perjantai 19. joulukuuta 2014

En haluaisi valittaa, mutta

Tämä on vähän kakka juttu, mutta olkoon.

Hepankakka on noin yleisesti ihan hieno juttu. Se on hieno asia, kun omistamaltaan hepalta tulee päivittäin vakiomäärä kakkaa. Mutta miksi minun talliini on siunaantunut kaksi ääripäätä?

Vasemmalla Salaman ja oikealla Duken karsina:

Violetit pisteet ovat kakkaa. Jos se nyt vielä ei tullut siis selväksi.

Vasemmanpuoleiseen karsinaan iskee pyörremyrsky joka yö. Se, että kakki tippuu sinne, missä hätä yllättää, pitää kasat vielä piilottaakin. Mahtavaa. Heinäbaari on rajoittanut hieman toimintaa, mutta sinnekin kakkaaminen onnistuu kyllä, jos tarve vaatii.

Sitten on case Duke. Duke pinoaa nykyään näköjään vesi- ja ruokakupitkin päällekkäin käytön jälkeen. En lakkaa ihmettelemästä tuota ponia varmaan koskaan.

29 kommenttia:

  1. Nauroin. Olen joskus puolivakavissani kyllä miettinyt, että jos olisin ostamassa hevosta kotitalliin niin haluaisin kyllä nähdä sen karsinan ennen siivousta... Ja sottapytyt saisivat jäädä ostamatta. ;)

    Tallilla, jolla käyn ratsastamassa, yksi ori on niin siisti, että se kakkii tarkalleen samaan paikkaan aina, siis kasat tulevat päällekäin. Pissojen kanssa sama juttu.

    Yksi varsa joskus kauan sitten oli sellainen, että sen karsina näytti joka aamu siltä kuin siellä olisi räjähtänyt kakka- ja pissapommi. Puhdasta turvetta ei juuri ollut, vaikka kuinka edellisenä päivänä olisi huolella siivottu.

    On niissä eroja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläpä, samaa olen pohtinut ja puolivakavasti miettinyt! :D Pääsääntöisesti asukit ovat kuitenkin olleet ihan siistejä tyyppejä, paria poikkeusta lukuun ottamatta. :D

      Poista
  2. Joo, oon varmasti yli 100 yksilön karsinoita siivonnut ja kaikkea on löytynyt kaikista sukupuolista. Siiteimpiä tammoja on ollut kaksi, ne teki pissat ja kakat yhden talikollisen alueelle. Oli nopea siivota. :D Sitten muistan lapsuusajoilta erään shettisoriin jolla oli laitumella kakka-Himalaja. Se oli about 2 m korkea kasa jonka huipulle herra ketterästi peruutti kun hätä yllätti. Tarhoja ei siihen aikaan siivoiltu edes ihan joka vuosi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan nähneeni myös näitä kakkavuoria, joita saattoi olla tarhassa yksi tai useampi. :D Mainioita nuo ponit!

      Poista
  3. Mulla ollut pari ruunaa viime vuosina, toinen tuollainen siisti poitsu ja toinen joka paikkaan kakkija....toinen oli niin hirvea etta tallin omistajakin paivitteli etta miten paljon hevonen voi kakata paivassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sukupuoli-siisteysjakauma on mennyt aika 50-50, loppujen lopuksi... :D Pitkälti se riippuu varmaan siitä, millainen emä on ollut. Loput sitten sattumaa ja muuta.

      Poista
  4. Dukella varmasti vaikuttaa kun oli pitkään orina..? :)

    Mutta on kyllä ihanaa, kun meilläkin pojat kakkivat täsmällisesti pihaton perälle samaan paikkaan! Niin helppo siivota, ja koko muu pihatto pysyy puhtaana. Pissapaikkakin niillä on yhteinen. Myös laitumella on selvät kakkapaikat, satunnaisia kasoja muuallakin, mutta pääasiassa hyvin selkeät alueet. Jee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toini oli myös supertarkka ja -siisti. Duken kanssa yhdessä kakkivat tarhan takasivulle, sieltä oli helppo siivota kököt pois joka toinen päivä. Salaman tarhan saa siivota melkein kaksi kertaa päivässä.

      Duke on "lapsuudessaan" ollut karsina-asukki ja Salama pihatossa. Liekö silläkin jotain merkitystä oriuden lisäksi. :)

      Poista
  5. Mun shettistammani tekee Duken tavoin niin siististi kakit/pissit yhteen kasaan; niin ihanan helppo siivota! 4v suokkitammani on tähän syksyyn asti kakkinut ihan kohtalaisen siististi, mutta nyt syksystä lähtien kikkareita on ollut levitettynä aivan joka puolelle karsinaa; raivostuttavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin tuntea tuskasi.... :) Meilläkin on jaksoja, kun Salama on selvästi petrannut, mutta varsinkin vähän pidemmän yön jälkeen karsinasa on käynyt joku tehosekoitin vielä.

      Pidän itse paksua kerrosta turvetta, joka saa patjautua aina ajallaan. Päällä on kuitenkin paksu kerros irtoturvetta. Se tulee Salamlla kieputettua ympäri päivittäin tehokkaasti.

      Poista
  6. Kai vaan noilla shettiksillä on ruhtinaalliset tilat kokoonsa nähden. Napilla on myös wc ja kaikki tip top että menis varmaan kevyseti viikko samassa karsinassa ilman siivoamista eikä siltikään näyttäis siltä miltä esim. Alpon kanrsina, joka muistittaa Salaman boxia :D Oona on toki Rinsessa ja kakkaa vaan yhteen reunaan mutta kiimassa pissii joka paikkaan.
    -H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten teillä muuten tarhassa kakitaan? Meillä Oonalla on kakkapaikka yhdessä kulmassa ja kakkii sinne niin liki aitaa että aloin yhdessä vaiheessa ihmetellä jo, että kiertääkö aidassa sähköä ollenkaan... Alpo kakkii sinne tänne ja Nappi uskollisesti aina toisten papanoitten päälle.

      Poista
    2. Sekin on totta, että karsinan kokokin vaikuttaa varmasti siisteyteen. :)

      Tarhassa Salama jatkaa samaa sekasotkua. Kakkii sinne, missä hätä yllättää. :D Esimerkiksi heinälaarin äärellä tekee kasan, astuu sivuun, tekee kasan, astuu sivun ja tadaa, päivän päätteeksi heinälaarin ympärillä on paskavalli. :D

      Duke taas kakkii ihan aidan alle samaan tapaan kuin teilläkin, lisäksi merkkaa sitten muiden eli nykyään pelkät Salaman kasat.

      Poista
    3. Elämä olis helppoo jos oli vaan shettiksiä :D
      -H

      Poista
  7. Tämähän on puhuttava aihe. ;D Tuli mieleen vielä yksi ori, joka aina pissaa ihan karsinan seinän viereen. Olemme omistajan kanssa ihmetelleet, miten se siinä onnistuu.

    Emän siisteystasolla on varmaan merkitystä. Mutta sitten taas kun olen hoitanut yhden ja saman siistin tamman jälkeläisiä niin niiden siisteystaso kyllä vaihtelee.

    Yleisesti ottaen oriit tuntuvat olevan siisteimpiä, niillä on usein tarhassakin vessa erikseen. Toisaalta tunnen kyllä monia siistejä tammojakin. Ruusa on karsina-asukkina ollut sellainen kohtalaisen siisti ja nyt pihatossa sillä ja tarhakaverilla on tarhassa selvä vessapaikka, mutta muuallakin on kasoja.

    Kerran juttelin yhden kotieläinpihan pitäjän kanssa, hän sanoi ettei voisi koskaan laittaa poneja ja alpakoita samaan tarhaan. Alpakat kuulemma siisteinä eläiminä saisivat slaagin, kun ponit kakkivat joka paikkaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paska puhuttaa! :D

      Eli lopputulema tässä lienee se, että yksilöissä on tosiaankin eroja, oli sitten siisti emä tai ei. :D

      Mä voisin haluta nähdä järkyttyneen alpakan. :P

      Poista
    2. Mun edesmennyt pikkuoripoika pissi samaan nurkkaan kuin kakki, jopa näyttelyreissuilla vermossa eli ihan vieraassa paikassa, jossa hyöri karsinassa kuin väkkärä. Sielläkin pisut ja kakit löytyi toisesta takanurkasta siististi.
      Mieten myös, että miten toimittaa ne nestemäisetkin asiansa sinne nurkkaan, seisooko takasillaan seinää vasten vai miten? Tammoilta tuo vielä onnistuu helposti.
      Tällä on kyllä emäkin siisti ja niiden karsina oli helppo siivota silloinkin kun asuivat yhdessä. Emä tosin on helpompi jos ei ole missään jättikarsinassa, kun se ei aina jaksais peruutta ihan takanurkkaan ja jos liian iso niin saattaa ruveta kiertämään kehää.

      Poista
    3. Mitä jos ruunan "se" eli vehje on ihan kiva, mutta vähän käyrä vaikka vasemmalle? Tällöin onnistuu ihmepissat seinänkin viereen vallan mainiosti. ;))

      Poista
  8. Mainio päivitys piirroksineen! Meillä kuuluu karsinanputsaus hintaan, mutta tarhassa kyllä näkee heti tuon siisteystason, siellä kun ovat koko päivän. Kaksi aikaisempaa tammaa olivat sellaisia "vessa ja ruoka erikseen" -tyyppejä. Tää uus, voi jeekula! Kakkii heiniensä päälle ja mene samaan kasaan vielä lepäilemäänkin. Oikeen pikkupossu. Ei sentään kaki vesiastiaan/ruoka-astiaan, niinkuin jotkut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, Salama lopetti ruualla sotkemisen heti heinäbaarin jälkeen! :D Sitä ennen homma oli yhtä heinä-paska-pissa-turvesotkua. Helpommalla olisi päässyt joka päivä, jos olisi tyhjentänyt koko karsinan silloin... Mutta onneksi löytyi tuo heinäkaukalo! Sen ainut huono puoli on se, että sen pohjalta on vaikea tämmösen lyhyen ja paksun kerätä kakkat...

      Yksi paikka meilläkin on, minne Salama ei kaki ja se on vesiastia ulkona. Tosin varmaan tänään sielläkin on sitten bonuspisteet odottamassa...

      Poista
    2. Liisa, tulevatko sinun ja Cocon seikkailut vielä joskus julkisiksi? Harmittaa, kun blogi on piilossa. :)

      Poista
    3. Mää olen myös kaivannut, Liisa, teidän uusia kuulumisia!!

      Poista
    4. Se tunne, kun yrität avata yhtä lemppariblogeista ja ruutuun lävähtää teksti "tämä blogi on vain kutsuttujen lukijoiden käytettävissä". :D

      Poista
    5. Avattu on, piti laittaa hetkeksi jäähylle, arvaatte varmaan miksi....

      Poista
    6. Jee! :D

      Ja varmasti arvaan. En ehtinyt lukemaan viimeisimpiä, mutta voin vain arvata... Ihmiset ovat netissä ihan uskomattomia aika ajoin. Been there, done that...

      Poista
  9. Liekö minun ruuna sitten tämmönen siisteydensipuli kun karsinassa kakka aina yhdessä takanurkassa, jos on muualle kakannut niin minua ihan alkaa mietityttää kuin on noin 'levoton' ollut.. Ja tätä on 10 vuotta kohta katsottu että ihan tapa taitaa olla. Ja tarhassa tämä kakkaa kaiken yhteen vuoreen jonka päällä tykkää sitten seisoskella kuin mikäkin kukkulankuningas.. Näillä jääkeleillä sitä on vaikea siivota niin pääsee aina sen verran kasaantumaan että pääsee elvistelemään tarpeillaan.. :D Ja suokki kyseessä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa sellaiselta jämptiltä ja perussiistiltä kaverilta. ;) Sellaiset ovat jees!

      Meidän Salama nyt vaan on näköjään päättänyt, että mistään asiasta ei kannata tehdä liian helppoa, johan se olisi lähempänä normaalia...

      Poista
  10. Meillä myös tamma kakkaa vain yhteen nurkkaan ja pissaa toiseen. Jos tamman karsinasta löytyy kakkaa keskeltä karsinaa se järkyttyy. :D Entinen ylläpitoponini, connemararuuna pasko taas vähän minne sattuu ja sillä oli myös vesiastiat ja ruoka-astiat täynnä kakkaa...

    Miten muuten Toini kakkasi karsinaan? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toini oli tosi siisti karsina- ja tarha-asukki! :D Karsinassa takanurkka oli kakkapaikka, sama oikea nurkka oli tarhassakin samaan tyyliin kakkapaikka.

      Samoin meidän aiemmat tammat ovat pääsääntöisesti olleet ihan siistejä. Toinin emä oli samanlainen, Fanni-tamma pikkasen epäsiistimpi, Sohvi-suokki suht siisti ja ponit tosi tarkkoja.

      Vesiastiakakka on mun mielestä ehkä pahin. Vinyylit käteen ja kauhomaan...

      Poista