maanantai 4. marraskuuta 2013

Sairastuvalta hei


Tänään on hoideltu kaikenlaisia terveydenhoidollisia toimenpiteitä:
  1. Pojat osallistuvat Helsingin yliopistolla tehtävään suolinkaistutkimukseen, jossa etsitään ivermektiinille resistenttejä matokantoja. Kakkapallot lähtivät heti aamutuimaan postiauton kyydissä pomppimaan sinne päin.
     
  2. Duke & sen sienirihmasto saivat lääkäriltä Malaseb-shampoota ja kimppakivaa pesuhetkeä puuhaillaan tällä viikolla tiistaiksi, torstaiksi ja sunnuntaiksi. Salamakin pääsee ainakin kerran myötätuntokylpyyn myös.
     
  3. Samalla klinikkareissulla matkaan tarttuivat myös lapsille tikkarit eli matolääkkeet - olkoonkin, että kakkapallot pääsevät Helsinkiin asti syynättäviksi, nyt syksyllä madotan hevoset joka tapauksessa.
     
  4. Duken lämpöä on mittailtu ahkerasti, kun toinen on ollut tänään niin apaattinen. Toistaiseksi lämpö on pysynyt normaalirajojen sisäpuolella, ruoka ja juoma maistuu, mutta leikkihetket eivät kiinnosta. Salama on siis saanut luvan etsiä seuraa muualta ja muun muassa minua se haastoi leikkiin häiriintyneen monta kertaa. 


Loppuun vielä informatiivinen ja laadukas video aiheesta "lapselle tikkari" eli matolääke Salamalle:

Toim.huom. Oikeastihan hevoselle laitetaan matolääkettä annettaessa aina riimu päähän, josta sitten pidetään toisella kädellä kiinni ja toisella kädellä truutataan lääke syvälle suuhun. Sen jälkeen pidetään pää ylhäällä ja huolehditaan siitä, että suuri nielaisu tapahtuu, koska valtaosa hevosista sylkee lääkkeen pois. Mutta sitten on näitä ahneita yksilöitä...

11 kommenttia:

  1. Pakko kertoa ikävä kokemus matolääkkeestä, tosin se oli pillerin muodossa, mutta yhtä vahvaa tököttiä nuokin todennäköisesti on. Vanhalla tallilla tallinomistaja oli madottanut hevosia ja hevoset olivat matolääkkeen oton jälkeen syöneet heiniä kuola roiskuen. Tallin russeli meni innoissaan hevosten luokse ja nappasi kuolaisen heinätukon suuhunsa. Ilmeisesti jonkun verran lääkettä pääty kuolan mukana koiraan ja pieni koira jonkin ajan päästä rupesi hoipertelemaan ja halvaantui. Eläinlääkärissä koira jouduttiin lopettamaan rajun myrkytystilan vuoksi :(
    Aina kun puhutaan madotuksesta, mulle tulee vain tämä koiruli-vainaa mieleen. Sattuneesta syystä sillä tallilla ei ole koirat lähelläkään hevosia madottamisen aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös kuullut näitä. :( Varsinkin colliet ovat muistaakseni juuri ivermektiinille allergisia, tai jotenkin herkempiä.

      Mulla on madotuksesta oma kauhukuva mielessä, kun jo edesmennyt Fanni-tammani sai parin päivän päästä ähkyn madotuksesta. Se selvisi siitä ja karsinasta löytyi seuraavana aamuna ihan järkyttävän iso matoklimppi kakkakasojen seasta.. Yöks.

      Poista
    2. Ihanaa että osallistutte matotutkimukseen!!! Mun 5kk vanha varsa, läpi kesän kerran kuussa madotettu, lopetettiin hiljattain matojen aiheuttamaan suolistotukokseen EKK:lla. Ilmeisesti kyseessä oli resistentti matokanta kun oli päässyt niin massiivinen määrä niitä muodostumaan säännöllisestä lääkityksestä huolimatta :(

      Poista
    3. Voi kun kurja kuulla. :( Myönnän itse olleeni vähän välinpitämätön aikoinani tuota "madotusongelmaa" kohtaan, mutta omakohtainen kokemus (Fanni oli siis asiallisesti madotettu, joten ihme että siellä oli noin paljon matoja) ja yksi luento pistivät vähän ajattelemaan. Toivottavasti tutkimus tuottaa tulosta. :)

      Poista
  2. HAHAH! Ihana otus! :D Kertakaikkiaan ihana otus :D

    VastaaPoista
  3. Malaseb on meilläkin pesuaineena noilla 'tautisilla' yksilöillä.

    ja meillä on myös noita ahneita elukoita, jotka syö sen ruiskunkin jos ei ole tarkkana. Omani ei hirveästi diggaa ja niiden kanssa pitää olla ovela, jotta se lääke oikeasti päätyy sinne mahaan asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salamalla oli syksyllä Metacam-kuuri ja mulla meni muutama ruisku keskeltä halki omaa huolimattomuutta... Lääkkeet annan aina suoraan suuhun, eikä se vaikeaa ole, mutta tästä tuli kuurin loppua kohden ihan mahdottoman ahne tuota lääkettä kohtaan! :D

      Duke on kans sitä mallia, että sitä pitää vähän huijata, että matolääke menee.

      Duke on yhden Malaseb-pesun jäljiltä jo vähän parempi. "Kuivempi" jos näin voi sanoa, tosin matka on vielä pitkä terveeseen nahkaan.

      Poista
  4. Heippa! Pakko tyhmänä kysyä että miten pakkasit nuo lannat postiin? Laitoitko pussiin ja pahvilaatikkoon vai miten? Itse en ole aikaisemmin ikinä lähettänyt lantanäytettä mihinkään mutta nyt ajattelin kokeilla :D T. Mirella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, vähän aina jänskättää, et mitä jos kuori hajoaisi.. :D

      Näytteet voi lähettää muovipussissa pahvikuoressa tai pahvilaatikossa, joihin paikkoihin voi lähettää ilmaiseksi näytteet ja osaan postarit pitää maksaa itse. Olen pakannut kakkapalloja n. desin verran kahteen minigrip-pussiin (tuplamuovit siis :D) ja sen ahtanut sopivan kokoiseen isoon kuoreen.

      Joku postaus onkin aiheesta; http://m4rtzu.blogspot.fi/2013/05/yks-kakkaa-kaks-kakkaa.html.

      Poista
  5. Kiitos vastauksestasi! Sitä kanssa kauhulla mietin jos pussi sattuiskin hajoamaan niin varmaan parempi laittaa pahvikuoreen edes :D:D T. Mirella

    VastaaPoista