siivun pois. Katsotaan, miten käy... ;)

      Poista
  6. Salamalle olisi ihanteellinen paikka kylmäpihatossa isolla laitumella. Alkaa olla onneksi menneen talven lumia nämä jännevaivasten pakkoseisotukset mutta varsinkin ratsupuolella näkee vielä surullisen paljon seisottamista.. Jännevammat vaatii paljon aikaa ja rauhallista liikuntaa hevosen voinnin mukaan, kun niitä seisotetaan puolihulluiksi ja päästetään vähän "tarhailemaan" niin hevonen rikkoo itsensä kun lähes
    hulluuden partaalta vihdoin pääsee liikkumaan. Lisäksi nämä kidutusmaratonit lihottaa hevosen, ainut tehtävä on syödä eikä liikkua saa. Kudoksissa ei aineenvaihdunta toimi, psyyke leviää, vamma-alueet ens
    in on liikkumattomana kunnes kylmiltään repivää liikettä (pukkiriemulaukat pienessä tarhassa).. Huomattavasti parempaan käyttöhevosennusteeseen pääsisit kun teet ne muutokset, että pollet jää ulos, vapaa heinä, muut rehut pois ja suurennat niiden tarhan niin suureksi kuin puoliso antaa myöden pihasta =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitit tähän sen, mitä hiljaa mielessäni olen miettinyt... :) Varsinkin nuorelle hevoselle psyyke on hyvin, hyvin tärkeä asia ja pari unetonta yötä on tämän asian suhteen tullut vietettyä. Mietin jopa jo puolivakavissaan tallin muuttamista pihatoksi.

      Mun piti pitää poikia ulkoruokinnassa yötä päivää pitkälle syksyyn, mutta sitten tuli kolmas heppa ja järkevämpää oli heittää kaikki yöksi talliin, koska ulkotalli on mitoitettu vain pojille. Nyt tilanne on taas eri ja joulun jälkeen kylmenee huomattavasti, joten en enää raaski jättää niitä kylmiltään ulos. ;) Harkitsen tätä taas, jos ja kun maakin vähän kuivuisi. Nyt tekee hyvää kavioillekin päästä yöksi tallin varmasti kuiville pehkuille.

      Isompi tarha olisi niin kiva juttu. Mut nyt mennään tällä. :) Tuolla "villi ja vapaa"-hoitomuodolla paranneltiin Salkun takajalat jo, siellä oli viime kesänä molemmat yläkiinnityskohdat reagoineet. Nyt tämä etujalan vika on silleen tylsässä kohdassa, kun se on sisähaarassa. Siksi noudatan ell:n ohjetta hieman soveltaen.

      Hankkarivaivat ovat siitä kurjia, että ne ottavat aikansa ja takapakkia voi tulla. Nytkin tuo oej oli monta päivää oikein nätti, kuiva ja kylmä, kunnes se taas eilen aamulla oli turvoksissa ja vähän lämminkin. Sama peli jatkui tänään. Arvatenkin on kylmätty ja jatkettu tehoa vielä savella.

      Poista
    2. Meillä muuten myös Inton syväkoukistajajänteen vamma parannettiin laitumella. Jalka parani niin priimaksi kuin vain pystyi, reilussa puolessa vuodessa ilman päivääkään seisomista. Asia on tietysti eri, sillä Into nyt ei liiemmin viittinyt riekkua, toisin kuin ehkä Salama ;)

      Poista
    3. Hih, niinpä - kyllähän ne liikkua saisi, mutta mielellään sillai siivosti, eikä Salaman tyyliin. Se on aika ninja mielestään, kun saa painia Duken kanssa. Vähän jäykkis kaikesta seisomisesta, mutta ei kerrota sitä sille... ;)

      Jalka ultrataan tammikuussa seuraavan kerran ja mikäli jalka on näillä liikunnoilla vähän parempi, harkitsen vakaasti taas kokopäivätarhausta tietyin sovelluksin. ;)

      Poista
  7. Ootko ajatellut hankkia olkea? Me tehtiin kerran yhdellä tallilla pullealle suomenhevoselle yöksi karsinaan "heinämix" kun se ehti aina hotkaista kaikki ennenko tallista ehti pois lähteä. Laitettiin heinää ja olkea sekaisin ja siinä sillä men yö mukavasti kun närppi heiniä joukosta ja pahnakin maistui. Päivällä sai tarhaankin heinää niukemmin ja pahnaa ajankuluksi. Siinä kun ei paljon ravinteita ole. Näin ei ollut mammatamma niin nyrpeänä. Toiminut myös mm. Bertalla. Alpollakin on ollut ylipaino-ongelmaa, mutta sillä on kaikki heinät pinisilmäisessä verkossa niin kestää kauemmin. Ulkona ahmii enemmän niin saa sitten yöksi karsinaan niukasti. Ja ei se enää (ainakaan) hirveän lihavalta näytä. Voi olla että tammikuussa valmentajamme on toista mieltä... ;)
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkeakin mietin, mutta toistaiseksi olen jemmannut osan heinistä havujen sekaan ja osan sf-verkkoon. Yö ei sinänsä ole ongelma, lähinnä päiväajan ruokinta. Siihen pitäisi keksiä ratkaisu ja ekana kokeiluun tulee tuo tuplaverkko. Helposti tulee heitettyä vaan heinää eteen, jotta pölvästit eivät riehu.... :D

      Poista
  8. Tuosta oljesta tuli mieleen että joku guru joskus varoitteli oljen korkeista sokereista,että uskaltaako sitä olkea hirveästi syöttää kuitenkaan? Tuo havujen sekaan piilottelu vaikuttaa ihan hyvältä keinolta ja verkot myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oljessa pelkään itse korkeaa kuitua, pitää varmistaa juomispuoli hyvin ainakin, ettei suoli mene tukkoon. Myös sokerit voivat kortisessa oljessa / heinässä kivuta mittaamattomiin. Meidän kuivaheinä on tänä(kin) vuonna aika korkeasokerista, eli sikäli saan vetää tunnin turpaan itseäni joka päivä, kun päästän ponini lihoamaan näin. Syötän tässä rinnalla matalasokerisempaa Prohay-heinää tosin myös.

      Poista
  9. Tuttua tuttua... meillä on hiekkamahat jo nyt ja ell käski silti vähentää heinää, kun on myös läskimahat. Kaikki ovat liikkuneet vähän kuka mistäkin syystä, mutta liikuntaa olisi tarkoitus lisätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon minäkin, että saataisiin pikkuhiljaa lisätä liikuntaa, helpottaisi moneen tuskaan! Salama on hiekkakuvattu kaksi vai kolme kertaa, on aina ollut tyhjä, mutta silti se pelottaa...

      Poista
  10. Ei ole helppoa! Toivotaan lunta maahan niin ei hiekkaa tarvitse miettiä.

    Torsten laihtui nopeasti, kun heinämäärä tiputettiin ja jaettiin kuuteen osaan. Se on vaan faktaa, vähemmän heinää niin hevonen laihtuu ja vatsahaavan riski on pieni kun heinä tarjoillaan tarpeeksi usein. Torsten syö päivässä 8 kg heinää, punnittuna. T tosin saa myös erilaisia väkkäreitä, kun ainakin perjaatteessa on valmentautuva hevonen. Inton kanssa tarhatessaan Into sai sitten isot yöheinät, hän kun sai reilu 10 kg heinää päivässä + erilaiset massankasvatusruuat, vanhempi heppa kun oli vaikeampi pitää sopivassa kunnossa, Setä kun ei määräänsä enempää heinää syönyt :)

    Tsemppiä laihdutukseen, se ei ole helppoa ;)) (Allekirjoittanut kun ei onnistu siinä koskaan ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika täällä, allekirjoittanut ei kans aina handlaa tätä osuutta.. :D

      Poikien ruokinta on ok niin kauan kuin olen vapaalla. Silloin on helppo jakaa minimäärä heinää useampaan kertaan. Työpäivinä heinää on lastattava eteen kerralla sen edestä, mitä saisivat muuten ja vähän extraakin, etteivät tee mitään tuhmaa. Sf-verkot kaikessa ärsyttävyydessään toimivat tässä. Annan heiniä sekä verkosta että maasta, jotta verkkoja ei tarvitsisi aina niin paljoa pahoinpidellä.

      Poista