sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kuinka paljon hevonen liikkuu vaikkapa öisin


No eiväthän ne liiku, ne nukkuvat pää pellettityynyn päällä timotei suupielessä ja näkevät kauniita unia koko yön.

Tai sitten ei.

Kenttä 31.5.2014 klo 19.30, juuri lanattuna:


Sama baana 1.6.2014 klo 6.00:


Erityistä liikehdintää on siis harrastettu portin seudulla (ei näy kuvassa) ja tarhan kauimmaisessa päädyssä ruohotarhan portin lisäksi. Ei huono pojat.

Tiedätkö sinä, kuinka paljon hevosesi liikkuu päivittäin sen oman liikutuksen lisäksi?

20 kommenttia:

  1. Verrattuna muihin tallin hevosiin omani liikkuu tosi paljon varsinkin nykyisin, kun sillä on tarhakaveri. Ruuna on juuri sellainen köpöttelijä, joka vaeltelee pitkin tarhaa. Toki se myös välillä vain seisoskelee esimerkiksi syönnin jälkeen. Yöthän se sitten joutuu seisomaan karsinassa, mutta pyrimme käymään liikuttamassa heppaa aina illakseltaan niin, että se joutuu olemaan vähemmän aikaa sisällä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksilöiden välillä on paljon eroja! Olen huomannut, että ruunat ja orit liikkuvat enemmän kuin tammat. Tämä tutkimus tehty tosin puhtaasti mutu-tuntumalla. :)

      Poista
  2. Kyllähän ne liikkuu, kun siihen annetaan mahdollisuus. :) Hyvin havainnollistavat kuvat, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain. :)

      Meillähän on varmaan hevosen näkökulmasta maailman virikkeetön ja tylsin tarha, koska se on tasainen, enemmän neliö kuin pitkä ja kapea ja vieläpä hiekkapohjainen. Hyvin ovat pojat kuitenkin viihtyneet, kun on oksia ym. näperrettävää. Ainoastaan keskitalvella johonkin puutostilaan ne ovat nyt kahtena talvena järsineet lauta-aitaa. Siitäkin huolimatta liikkuminen kiinnostaa, eli ei huono juttu ollenkaan.

      Poista
  3. Hevosurheilussa oli joskus aiheeseen liittyen hauska juttu, jossa laitumella olevia hevosia oli tarkkailtu koko yön ajan ja laitettu ylös tunti tunnilta mitä ne tekivät.:)

    Meillä asuu kyllä sellaisia laiskureita, että eivät nuo kamalasti liiku vaikka mahdollisuus siihen olisi. Mutta on siinä rauhallisuudessa hyvätkin puolensa: eivätpähän juuri koskaan ole teloneet itseään tai toisiaan tarhassa riehumisen takia. Kunto on näille kyllä hankittava lenkillä käymällä, nämä eivät juuri itse itseään treenaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin jostain kaivaa tuo numero, lopetin HU:n tilaamisen nimittäin jo aikoja sitten.

      Salama on nyt asunut yötä päivää pihalla helmikuusta alkaen tänä vuonna ja se on tehnyt sille hyvää. Pöllöenergiaa ei pääse tulemaan niin paljoa ja näin loukkaantumisriski on pienempi. Lisäksi liike on lääke ja se pitää sen vetreänä. Hyvä siis, että kävelee paljon. ;)

      Poista
  4. Meillä yöllä tallustellaan reippaastikin,olen joskus hiipinyt tutkimaan pihaton elämää yöllä! Päivällä torkutaan aika tarkkaan klo 11, auta armias jos silloin pitää lähteä ratsastamaan niin tulee kyllä happamia katseita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman olen huomannut! Iltaisin ja yöllä nuo omatkin ovat kovin aktiivisia. Joskus olen yöllä herännyt johonkin ja kurkannut valoisana kesäyönä ulos: Siellä ne ovat voineet vetää täyttä rallia yöllä klo 2. :D Aamupäivä menee taasen nukkuessa ja se onkin havaittu parhaaksi ajankohdaksi mm. ratsastaa Salamalla. Iltaisin se on heti virkumpi.

      Ovat tainneet hevoset tulla omistaajansa, ainakin meidän tapauksessa...

      Poista
  5. Minkä kokoinen tuo kenttä on? Laajennan juuri omaani Avantilla <3, ja huomasin, että siitä on tullut ihan kummallisen muotoinen. Toiseen päähän mahtuu 5m isompi pääty-ympyrä kuin toiseen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kentän ratsastusala on n. 20 x 30. Haaveilen myös laajennusosasta, mutta katsotaan nyt... Varaa olisi

      Eiks Avant mene suoraan? ;))

      Poista
    2. Ei ole minun syyni! Alun perin urakoitsija on tehnyt kentän toisesta pitkästä sivusta vinon ja nyt kun olen jatkanut vanhojen linjojen mukaan, kentän toinen pääty laajenee ja laajenee. Toista päätyä ei ole varaa edes laajentaa, joten tuleepa sitten toisesta päästä isompi kenttä. Se on pienempi paha kuin se, että toinen pitkä sivu olisi kaareva!

      Poista
    3. Totta tuokin. :) Eikä se varmaan sinänsä haittaa, vaikkei ihan neliskanttinen ole, pääseepähän ainakin menemään suoria linjoja. :)

      Poista
  6. Meillä siirtyi neljä vuotta sitten hevoset tallista pihattoon ja epäilin sen etuja vahvasti. Mutta nyt täytyy myöntää että se oli paras veto pitkiin aikoihin =) Hevoset ovat yli 2ha alueella läpi vuoden ja ovat todella hyvässä kunnossa henkisesti ja fyysisesti. Yöt näyttäisi olevan jopa aktiivisempaa aikaa kuin päivät, oikeen hirvittää miten paljon ne on joutunut seisomaan karsinassa ennen, vaikka hengissä ovat toki selvinneet ;)Miinusta tulee heinämenekistä ja jumalattomasta talvikarvasta. Plussaa siitä että ovat ehjempiä, rauhallisempia ja terveempiä. Enkä kaipaa joka päiväistä tarhaus ja karsinan putsaus sessioita, vaikka toki pihaton kuivitus ja väkirehujen syöttö vie pihatossakin päivittäin aikaa, niihin ei vain tarvitse olla niin sidottuina ajallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän vielä tallin tallina ja hevoset kovimmilla pakkasilla ja märimpinä aikoina siellä, mutta ulkona saavat olla kelien salliessa muuten 24/7. On ollut erittäin hyvä ratkaisu. Kuiviketta menee ulkotalliin tuplasti, mutta se on pieni paha siihen nähden, että hevoset voivat hyvin ja mikä parasta, itsekin voi nukkua joskus tunnin kaksi pidempään. ;)

      Poista
    2. Meilläkin on talli olemassa ja käyvät päivittäin karsinoissaan syömässä väkirehut sekä huonoimmilla säillä (eli kun on +- 0 ja sataa räntää vaakatasossa) ovat yön joskus sisällä. Pakkanen ei meinaa mitään, mutta kun sataa syksyllä 3kk jäistä vettä on hyvä pistää välillä yöksi kuivumaan.. Tämmöinen järjestely tuskin onnistuu muualla kuin kotitallilla, tuskin missään voi varata pihatto ja karsinapaikkaa pollelle.. Ei pihatto tosiaan rahaa säästä, mutta muuten olen ollut erittäin tyytyväinen!

      Poista
    3. Asensin tänä keväänä ruokakupit ulos, nyt ne voivat syödä omat väkirehut iltaisin siellä. Ennen meilläkin käytiin sisällä syömässä. :)

      Ja ihan totta - kotona saa pitää hevosiaan just niin kuin haluaa. Suuri etu ja plussa.

      Poista
  7. Mielenkiintoista! Sanon minä jonka hevoset nukkuvat onnellisesti karsinassa, myös kesäisin :) Se on varmaan tottumiskysymys - niin hevosille kuin niiden omistajille.

    Tarhassa liikkuvat kyllä paljon, ja joskus olen miettinyt, että pitäisi asentaa askelmittari loimeen tms. Puhelimen sporttracker olisi paras mutta eihän niissä akku kestä koko päivää ;) Enkä ehkä haluis että ponit vastailis omiaan mun puheluihin ... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tässä miettinyt, jos tuollaisen Polar Loop-rannekkeen köyttäisi Salamaan pari päivää kiinni... Millaisia lukuja ja tilastoja mahtaisi tulla? :D

      Poista
  8. Meillä on laumassa varsa ja kaksi toipilasta (tai no ollaan rehellisiä, ikuisia liikuntarajotteisia), joista ketään ei erityisesti liikuteta. Talvella tuoreen lumen jäljiltä näki, että ne tallasivat 0,5ha tarhan melkein joka kohdasta yhdessä yössä. Eilen katselin ihmeissäni, kun aikuiset kiersivät kentällä uraa monta kierrosta. :D Mitä lie niiden päässä liikkui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin saman talvella, kenttä oli äkkiä täynnä kavionjälkiä uuden lumen jälkeen. Nämä varsinkin innostuivat vielä painimaan erityisen paljon, kun tuli lunta. No, täällä sitä lunta ei juurikaan menneenä talvena ollut, mutta kuitenkin.

      Nämä tekevät myös monenlaisia koreografioita kentällä - on ympyrää, täyskaartoa ja vaikka mitä. ;)

      Poista