keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kavioita tusina, kenkiä kahdeksan

Menneen kesän menomonoja: Vasemmalla Salaman 1-koon kesäkengät ja oikealla Duken 6x0:t.
Olen jo pidemmän aikaa vilpittömästi halunnut kokeilla, miten harrastehevonen pärjää kengättä.

Viime talvena kokeilu päättyi siihen, kun Salama (silloin villi ja vireä 2v.) liukasteli sen verran, että hokkikengät katsottiin tarpeellisiksi. Sillä kun jalat liikuttavat vartaloa enemmän kuin pää. Sille kengät ovat todettu parhaaksi vaihtoehdoksi sittemminkin. Kengityskäyttäytyminen vaatisi tosin pientä petrausta - tai no, mikäpä 3vee ei olisi vähän tuhma seistyään viikon sairastarhassa. Energiaa piisaa siis. Duke taas ohuiden kavionpohjiensa takia vaatii kengät alleen, jos sitä meinaa liikuttaa muuallakin kuin pehmeällä hiekkakentällä.


Nyt meillä on sitten Toini. Se oli ollut viime keväästä asti kengättä laitumella ja kaviot olivat vahvistuneet hurjan hyviksi. Kengittäjä vähän murheissaan löikin sille syyskuussa kengät, kun allekirjoittanut niin halusi tehtävän.

Mieli voi kuitenkin muuttua. Vaikka Toinin karva ei olekaan kasvanut, ovat kaviot ja jouhet venyneet. Se saikin vielä pitää rautakenkänsä, jotta kavio vähän kasvaa vielä. Parin - kolmen viikon päästä viimeistään napataan kengät pois ja tadaa, oikea kokeilujakso ilman kenkiä voi alkaa. Sinänsä vähän sarkastista, että tallin helpoin kengitettävä jätetään kengittämättä - no, ainakin on sitten enemmän aikaa painia tallin teiniosaston kanssa.

Toinin liikunta tällä hetkellä on hyvin kevyttä. Siten uskon sen pärjäävän hyvin ilman kenkiä. Talveksi toki varustaudutaan varmuuden vuoksi "heppalenkkareilla", joissa on hokit alla.

Salama testasi viime syksynä Cavallon Sport Bootsit. Samanlaisia meinattiin kokeilla Tonellekin.
PS. Tone teki eilen ehkä elämänsä ekan virheliikkeen! Toin sitä ja Dukea illalla sisään ja kun olin laittamassa Dukea karsinaan, nappasi kurissa ja nuhteessa elänyt Toini salaa tallin pöydältä porkkanan. Tammalla oli aika mairea ilme sen jälkeen. ;)

4 kommenttia:

  1. Meillä samat tossut alla, viikonloppuna saa isäntä kiinnittää hokit niihin alle ja saapi tulla liukkaat sitten :) Toivon että ajavat myös talven liukkailla asiansa, sillä en haluaisi enää kenkiä pistää alle, mutta jos tarve vaatii niin sitten laitetaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä päin ei ole vielä pelkoakaan pakkasista, ikävä kyllä... Saisi jo pikkuhiljaa tulla sitten se talvi, niin ei joka paikka olisi niin lits läts. Tosin jos tässä aikoo kengättömänä kekkaloida, niin kivempi toki tämä sula kenttä-mode. :D

      Poista
  2. Roopehan olo kengättömänä viime kevääseen saakka ja toimi ihan hyvin, kun liikuntaa 2 ja 3veenä oli vaan se pari kertaa viikossa.. Nytkun liikutaan enempi ja paljon maastossa, on kengät ihan ehdottomat, muuten kuluu ja vieläpä niin kovin epätasaisesti :/. Mutta onnea kokeiluun, itsekin pitäisin kengättä jos olisi mahdollista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama oli Salamallakin tavoite, mutta toisaalta hyvä nyt, kun sillä on kaikenlaisia jalkavaivoja, että pysyy kaviot kunnossa näin. Muuten sillä oli ihan ok ja priimat kaviot kyllä. Talvella varsinkin kaikenlainen liukastelu pitää saada minimiin.

      Toini otaa ainakin tulevan talven tosi iisisti, joten pärjännee ilman rautakenkiä. Sen näkee sitten. ;)

      Poista