tiistai 26. marraskuuta 2013

Salaman uusi ruokalista

Tässä se nyt on, Salkun uusi-vanha dieettiruokavalio:

Kissa ei kuulu ruokalistalle.
Vanhaa: Laadukas pölyämätön kuivaheinä (joka muuten hyvää, mutta sokeriarvo korkeahko), suolakivi.
Uutta: Marstallin Force kivennäinen ja lisämausteena täysin viljaton, yrttipohjainen Pavon Care4Life "mysli".


Mitä ja miksi?

Tavoitteena on laskea ruokinnasta tulevaa hiilihydraattimäärää, joka on heinän ja nykyisen täysrehun (Peacemaker, saanut n. 1,5-2l / vrk) kanssa korkeahko. Salama on sen vuoksi lihonnut, varsinkin nyt kun liikunta on hyvin vähäistä. Se saa jatkossa käytännössä siis vain heinää (jota säännöstellään joka ruokintakerralla hieman), vettä ja pienen määrän kivennäistä sekä lisänä iltaisin tuota Pavon rehua myös pienen määrän. Kaikki heinät yöheiniä lukuun ottamatta syötetään slow feeding-verkosta. 

Ulkomaisissa rehuissa vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuudet ovat paljon paremmat, joten ruokaa voi antaa aika paljonkin alle suosituksen. Koska pitoisuudet ovat niin paljon paremmat näissä, voin jättää myös lisäpurkit (biotiini, sinkki) kokonaan pois. Näin olleen ruokinta helpottuu, eikä myslisäkin yksittäinen hintakaan kirpaise niin paljoa. Salamalle sopivaa annosta lähden varovaisesti etsimään, ensin tehdään tietenkin totutus kaikessa rauhassa. Myös Duke siirtyy lääkekuurinsa jälkeen heinä-kivennäinen-linjalle, ehkä sillekin voisi vähän mauksi heittää yrttejä perään. 

Koemaistiaiset tehtiin ja hyvä, että sain pelastettua ämpärin ehjänä pois tarhasta, sen verran maistuvaa tämä uusi rehu oli!

Miksi sitten Pavo? Saatavuus on tällä hetkellä huono (lähinnä tilaustavaraa), mutta huvikseni vertailin keskeisimpiä ravintoaineita muutaman rehun kesken. Haussa siis safka, joka sopii herkkävatsaiselle ja -ihoiselle nuorelle, vielä kasvavalle hevoselle. Tässä tiukka yhteenveto neljästä eri rehusta:

Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi.

12 kommenttia:

 1. Hmm, mahtaiskohan tää sopii meillekkin? Fanni pääsi laitumella lihomaan aikalailla kesällä, eikä ole mitenkään rankalla ja niin säännöllisellä liikunnalla nyt. On hankkarivammainen ja tuossa lukeekin, että vahvistaa niveliä ja rustoja sekä kun on kauralle ilmeisesti allerginen ja se nousee päähän niin siitäkin syystä. Meillä on ollut käytössä nyt Haferfrei. Mistä tätä sais ostettua ja kokeiltua? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilemallahan se selviää. :) Mä olin myös aika myyty noista niveliä ja rustoista hellivistä ainesosista sekä muista ihon ja turkin kuntoon vaikuttavista jutuista. Ne kun ovat tässä tapetilla nyt.

   Raisiossa myy Cavallerist Pavoa ja Mynämäessä Heidi Leimuranta toimii jälleenmyyjänä myös.

   Marstallia saa Suomen Ratsutarvikkeesta ja Börjesiltä ainakin sekä maajantuojalta (Bravejump) itseltään, pyörivät tässä Turun seudulla.

   Poista
  2. Aa ouraid, täytyypi harkita jos kokeilis, ei kai siitä mitään haittaakaan oo :)

   Poista
 2. Meillä Elviksellä on kanssa hetken ollut jo käytössä tuo Marstallin Force, ihanan pienet annokset, joten tuo neljä kiloakin riittä jo toviksi :) terkuin, Mariia ja Elvis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä olen myös monelle suositellut :) Riittoisa eli hinta-laatusuhde kohdillaan. En ole vain saanut itse aikaiseksi hankkia. ;)

   Poista
 3. Hmm..... Kuulostaa aika hyvälle rehulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä! Ja tuoksuu taivaalliselle. Pitää raportoida täällä jos jotain merkittäviä muutoksia havaitaan. ;)

   Poista
  2. Raportoi ihmeessä! Olen miettinyt Taaville jotain vaihtoehtoa Greenlinen tilalle. ;)

   Poista
 4. Uskaltaako kysyä miten paljon ämpäri ja säkki mahtoivat maksaa ?
  Ihan mielenkiinnosta, jos itsekkin vaikka kokeilisi tuota mysliä. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaa toki! :D

   Marstall Force 3kg oli 21e, mitä isompi säkki, sitä edullisempi. Olisikohan 20kg ollut jotain 50e kieppeillä. Mutta kestää ikuisuuden... Laskin, että jotain 3 rkl (60g) olisi Salaman päiväannos, mutta pienellä määrällä täysrehua pienempikin riittää. Dukelle riittänee siis pienen pieni ripaus tätä. :D Ostin ekaksi pienen pöntön kokeeksi. Ajattelin se 10kg ottaa seuraavaksi, koska päiväystä näissä ei ole kuin 4kk eteenpäin.

   Pavon myslisäkki oli 29e/15kg. Kestää arviolta vähän vajaan kuukauden, jos antaa puoli litraa tai vähän alle vajaan litran. Ruokintasuositus tuossa on 1kg / päivä. Litrapainoa en ole punninnut vielä, mutta olisikohan netissä litrapaino ollut jotain 600- tai 700g.

   Poista
 5. Tuo Marstallin ämpäri on 4kg :) Se 10kg ämpäri kestää meillä 60ml(80g)/pvä syötettynä sen puoli vuotta ja maksoi n. 32e.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en ollut ihan kartalla vielä klo 6 ;) Tosiaan pienin ämpäri on 4kg.

   Poista