maanantai 16. kesäkuuta 2014

Keep it simple

Olen aina suosinut hevosteni kanssa hyvin yksinkertaista ruokintaa: Paljon heinää, lisänä kivennäinen ja ehkä jotain kotimaista täysrehua, jos tarve vaatii. Suomalaista siksi, että niiden on pakko olla hyviä.

Mielestäni hevosen ruokinta on aika simppeli setti muutenkin: Jos hevonen on laiha, anna sille enemmän ruokaa. Vastaavasti, jos se on lihava, anna sille vähemmän ruokaa.

Mutta mitenkäs selitän tämän Salaman (ja vähän Dukenkin) ruokavalion?
+ heinä.
On pellavarouhetta, yrttirehua, kivennäistiivistettä, sinkkilisää ja nivelvalmiste tukemaan kasvua ja niveliä eläinlääkärin suosituksesta. Herkkupaloina porkkanaa ja näkkileipää. Viimeiseksi mainittu jos mikä pitää miehen tiellä, näkkäristä on tullut Salaman uusi superfood. Sen perässä se kiipeää vaikka lyhtypylvääseen. Duke selviää säkkirehujen lisäksi vain yhdellä biotiinipurkilla.

Pojat ja näkkileipäautomaatti.
Pakko myöntää, että sen reilun puolen vuoden aikana, mitä Salama on noita "ulkomaan ihmeitä" ruokalistallaan pitänyt tasalaatuisen kuivaheinän lisäksi, on sen karva entistäkin kiiltävämpi, kutinoita on vähemmän ja yleisilme on muutenkin hyvä. Eikä ole kurarupea, riviä tai vatsavaivoja. Siispä sen enempää perustelematta, pidämme suosiolla tämän purkkiviidakko-yrttihifistelylinjan. ;)

6 kommenttia:

 1. Itsekin ajatuksissa ja puheissani suosin yksinkertaista ruokaa, mutta harva tietää että satulahuoneessa odottaa kunnon purkkiarmeija.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainut anonyymi purkkiviljelijä. ;)

   Idea tähän synninpäästöön lähti siitä, kun tein hevosten hoito-ohjeita ja Salaman ruokintaosio ei ollutkaan ihan simppeli. Mitta sitä, mitta tätä... Noh, pieni hifistely sallittakoon. ;)

   Poista
 2. Olen samaa mieltä yksinkertaisuudesta, mutta silti meillä on soijaa, pellavaa, kauraa, kivennäistä, greenlinea, vehnälesettä, valkosipulia, oluthiivaa ja yrttejä. Kaikki eivät syö kaikkea, mutta kun ottaa huomioon, että väkirehut mitataan deseissä, eikä litroissa, tarvitsisikohan niitä olla niin montaa laatua... Vehnälesettä en enää osta, kunnes loputon säkki loppuu (on kestänyt yli vuoden ja vielä on melkein puolet jäljellä).

  Ruokinta on minusta yllättävän monimutkaista. Parhaimmassa kunnossa on oma köpöttelyheppani, tosin kai se voisi kiiltää vähän enemmän. Shettiksellä kaviot eivät tahdo kestää sokeria siitä huolimatta, että se on hoikka, eikä pitäisi olla mitään metaboliseen oireyhtymään viittaavaa. Sitten on vielä yksi kamala kaakki, joka karvanvaihdon aikaan laihtui niin, että luut törrötti. Sitten se kasvatti mahaa ylimääräisillä heinillä ja nyt kylkiluut näkyvät edelleen ja myös osa muista luista tuntuu aika selvästi. Siitä huolimatta se on vähän plösön näköinen. Hevonen on 15-vuotias ja ollut koko ikänsä joutilaana ja nyt sairaslomalla, joten se selittää rujoa ulkomuotoa. Kauhean vaikea muokata, jos ei voi liikuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, eli rehua syödään vähän sitä ja vähän tätä, mutta kuitenkin niin, että niistä on jotain hyötyäkin.

   Salama on aiempina vuosina kärsinyt lievistä iho-oireista, on hangannut häntää, sillä on ollut kurarupea ja ihottumaa ympäri vuoden jne. Kerranhan se söi melkein kuukauden sulfakuurinkin pahaan kurarupeen, mikä levisi yhteen jalkaankin paksun rivin muodossa.

   Sittemmin olen lisäillyt sen ruokalistalle kaikkea ihoa ja vatsaa helliviä juttuja, joista on ollut selvästi apua. Nyt mitään ei uskalla jättää poiskaan. ;)

   Poista
 3. No täällä ihan samoissa vesissä uidaan. ;D Yksinkertainen on kaunista ja silti hevonen syö monesta purkista. Itse olen tosin puolustellut tätä sillä, että se syö tarkasti sitä mitä haluan, eikä mitään ylimääräisiä aineita, kun syötän kaikki eri purkeista (oluthiiva, greenline, ruusunmarja, hampunsiemen, nivelaine, mahdolliset yrtit vaihtuen tilanteen mukaan..). Noh, meilläkin karva kiiltää ja hevonen voi paremmin kun koskaan, joten..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan - jos homma toimii, niin miksi vaihtamaan hyvää huonompaan. ;)

   Vuosia käytin Racingin rehuja, mutta mutta... Vaihtamalla parani, ikävä kyllä.

   Poista