sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Miten valitsen varusteita hevosilleni (osa 2)

Tässä luvattu TOP5-lista ekan osan "miten valitsen varusteita hevosilleni" jatkoksi. Olikin vaikeampaa kuin luulin. Lopputuloksena aika hieno värisuora.

1. Kannettava satulateline


Tästä on tullut minun luottoystäväni ja siitä syystä se ansaitsee ykköspaikan. Kannan sitä nykyään mukanani melkein kaikkialle, jos reissut ovat hevosaiheisia. Este- tai yleissatula sopii siihen kuin nakutettu, alle saa kasattua lisää tavaraa (mm. satulavyön, pari harjaa, kypärän, hanskat, leipäpussin) ja pukki on kevyt siirrellä. Siitä huolimatta se kestää myös istumisen. 

Teline mahtuu farmarin takaluukkuun ja satula kulkee siinä turvallisesti ja asiallisesti paikasta toiseen, minulla kun ei ole satulakaappia trailerissa. Kotona pukki kuljettaa Salaman ratsuvermeet näppärästi kottikärryissä paikasta A paikkaan B.

Teline on hankittu viime talvena Horzelta. Omaa suosikkiväriä tunnustaen tuli valittua luonnollisesti kivoin väri monesta kivasta värivaihtoehdosta.


2. Charles Owen Wellington Classic kypärä 


Toinen CO-kypäräni - oikeastaan ainut malli, mikä tuntuu mukavalta päässä vuosi toisensa jälkeen. On tullut testattua GPA:t ja muut, mutta omaan päähän Charles Owen on mukavin. 

Ilman kypärää ratsastaminen on mielestäni niin ammattilaisilta kuin amatööreiltäkin silkkaa tyhmyyttä, varsinkin nykypäivänä. Siinä ei ole mitään coolia, jos makaa vihanneksena letkuissa toisten armoilla sellaisen tapaturman jälkeen, minkä olisi voinut asiallisin turvavarustein estää.

3. Freejump jalustimet

Ensimmäisen kerran nämä nähtyäni en voinut uskoa silmiäni - karseat, rumat, hirveät, yöks! Eksyin kuitenkin tutkimaan näitä netissä sekä liikkeessä ja vakuuttavan myyntipuheen jälkeen olin aivan varma, että nämä voisivat olla hyvät meille. Loistavat käyttökokemukset myös vahvistivat tätä tunnetta. Pienenä lisänä tuli myös tuo väripolitiikka - puskissa on kiva viuhahdella värikkäissä jalkkareissa.

Kun näitä vihdoin ensi kerran testasin, olin todellakin myyty. Sitä eroa tavallisiin jalustimiin ei oikein voi sanoin selittää. Joskus aikoja sitten polvieni ollessa terveet, olin sitä mieltä, ettei jalustimilla ole mitään väliä. Sittemmin ekojen vaivojen tultua havaitsin nivelletyt jalustimet parhaiksi. Sitten tulivat nämä: Polvet eivät ole särkeneet kertaakaan hankittuani nämä jalustimet. Tavallisten jalustimien kanssa jo pelkkä pätkä käyntiä saa aikaiseksi päiviä kestävän viiltävän polvisäryn.

Myös turvallisuusnäkökulma on näissä vallan mainio: Jalka ei kovin helpolla voi jäädä kiinni jalustimeen eikä se siitä muutenkaan irtoa, ellei tapahdui ihmeitä. Laatassa on hyvä grip-pinta ja muotoilu, joka pitää jalustimen aina oikeassa asennossa. Tätä voi vielä parantaa Freejumpin omilla jalustinhihnoilla, mutta itse olen tyytynyt ihan tavallisiin pehmeisiin hihnoihin.

Sain muuten kaverinikin hankkimaan tällaiset, kun hän kokeili minun jalustimiani. Eli ovat oikeasti hyvät, vaikka maksavatkin monen mansikkarasian verran!

4. Hoitolaukku

Ihmisvauvoilla on hoitolaukut. Niin myös hevoslapsilla. Olkoonkin, että omani hätyyttelevät jo teini-ikää, tarvitsevat ne yhtälailla oman hoitokassin, mihin mahtuu olennaiset hoitoaineet ja -tarvikkeet. Kassimuotoisen kassin olen havainnut parhaaksi, koska se säästää tilaa ja vetää muutenkin sisäänsä isomman arsenaalin purkkeja ja pulloja kuin kovareunainen perinteinen harjalaatikko.

5. Enkkuviltti


Se ainoa oikea villaviltti. Tämäkään ei kai ole ihan aito, mutta on jo wanha kuin mikä. Meidän matkassa se on roikkunut seitsemän vuotta ja palvelee edelleen niin hevosta kuin ihmistäkin. Siihen on kiva kääriytyä maastolenkeillä ja kärryajeluilla - yhtälailla se lämmittää katsojaa pakkaspäivänä maneesissa ja toimii silti maailman parhaana kuivatusloimena pesun jälkeen.  

Muita suosikkeja: Mountain Horsen nahkasaappaat (itselläni jo neljännet menossa!), Aubiosen talikot (samainen yksilö on työskennellyt meillä viisi vuotta ja selvittänyt jääkikkareet kuin kesähelteetkin aina yhtä uskollisesti), Roecklin hanskat, Eskadronin neliöhuovat ja riimut, Albionin satulat ja ja... 

8 kommenttia:

  1. Kiva toi satulapukki, en oo tollaseen törmännytkään Horzella käydessäni, pitääkin pitää silmät auki ens kerralla.
    Mäkin vannoin ennen aubiosen talikoiden nimeen, mutta ne särkymättömiksi luvatut, hiukan kaarevapiikkiset joita mm. agrimarket myy (värejäkin löytyy pinkistä lähtien) on vielä paremmat. Keväällä tarhojen siivouksen yhteydessä nosteltiin kiviäkin (eikä ihan pieniä siis) niillä eikä nuo sanoneet mitään. Niissä on takuu, et jos menee rikki niin saa uuden tilalle (näin ainakin agrimarket lupasi viime vuoden (-13) hevosmessuilla mistä eka ostettiin).
    Voin siis suositella lämpimästi seuraavaksi sellaista. Aubiosessa lisäksi lyhenee ahkerassa käytössä piikit, noissa ei..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs olekaan moiseen törmännyt - pitääkin jossain vaiheessa käydä kurkkaamassa Agrissa noita. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Kaipailisin juurikin tuollaista satulapukkia, mutta niitä ei taida Horzelta enää saada. Vai onko niitä ollut nettikaupassa ollenkaan? Onko tuo jotain merkkiä, mahdetaanko niitä myydä missään muualla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat jossain kohtaa pois verkkokaupastakin, mutta nyt löytyy taas muutamaa väriä...

      Poista
  3. Jaa saahan niitä, huomasin vasta nyt että tekstissä olikin linkki suoraan tuotteeseen :) pitääpä laittaa satulapukki tilaukseen! :)

    VastaaPoista
  4. Onko noi free jumpit hyvät normaalien hihnojen kanssa kun kaikki sanoo että pitää olla niitten omat hihnat että ne antais kaiken irti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin toimivat mielestäni ihan tavallistenkin hihnojen kanssa. :)

      Poista